Joi, 23 Aprilie, 2020 - 13:14
Corespondență specială din Bruxelles

Joi 23 aprilie 2020, liderii UE vor continua, prin videoconferință, seria discutii lor privind răspunsul UE la pandemia de Covid-19. Va fi cea de a patra videoconferință de acest tip.

 

Joi, 19 Septembrie, 2019 - 13:07
Dosarele în care este cercetată fosta șefă a DNA nu au contat pentru autoritățile decidente

Consiliul UE, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), a votat  pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Parlamentul European – cealaltă instituție implicată în numire, o susține pe Kovesi, ceea ce înseamnă că din acest moment vor începe formalitățile pentru instalarea acesteia în funcție.

Luni, 1 Iulie, 2019 - 14:38

Finlanda a preluat luni de la România preşedinţia Consiliului UE și a adoptat sloganul 'O Europă sustenabilă - Un viitor sustenabil.

Promovarea 'leadership-ului global în privinţa acţiunii climatice' al Uniunii Europene va fi tema centrală în timpul preşedinţiei finlandeze a blocului comunitar.

Acest lucru înseamnă de asemenea un angajament faţă de neutralitatea climatică până în 2050, a precizat premierul Antti Rinne într-un discurs susţinut săptămâna trecută în parlament.

Miercuri, 12 Iunie, 2019 - 11:50

Update:

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii şi transcrierea intervenţiilor Preşedintelui României:

"Mie dialogul cu dumneavoastră mi se pare de-a dreptul normal.
Stimaţi membri ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României,
Dragi întreprinzători şi reprezentanţi ai mediului de afaceri,
Excelenţe,
Doamnelor şi domnilor,

Marţi, 11 Iunie, 2019 - 18:11

Marti, 11 iunie 2019, a avut loc cea de-a 7-a și ultima ședință a Grupului de lucru pentru Agenda 2030 din cadrul președinției României la Consiliul UE, prezidat în ultimele luni de Csilla Lőrincz, șef de birou al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. În perioada în care România a deținut președinția Consiliului UE, au fost obținute progrese importante în ceea ce privește implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă la nivel european.

Marţi, 21 Mai, 2019 - 18:35

Consiliul UE a adoptat marti, 21 mai, măsurile ambițioase propuse de Comisie menite să reducă deșeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile.

Miercuri, 10 Aprilie, 2019 - 16:18

Unul dintre punctele discutate și adoptate la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale de la Luxemburg a fost reprezentat de Concluziile Consiliului UE privind Agenda 2030. Documentul a fost elaborat în cadrul Grupului de lucru pentru Agenda 2030, prezidat în perioada Președinției României de către Csilla Lőrincz, șef de biroul în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Marţi, 9 Aprilie, 2019 - 18:18

Consiliul UE a aprobat marţi un regulament care urmăreşte să asigure o concurenţă sănătoasă şi să contribuie la menţinerea unui nivel ridicat de conectivitate în întreaga UE, după ce la 20 noiembrie 2018, preşedinţia Consiliului şi Parlamentul European au ajuns la un acord.

Atât măsurile financiare, cât şi cele operaţionale vor fi adoptate prin intermediul unui act de punere în aplicare al Comisiei. Cu toate acestea, măsurile operaţionale vor face obiectul unei proceduri mai stricte.

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 22:26
Următoarea negociere - poate după constituirea noului parlament

Echipa Parlamentului European și a Consiliului UE nu au ajuns la un consens nici în a treia rundă de negocieri care a avut loc joi la Bruxelles pentru șefia Parchetului European, la care candidează Laura Codruța Kovesi și francezul Jean-François Bohnert.

Ba mai mult, cea de-a patra rundă de negocieri, programată pentru 10 aprilie, a fost anulată. Consiliul UE a propus negocieri pe 12 aprilie, dar Parlamentul European ar fi respins oferta. Negocierea s-ar putea amâna  până după constituirea noului Parlament European.

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 11:37

Reprezentanții României, care prezidează Grupul de lucru pentru Agenda 2030 de la nivelul Consiliului UE în perioada președinției, au reușit să obțină consensul statelor membre pentru un document cu impact deosebit la nivel european. Concluziile Consiliului privind implemenatarea Agendei 2030 au fost agreate în cadrul Grupului de lucru pentru Agenda 2030 de la nivelul Consiliului și urmează să fie adoptate la  reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale din 9 aprilie.

Joi, 28 Februarie, 2019 - 10:37

Preşedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a declarat miercuri seara că în negocierea pentru procurorul şef european nu contează diferenţa de voturi date pentru Jean-Francois Bohnert şi Laura Codruţa Kovesi.

Joi, 21 Februarie, 2019 - 09:08
din cadrul Consiliului Competitivitate

Am fost în faţa europarlamentarilor de la Bruxelles şi am reprezentat toate statele membre ale UE, în contextul mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE. Înainte de toate le-am spus tuturor câteva cuvinte despre ţara noastră şi mai ales cât de multe are de oferit ca destinaţie turistică. În acelaşi timp le-am vorbit despre însemnătatea turismului european şi despre necesitatea prioritizării sectorului turistic în rândul obiectivelor Uniunii Europene.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 10:39
Cu ocazia asta își poate vizita și părinții...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa, în calitate de invitat de onoare, sâmbătă, 16 februarie a.c., la cea de-a 55-a ediţie a Conferinţei internaţionale de Securitate de la Munchen, Republica Federală Germania.

Vineri, 21 Decembrie, 2018 - 20:20
Kurz i-a mulțumit lui Iohannis „că a avut grijă de democrație”

Romania a preluat astazi simbolic, cu 10 zile inainte de termenul efectiv, presedintia Consiliului Uniunii Europene. Pentru acest lucru cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, s-a aflat la Bucuresti.
Prima oprire a fost la Palatul Cotroceni, unde a avut discutii extinse cu presedintele Klaus Iohannis, urmand ca apoi sa aiba o intrevedere si cu Viorica Dancila.
Intr-o declaratie comuna cu seful statului roman, Kurz l-a laudat pe Iohannis pentru faptul ca vegheaza si reactioneaza ca in Romania sa fie respectate democratia si statul de drept.

Miercuri, 12 Decembrie, 2018 - 13:10

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că legea bugetului pentru anul 2019 va fi adoptată în decembrie, dacă se va rezolva impasul de la CSAT.

Marţi, 4 Decembrie, 2018 - 10:26

În perioada 4-5 decembrie 2018, prim-ministrul Viorica Dăncilă, însoțită de întreg Cabinetul de miniștri, efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea comună a Guvernului României și a Comisiei Europene. 

Reuniunea Colegiului Comisarilor Uniunii Europene cu guvernul statului membru care urmează să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene este organizată, în mod tradițional, înaintea începerii mandatului la Președinția Consiliului UE. Obiectivul reuniunii este acela de a pregăti viitoarea Președinție și de a discuta prioritățile acesteia. 

Marţi, 13 Noiembrie, 2018 - 21:43

Premierul finlandez Juha Sipila a declarat că țara sa este pregătită să preia președinția rotativă a Consiliului UE mai devreme cu un semestru, în cazul în care situația României este aceea pe care a făcut-o cunoscută președintele român Iohannis. Luni, acesta declarase public că „suntem în ceasul al 12-lea și nu suntem pregătiți!”, în urma demisiei ministrului pentru Afaceri Europene, Negrescu.

Marţi, 17 Iulie, 2018 - 20:57
Intervenția ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în Consiliul UE - Situația pestei porcine africane în România

Intervenția ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în Consiliul UE.  Situația pestei porcine africane (PPA) în România

Doamnă președinte

Domnule comisar

Dragi colegi,

România de-a lungul istoriei a dovedit și poate dovedi oricând că nu a dat boli nimănui, dar din nefericire a primit. România nu este izvor de pestă porcină, dar este în război cu această boală pe un front de aproape 1400 de km la granița de răsărit a Uniunii Europene.

Subscribe to Consiliul UE