Miercuri, 11 Martie, 2020 - 19:19

Președintele României, Klaus Iohannis, ignoră recomandările MCV, pe care, când PSD era la guvernare, le considera obligatorii. Astfel, președintele a semnat decretul prin care Bogdan Licu devine prim-adjunct al procurorului general al României, deși CSM i-a dat aviz negativ. În recomandările MCV se precizează că președintele trebuie să țină cont de avizele CSM, deși ele sunt consultative.

Iată decretele semnate de Iohannis:

Marţi, 10 Martie, 2020 - 13:59

UNBR solicită CSM stabilirea unor intervale orare pentru prezentarea justiţiabililor şi a avocaţilor la şedinţa de judecată, nefiind suficientă măsura strigării pe loturi de 2-3 cauze

Duminică, 1 Martie, 2020 - 15:57

CCR a admis, pe 29 ianuarie, sesizarea PSD asupra proiectului referitor la Institutul Naţional al Magistraturii pentru care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în Parlament. Motivarea deciziei a fost publică vineri, 28 februarie, iar documentul este unul cu implicaţii grave pentru unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 13:13

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a avut, joi, o întâlnire cu premierul Ludovic Orban pentru discuţii pe tema pensiilor de serviciu.

"În cursul zilei de astăzi (joi - n.r.) a avut loc o întâlnire între preşedintele CSM, vicepreşedintele CSM şi premierul României. În cadrul discuţiilor au fost susţinute argumentele CSM privind subiectul pensiei de serviciu a magistraţilor, cu referire la deciziile Curţii Constituţionale în materie şi reglementările internaţionale", a anunţat purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Stăncioi.
 

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 13:15

Cei trei magistraţi propuşi pentru numirea la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT vor fi audiaţi pe 11 februarie de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat, miercuri, CSM.

Miercuri, 18 Decembrie, 2019 - 13:22

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a votat-o cu 15 la 4 pe Nicoleta Tint in functia de presedinte al institutiei, pentru anul 2020.

Pe 10 decembrie plenul CSM a amanat alegerea unui nou presedinte, dupa ce la votul pentru desemnarea Nicoletei Margareta Tint a iesit de doua ori egalitate - 9 voturi "pentru", 9 "impotriva" si un vot nul.
 

Marţi, 10 Decembrie, 2019 - 12:04
„Etapa protocoalelor s-a încheiat!”

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări, marți, în fața completului CSM, că atâta timp cât se va mai afla la conducerea statului român nu vor mai exista protocoale secrete încheiate între sistemul de justiție și cel politic.Într-o abordare surprinzătoare ( pe vremea dezvăluirilor nu s-a referit niciodată la acestea) Iohannis le-a atras atenția magistraților să își asume și aceștia partea de răspundere față de români.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 17:59

Plenul CSM a validat, marți seară raportul Inspecției Judiciare privind dosarele de la DNA cu magistrați. Documentul scoate la lumină numeroase ilegalităţi comise de procurorii DNA în dosarele în care erau vizaţi alţi magistraţi. Practicile enumerate în raport au constituit, potrivit CSM, factori de presiune asupra activităţii magistraţilor din întreaga ţară, care au afectat dreptul părţilor la un proces echitabil. Toate acestea au fost "coordonate de la centru", de procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi şi adjuncţii acesteia, relatează Știripesurse.ro.

Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 09:33
„Aripa radicală” a CSM va încerca din nou să boicoteze numirea

Update: CSM nu a reușit, nici pentru a șaptea oară, validarea Adinei Florea în funcția de șef al Secției de anchetare a magistraților, din cauza unui blocaj: 9 membri CSM au votat „pentru”, 9 „împotrivă”, iar un vot a fost nul. Discuția va fi reluată la următorul plen, au precizat surse din Consiliu.

Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 09:26
Raportul Inspecţiei Judiciare privind abuzurile DNA

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 15 octombrie, raportul Inspecţiei Judiciare privind "respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecătoreşti în cauzele de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea".

Marţi, 1 Octombrie, 2019 - 18:10

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) verifică averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, ca urmare a unei sesizări.

Miercuri, 4 Septembrie, 2019 - 09:25

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), organizaţie neguvernamentală, apolitică, naţională şi profesională a judecătorilor şi procurorilor, declarată "de utilitate publică" prin Hotărârea Guvernului nr. 530/21 mai 2008 - cu sediul în municipiul Bucureşti, B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, e-mail amr@asociatia-magistratilor.ro -, reprezentată legal de judecător dr. Andreea Ciucă, în calitate de preşedinte interimar

Marţi, 3 Septembrie, 2019 - 08:19

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 3 septembrie, cererea de renunţare la demisia din magistratură a Danei Gîrbovan.

Dana Girbovan a hotarat, saptamana trecuta, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis respingerea numirii acesteia în funcţia de ministru al Justiţiei, sa isi retraga demisia din magistratură. 

Vineri, 30 August, 2019 - 18:15

Judecătorii CSM îi transmit lui Klaus Iohannis că nu acceptă ordine de la un preşedinte aflat în campanie electorală care doreşte să atragă justiţia în bătălia politică.

Luni, 26 August, 2019 - 11:32

 Secţia pentru judecători a CSM a decis luni eliberarea din funcţie prin demisie a judecătoarei Dana Gîrbovan.

Dana Gîrbovan, propunerea premierului pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a anunţat, luni, că a înregistrat la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a se lua act de demisia ei din magistratură. 

Duminică, 28 Iulie, 2019 - 17:16
Și solicită Secției pentru procurori implicare deplină în gestionarea acestei situații u obiectivitate și independența proprie mandatului

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu îngrijorare de evenimentele petrecute în județul Olt și își exprimă public regretul pentru modalitatea în care procedurile aplicate s-au dovedit a fi fost ineficiente.

Vineri, 19 Iulie, 2019 - 09:56
„Este regretabil modul în care preşedintele în funcţie, care nu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, a ales să se manifeste faţă de succesorul său”

Pentru corecta informare a opiniei publice faţă de o serie de afirmaţii făcute de către doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu privire la procedura de numire a preşedintelui instanţei supreme

Faţă de afirmaţiile lansate de preşedintele în funcţie al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la legalitatea procedurii de numire a preşedintelui instanţei supreme, Biroul de informare publică şi relaţii cu mass-media este abilitat să aducă la cunoştinţă următoarele:

Luni, 1 Iulie, 2019 - 10:02

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat, luni, că plenul va fi amânat pentru a treia oară, având în vedere că cei 7 membri care au boicotat şedinţa săptămâna trecută au transmis un e-mail pentru a cere din nou eliminarea de pe ordinea de zi punctele privind SIIJ până sunt dezbătute rapoartele europene. De altfel, pe ordinea de zi era numirea Adinei Florea ca şef al Secţiei de anchetă

Luni, 24 Iunie, 2019 - 11:11

Şapte membri ai CSM care nu au participat la ultimele două şedinţe cer public amânarea tuturor discuţiilor cu privire la Secţia de Investigare a magistraţilor până la traducerea raportului Comisiei de la Veneţia şi a raportului GRECO.

Miercuri, 19 Iunie, 2019 - 14:21
Înseamnă că Toader a avut mână bună când a propus-o la DNA...

Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj (9,86) la concursul organizat de CSM pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Pe locul 2 s-a clasat procurorul Sorin Eugen Iasinovschi, , cu 8,85. Procurorul Bogdan Pîrlog a obţinut doar 3,25 de puncte. Numirea în funcţia de procuror-şef al SIIJ urmează să se facă prin decizie a plenului CSM. Doi dintre cei trei candidaţi au susţinut marţi proba interviului în faţa comisiei de concurs de la CSM. Al treilea candidat, Bogdan Pîrlog, nu s-a prezentat la interviu.

Luni, 10 Iunie, 2019 - 17:17

Secţia pentru judecători a CSM a anulat acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă de şefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, pe motiv că petentul care a depus sesizarea la Inspecţie nu avea calitatea procesuală pentru un astfel de demers.

Duminică, 5 Mai, 2019 - 12:18

Secţia pentru procurori în materie disciplinară din CSM îi judecă miercuri pe procurorii Laura Codruţa Kovesi, Lucian Onea şi Marius Iacob în trei dosare în care sesizarea aparţine Inspecţiei Judiciare. Pentru fosta şefă a DNA, Inspecţia a sesizat CSM în două dosare, din care unul alături de Iacob.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 18:08
Au afectat independența justiției din România în ceea ce privește o procedură judiciară aflată în curs de soluționare

Secţia pentru judecători a CSM denunţă într-o scrisoare deschisă presiuni asupra independenţei justiţiei din România, ca urmare a declaraţiilor făcute de unii oficiali europeni despre cazul Kovesi. Vizaţi sunt Manfred Weber, candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, şi Guy Verhofstadt președinte al grupului ALDE din Parlamentul European.

 

Textul integral al scrisorii:

"Consiliul Superior al Magistraturii

Secția pentru judecători

Duminică, 31 Martie, 2019 - 11:40

„Senzaţional, excepţional! Republica borfaşilor mai dă o lovitură! Încă un inculpat celebru e salvat de ordonanţa pe coduri a catastrofei naţionale! Modificarea codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă se face în folosul penalilor şi inculpaţilor. O astfel de inculpată care va beneficia de modificarea codurilor penale este Laura Codruţa Kovesi. Aceasta este inculpată pentru 3 infracţiuni, luare de mită (fapta din aprilie 2011), abuz în serviciu (faptă din 2010-2011) şi mărturie mincinoasă (faptă din 2017).

Marţi, 26 Martie, 2019 - 18:21

Secţia pentru procurori a CSM urmează să numească, în şedinţa de joi, 28 martie, un nou procuror-şef al DNA Ploieşti. Precedentul procuror-şef, Nicolae Marin, a fost numit, de la 1 martie, în funcţia de procuror la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Marţi, 26 Februarie, 2019 - 17:18

DNA rămâne fără procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi fără procuror şef al Secţiei penale, ca urmare a intrării în vigoare a OUG pe legile justiţiei, care interzice delegările în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedinte, anunţă CSM.

Marţi, 26 Februarie, 2019 - 13:38
Rămâne cu gradul de Tribunal, însuficient pentru a deveni europrocuror

CSM respinge marți pentru a doua oară echivalarea gradului fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, anunță Antena 3, care citează surse judiciare.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dezbătut plângerea formulată de Laura Codruţa Kovesi faţă de decizia din noiembrie 2018 a Secţiei, care a respins cererea fostului procuror de recunoaştere a gradului profesional aferent Parchetului General.

Marţi, 26 Februarie, 2019 - 12:05
Aceasta urmează să fie purtată până la „remedierea situației”!

 Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În ziua de 25 februarie 2019, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, constituită în temeiul Hotărârii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 95/20.02.2019, cu majoritatea voturilor, a hotărât solidarizarea de principiu cu acțiunile magistraților împotriva adoptării O.U.G. nr. 7/2019.

Marţi, 26 Februarie, 2019 - 09:16

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a atenţionat, luni seară, că ordonanţa pentru modificarea legilor justiţiei schimbă din nou reglementările privind completurile de 5 judecători de la instanţa supremă.

Marţi, 26 Februarie, 2019 - 09:09

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni seară, că abrogarea integrală a ordonanţei de urgenţă pe legile justiţiei nu va exista.

Subscribe to CSM