Vineri, 19 Octombrie, 2018 - 21:54

În comunicatul de pe site-ul său, Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să reanalizeze amendamentele aduse la Codul Penal printr-o „consultare publică amplă și reală”, care să beneficieze de „sprijin din partea societății”. Se pare că judecătorii din Lagună au găsit cheia consensului, despre care în România nu s-a auzit.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 23:01

Ordonanța pe justiție își face efectele. În ciuda interpretărilor lui Codruț Olaru - care considera că nu trebuie să plece nici un procuror - de miercuri 48 de procurori promovați în ciuda lipsei de experiență la instanțele superioare se  întorc de unde au plecat. Asta nu înseamnă că parchetele dau faliment. Unii pleacă alții vin - nici neapărat mai buni și nici mai răi STOP  „A fost un succes, căci am identificat unele deficiențe” -  conchide Arafat la finalul exercițiului „Seism 2018”.

Joi, 11 Octombrie, 2018 - 18:10
Pentru că a fost mutat la Parchetul ÎCCJ

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, astăzi, desfiinţarea Serviciului de combatere a corupţiei din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, care au intrat în vigoare, prevăd înfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Marţi, 2 Octombrie, 2018 - 20:39

S-a lăsat cu scandal în comisia parlamentară la discuțiile pe marginea legii Offshore. Surprinzător, nemulțumiți de forma modificată au fost membrii ALDE care s-au retras de la lucrări, colegii bănuindu-l pe Vozganian de a fi fost capacitat de investitori, cărora li se reduce procentul de deducere de la 50 la 30%.

Marţi, 2 Octombrie, 2018 - 17:48
„Aprecieri inoportune și selective în legătură cu conduita magistraților”

Ambasadorul SUA a declarat luni, la deschiderea anului studențesc, că ”noua legislaţie judiciară oferă mai multe oportunităţi pentru constrângere şi pedepsire a magistraţilor ce creează agitaţie, prin intermediul unei Inspecţii Judiciare mai puternice şi a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecători şi procurori". "Aceste schimbări cumulate ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică", a adăugat Klemm.

Reacția CSM:

Sâmbătă, 29 Septembrie, 2018 - 10:45
Lazăr este semnatarul protocolului secret ilegal pe care l-ar fi dat publicității Adina Florea

Adina Florea l-a criticat pe procurorul general Augustin Lazar joi, in timpul sedintei CSM in care urma sa fie audiata in vederea eliberarii uni aviz, ea spunand ca acesta "arunca anatema" asupra sa si ca nu Parchetul ICCJ ar trebui sa cerceteze aparitia in spatiul public a protocolului cu SRI, publicat de Darius Valcov, avand in vedere ca procurorul general este semnatarul documentului.

Florea a precizat ca in cariera sa de 28 de ani in magistratura nu a avut "niciun fel de abatere" si nicio sanctiune disciplinara.

Vineri, 28 Septembrie, 2018 - 10:09

Neprietenii președintelui fac mare caz de faptul că la New York acesta a ținut o cuvântare în fața unei săli aproape goale, la adunarea generală ONU. N-a fost o excepție. Asta este soarta celor de pe banca „rezervelor”, sălile pline fiind rezervate titularilor care marchează pe scena internațională STOP  La fel și cu întâlnirile bilaterale. Te vezi cu cine poți și nu e ocupat.

Vineri, 31 August, 2018 - 21:34
Acuză judecătoarea Florica Roman

Florica Roman, judecătoare la Curtea de Apel Oradea, îl acuză pe fostul premier Dacian Cioloş că prin Ordonanţa 6/2016 a transformat SRI în organ de urmărire penală, ordonanţa fiind dată fără avizul CSM. Una dintre justificări au reprezentat "ameninţările iminente la adresa securităţii".

Miercuri, 29 August, 2018 - 16:56
Dovada - un mail al lui Codruț Olaru

Lumea Justitiei a publicat in exclusivitate dovada ca reprezentatii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ai Serviciului Roman de Informatii au dezinformat cetatenii atunci cand au sustinut ca protocolul secret semnat in 2016 de directorul SRI Eduard Hellvig si procurorul general Augustin Lazar si-a incetat efectele in ianuarie-martie 2017. Documentul pe care il prezentam dovedeste ca si in martie 2018 protocolul secret de colaborare dintre SRI si PICCJ era in vigoare.

Miercuri, 29 August, 2018 - 11:00

Ministrul Tudorel Toader le răspunde procurorilor CSM, îngrijoraţi de declaraţiile ministrului potrivit cărora PÎCCJ s-a îndepărtat de la rolul constituţional:

Miercuri, 29 August, 2018 - 10:56

Şapte membri CSM îi cer directorului SRI, Eduard Raul Hellvig, să transmită Consiliului protocolul încheiat cu Inspecţia Judiciară şi să urgenteze desecretizarea documentului. Prezentăm scrisoarea:

Director al Serviciului Român de Informaţii

Stimate Domnule Director,

Luni, 27 August, 2018 - 18:53

CSM intervine în scandalul protocoalelor şi precizează că, într-adevăr, Parchetul General a informat cu privire la aceste documente, însă Consiliul nu are competenţa să le avizeze. CSM mai spune că simpla informare nu are relevanţă, întrucât acest lucru nu validează în vreun fel protocoalele.

Miercuri, 15 August, 2018 - 12:17
Inclusiv către instituția prezidențială

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis marti, 14 august 2018, un comunicat in care il admonestează (indirect) pe presedintele Klaus Iohannis, dupa ce acesta ii daduse public indicatii Procurorului General Augustin Lazar  sa demareze urgent cercetari impotriva Jandarmeriei.

Marţi, 24 Iulie, 2018 - 10:20

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a spus, marţi, referitor la criticile primite de la ministrul Justiţiei în legătură cu afirmaţiile sale referitoare la revocarea Codruţei Kovesi, că probabil a venit sezonul la revocări şi la instanţa supremă.

Joi, 19 Iulie, 2018 - 10:11
După zece ani, Lazăr a cerut revocarea ordinelor

Conform unei adrese trimise de procurorul general Augustin Lazăr la CSM, document prezentat de luju.ro,, începând cu anul 2008, prin ordinul lui Daniel Morar, DNA a acordat un concediu suplimentar de odihnă de 5 zile funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul DNA.

Joi, 12 Iulie, 2018 - 10:04

Abia la Bruxelles a prins curaj și Iohannis ca să spună cu gura lui, și nu prin purtătorul de cuvânt, ce a fost cu revocarea. Și de ce a semnat decretul. Pur și simplu „din respect pentru Constituție”, nu pentru Curtea Constituțională.

Miercuri, 11 Iulie, 2018 - 12:18
Dar va fi cercetată și într-un nou dosar de către Inspecția Judiciară

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi a procurorului general Augustin Lazăr, unde îşi va continua activitatea Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror şef al DNA. Potrivit deciziei CSM, fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, îşi va continua activitatea în calitate de procuror la DIICOT Sibiu.

Laura Codruţa Kovesi a spus, în declaraţia de presă de luni, că nu va mai lucra în DNA şi va rămâne procuror: "De astăzi nu voi mai lucra în DNA, voi rămâne procuror".

Joi, 14 Iunie, 2018 - 20:34
Jean Uncheșelu, Marius Bulancea și Paul Dumitru vor fi judecați din nou

ÎCCJ a admis recursul Inspecției Judiciare împotriva hotărâririi Secției pentru procurori din 2017, prin care procurorii DNA, Jean Uncheșelu, Marius Bulancea și Paul Dumitru au scăpat de acțiunea disciplinară deschisă pentru că şi-ar fi exercitat funcţia cu gravă neglijenţă în ancheta OUG 13.

Joi, 14 Iunie, 2018 - 11:38

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a spus, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, că va sesiza Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Inspecţia Judiciară, pentru afirmaţiile apărute cu privire la vizitele sale în vilele aparţinând SRI.

Miercuri, 13 Iunie, 2018 - 10:06

Secția pentru Procurori a CSM va anunța miercuri decizia pentru Laura Codruța Kovesi, în cercetarea în care este acuzată că și-ar fi desemnat consilierul judecător, Dana Tițian, să facă verificări la două servicii teritoriale.

Pronunțarea a fost amânată pe 6 iunie pentru 13 iunie.

Vineri, 8 Iunie, 2018 - 12:26

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia vine luni la Bucureşti pentru a verifica modificările la legile Justiţiei. Programul delegaţiei include întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, şi cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, DNA, Parchetului General, CSM, ICCJ, dar şi cu parlamentari din Comisia Iordache şi cu organizaţiile magistraţilor.

Joi, 31 Mai, 2018 - 13:54

Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi să o suspende pe judecătoarea Camelia Bogdan din funcție. Asta, după ce Camelia Bogdan a contestat excluderea sa din magistratură pe motiv că ar fi nelegală, informează Antena3.

Camelia Bogdan arată, în recursul înaintat, că excluderea sa este o decizie ilegală și acuză faptul că nu i s-a respectat dreptul la apărare.

Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost prezent la ședința CSM în care s-a luat această decizie.

 

Miercuri, 9 Mai, 2018 - 12:40

În şedinţa de azi, 9 mai 2018, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunile disciplinare conexe exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva domnului judecător Sergiu Leon Rus, judecător în cadrul Curţii de Apel Cluj, în prezent suspendat din funcţie.

Miercuri, 9 Mai, 2018 - 11:55

Discutarea acţiunilor formulate de Inspecţia Judiciară referitor la posibila săvârşire de către procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul şef adjunct, Marius Iacob, a unor abateri disciplinare a fost amânată pentru data de 27 iunie.

Sâmbătă, 5 Mai, 2018 - 10:23
Pentru un cumul de abateri disciplinare

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Marius Iacob (adjunctul şefei DNA) şi Carmen Simona Ricu (şef serviciu la DNA). Cei doi au fost trimişi în judecată la secţia de procurori a CSM, pentru mai multe abateri disciplinare:

Vineri, 4 Mai, 2018 - 09:34

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, spune, într-o postare pe Facebook, că Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie este necesară  pentru a împiedica existenţa unor cazuri precum cel al judecătoarei Gabriela Bârsan, găsită nevinovată după mai mulţi ani în care a fost suspendată din magistratură.

Miercuri, 28 Martie, 2018 - 01:13

 Centenarul unirii cu Basarabia - o uniune care, din păcate, nu a durat decât 20 de ani - a prilejuit o serie de manifestări omagiale între care nu a lipsit o ședință solemnă la Parlament, în absența lui Iohannis, dar în prezența principesei Margareta STOP  Probabil că președintele nu a dorit să-și strice de tot relația cu omologul Dodon. În schimb Dragnea a avut tăria  să zică cu voce tare că vrea unirea, lucru care l-a deranjat pe „părintele uninomonalului” analistul cauzelor juste Pârvulescu.

Marţi, 27 Martie, 2018 - 19:15

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marţi, să transmită Comisiei Europene o scrisoare în care să ceară clarificări referitoare la solicitările de informaţii cu privire la anumite cazuri de corupţie adresate de organismul european autorităţilor române.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 17:45

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, marţi, către Consiliul Superior al Magistraturii şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, protocoalele încheiate cu SRI, informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 16:46

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis parţial, marţi, sesizarea PNL şi USR privind imunitatea judecătorilor constituţionali, în sensul că nu vor beneficia de imunitate în ceea ce priveşte urmărirea penală, însă este nevoie de votul a două treimi dintre membrii instituţiei în cazul reţinerii, arestării sau percheziţiei judecătorilor.

Subscribe to CSM