Luni, 3 Septembrie, 2018 - 20:20

Îngrijorat că prin acțiunile sale la Ministerul Justiției stârnește „viespile” contestării și că partidul căruia i s-a alăturat la guvernare - fără a fi membru - ar putea să fie nevoit să îl remanieze, Tudorel Toader și-a luat o măsură de prevedere și s-a orientat spre profesia de notar. El beneficiază de prevederile legale care dau dreptul foștilor magistrați de la Înalta Curte să opteze pentru profesia notarială fără examen, prevedere inclusă și de modificările legii Curții Constituționale.

Luni, 6 August, 2018 - 09:17
Doamna premier a plecat supărată că președintele a țipat la dânsa la telefon!

Premierul Viorica Dăncilă pleacă astăzi în concediu pentru o săptămână şi şi-a delegat atribuţiile vicepremierului Paul Stănescu.  Asta, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională (CCR) reclamând un conflict juridic preşedinte-premier.

Conform unei decizii a premierului publicată marţi în Monitorul Oficial, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, va exercita în perioada 6-13 august atribuţiile de prim-ministru privind conducerea operativă a Guvernului.

Miercuri, 4 Iulie, 2018 - 13:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale, miercuri, 4 iulie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - S.A., precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Vă prezentăm textul integral al sesizării:

Domnului VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE

Miercuri, 13 Iunie, 2018 - 08:52

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus, marţi seară, că dacă preşedintele Klaus Iohannis nu se va pronunţa în timp rezonabil şi nu o va suspenda pe Laura Codruţa Kovesi, aşa cum spune decizia CCR, s-ar putea ajunge la suspendarea sa.

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 13:23

În ziua de 23 mai 2018, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie, al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative in domeniul sănătăţii, obiecţie formulată de Preşedintele României. 

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 11:04

În completarea relatării publicate pe https://www.ccr.ro/Anul-2018, referitoare la participarea delegaţiei Curţii Constituţionale a României la lucrările Conferinţei internaţionale cu tema "Constituţia în epoca schimbării globale şi obiectivele controlului de constituţionalitate", organizată de Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse, precum şi la lucrările celui de-al VIII-lea Forum Juridic Internaţional, în perioada 15-18 mai 2018, la Sankt-Petersburg, Preşedintele Curţii Constituţionale, dl. prof.univ.dr.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 16:39

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor, lege reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, cea mai importantă schimbare fiind definiţia erorii judiciare.

Parlamentarii din comisie au luat în discuţie amendamentele depuse de senatori, modificându-se definiţia erorii judiciare.

Sâmbătă, 12 Mai, 2018 - 19:41
Și o atacă la Curtea Constituțională, ca să facă în necaz PSD-ului

Pretextând că este nemulţumit de forma în care a ajuns la promulgare, Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, la Blaj, că retrimite Legea referendumului la Curtea Constituţională. Asta deoarece PSD a anunţat în mai multe rânduri că aşteaptă promulgarea pentru a stabilit data referendumului privind definirea familiei în Constituţie.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins deja cererea de reexaminare a Legii referendumului. 

Legea a fost contestată la CCR de PNL şi USR, însă sesizarea a fost respinsă în 3 mai de Curtea Constituţională.

Sâmbătă, 12 Mai, 2018 - 08:03
Fostul șef al Curții Constituționale era sigur că Greblă este nevinovat

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, este de părere că judecătorul Toni Greblă, care a fost obligat să demisioneze de la CCR pentru că era anchetat, este o victimă a sistemului și că toți judecătorii bănuiau că nu sunt multe probe împotriva lui.

Joi, 10 Mai, 2018 - 17:39

Curtea Constituţională a respins, joi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea referitoare la încetarea unor interdicţii pentru parlamentari.

Marţi, 8 Mai, 2018 - 08:50

DECLARAŢIILE LIDERILOR PNL LA FINALUL REUNIUNII BIROULUI EXECUTIV - 7 MAI 2018

Ludovic Orban
Partidul Naţional Liberal a luat decizia de a ataca la Curtea Constituţională legea privind regimul alternativ de executare a pedepselor privative de libertate, care, din păcate, a fost transformată de coaliţia majoritară într-o lege de scoatere din închisoare a celor condamnaţi pentru infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

Joi, 3 Mai, 2018 - 12:47

Sesizarea de către Președintele Klaus Iohannis a Comisiei de la Veneția este o decizie corectă pe care o așteptam demult. Inițiativa România a fost prima organizație care a solicitat Președintelui și, apoi, Guvernului să ceară Comisiei o opinie privind compatibilitatea legilor justiției cu standardele fundamentale ale statului de drept. Ulterior, alte zeci de grupuri civice, Comisia Europeană, 7 ambasade la București, Forumul Judecătorilor din România, Secretarul General al Consiliului Europei și 3 partide din opoziție au făcut aceeași solicitare.

Vineri, 27 Aprilie, 2018 - 15:35

Curtea Constituţională a admis joi sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar.

Vineri, 20 Aprilie, 2018 - 16:28

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, vineri, 20 aprilie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităților publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea şi funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Prezentăm textul integral al cererii:

"Domnului VALER DORNEANU

Sâmbătă, 10 Martie, 2018 - 15:29
Tot ea i-a programat dosarul lui Iohannis după ce a fost validat ca președinte

La România TV, unul dintre oamenii fostului preşedinte, Traian Băsescu,  o acuză pe Livia Stanciu de la CCR că ar fi condamnat un primar dintr-un motiv incredibil. Pe când era judecător, Livia Stanciu l-a condamnat pe primarul de Vâlcea, Mircia Gutău, lăudându-se ulterior, într-un cerc de politicieni, că a luat această decizie pentru că ea credea că aşa îşi doreşte fostul şef al statului, Traian Băsescu.

Duminică, 25 Februarie, 2018 - 11:19
Deși Constituția spune că Justiția se înfăptuiește de judecători, nu de către procurori

Într-o amplă postare pe blogul persona, judecătoarea Lăcrămioara Axinte se implică în scandalul momentului: cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Preşedinta Sectiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Botoşani  susţine că șefa DNA a ajuns nu doar să se identifice cu instituţia, ci cu justiţia şi că "se declară însuşi Adevărul".

Sâmbătă, 24 Februarie, 2018 - 11:03
„a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al CCR”

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a avut „atitudini nedemne” si „a incalcat standardele minimale de etica si deontologie”, cand a cerut urgentarea instrumentarii unor dosare „cu ministri”, dar si prin folosirea de expresii insultatoare si amenintatoare la adresa procurorilor, precum „lasi” si „barfitori”, se arata in raportul Ministerului Justitiei.

Vineri, 23 Februarie, 2018 - 10:25
Nimeni nu o va judeca pe Laura Codruța Kovesi după argumente, ci numai după interese, după partizanat

„Argumentele ministrului sunt conștiincioase și bine construite. Făcea bine dacă astepta să se clarifice și situația de la DNA Ploiești, care nu a mai avut loc în raport, nu a fost elucidată. Decizia mi se pare inoportună. Putea să se se concentreze pe problemele procedurale care par să existe la DNA și să le rezolve. Putea apoi să motiveze de ce nu o repropune pe Laura Codruța Kovesi în apropierea mandatului, în loc să intre într-o luptă în care, la ora asta, fiecare e foarte subiectiv.

Marţi, 13 Februarie, 2018 - 23:06

 Continuă controversele pe seama despre abuzurile procurorilor ploieșteni, făcute de cuplul Cosma-Ghiță.

Subscribe to Curtea Constituțională