Miercuri, 11 Martie, 2020 - 09:23
Depunerea mandatului de către Ludovic Orban nu se consideră ca fiind prima propunere de premier picată

Curtea Constituțională l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să desemneze un alt candidat de premier pentru că atât șeful statului cât și premierul desemnat au AFIRMAT PUBLIC că scopul lor este să nu primească votul de învestitură în Parlament. La finalul deciziei CCR, judecătorii au inserat o observație care ar putea să pună cruce oricăror încercări de alegeri anticipate odată cu localele: depunerea mandatului de către Ludovic Orban nu se consideră ca fiind prima propunere de premier picată.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 16:41

PSD va ataca la Curtea Constituțională decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l propune tot pe Ludovic Orban prim-ministru. Liderii partidului sunt în ședință luni și stabilesc detaliile demersului. Social-democrații fac, totodată, ultimele pregătiri pentru congresul partidului, planificat pentru sfârșitul acestei luni.

Marcel Ciolacu a anunțat încă de la sfârșitul săptămânii trecute că se impune această sesizare la CCR, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl nominalizează din nou pe Ludovic Orban pentru formarea unui nou guvern.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 13:11

Curtea Constituţională atenţionează că excluderea unor beneficiari de pensii de invaliditate de la aplicarea indicelui de corecţie "nu este justificată în mod obiectiv şi raţional".

Marţi, 24 Decembrie, 2019 - 11:00

În ziua de 23 decembrie 2019, ora 18:00, Curtea Constituţională, în baza art.146 lit.e) din Constituţia României, republicată, a fost sesizată cu:

1. Cererile de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre Guvernul României şi Parlamentul României cu privire la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, formulate de către Preşedintele Senatului şi Preşedintele Camerei Deputaţilor;

Luni, 23 Decembrie, 2019 - 20:00

​Premierul Ludovic Orban a venit în Parlament pentru a asuma răspunderea Guvernului pentru bugetul pe 2020 și abrogarea unor prevederi din OUG 114.

Marcel Ciolacu a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională această modalitate de adoptare a bugetului, demersul fiind făcut alături de Teodor Meleșcanu, în calitate de președinți ai Camerei și Senatului.

 

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 13:40

Prevederea din Legea educaţiei naţionale, conform căreia cheltuielile de transport ale elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se decontează doar pe bază de abonament, are caracter discriminatoriu, deoarece determină o diferenţă de tratament juridic între elevi, atrage atenţia Curtea Constituţională.

Miercuri, 30 Octombrie, 2019 - 13:43

I. În ziua de 30 octombrie 2019, cu privire la sesizarea de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, obiecţie formulată de 91 de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi
Uniunii Salvaţi România, Curtea Constituţională a dispus amânarea dezbaterii pentru data de 6 noiembrie 2019.

II. În aceeaşi zi, cu privire la următoarele sesizări de neconstituţionalitate:

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 18:19

Decizie într-o problemă foarte delicată. Curtea Constituțională a Italiei dă undă verde sinuciderii asistate. Ajutorul acordat cuiva să se sinucidă, în condiții de suferință intolerabilă, nu este mereu o infracțiune, a decis Curtea, spre indignarea Bisericii Catolice.

Parlamentul de la Roma trebuie să dezbată această problemă ținând cont de decizia judecătorilor constituționali.

Joi, 1 August, 2019 - 12:00

Curtea Constituţională anunţă, în motivarea deciziei privind respingerea iniţiativelor PNL-USR şi PSD de revizuire a Constituţiei, că măsura de interzicere a amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie nu se poate implementa printr-o revizuire a Constituţiei.

Vineri, 12 Iulie, 2019 - 18:18

Curtea Constituțională a respins miercuri, pentru a doua oară, modificarea Codului rutier prin care Poliției îi era interzis să utilizeze dispozitivele de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Legea fusese adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 14 mai, cu 186 voturi "pentru", 21 "împotrivă" şi 7 abţineri.

Modificările Codului Rutier declarate neconstituționale:

Miercuri, 10 Iulie, 2019 - 11:00

Curtea Constituţională a amânat a şasea oară pronunţarea pe sesizările de neconstituţionalitate referitoare la Codurile penale, formulate de preşedintele Klaus Iohannis şi partidele de Opoziţie PNL şi USR. 

Judecătorii au stabilit data de joi, 11 iulie, pentru pronunţarea pe sesizări.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:15

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Joi, 20 Iunie, 2019 - 16:49
Președinția și-a întărit echipa de susținători cu o fostă consilieră, revocată după un scandal

Noua Curte Constituţională are, joi de la ora 09.00, prima şedinţă publică în noua componenţă a plenului, după ce Simina Tănăsescu, Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga au depus jurământul şi au început mandatul ca judecători ai CCR.

Valer Dorneanu a fost reales, marţi, prin vot secret - cu majoritate de voturi - în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale pentru un noumandat de trei ani.

Joi, 6 Iunie, 2019 - 13:45

În ziua de 6 iunie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele obiecţii de neconstituţionalitate:

Luni, 6 Mai, 2019 - 13:27
Cu Simina Tănăsescu are un vot asigurat timp de nouă ani

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 6 mai a.c., decretul privind numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională a doamnei Elena-Simina Tănăsescu pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2019.
 

Luni, 11 Martie, 2019 - 13:19

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că va veni în luna martie cu un nou pachet de măsuri în zona fiscală: „Mediul privat, sectorul privat este cel asupra căruia trebuie să acordăm o atenţie deosebită. Sper că în luna martie să putem prezenta în mod public un pachet de măsuri, de prevederi pe diverse zone, că vorbim de amnistie fiscală, de curăţarea capitalului negativ din economie, de concurenţa încă neloială din România între diverse companii, că vorbim de modul în care băncile vor finanţa mediul privat”. „Mediul privat le va primi cu mare deschidere.

Miercuri, 6 Martie, 2019 - 13:25

În ziua de 6 martie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele obiecţii de neconstituţionalitate:

1. Obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii bugetului de stat pe anul 2019, obiecţie formulată de Preşedintele României.

Sâmbătă, 23 Februarie, 2019 - 08:28
O premieră juridică marca „președinție”: buget neconstituțional!!!

Președinția a dat publicității un „pachet” de sesizări de neconstituționalitate care vizează...bugetul!!

Sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale vineri, 22 februarie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Miercuri, 20 Februarie, 2019 - 13:51

Uniunea Salvaţi România îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern după o nouă modificare prin OUG a legilor justiţiei.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 14:02

Văzând sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, formulată de Preşedintele României, Plenul Curţii Constituţionale, în ziua de 12 februarie 2019, a luat în discuţie preschimbarea termenului de judecată în această cauză, stabilit pentru data de 6 martie 2019, întrucât s-a constatat că, în temeiul art.50 teza a doua din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, este necesară luarea unor măsuri pentru buna desfăşurare a activităţii Curţii.

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 13:32

I. În ziua de 23 ianuarie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele obiecţii de neconstituţionalitate:

A. Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, obiecţie formulată de Preşedintele României. 

Marţi, 15 Ianuarie, 2019 - 09:09

Guvernul ar putea să sesizeze, marţi, Curtea Constituţională după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îi refuză pentru a doua oară pe Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor. 

Joi, 22 Noiembrie, 2018 - 16:54

Secţia pentru procurori a CSM şi-a motivat avizul negativ dat în privinţa revocării procurorului general. Raportul lui Tudorel Toader nu respectă condiţiile de legalitate, este concluzia CSM. Mai mult, spun procurorii din Consiliu, Curtea Constituţională a stabilit că România trebuie să respecte recomandările MCV, iar Comisia Europeană a cerut suspendarea revocarii lui Lazăr.

Luni, 3 Septembrie, 2018 - 20:20

Îngrijorat că prin acțiunile sale la Ministerul Justiției stârnește „viespile” contestării și că partidul căruia i s-a alăturat la guvernare - fără a fi membru - ar putea să fie nevoit să îl remanieze, Tudorel Toader și-a luat o măsură de prevedere și s-a orientat spre profesia de notar. El beneficiază de prevederile legale care dau dreptul foștilor magistrați de la Înalta Curte să opteze pentru profesia notarială fără examen, prevedere inclusă și de modificările legii Curții Constituționale.

Luni, 6 August, 2018 - 09:17
Doamna premier a plecat supărată că președintele a țipat la dânsa la telefon!

Premierul Viorica Dăncilă pleacă astăzi în concediu pentru o săptămână şi şi-a delegat atribuţiile vicepremierului Paul Stănescu.  Asta, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională (CCR) reclamând un conflict juridic preşedinte-premier.

Conform unei decizii a premierului publicată marţi în Monitorul Oficial, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, va exercita în perioada 6-13 august atribuţiile de prim-ministru privind conducerea operativă a Guvernului.

Miercuri, 4 Iulie, 2018 - 13:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale, miercuri, 4 iulie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - S.A., precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Vă prezentăm textul integral al sesizării:

Domnului VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE

Miercuri, 13 Iunie, 2018 - 08:52

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus, marţi seară, că dacă preşedintele Klaus Iohannis nu se va pronunţa în timp rezonabil şi nu o va suspenda pe Laura Codruţa Kovesi, aşa cum spune decizia CCR, s-ar putea ajunge la suspendarea sa.

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 13:23

În ziua de 23 mai 2018, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie, al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative in domeniul sănătăţii, obiecţie formulată de Preşedintele României. 

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 11:04

În completarea relatării publicate pe https://www.ccr.ro/Anul-2018, referitoare la participarea delegaţiei Curţii Constituţionale a României la lucrările Conferinţei internaţionale cu tema "Constituţia în epoca schimbării globale şi obiectivele controlului de constituţionalitate", organizată de Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse, precum şi la lucrările celui de-al VIII-lea Forum Juridic Internaţional, în perioada 15-18 mai 2018, la Sankt-Petersburg, Preşedintele Curţii Constituţionale, dl. prof.univ.dr.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 16:39

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor, lege reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, cea mai importantă schimbare fiind definiţia erorii judiciare.

Parlamentarii din comisie au luat în discuţie amendamentele depuse de senatori, modificându-se definiţia erorii judiciare.

Subscribe to Curtea Constituțională