Luni, 29 Iulie, 2019 - 16:14
Decizii ale Curţii Constituţionale, 29 iulie

În ziua de 29 iulie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului anterior promulgării, s-a pronunţat asupra următoarelor sesizări:

Miercuri, 10 Iulie, 2019 - 18:19

Curtea Constituţională a României a amânat, pentru joi, dezbaterile pe sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

Este pentru a şasea oară când CCR amână dezbaterile în acest caz.

Vineri, 21 Iunie, 2019 - 08:29

În ziua de 20 iunie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei nationale nr.1/2011, obiecţie formulată de Preşedintele României. 

Miercuri, 22 Mai, 2019 - 15:36
CCR trebuie să ofere lămuriri pentru invalidarea acesteia

În urma deciziei de ieri a Curții Constituționale a României prin care aceasta “a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală” nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)”,

Luni, 20 Mai, 2019 - 14:36

Curtea Constituţională a României amână pentru 5 iunie decizia asupra sesizării privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.

Marţi, 14 Mai, 2019 - 19:45

PNL sesizează Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea hotărârii prin care a fost validat mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea, având în vedere că acesta era condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni în cadrul derulării unui proces electoral.

Miercuri, 27 Martie, 2019 - 12:00

Cu privire la sesizarea de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor, obiecţie formulată, în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, de un număr de 13 senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România şi de un număr de 14 senatori aparţinând Grupului parlam

Marţi, 12 Martie, 2019 - 10:15

Curtea Constituţională a României arată în motivarea ce vizeză încheierea protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI că sunt în afara ordinii constituţionale.

"Constatăm că Serviciul Român de Informaţii nu poate avea atribuţii judiciare, nefiind un organ de urmărire penală, astfel că nu poate exercita acte de urmărire penală, separat sau în colaborare cu procurorii, şi implicit nu poate strânge şi administra probe referitoare la o cauză penală", se arată în motivarea Curţii Constituţionale, cu privire la încheierea protocoalelor secrete din 2009 şi 2016.

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 16:36

Curtea Constituţională a României va discuta pe 6 martie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii bugetului de stat pe anul 2019, au anunţat surse din CCR.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii bugetului de stat pe anul 2019.

În documentul transmis CCR, preşedintele arată, printre altele, că legea bugetului a fost adoptată cu încălcarea rolului şi atribuţiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 16:00

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituţionalitate a prevederilor art. 101 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, apreciind că acestea sunt de natură a aduce atingere prevederilor constituționale ale art. 11, art. 26 și art.

Miercuri, 7 Noiembrie, 2018 - 10:20

Judecătorii Curţii Constituţionale a României dezbat, miercuri dimineaţă, în şedinţă publică, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.

Miercuri, 20 Iunie, 2018 - 10:46

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti sa sesizeze Comisia de la Venetia cu privire la intalnirea dintre consilierul prezidential Simina Tanasescu si judecatorul Petre Lazaroiu.

Informatia a fost obtinuta pe surse de Agerpres si nu a fost momentan confirmata oficial.
 

Marţi, 19 Iunie, 2018 - 14:39

Curtea Constituţională a României a decis marţi că sunt constituţionale modificările aduse legii privind organizarea referendumului, după ce a respins ca inadmisibilă sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, au precizat surse din CCR.

Pe 18 mai, șeful statului a trimis la Curtea Constituţională, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, unul dintre articolele criticate fiind cel legat de data când este organizat.

Joi, 7 Iunie, 2018 - 17:46

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat joi, pe site-ul instituţiei, motivarea deciziei care stabileşte că există un conflict constituţional între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie, iar şeful statului trebuie să semneze decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Joi, 7 Iunie, 2018 - 10:28

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) este asteptata sa publice, joi, motivarea deciziei prin care sase judecatori din cei noua au decis ca intre Presedinte si Guvern, prin Ministerul Justitiei, a existat un conflict constitutional, declansat de refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe sefa DNA.

Motivarea va fi publicata in Monitorul Oficial, moment in care decizia devine obligatorie.

Miercuri, 6 Iunie, 2018 - 16:22

COMUNICAT DE PRESĂ AL PRIM-VICEPREŞEDINTELUI PNL RALUCA TURCAN: PNL VA SESIZA CCR PE LEGEA PRIN CARE PSD-ALDE AU DAT CEA MAI PUTERNICĂ LOVITURĂ ECONOMIEI NAŢIONALE, PRIN ÎNFIINŢAREA AŞA-ZISULUI FOND SUVERAN DE DEZVOLTARE ŞI INVESTIŢII

PNL va sesiza Curtea Constituţională a României pe Legea prin care astăzi PSD-ALDE au dat cea mai puternică lovitură economiei naţionale româneşti, prin înfiinţarea aşa-zisului Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este cel mai mare tun care se pregăteşte patrimoniului de stat din ultimii ani!

Subscribe to Curtea Constituţională a României