Joi, 18 Iulie, 2019 - 15:15

Interdicția amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție nu poate fi trecută în Constituție, a decis Curtea Constituțională care a analizat inițiativele de revizuire depuse de opoziție și putere după referendumul din 26 mai. Magistrații constituționali au decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază sau grațiază. 

Miercuri, 10 Iulie, 2019 - 16:19

Şeful statului a trimis la CCR o obiecţie de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Anterior, legea a mai fost contestată la CCR de preşedintele Iohannis iar judecătorii au decis că este neconstituţională.

Pe 4 iunie, Parlamentul a transmis preşedintelui, pentru promulgare, legea, ca urmare a procedurii de reexaminare.

Miercuri, 3 Iulie, 2019 - 19:43

Augustin Zegrean a declarat că CCR a pronunţat o decizie într-o situaţie care nu era un conflict de natură constituţională şi, ca urmare a acestei hotărâri, toţi cei care au fost arestaţi în urma deciziilor completelor de 3 judecători vor fi puşi în libertate.

Joi, 27 Iunie, 2019 - 15:00

Curtea Constituţională a României a validat referendumul pe justiţie cu unanimitate de voturi şi a respins toate contestaţiile.

CCR a respins şi cele cinci contestaţii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Pe 12 iunie, judecătorii constituţionali au decis amânarea dezbaterii, după ce pe rolul CCR fusese înregistrată o contestaţie în care se cerea infirmarea rezultatelor referendumului.

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 16:05

Valer Dorneanu a fost reales, marţi, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale pentru un mandat de trei ani.

„Momentul depunerii jurământului marchează, potrivit art.63 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, intrarea în exerciţiul funcţiei de judecător al Curţii Constituţionale şi a fost urmat de reunirea Plenului, în noua componenţă, pentru alegerea noului preşedinte al Curţii”, conform unui comunicat de presă al CCR.
 

Vineri, 14 Iunie, 2019 - 16:17

Gheorghe Stan, fost șef al Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, și Cristian Deliorga, fost judecător la Curtea de Apel Constanța, vor depune jurământul, marți 18 iunie, la Palatul Cotroceni ca judecători ai Curții Constituționale.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de eliberare din funcția de procuror a lui Gheorghe Stan, procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, acesta urmând să fie numit la CCR.

Joi, 13 Iunie, 2019 - 13:59

Curtea Constituţională a României (CCR) arată, în motivarea deciziei prin care a admis excepţiile de neconstituţionalitate invocate în cazul legii reorganizării ANAF, că nu a fost respectat bicameralismul.

Marţi, 4 Iunie, 2019 - 19:45

Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a spus că nu poate fi vorba de organizarea de alegeri anticipate.

Întrebat dacă planul venit de la Cotroceni, în scenariul moțiunii de cenzură, este constituțional, fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a spus că:

Marţi, 21 Mai, 2019 - 19:10

Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit.j) din Constituţie, art.48 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi al prevederilor Legii nr.189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, a luat în dezbatere iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”, care viza alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Marţi, 14 Mai, 2019 - 18:42

Camera Deputatilor a adoptat decizional, marţi, legea care interzice amplasarea aparatelor radar în locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice, cu 186 voturi "pentru" şi 21 "împotrivă". Proiectul de lege iniţial a fost modificat în urma declarării unor articole ca fiind neconstituţionale.

Deputaţii au votat Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.684 din 6 noiembrie 2018. 

Vineri, 10 Mai, 2019 - 12:09

SESIZAREA DE NECONSTITUŢIONALITATE DEPUSĂ DE PNL ÎN CAZUL ÎNFIINŢĂRII COMISIEI DE ANCHETĂ PRIVITOARE LA CONSILIUL CONCURENŢEI

Grupul senatorilor PNL a sesizat Curtea Constituţională asupra Hotărârii Senatului prin care este înfiinţată o comisie parlamentară de anchetă asupra activităţii Consiliului Concurenţei, promovată de parlamentarii PSD-ALDE. Vă transmitem în continuare textul sesizării de neconstituţionalitate:

SESIZARE DE NECONSTITUŢIONALITATE

Joi, 11 Aprilie, 2019 - 19:00
Deoarece judecătorii au cerut o săptămână pentru a studia raportul

Curtea Constituțională a României (CCR) amână pentru 19 aprilie dezbaterile asupra sesizării privind un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor specializate în corupție.

CCR a amânat și miercuri decizia pe  ceastă speță motivând că judecătorul raportor urmează să se interneze pentru o intervenție chirurgicală, potrivit unor surse.

Miercuri, 27 Martie, 2019 - 15:55

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul legislativ inițiat de Florin Iordache, care prevede instituirea unui termen de maximum 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituțională, după publicarea acestora în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă pentru completarea art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților cu 168 voturi „pentru”, 91 voturi „împotrivă” și trei abțineri.

Luni, 25 Martie, 2019 - 20:00

Florin Iordache a sesizat Curtea Constitutionala în legătura cu un posibil conflict între Inalta Curte si Parlament.

A făcut asta în calitate de Președinte al Camerei Deputaților, fiind delegat de Liviu Dragnea. Potrivit sesizării, Inalta Curte nu a respectat legea și nu a constituit completuri specializate pe corupție.

Luna aceasta, Liviu Dragnea a cerut ICCJ să îi desființeze sentința de trei ani și șase luni din dosarul angajărilor ilegale pe motiv ca a fost dată de un complet obișnuit și nu de unul specializat în corupție.

 

Joi, 14 Martie, 2019 - 17:41

Cele trei legi inițiate de senatorul ALDE, Daniel Zamfir, votate de plenul Camerei Deputaților, au fost declarate neconstituționale de CCR.

Este vorba despre actul normativ care prevedea că dobânda maximă la creditele ipotecare nu poate fi mai mare de 2,5 ori față de dobânda cheie a BNR. Iar dobânda pentru creditele de consum era plafonată la 18%.

A doua lege elimina caracterul de titlu executor al contractelor de credit, inclusiv la leasing. Adică, un fel de dare în plată pentru leasing.

Miercuri, 27 Februarie, 2019 - 13:36

Cu privire la sesizările de neconstituţionalitate formulate în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, înscrise în lista de şedinţă de astăzi, 27 februarie 2019, Curtea Constituţională a dispus amânarea dezbaterilor pentru data de 13 martie 2019.

Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale
 

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 13:06

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale vineri, 22 februarie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Vă prezentăm textul integral al sesizării:

Bucureşti, 22 februarie 2019

Domnului VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE

Miercuri, 13 Februarie, 2019 - 17:37
Cum era să rămână fără palton după o întâlnire „secretă” cu Tarcea

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat că singura declarație pe care o are legat de completurile de cinci judecători este cuprinsă în decizia CCR. El a răspuns astfel întrebat despre declarațiile Cristinei Tarcea, care spunea că a discutat cu Valer Dorneanu în legătură cu decizia CCR privind completurile, iar discuția a avut loc pe întuneric, fiind pusă să își lase telefonul în anticameră. Valer Dorneanu a spus că nu comentează declarațiile altora, mai ales când este vorba despre personalități pe care el le respectă.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 10:56

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale joi, 13 decembrie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii.

Vă prezentăm textul integral al sesizării:

Bucureşti, 13 decembrie 2018

Domnului VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 19:45

CSM transmite, printr-un comunicat de presă, ca decizia CCR privind componenta completurilor de judecata a vizat exclusiv completurile de 5 judecatori ale ICCJ si nu pe cele de 3 magistrati ale instantei supreme sau pe cele ale altor instante.

Marţi, 4 Decembrie, 2018 - 20:00

Președintele Comisiei pentru legile justiției, Florin Iordache, a anunțat că se așteaptă motivarea CCR pe Codul Penal, iar după aceea se va intra în Comisie, obiectivul fiind ca noul Cod Penal să treacă de Parlament până la începutul vacanței de iarnă.

”Așteptăm motivarea la Codul Penal din partea CCR pentru că noi ne-am propus ca până plecăm în vacanța de iarnă să votăm Codul Penal. Vom pune în concordanță toate articolele din Codul Penal cu solicitările Curții Constituționale.”, a declarat Florin Iordache.

Marţi, 6 Noiembrie, 2018 - 14:40

Decizie de ultimă oră a Curții Constituționale a României.

Curte Constituțională a decis, marți, cu unanimitate de voturi, că legea Codului Administrativ este neconstituțională în integralitate, au declarat surse din CCR.

Una dintre cele mai controversate prevederi se referea la pensii speciale pentru primari.

După motivare, lege trebuie să fie pusă în acord cu decizia CCR.

Sâmbătă, 3 Noiembrie, 2018 - 16:06
Să fie mult mai dătător de încredere!

„Eu știu că domnul Iohannis ține foarte mult la a respecta Constituția. E un om drept, e probabil și caracterul dânsului și profilul dânsului, și apreciez asta, am apreciat asta de multe ori și pe perioada în care am fost prim-ministru. Cred însă că Președintele României, în momentul de față, are nevoie să fie, sau românii au nevoie ca Președintele României să fie mult mai dătător de încredere că își foloseste prerogativele în așa fel încât să apere cu toate mijloacele pe care le are statul de drept și să dea acest semnal foarte mult.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 15:33

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, ca neîntemeiate, contestaţiile privind respectarea procedurii de organizare şi desfăşurare a referendumului pentru redefinirea familiei organizat în 6 - 7 octombrie, potrivit unor surse judiciare.

Contestaţiile fuseseră depuse de avocatul Sever Alexandru Sbârnă, care reprezintă şi Platforma civică "Împreună".

La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 21,10% dintre alegători, potrivit datelor anunţate, pe 8 octombrie, de Biroul Electoral Central.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 16:00

Curtea Constituţională a României a amânat, marţi, pentru 24 octombrie, discutarea sesizărilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, PMP şi USR privind modificările aduse Codului penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, au precizat, oficiali ai Instanţei constituţionale.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 12:16

Judecătorii CCR au admis, marţi, sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.
Prin urmare, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia de marţi a CCR.

În sesizarea formulată de Iohannis acesta a apreciat că proiectul care modifică Legea Curţii de Conturi este neconstituţional în ansamblul lui.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 12:55

Judecătorii constituționali dezbat la această oră sesizările formulate de președintele Klaus Iohannis, opoziţia parlamentară şi Curtea Supremă la textul noului Cod de procedură penală precum şi la noua lege privind organizarea judiciară.

În acest caz, șeful statului a avut o solicitare expresă - aceea ca judecătorii Curții să amâne deliberările până când experții Comisiei de la Veneția vor avea un punct de vedere, într-o ședință plenară.

Marţi, 25 Septembrie, 2018 - 13:00

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, marţi, sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis referitoare la neconstituţionalitatea modificării Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Proiectul de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Pe 19 iulie, preşedintele Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificările aduse către Parlament la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Marţi, 18 Septembrie, 2018 - 14:45

Curtea Constituțională a decis, marți, admiterea sesizării de neconstituționalitate formulată de PNL cu privire la înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Pază și Protecție (SPP) în activitatea unor partide politice.

Pe 4 iulie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care se înfiinţează Comisia comună de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide politice şi a liderilor formaţiunilor.

Subscribe to Curtea Constituţională a României (CCR)