Miercuri, 9 Septembrie, 2020 - 11:46
Esența Binomului: Nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru

Laura Codruţa Kovesi a acordat un interviu pentru BBC. Jurnalistul britanic a abordat şi teme sensibile, cum ar fi colaborarea cu serviciile secrete şi activitatea EPPO pe parcursul ultimului an.

 

Dialog cu jurnalistul britanic a vizat și tema colaborării cu SRI. Fosta şefă a DNA susţine în continuare, în ciuda deciziilor CCR, că totul a fost legal.

Luni, 7 Septembrie, 2020 - 18:21

Eugen Şerbănescu, fost director general al Centrului Naţional al Cinematografiei, şi Carmen Gabriela Stejeroiu, fost şef Serviciu Fond Cinematografic, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu, după ce ar fi facilitat obţinerea de finanţare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal.

Luni, 31 August, 2020 - 13:15

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 august 2020, a inculpatei MOROIANU ALINA-GEORGIANA, subcomisar de poliţie în cadrul D.G.P.M.B. - Poliţia Sector 6 - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

Luni, 31 August, 2020 - 13:06

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 august 2020, a inculpatei MOROIANU ALINA-GEORGIANA, subcomisar de poliţie în cadrul D.G.P.M.B. - Poliţia Sector 6 - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

Luni, 31 August, 2020 - 13:02

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 august 2020, a inculpatei MOROIANU ALINA-GEORGIANA, subcomisar de poliţie în cadrul D.G.P.M.B. - Poliţia Sector 6 - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

Vineri, 10 Iulie, 2020 - 17:02

Judecătorii Curții de Apel București au decis începerea judecății în cazul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, pentru uciderea din culpă a motociclistului de la Poliția Rutieră, Bogdan Gigină. Astfel, instanța a stabilit că rechizitoriul trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție a fost legal întocmit.

Decizia pe scurt a instanței:

Vineri, 10 Iulie, 2020 - 10:43

Gabriel Oprea poate fi judecat in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina. Decizia a fost luata joi de Curtea de Apel Bucuresti, care a confirmat definitiv rechizitoriul procurorilor DNA.

Miercuri, 8 Iulie, 2020 - 12:08

În cauzele finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie 2020, având ca obiect fraude cu fonduri europene (altele decât cele deja mediatizate prin comunicate de presă) s-au reţinut prejudicii de 4.875.219 lei (aprox. un milion euro) din care s-au recuperat în cursul urmăririi penale 514.317 lei.

Concret, au fost trimise în judecată următoarele cauze, finalizate prin rechizitorii sau prin acorduri de recunoaştere a vinovăţiei:

Sâmbătă, 4 Iulie, 2020 - 18:35
Fostul șef al SPP a fost urmărit șase ani fără să i se comunice ceva

„Astazi... am aflat ca am fost urmarit penal 6 ani de zile, fara sa mi se comunice acest aspect...Mi s-au incalcat toate drepturile procesuale, nu am fost informat ca am un asemenea dosar, nu am fost citat sa dau declaratie in dosarul penal respectiv, ca urmare, nu mi -am ales un avocat sa ma apere si sa participe la audierea martorilor, nu am fost anuntat despre aceste audieri! Dupa 6 ani, pe 03.07.2020, am primit un plic de la DNA, plic in care mi se trimitea Ordonanta de clasare a cauzei, referitoare la patru capete de acuzare.

Joi, 2 Iulie, 2020 - 11:39

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bacău a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

BRATANOVICI CRISTIAN, la data faptei director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită,

Două persoane fizice, administratori ai unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită (autorat şi complicitate).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

Miercuri, 1 Iulie, 2020 - 10:20

În completarea comunicatului nr. 234 din 15 aprilie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență,

în stare de libertate, a inculpatului MITRUȚ BOGDAN ION, la data faptei director al Direcției Operaționale din Aeroportul Băneasa - Aurel Vlaicu, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 14:22

Liviu Dragnea a fost dus, vineri dimineața, la sediul DNA. Fostul lider social-democrat a fost citat de către procurorul anticorupţie care se ocupă de dosarul Teldrum și care va pune în mişcare acţiunea penală în ancheta deschisă în urmă cu patru ani.

Fostul președinte al PSD a fost citat ca să i se aducă la cunoștință calitatea de inculpat în dosarul Tel Drum.

Procurorul de caz pune în mişcare acţiunea penală în ancheta deschisă în urmă cu patru ani. Punerea în mişcare a acţiunii penale înseamnă că persoanele îşi schimbă calitatea din suspect in inculpat.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 18:42

Deputatul PNL, Mihai Voicu, a fost achitat, luni, definitiv în procesul de corupție în care în primă instanță fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Voicu fusese acuzat de DNA că le-a impus membrilor de partid să plătească pentru campania electorală dacă voiau să candideze pe un loc eligibil.

Duminică, 21 Iunie, 2020 - 09:06

În cursul zilei de joi, la Serviciul Resurse Umane din cadrul Poliției Capitalei a venit o înștiințare din partea DNA prin care instituția era notificată cu privire la faptul că șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice a fost inculpat într-un dosar de corupție.

Ofițerul a fost destituit din funcție și pus imediat la dispoziția instituției, până când situația lui se va clarifica. În cazul în care va fi condamnat printr-o sentință definitivă, contractul său de muncă va fi desfăcut.

Joi, 18 Iunie, 2020 - 19:00

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marian Goleac, directorul interimar al ADP Sector 4, pentru înșelăciune în formă continuată.

Procurorii susțîn că Goleac și-a falsificat atât diploma de bacalaureat, cât și pe cea de absolvent al unei facultăți de electrotehnică - toate utilizate pentru a ocupa funcția de șef al firmei deținute de Sectorul 4.

Practic, în lipsa dovezilor legale, Marian Goleac are doar 8 clase. Potrivit DNA, el ar fi obținut un folos patrimonial necuvenit în cuantum de peste un milon șapte sute de mii de lei, între 2008 și 2020.

Vineri, 12 Iunie, 2020 - 10:22

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

CÎRJALIU CRISTIAN MARICEL, la data faptei şi în prezent primar al comunei Agigea, judeţul Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 13:22

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 9 iunie 2020, a inculpatului Crăciunescu Adrian, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de poliţie al judeţului Bistriţa Năsăud, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

Joi, 4 Iunie, 2020 - 13:00

Punctul de vedere al DNA referitor la decizia CCR
Având în vedere ultimele apariţii publice ale unor judecători, membri ai Curţii Constituţionale a României şi comentariile acestora la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a procurorului şef al acestei Direcţii, Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

- procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv procurorul şef al Direcţiei, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curţii Constituţionale a României şi deciziile acesteia.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 10:20

Fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Teodorovici a spus că a cerut să asculte mai multe convorbiri dintr-un dosar din 2013, care a fost clasat.

"Eu am făcut cerere către DNA să pot să vin să ascult toate convorbirile despre mine. (...) Am fost notificat că dosarul respectiv, din 2013, s-a clasat. (...) Am primit acasă hârtia cu notificarea că s-a clasat, fără să ştiu exact despre ce este vorba, cine a fost în dosar", a spus Teodorovici în faţa sediului DNA.

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 16:39

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a câștigat un nou proces - al treilea - cu Inspecția Judiciară, care o acuza că nu ar fi respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul familiei Cosma, acestea fiind probe în acea cauză.

Joi, 21 Mai, 2020 - 15:00

DNA a deschis 33 de dosare penale pentru achiziții publice de echipamente medicale în perioada stării de urgență, potrivit șefului instituției, procurorul Crin Bologa. Există oameni și companii care au înțeles să profite de pe urma acestei pandemii, a afirmat Bologa într-o conferință de presă.

Este vorba despre achiziții de echipamente de protecție - măști, izolete - și despre achiziții de măști medicale neconforme, interzise în UE.

Legat de achizițiile Unifarm, Bologa a confirmat că "în aceste dosare se ridică acte și se fac audieri".

Marţi, 12 Mai, 2020 - 13:14

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 mai 2020, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Duminică, 3 Mai, 2020 - 11:12
Cristian Rizea, milionarul din garsonieră, cu Ferrari

„Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa, în primă instanţă, în dosarul în care fostul deputat Cristian Rizea este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. El a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. În plus, i se confiscă echivalentul în lei, la cursul BNR de la data punerii în executare, suma de 300.000 euro. Decizia nu e definitivă.

În acelaşi dosar a fost judecat și Lucian Colţea, cetăţean american, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi spălare de bani în formă continuată, el fiind condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare.

Iată minuta ședinței de judecată:

”1291/1/2016 - I. În baza art.386 alin.1 Cod procedură penală, schimbă încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpatului Rizea Cristian, după cum urmează:

- din infracţiunea prevăzută de art. 291 Cod penal, rap. la art. 6 şi 7 alin.1 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal, în infracţiunea prevăzută de art. 257 Cod penal 1969, rap. la art. 6 din Legea 78/2000 (în varianta în vigoare la momentul săvârşirii faptei) cu aplic. art. 5 Cod penal;

- din infracţiunile prevăzute de art.272 alin.1 Cod penal (două fapte), în infracţiunea prevăzută de art. 272 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal. În baza art.257 Cod penal 1969, rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Rizea Cristian (...), pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal 1969. Face aplicarea dispoziţiilor art.71, 64 lit.a teza a II-a şi lit. b Cod penal 1969.

În baza art. 29 alin.1 lit. b din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art.35 alin. 1 Cod penal, condamnă pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal. Face aplicarea dispoziţiilor art. 65 Cod penal cu referire la art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal.

În baza art.272 alin.1 Cod penal, cu aplic. art.35 alin.1 Cod penal, condamnă pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de influen?area declara?iilor, la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 1 an pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de dispoziţiile art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal. Face aplicarea dispoziţiilor art. 65 Cod penal cu referire la art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal.

În baza art. 38 alin.1 Cod penal şi art.39 alin.1 lit. b Cod penal, aplică pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an şi 8 luni închisoare, urmând ca inculpatul Rizea Cristian să execute, în final, pedeapsa de 4 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de dispoziţiile art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, stabilită în condiţiile art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal. Face aplicarea dispoziţiilor art. 65 Cod penal cu referire la art. 66 alin.1 lit. a, b Cod penal.

II. În baza art. 61 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 74 alin. 2 Cod penal 1969, în referire la art.76 alin.1 lit.d Cod penal 1969 şi art. 5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Colţea Lucian (...), pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Face aplicarea dispoziţiilor art. 71, 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal 1969. În baza art. 29 alin.1 lit. b din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal 1969 şi art. 74 alin. 2 Cod penal 1969, în referire la art. 76 alin. 1 lit. c Cod penal 1969 şi art.5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Colţea Lucian, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, la pedeapsa de 2 ani închisoare. Face aplicarea dispoziţiilor art. 71, 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal 1969.

În baza art. 33 lit. a Cod penal 1969 şi art. 34 alin. 1 lit. b Cod penal 1969, contopeşte pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul Colţea Lucian să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare. Face aplicarea dispoziţiilor art. 71, 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal 1969.

Sâmbătă, 2 Mai, 2020 - 10:17
Banii ar fi urmat sa se împartă cu procurorul de caz și cu șeful de secție

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea unui ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, informează  DNA  printr-un comunicat remis presei.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 13:35

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 98 din 29 februarie 2020, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită, în completare, următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei PINTEA SORINA, la data faptei manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare, judeţul Maramureş, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 08:10

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 94 din 13 februarie 2020, Biroul de Informare și relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 19:02

Carmen Elena Zanfir, director al Școlii nr 150 din Capitală, a fost reţinută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a fost prinsă în flagrant în timp ce primea mită de la reprezentantul unei firme ce executa lucrări de reabilitare a instituţiei de învăţământ.

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 11:45

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 aprilie 2020, a inculpatei ZANFIR CARMEN ELENA, director și ordonator de credite la o școală gimnazială din București, pentru infracțiunea de luare de mită.

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 11:33

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 aprilie 2020, a unei persoane, reprezentant legal al unei firme private, pentru infracțiunea de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 11:23

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 aprilie 2020, a unei persoane, pentru infracțiunea de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Subscribe to DNA