Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 15:26

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că a demis încă un rând de reprezentanți ai PSD din cadrul Guvernului, inclusiv pe Olguța Vasilescu din funcția de consilier al premierului. El a precizat că acum aceasta se poate ocupa „liniștită” de campanie.

"Am mai demis încă un rând de reprezentanți ai PSD, dar plăcerea cea mai mare mi-a făcut să o demit, că am descoperit  că  doamna Olguța Vasilescu era  consilier al premierului. Am eliberat-o de această grijă, să se ocupe de campanie”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 17:10

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis de Parlament, cu votul a 63 de deputaţi. Pentru demiterea Guvernului au votat deputaţii socialişti dar şi cei din fracţiunea PDM, conform TVR Moldova.

Moţiunea de cenzură contra Guvernului a fost depusă la 8 noiembrie de către fracţiunea parlamentară a PSRM.

În 6 noiembrie, în cadrul unei emisiuni TV, Igor Dodon declara că sunt două scenarii - ori cade Guvernul în următoarele 72 de ore, ori nu.

Vineri, 8 Noiembrie, 2019 - 15:47

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele pentru promulgarea mai multor legi, între care se numără Legea privind activitatea de emitere de monedă electronică.

Legea, iniţiată de Guvern, transpune în legislaţia românească prevederi din Directiva europeană 2.366/2015, referitoare la reglementarea, autorizarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor emitente de monedă electronică.

Vineri, 8 Noiembrie, 2019 - 12:11

Potrivit unor decizii ale premierului, publicate în Monitorul Oficial, Lidia Barac a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiţiei, Horaţiu Moldovan - la Ministerul Sănătăţii şi Carmen Moraru - secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

Premierul a semnat mai multe decizii de eliberare din funcţie în cazul mai multor secretari de stat, consilieri şi secretari generali adjuncţi.

Au fost eliberaţi din funcţie la cerere:

* Rodica Nassar şi Dan Dumitrescu - secretari de stat la Ministerul Sănătăţii

Joi, 7 Noiembrie, 2019 - 19:42

Premierul Ludovic Orban anunță că, în prezent, nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pentru salarii, nici pentru programele de sănătate

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferință de presă că se va face o evaluare a necesităților, la rectificare, întrucât banii nu sunt suficienți pentru a încheia anul, în domeniul sanitar.

Joi, 7 Noiembrie, 2019 - 17:00

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că Guvernul lucrează la introducerea unei taxe pentru mașinile la prima înmatriculare, care va fi percepută ca o taxă de poluare. El a susținut că Executivul trebuie să se asigure că măsurile vor fi acceptate de Comisia Europeană.

Joi, 7 Noiembrie, 2019 - 12:26

Europarlamentarul Clotilde Armand (USR) a publicat pe contul sau de Facebook o lista cu numele copiilor unor membri PSD si ALDE, care sunt angajati in functii publice.

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 18:00

Guvernul României îi va trimite președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, două propuneri pentru postul de comisar care îi revine României: Siegfried Mureșan și Adina Vălean. Anunțul a fost făcut miercuri, la finalul ședinței de guvern, de premierul Ludovic Orban. Premierul a mai anunțat, la începutul primei ședințe oficiale a guvernului său, că i-a convocat miercuri pe reprezentanții instituțiilor responsabile cu organizarea alegerilor, iar joi se va întruni comandamentul de iarnă în vederea pregătirii infrastructurii de transport.

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 17:42

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se trece la 16 ministere, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă.

Guvernul Orban a aprobat în prima ședință OUG privind restructurarea aparatului central. În urma reorganizării, sunt deființate ministere, fiind comasate activități și structuri la nivelul a 16 ministere.

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 15:00

I.               PROIECTE ANALIZATE ÎN PRIMĂ LECTURĂ
 

1.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru aplicarea unor măsuri de protecţie
socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în
baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea
Jiului S.A. şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024

 

II.            ORDONANȚE DE URGENȚĂ 

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 12:50

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 6 noiembrie a.c., la Palatul Victoria, declaraţii la începutul şedinţei de Guvern.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor:

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 12:04

Proiectele de acte normative care vor fi incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 6 noiembrie 2019

I.     PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ 

1.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Marţi, 5 Noiembrie, 2019 - 19:24

Guvernul Orban se întrunește, miercuri, în prima ședință oficială, potrivit unui anunț al PNL. Executivul ar putea adopta OUG pentru reducerea numărului de ministere de la 26 la 16 și o ordonanță de urgență pentru asigurarea veniturilor pentru mineri, după închiderea minelor.

Ședința Executivului va începe la ora 12:00, potrivit anunțului făcut de PNL.

Premierul Ludovic Orban anunțase, marți, că ordonanța pentru reducerea numărului de ministere este „în lucru”.

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 18:00

Premierul demis, Viorica Dăncilă, a anunţat că executivul discută în şedinţa de luni, în primă lectură, proiectul de act normativ privind majorarea salariului minim brut la 2.262 de lei pentru studii medii şi la 2.620 de lei pentru studii superioare, de la 1 ianuarie 2020.

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 15:23

Guvernul a aprobat un mecanism general pentru gestionarea și controlul financiar al sumelor acodate României prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) în scopul înlăturării pagubelor provocate de dezastre naturale. Decizia dă astfel undă verde utilizării sumei de peste 8,192 milioane euro pe care Comisia Europeană a mobilizat-o în cursul lunii octombrie pentru România prin FSUE în scopul refacerii infrastructurii publice afectate de inundațiile din vara anului 2018 în nord-estul țării.

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 15:05

I.               PROIECTE ANALIZATE ÎN PRIMĂ LECTURĂ

 

1.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată

 

II.            HOTĂRÂRI

 

1.    HOTĂRÂRE privind acordarea unor ajutoare de urgenţă

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 10:11
Primul pas depinde de cvorum

Aproape toate partidele cred că în cazul unui eșec în Parlament pentru echipa Orban se va intra într-o criză politică prelungită.

Dacă astăzi nu se atinge cvorumul de prezență, ședința o să fie reprogramată între cele două tururi ale prezidențialelor (variantă PNL) sau după al doilea tur al alegerilor (varianta Pro România)

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 08:59

Plenul reunit al Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban. Şedinţa debutează la ora 14,00 cu intervenţia premierului desemnat Ludovic Orban care va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 17:06

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare a actului normativ care modifică şi completează Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Legea, iniţiată de Guvern, stipulează că "prevederile nu se aplică operaţiunilor cu arme şi muniţii efectuate de către instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice şi operaţiunilor ce au ca destinatar final aceste instituţii".

Marţi, 29 Octombrie, 2019 - 19:00

Victor Costache, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Orban, a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Au votat "pentru" 13 parlamentari, unul a votat "împotrivă" , iar patru s-au abţinut.

Marţi, 29 Octombrie, 2019 - 15:00

Viorica Dăncilă confirmă că Victor Negrescu este propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă marți.

La scurt timp după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat printr-o declaraţie de presă.

Luni, 28 Octombrie, 2019 - 17:42

Calendarul învestirii Guvernului Orban: marţi şi miercuri, de la ora 9.00, vor avea loc audierile miniştrilor, iar luni, în 4 noiembrie, va avea loc votul în plenul Parlamentului.

Propunerea premierului desemnat, Ludovic Orban, ca audierea miniştrilor să aibă loc marţi, iar votul să fie dat miercuri nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Prin urmare în ședințele Comisiilor parlamentare de specialitate reunite de marți vor fi audiați:

Luni, 21 Octombrie, 2019 - 17:00

Acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în cadrul ședinței din 21 octombrie 2019

I.     HOTĂRÂRI

 

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 15:00

Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, că problema examenului de rezidențiat reprezintă o măsură prioritară a Executivului PNL, dacă Guvernul Dăncilă nu îl va organiza până ce va pleca de la Palatul Victoria. Acesta ia în considerare suplimentarea locurilor scoase la concurs.

Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 18:11
Se conturează un guvern rotativ „în jurul PNL”

După ce s-a jucat vreo trei zile cu nervii românilor, candidatul Iohannis a făcut „deîndată” dezvăluirea senzațională așteptată de popor. Sarcina de a prelua „greaua moștenire ” pesedistă cade pe umerii plăpânzi ai unui liberal de nădejde. Nimeni altul decât Ludovic Orban! Iată cum și-a prefațat și prezentat anunțul:

„Bună ziua!

Luni, 14 Octombrie, 2019 - 17:44

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în cadrul ședinței din 14 octombrie 2019

 

 

  1. HOTĂRÂRI

 

Luni, 14 Octombrie, 2019 - 15:56

Cel mai târziu marți, șeful statului va anunța numele noului premier. Ludovic Orban, șeful PNL, are șanse mari să formeze noul cabinet. De altfel, Orban a anunțat deja măsuri de refacere a capacității administrative a statului, o nouă rectificare bugetară și un executiv mai suplu cu maximum 16 ministere. Reduceri vor fi și in cazul structurilor birocratice, agenții și oficii. Se vehiculează o lista a noilor miniștri.

Vineri, 11 Octombrie, 2019 - 10:40

Trei federaţii sindicale din Sănătate, ale studenților la Medicină, Farmacie și Stomatologie, declanșează greva japoneză.

Studenţii susțin că situația de instabilitate politică, determinată de trecerea moțiunii de cenzură la adresa Guvernului, creează premisele prelungirii crizei Rezidențiatului.

Studenţii îi îndeamnă pe cei care vor să participe la protest să facă rost de o mască medicală, să scrie pe ea Haştag Rezi şi să o poarte fie în mod uzual, fie la mână pe post de banderolă.

Joi, 10 Octombrie, 2019 - 21:41
PNL vrea să repare în regim de urgență „greaua moștenire”

Liberalii vor să tranșeze foarte rapid situația noului guvern care să fie unul de tranziție, fie până la anticipate, fie până la alegerile parlamentare organizate la termen. Programul de guvernare schițat de liderii PNL pentru mandatul limitat constă, în general, pe repararea unor probleme generate de guvernele PSD.

Subscribe to Guvern