Joi, 17 Ianuarie, 2019 - 19:40

Ca urmare a discuțiilor din data de 17.01.2019, dintre conducerea Ministerului Energiei, conducerea Sociețății Complexului Energetic Oltenia S.A și reprezentanții legali ai sindicatelor, în condițiile reluării imediate a activității, au fost stabilite următoarele :

​ În limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de productie astfel:

- Pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 1000 lei brut, respectiv 585 lei net;

Joi, 17 Ianuarie, 2019 - 19:00

Guvernul României a adoptat în ședința de joi, 17 ianuarie a.c., o Ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare care include organizarea şi desfăşurarea proiectului cultural Orchestra Uniunii Europene. 

Miercuri, 16 Ianuarie, 2019 - 16:36

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului din 17 ianuarie 2019

 

I.               PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea listei terenurilor agricole situate în extravilan care fac obiectul proiectului de interes comun în domeniul gazelor naturale''Conducta Ţărmul Mării Negre -Podişor (RO) pentru preluarea gazului din Marea Neagră''

Miercuri, 16 Ianuarie, 2019 - 15:16

Guvernul pregăteşte o Ordonanţă prin care Ministerul Finanţelor Publice urmează să preia de la ANAF Direcţia Mari Contribuabili şi direcţiile regionale. "PSD aplică lovitura decisivă şi desfiinţează de facto ANAF", afirmă Gelu Diaconu, fost preşedinte ANAF.

"ART. 46 - (1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Ministerul Finanțelor Publice supune spre aprobare Guvernului hotărârea de modificare a actelor normative de organizare și funcționare ale Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naţionale de Administrare Fiscală.

Marţi, 15 Ianuarie, 2019 - 14:16

Guvernul a decis să majoreze, începând cu 1 ianuarie 2019, plafonul maxim de venituri până la care se acordă ajutorul de încălzire, ceea ce duce la majorarea numărului persoanelor care beneficiază de acest tip de ajutor din partea statului.

Totodată, pentru anumite sisteme de încălzire a locuinței, cuantumul ajutorului de încălzire a fost modificat.

Luni, 14 Ianuarie, 2019 - 19:21

Guvernul se pregătește să adopte normele de aplicare a legii privind diminuarea risipei alimentare, proiectul fiind introdus în circuit interguvernamental pentru avizare, ultimul pas înaintea adoptării în ședința Executivului. De asemenea, se va organiza o campanie națională de informare.

Luni, 14 Ianuarie, 2019 - 15:39

La sfârşitul lunii ianuarie, românii care lucrează la stat ar putea avea parte de o nouă minivacanaţă de patru zile, ca urmare a faptului că pe data de 24 ianuarie (joi) se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor Române, zi liberă conform Codului Muncii.

Guvernul ar putea lua decizia acordării bugetarilor a unei zile libere vineri, ceea ce ar da angajaţilor de la stat posibilitatea de a se bucura de o minivacanţă de patru zile. Dacă Guvernul va acorda o zi liberă, acestea se va recupera ca până acum, fie prin prelungirea programului de lucru, fie prin lucrul în zile de sâmbătă.

Joi, 10 Ianuarie, 2019 - 18:45
„Reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale de numire”

Răspunsul oficial al premierului Viorica Dăncilă la motivările privind respingerea nominalizărilor miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, în cursul zilei de astăzi, președintelui României, Klaus Iohannis, un răspuns oficial la scrisorile prin care șeful statului a prezentat motivările privind respingerea nominalizărilor miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării.

Joi, 10 Ianuarie, 2019 - 12:58
„Apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului ”

Scrisori transmise de către Președintele României,  Klaus Iohannis, Prim-ministrului României,  Vasilica-Viorica Dăncilă

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis joi, 10 ianuarie a.c., două scrisori Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, referitoare la propunerile de numire în funcțiile de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice și de ministru al transporturilor.

Vă prezentăm, în continuare, textul celor două scrisori:

Joi, 3 Ianuarie, 2019 - 18:30
Dar nu a mai ajuns și la propunerile de înlocuire a miniștrilor

Președintele Iohannis s-a concentrat în minivacanța de anul nou asupra lecturii unor hârtii restante primite de la Guvern. În urma acestui efort a semnat următoarele decrete:

- Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice;

- Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Lucian Şova, ministrul transporturilor.

Marţi, 1 Ianuarie, 2019 - 11:39
Adică la 145 lei, la fel ca în 2018

Guvernul a decis ca valoarea punctului de amenda să rămână in 2019 la 145 de lei, chiar daca salariul minim brut creste de la 1 ianuarie. 
Punctul de amenda se calculeaza ca 10% din salariul minim brut pe economie
Este pentru a doua oara cand guvernul ia o astfel de decizie, după ce, în 2017, Executivul a stabilit sa inghete punctul de amenda pentru 2018 tot la 145 de lei.

Sâmbătă, 22 Decembrie, 2018 - 09:48
Măsurile din OUG au fost luate fără ca Iohannis să participe la ședință (așa cum acesta se angajase anterior), discutate în prealabil cu Ion Țiriac

Guvernul a adoptat vineri seară, în absența președintelui Iohannis, OUG privind măsurile fiscale. „Introducem un mecanism de protejare a populaţiei care vrea să ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxată orice depăşire a acestui nivel. În România este cea mai mare diferenţă între dobânda la credite şi dobânda la depozite”, a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe comune cu Darius Vâlcov de la finalul ședinței.

Sâmbătă, 22 Decembrie, 2018 - 00:37

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința Guvernului României din 21 decembrie 2018

 

  1. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
  1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public
  2. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene

 

Vineri, 21 Decembrie, 2018 - 20:01

O noua Ordonanță se prevede ca în perioada 2019-2021, orele suplimentare efectuate peste durata normală de muncă, de către anagajații în funcții de execuție sau conducere, se vor recompensa doar cu timp liber. Această prevedere se aplică și în cazul orelor lucrate în timpul sărbătorilor legale, repaus săptămânal, sau în oricare altă zi în care în mod normal nu se lucrează.

Vineri, 21 Decembrie, 2018 - 19:00

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță de urgență care prevede o creștere de 80 de milioane de lei a bugetului trimestrial acordat pentru medicamentele suportate din Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății.

Joi, 20 Decembrie, 2018 - 16:17

Premierul Viorica Dăncilă a lăsat deschisă posibilitatea adoptării ordonanței de urgență care introduce noi taxe chiar în ședința de Guvern de joi, dacă se finalizează discuțiile din Consiliul Economic și Social.

Dăncilă a fost întrebată la Palatul Parlamentului, după dezbaterea moțiunii de cenzură și înainte de a pleca spre Palatul Victoria, dacă este posibilă adoptarea ordonanței în ședința de Guvern programată să înceapă la ora 15,00.

„Dacă vom avea această discuție în cadrul Comitetului Economic și Social adoptăm această ordonanță”, a răspuns Viorica Dăncilă.

Joi, 20 Decembrie, 2018 - 14:55

Guvernul ar urma să aprobe, conform ordinii de zi a şedinţei programată pentru joi, un memorandum având ca temă aprobarea măsurilor necesare realizării obiectivelor de investiţii Spitale Regionale de Urgenţă Iaşi, Cluj şi Craiova.

Joi, 20 Decembrie, 2018 - 11:40
UPDATE 15:18: Moţiunea de cenzură a fost respinsă cu mai puține voturi decât semnături!

UPDATE 15:18: Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", iniţiată de PNL, USR şi PMP, a fost respinsă de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liderul deputaţilor PSD Daniel Suciu a menţionat că au votat "pentru" 161 de parlamentari şi 3 "împotrivă". Pentru a putea fi adoptată, moţiunea avea nevoie de minim 233 de voturi în favoarea sa. Au lipsit doar 73 de voturi...

Parlamentarii de la PSD, ALDE şi UDMR au fost prezenţi în sală, dar nu au votat.

 

Miercuri, 19 Decembrie, 2018 - 14:39

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului

 

I.               PROIECTE DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ

1.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii

Miercuri, 19 Decembrie, 2018 - 09:13

Comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii va scădea de la 2,5% la 1%, iar o persoană se poate retrage de la un fond de pensii, pe bază de cerere individuală, după minimum cinci ani de participare, a anunţat marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Marţi, 18 Decembrie, 2018 - 13:41
„Vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră”

Premierul Viorica Dăncilă a transmis în cursul zilei de astăzi președintelui României, Klaus Werner Iohannis, următoarea scrisoare:

”Domnului Klaus Werner Iohannis,

          Președintele României,

Am luat notă cu satisfacție de declarațiile dumneavoastră recente prin care admiteți, în sfârșit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că ați răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune președinții a Consiliului Uniunii Europene.

Marţi, 18 Decembrie, 2018 - 10:00

Update: Declaraţii de presă susţinute de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la Forumul la nivel înalt Europa-Africa

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 18 decembrie a.c., la Viena (Republica Austria), declaraţii de presă înaintea participării la Forumul la nivel înalt Europa-Africa.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună dimineaţa!

Jurnalist: Care este poziţia României vizavi de acest Forum?

Luni, 17 Decembrie, 2018 - 12:00

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la şedinţa CN al partidului, că Guvernul trebuie să le ceară băncilor şi multinaţionalelor din România ca ”din profiturile uriaşe pe care le fac aici taxele să le plătească aici, nu în parardisuri fiscale”,

Luni, 17 Decembrie, 2018 - 11:47

"Întotdeauna, toate şedinţele de guvern le-am ţinut cu respectarea regulamentului, inclusiv a articolului 39", a declarat Toni Greblă, pentru stiripesurse.ro. Reactia secretarului general al Guvernului, Toni Greblă, vine în urma solicitarii președintelui României, Klaus Iohannis, către Guvern să îi fie prezentată agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern.

"Potrivit secretarului general al Guvernului, interesul preşedintelui se poate manifesta în domeniile apărării, ordinii publice şi politicii externe", mai scrie sursa citată.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 17:35

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința Guvernului României din 13 decembrie  2018

 

I.               ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ

1.    ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

 

II.            HOTĂRÂRI

Vineri, 7 Decembrie, 2018 - 20:00

Guvernul a adoptat, în ședința din 07 decembrie 2018, la propunerea Ministerului Mediului, proiectul de lege privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant.

Obiectivul principal al acestui act normativ este de a armoniza legislaţia naţională  cu prevederile legislaţiei europene, în ceea ce priveşte evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant.

Joi, 6 Decembrie, 2018 - 18:00

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului, Ministerului Finanțelor Publice (MFP), Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană (CE) în data de 19 iulie 2018 și menținerea legislației actuale RCA, având în vedere comunicarea Consiliului Concurenței din data de 4 decembrie 2018, de a sancționa cu o amendă de 53 milioane euro companiile de asigurări pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comporta

Miercuri, 5 Decembrie, 2018 - 16:37

​Sporurile, indemnizațiile și primele de care beneficiază bugetarii se vor menține în 2019 "cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018", se arată într-un proiect de OUG care ar urma să fie aprobat în curând de Guvern, potrivit Federației Sindicatelor din Administratia Națională a Penitenciarelor. Proiectul de act normativ prevede mai multe măsuri pentru reducerea unor cheltuieli bugetare în 2019. O altă măsură este suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante.

Miercuri, 28 Noiembrie, 2018 - 18:55

În cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar, desfășurat miercuri, 28 noiembrie 2018, la Guvernul României, sub conducerea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, a fost supusă spre aprobare Lista manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și a Primului Război Mondial, depuse de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, sesiunea a II-a.

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 22:01
„Eu sunt într-un termen foarte rezonabil de răspuns. Curtea Constituțională practic nu are ce să spună aici”

Declarații de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța:

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara! Bine ați venit aici, la această sărbătoare, la ambasada noastră din Paris. Abia aștept să deschidem mâine, împreună cu Președintele Macron, Sezonul româno-francez, un sezon cultural pentru care s-a lucrat mult și bine.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Subscribe to Guvern