Marţi, 30 Iunie, 2020 - 13:10

Două titluri noi – volumul de proză scurtă Întâmplări dintre amurg şi noapte de Sorana Gurian și piesa de teatru Brambura sau Spiritul pedepsit de Theodor Cazaban – îmbogățesc, în această vară, portofoliul Editurii Institutului Cultural Român. Puțin cunoscută în România, Sorana Gurian (1913, Comrat – 1956, Paris) este o figură cu totul insolită a literaturii române şi a exilului literar românesc.

Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 17:00

Concerte, expoziții, proiecții de film, ateliere pentru adulți și pentru copii sunt câteva dintre evenimentele oferite publicului, cu ocazia Sărbătorii Mărțisorului, de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate.

Ateliere de scriere a felicitării de 8 martie, la Accademia di Romania in Roma

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 09:29

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită pe 27 ianuarie, va fi marcată de Institutul Cultural Român la Bucureşti, Stockholm şi Tel Aviv, printr-o serie de evenimente care includ lansări de carte, proiecţii de film, expoziţii şi dezbateri.

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 12:53

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vă transmitem mesajul președintelui interimar al ICR, Mirel Taloș:
„De zece ani, prima mare celebrare odată cu începerea anului nou este Ziua Culturii Naționale, pe care o sărbătorim astăzi. Dincolo de evenimente, festivități prin care Institutul Cultural Român marchează în străinătate această zi, precum și împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, cultura ne este zi de zi cel mai important promotor, iar oamenii de cultură sunt cei mai importanți ambasadori ai României.

Joi, 19 Decembrie, 2019 - 13:25

Expoziţia de fotografii “Then and Now - Romanian Perspectives Celebrating 30 years of Transforming Change” a fost deschisă miercuri, la Institutul Cultural Român, de ambasadorul Statelor Unite în România, E.S. Adrian Zuckerman. La eveniment a participat și preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş.

Sâmbătă, 23 Noiembrie, 2019 - 18:32

1 Decembrie va fi sărbătorită și anul acesta printr-o serie de evenimente culturale organizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate. Concerte, expoziții, proiecții de film, spectacole de teatru sunt câteva dintre manifestările oferite publicului cu ocazia Zilei Naționale.

 

Dirijorul Cristian Măcelaru și violoncelistul Andrei Ioniță, două concerte la Palatul BOZAR din Bruxelles

 

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 20:29
Al 11-lea volum al teleastei: Aventuri în Țara Trollilor

Un veritabil show cultural a pus la cale Marina Almășan cu prilejul lansării celei de-a 11-ea cărți: „Aventuri în Țara Trollilor. Jurnal de călătorie în Norvegia”. Lansarea și sesiunea de autografe au loc joi, 12 noiembrie, de la ora 16, la Institutul Cultural Român din Aleea Alexandru nr. !

Au fost invitați diplomati, oameni de cultură, jurnaliști și actori în compania cărora celebra realizatoare TV va alcătui o „emisiune” cu densă încărcătură culturală.

Sâmbătă, 2 Noiembrie, 2019 - 10:50
Jurnal de călătorie în Norvegia

Joi după amiaza, la ora 16, la Institutul Cultural Român, cunoscuta realizatoare de emisiuni de la Televiziunea Română, Marina Almăsan își va lansa cea de-a 11-a carte : un jurnal de călătorie în Norvegia, țară pe care Marina a colindat-o, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Ambasadei Norvegiei la București.

Sâmbătă, 26 Octombrie, 2019 - 19:27

Vernisajul primei ediții a expoziției internaționale de caligrafie „ExpoCaligrafia Internațional ” a avut loc joi, 24 octombrie 2019, în Sala Mare a Institutului  Cultural Român, în care au fost prezentate lucrări prestigioase ale artiștilor caligrafi din 23 de țări de pe cinci continente, alături de o fotocopie a unei pagini din Evanghelia pictată pe pergament şi scrisă cu litere de aur de Majestatea Sa, Regina Elisabeta, o Evanghelie unică în lume.

Marţi, 17 Septembrie, 2019 - 09:24

Senatul a votat, în plenul de luni, numirea lui Alex Trăilă, propus de USR, în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român (ICR).

S-au înregistrat 82 de voturi „pentru”, trei „contra”, opt abțineri. Conducerea ICR este asigurată de un președinte, un vicepreședinte și un Comitet Director, format din șase persoane.
 

Marţi, 10 Septembrie, 2019 - 12:03

Câștigătorul de anul acesta al bursei  „George Enescu” oferite de ICR este Alexandru Ștefan Murariu (30 de ani), asistent doctorand la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Laureat a nenumărate concursuri, bursierul ICR are un master în compoziție și este organizator de concerte de muzică contemporană.
Alexandru Ștefan Murariu a aflat despre bursa ICR de pe site-ul Institutului și s-a prezentat cu proiectul denumit „Maurice Ravel – între cercetare și inspiratie” la  concursul supervizat de o comisie de jurizare compusă din specialişti independenți.

Luni, 29 Iulie, 2019 - 10:30

Muzica electronică şi electro-acustică românească va fi reprezentată de 11 artişti şi trupe din generaţii diferite în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA din Belgia (2.10.2019 - 2.02.2020), la care România are statut de invitat de onoare.

De la hip-hop, la alternativ, de la ritmuri africane, greceşti, turceşti până la
muzica contemporană, formaţiile şi artiştii invitaţi în festival vor cânta în
perioada octombrie 2019-februarie 2020, în oraşe din Belgia, Olanda, Germania,
Franţa.

Vineri, 5 Iulie, 2019 - 08:48

Tur de forţă instituţională în cele 26 de luni de mandat al preşedintelui Liliana Ţuroiu la conducerea Institutului Cultural Român în perioada 2017-2019: peste 5.000 de evenimente în ţară şi străinătate, organizate sau sprijinite de ICR, acţiuni culturale de amploare în cadrul a trei mari programe de anvergură (Sezonul România-Franţa, Centenarul Marii Uniri şi deţinerea Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România), precum şi pregătirea participării ţării noastre, cu statut de ţară invitată, la Festivalul EUROPALIA ROMANIA.

Luni, 15 Aprilie, 2019 - 10:52
Un jurnal de călătorie, cu prilejul aniversării a 70 de ani de relații diplomatice România - China

Joi, 18 aprilie, la ora 15 are loc lansarea ultimului „jurnal de călătorie” al Marinei Almășan: „China cea de taină”. Evenimentul care omagiază aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice româno-chinreze va avea loc la ICR (aleea Alexandru 28) și va fi onorat de prezentări făcute de Alex Stefănescu, Cristina Romilă, Lucian Avramescu, Ecaterina Voinea și Corneliu Vișoianu

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 09:24
Cu sprijinul Institutului Cultural Român, sub auspiciile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

La data de 2 aprilie 2019, a avut loc, în Luxemburg, vernisajul expoziției de artă plastică româneasă contemporană „Mitologii”, organizată de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului cu sprijinul Institutului Cultural Român, sub auspiciile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Venisajul s-a desfășurat în prezența ministrului luxemburghez al culturii, doamna Sam Tanson.

Marţi, 26 Martie, 2019 - 13:25
şi a fost onorat pentru sprijinul acordat cinematografiei româneşti, la Gala U.A.R.F. 2019

Personalităţi ale culturii române au fost premiate în cadrul Galei Uniunii Artiştilor şi Realizatorilor de Film (U.A.R.F.), eveniment care a avut loc, luni, 25 martie, la Hotel Marshal Gardens din Bucureşti. Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, invitat de onoare al evenimentului, a fost premiat pentru sprijinul acordat celei de-a şaptea arte şi a recompensat, la rândul său, două creaţii dedicate Centenarului cu diplome “100 de ani de la Marea Unire -100 de ani de film românesc”.

Marţi, 19 Martie, 2019 - 16:56

Prejudiciu de 12.000 de lei şi drepturi salariale necuvenite, plăţi nejustificate pentru cheltuieli de deplasare, acoperirea posturilor fără concurs, prin detaşare de personal şi promovări fără examene, sunt nereguli constatate la ICR, potrivit raportului Curţii de Conturi a României pe anul 2017.

Vineri, 15 Martie, 2019 - 12:54

Cel mai mare eveniment dedicat cărţii în Franţa, Livre Paris, ediţia a 39-a, s-a deschis joi seară, la Porte de Versailles, în prezenţa unui public numeros, celebrând Europa şi valorile ei. La standul ICR, poziționat în centrul Salonului, sute de cărţi scrise în limba română și în limba franceză de autori contemporani au fost răsfoite de vizitatori. Vizita-supriză la standul României a fost, însă, a ministrului francez al Culturii, Frank Riester, care a fost întâmpinat de preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, alături de E.S.

Luni, 28 Ianuarie, 2019 - 17:31

Institutul Cultural Român, Ministerul  Culturii și Identității Naționale şi Ministerul Afacerilor Externe organizează, marți, 5 februarie 2019, începând cu ora 11.00, o conferinţă de presă dedicată prezentării rezultatului concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă -  la Biennale di Venezia (11 mai - 24 noiembrie 2019).

Miercuri, 16 Ianuarie, 2019 - 12:16

În data de 17 ianuarie 2019, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează preluarea Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, printr-un concert de gală susținut de Cvartetul Bălănescu, la Palatul Național Ajuda din Lisabona.

Marţi, 15 Ianuarie, 2019 - 11:23

Nume de excepție ale picturii românești se reunesc pe 15 ianuarie 2019, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, într-o expoziție al cărei vernisaj va avea loc în Sala Mare a Institutului Cultural Român, cu începere de la ora 18.00. Deschiderea expoziției „Pictori români în Franța”, organizată de Institutul Cultural Român și Asociația „Soleil de l’Est”, va avea loc în prezența E.S. doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, a conducerii Institutului Cultural Român, a unora dintre artiștii expozanți și a altor invitați de prestigiu din sfera culturii. 

Vineri, 11 Ianuarie, 2019 - 21:14

Nume de excepție ale picturii românești se reunesc pe 15 ianuarie 2019, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, într-o expoziție al cărei vernisaj va avea loc în Sala Mare a Institutului Cultural Român, cu începere de la ora 18.00.

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 13:13

Institutul Cultural Român, împreună cu Fundația Europeană Titulescu, organizează marți, 11 decembrie 2018, de la ora 16.00, la Casa Titulescu (Șos. Kiseleff, nr.47), lansarea volumului cartografic „Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie“.

Marţi, 6 Noiembrie, 2018 - 20:12
Însemnări de călătorie

Călătoare neobosită pe meridiane, Marina Almășan rămâne fidelă crezului său: acela de a împărtăși aceste experiențe unice celor care (încă) nu le-au parcurs. De data aceasta reputata „femeie de televiziune” ( parcă nu prea merge să-i zici „om”) a explorat unul dintre cele mai mici teritorii statale ale Europei - Ducatul luxemburg.

Luni, 1 Octombrie, 2018 - 12:29

Duminică seara s-a încheiat la ediția a 34-a a Târgului de Carte de la Gőteborg care a avut ca teme principale respectul și toleranța și în cadrul căreia tema adiacentă predilectă a fost literatura crime fiction. Concomitent s-a discutat despre imagine și ilustrație ca expresie narativă.

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 04:46
La ICR

Miercuri, 26 septembrie 2018, ora 19.00, are loc, în Sala Mare a Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38, vernisajul expoziției artistului plastic Dan Băncilă, „Frumosul în unirea dintre sculptură, metal și cristal”. Expoziția, cu intrare liberă pentru public, va fi deschisă în perioada 26 septembrie – 3 octombrie 2018.

Vineri, 21 Septembrie, 2018 - 13:15

Președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, a deschis, pe 19 septembrie 2018, la Lisabona, expoziția pictorului Horea Paștina „Ascult și privesc”. Expoziția are un concept unitar și este alcătuită din 60 de lucrări, pictură și ceramică, ce acoperă toate etapele şi ariile stilistice pe care le-a frecventat artistul. Vernisajul a avut loc la Galeria ICR din capitala Portugaliei, în prezența a numeroase personalități române și portugheze. Expoziția va rămâne deschisă până pe 19 octombrie 2018. 

Duminică, 3 Iunie, 2018 - 20:13
În două volume, editate sub egida Institutului Cultural Român

Un veritabil eveniment în egală măsură editorial și plastic  l-a constituit lansarea, la BOOKFEST, a unei lucrări de excepție: „Desenul din atelier” de Iolanda Malamen.

Miercuri, 30 Mai, 2018 - 21:20

Institutul Cultural Român se afirmă la ediția din acest an a Târgului de Carte Bookfest, desfășurat la Romexpo, în perioada 30 mai – 3 iunie 2018, printr-un stand care face o notă cu totul aparte – atât prin conceptul inedit ce pune în valoare titluri recent publicate, cât și prin opera celebrului artist român Mihai Țopescu, operă de artă contemporană integrată firesc în peisajul târgului de carte.

 

Vineri, 18 Mai, 2018 - 00:00
Va fi prezentat volumul „Pe drumul prieteniei” de Erem Melike Roman

Institutul Cultural Român găzduiește , vineri 18 mai, de la ora 18, simpozionul „Confesiuni balcanice” organizat cu participarea revistei „Balcanii și Europa”, publicație distinsă de Academia Română.
Manifestarea este dedicată relațiilor culturale româno-turce iar cu acest prilej va fi prezentat volumul „Pe drumul prieteniei” de Erem Melike Roman, precum și o expoziție de artă tradițională turcă.
Parteneri ai manifestării sunt Ambasada Republicii Turcia în România, Asociația Oamenilor de Afaceri Turci în România, Hotelul Ramada și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Subscribe to ICR