Vineri, 7 Decembrie, 2018 - 09:32

Institutul Cultural Român, împreună cu Fundația Europeană Titulescu, organizează marți, 11 decembrie 2018, de la ora 16.00, la Casa Titulescu (Șos. Kiseleff, nr.47), lansarea volumului cartografic „Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie“.  În cadrul evenimentului vor lua cuvântul autorii volumului: prof. univ. dr. Adrian Năstase, președintele Fundației Europene Titulescu, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, E.S. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România.

Marţi, 4 Decembrie, 2018 - 09:09

Pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, Ambasada României la Chişinău a organizat şi a participat la o serie de evenimente şi manifestări culturale şi politico-diplomatice.

Luni, 3 Decembrie, 2018 - 12:29

Pianistul Daniel Ropotă este invitatul lunii decembrie în seria de concerte organizată de Institutul Cultural Român din Londra, de mai bine de opt ani, împreună cu prestigioasa instituție muzicală londoneză St Martin-in-the-Fields. În data de 3 decembrie, acesta va oferi un recital de pian ce va cuprinde lucrări de Dinu Lipatti, Dmitri Shostakovich, Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Claude Debussy.
  

Joi, 29 Noiembrie, 2018 - 11:47

Institutul Cultural Român va găzdui, joi, 29 noiembrie 2018, de la ora 17.00, în Sala Mare, proiecţia primelor patru filme din serialul "Corifeii Marii Uniri". "Regele Ferdinand", "Regina Maria", "Ion I. C. Brătianu", "Iuliu Maniu", realizate de regizorul şi producătorul Mihai Vişinescu, sunt filmele care vor rula, joi seara, la ICR.

Documentarul este realizat de Asociaţia pentru Educaţie Teofor, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi face parte din seria proiectelor aniversare ale Centenarului României.

Miercuri, 28 Noiembrie, 2018 - 20:00

"Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită" (Regina Maria a României)

Vineri, 23 Noiembrie, 2018 - 14:37

Institutul Cultural Român de la Varșovia, în parteneriat cu Kino Centrum, cinematograful Centrului pentru Artă Contemporană „Znaki Czasu” din Toruń, organizează un weekend românesc de film în perioada 23-25 noiembrie.

Miercuri, 21 Noiembrie, 2018 - 09:23

Pe 22 şi 23 noiembrie 2018,  Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a programat  un nou eveniment, în seria „Concertele Centenarului la Ateneu”. Dirijor este Chistian Badea, iar  solistul invitat este violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, care a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, la ediţia din anul 2005.

Joi, 8 Noiembrie, 2018 - 11:06

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează în data de 7 decembrie 2018, de la ora 20,00 un spectacol inedit de dansuri populare susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist "Izvoare dobrogene" din cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa "Teodor T. Burada". Spectacolul va avea loc la Sala Centrului Cultural Mustafa Saffet, aparţinând Primăriei Ataşehir, din partea asiatică a Istanbulului. 

Miercuri, 7 Noiembrie, 2018 - 08:43

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul împreună cu Ambasada României la Ankara anunţă organizarea unui concert extraordinar susţinut de unul dintre violoniştii de marcă ai României, Alexandru Tomescu, în acompaniamentul Orchestrei Prezidenţiale Ankara, sub bagheta dirijorului Bujor Hoinic.

Concertul va avea loc vineri, 16 noiembrie 2018, ora 20.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidenţiale Ankara.

Joi, 18 Octombrie, 2018 - 11:52

Seria permanentă de teatru de la Institutul Cultural Român din Londra continuă, în 18 şi 19 octombrie, cu piesa „Ecaterina Teodoroiu”, o producţie a Asociaţiei femeilor din teatru If... / Dacă... pentru femei, fondată şi condusă de regizoarea Liana Ceterchi. ICR Londra prezintă acest nou spectacol, realizat special ca parte a ambițiosului program prilejuit de Anul Centenarului în Marea Britanie.

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 11:51

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Programe Internaţionale şi Institutul Cultural Român de la Viena, este partener al celei de-a patra ediţii viennacontemporary, târgul internaţional de artă contemporană din Viena. Cu un focus pronunţat asupra artei central şi est-europene, ediţia 2018 se desfăşoară în perioada 27-30 septembrie la Marx Halle din Viena. 

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 09:59

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Universitatea Tehnică a Moldovei organizează, în cadrul Programului CENTENAR o expoziţie şi două conferinţe cu tema: "Primul român în cosmos".

Evenimentele ştiinţifice şi culturale de o înaltă ţinută academică şi diplomatică aduc în prim plan, la ceas aniversar pentru naţiunea română, una dintre contribuţiile importante care a marcat isoria contemporană a cuceririi spaţiului cosmic.

Vineri, 21 Septembrie, 2018 - 13:44

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, a deschis, pe 19 septembrie 2018, la Lisabona, expoziţia pictorului Horea Paştina "Ascult şi privesc". Expoziţia are un concept unitar şi este alcătuită din 60 de lucrări, pictură şi ceramică, ce acoperă toate etapele şi ariile stilistice pe care le-a frecventat artistul. Vernisajul a avut loc la Galeria ICR din capitala Portugaliei, în prezenţa a numeroase personalităţi române şi portugheze. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 19 octombrie 2018. 

Vineri, 21 Septembrie, 2018 - 12:18

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău sprijină participarea grupului MISSION CIMBALOM şi a criticului muzical Virgil Mihaiu la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Ethno Jazz ce va avea loc în perioada 28 septembrie - 1 octombrie la Chişinău, Bălţi, Soroca şi Tiraspol.

Vineri, 31 August, 2018 - 11:49

Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona (Rua de Barão 10, Alfama) va găzdui în perioada 6 – 14 septembrie 2018 expoziţia de pictură digitală și instalație „Incubator de rețete“ a artistului vizual emergent Adriana Florea Băloiu. Vernisajul va avea loc în data de 6 septembrie, ora 21.00, în prezența autorului.

Vineri, 17 August, 2018 - 09:55

Pentru al treilea an consecutiv, editorii de pe ambele maluri ale Prutului își așteaptă publicul fidel la Salonul Internațional de Carte Bookfest pentru o Sărbătoare a Cărții, de pe 29 august până pe 2 septembrie 
”Lectura în limba română este nu doar o datorie culturală, dar și una istorică și identitară”, spune ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, despre evenimentul care încununează Centenarul Marii Uniri din punct de vedere al pieței editoriale 

Luni, 6 August, 2018 - 07:54
Concurs național pentru traducerea poeziei românești

 Primim următorul comunicat:

Lansăm a doua ediţie a Concursului Naţional pentru Traducerea Poeziei Româneşti „Lidia Vianu Translates”. Acest concurs se desfăşoară anual şi se adresează poeţilor români de pretutindeni. Premiul oferit constă în traducerea în limba engleză a poemelor trimise de primii câştigători şi publicarea lor bilingvă.

Poemele se trimit în limba română.

Joi, 28 Iunie, 2018 - 13:44

La Zilele Atelierelor Deschise de Sculptură de anul acesta, 27 de sculptori vă așteaptă, două weekenduri consecutiv, la adresele spațiilor lor de creație. De asemenea, ca o previzualizare la vizitarea atelierelor, sunteți așteptați vineri, 29 iunie 2018, orele 19:00, la deschiderea expoziției Sculpturi din Ateliere Deschise, găzduită la Institutul Cultural Român.

Acces liber în spațiile de creație ale sculptorilor!

Marţi, 26 Iunie, 2018 - 12:19

Programul Cinematecii Româneşti de la Institutul Cultural Român din Londra continuă marţi, 26 iunie, cu filmul „Un pas în urma serafimilor”, filmul de debut al tânărului regizor Daniel Sandu, prezentat în premieră britanică. Producția a avut premiera la sfarşitul anului 2017 şi este câştigătoarea  a opt premii Gopo la categoriile „Cel mai bun film (lungmetraj)”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune”, „Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune”.
  

Luni, 25 Iunie, 2018 - 13:26

În perioada 2-6 iulie va avea loc workshop-ul pe tema patrimoniului cultural „Cultural Management Academy”, program regional recunoscut de Institutul Naţional al Patrimoniului ca proiect labelizat al Anului European al Patrimoniului. Programul se desfăşoară în patru ţări, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Grecia şi România şi este dedicat managerilor culturali. Timp de o săptămână, participanţii vor trece printr-un training compus din prelegeri, workshop-uri, discuţii şi dezbateri.

Vineri, 22 Iunie, 2018 - 10:39

Institutul Cultural Român organizează luni, 25 iunie, de la ora 18.30, la sediul din Aleea Alexandru, un eveniment în onoarea regizorului Ioan Cărmăzan. 
În cadrul aniversării vor lua cuvântul vicepreşedintele ICR, domnul Mirel Taloş, regizorul Laurenţiu Damian, criticul de film Dana Duma, scriitorul Vasile Bogdan, jurnalistul Bogdan Ficeac şi scriitorii Aura Christi și Radu F. Alexandru. 

Joi, 21 Iunie, 2018 - 11:04

Institutul Cultural Român de la Viena şi Muzeul de Artă Braşov prezintă în perioada 22 iunie ‒ 3 august expoziţia „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei“. Vernisajul are loc pe 21 iunie, de la ora 18.30, în prezenţa reprezentanţilor Muzeului de Artă Braşov: Bartha Árpád (director), Radu Popica (curatorul expoziţiei, şef serviciu, Secţia Artă; istoric de artă și expert în patrimoniu național mobil), Andreea Pocol (muzeograf, responsabil conservare bunuri culturale) şi Radu-Constantin Tătaru (restaurator).

Luni, 18 Iunie, 2018 - 13:37

În impresionanta sală de spectacole a Palatului Schönbrunn, peste 500 de invitați s-au bucurat de concertul maestrului Eugen Doga, organizat în premieră în capitală mondială a valsului, de Asociația Mihai Eminescu. Dedicat memoriei lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), concertul a cuprins compoziţii pe versurile poetului naţional, ale Veronicăi Micle şi ale lui Grigore Vieru dar şi alte valsuri cunoscute compuse de Eugen Doga.

Marţi, 5 Iunie, 2018 - 10:23

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, galeria SABOT, care își desfășoară activitatea în Centrul de Interes din Cluj, va participa în perioada 11-17 iunie la cel mai important târg internațional de artă dedicat galeriilor al căror program încurajează creația tânără. SABOT a fost selectată să participe la acest eveniment pentru a șaptea oară consecutiv, dintr-un număr de aproximativ 300 de aplicanți.

Luni, 21 Mai, 2018 - 11:54

„Grădina Marii Uniri”, o inițiativă multidisciplinară inedită inclusă în programul Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Marii Uniri conceput și derulat de ICR Londra și partenerii săi, pune în valoare bogăția și unicitatea patrimoniului natural românesc, înțeles ca o metaforă a diversității României create la sfârșitul Marelui Război, dar și ca sursă identitară și de inspirație artistică.

Luni, 7 Mai, 2018 - 11:03

Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român, în colaborare cu Ambasada României în Republica Argentina, participă la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului  de Film European, prin proiectarea filmului  Fixeur (2015) în diferite oraşe din Argentina şi Paraguay. Organizat de Delegația Uniunii Europene în Argentina, cu sprijinul Institutului Francez, al Alliance Française și a reprezentanțelor culturale și diplomatice europene reprezentate la Buenos Aires, festivalul s-a impus deja în agenda locală, incluzând aproximativ 15 filme anual.

Marţi, 1 Mai, 2018 - 09:16

Institutul Cultural Român organizeaza Vineri, 4 mai 2018, ora 11:30 conferinţa de lansare a Festivalului Filmului European la hub-ul QREATOR by Iqos 
(Piaţa Victoriei, Bulevardul Aviatorilor 8A)

Ajuns la ediţia a 22-a, Festivalul Filmului European revine într-un număr record de oraşe: Bucureşti (7 - 13 mai), Târgu Mures (18 - 20 mai), Timişoara (24 - 27 mai), Iaşi (1 - 3 iunie), Sibiu (1 - 3 iunie) şi, pentru prima dată, la: Alba Iulia (25 - 27 mai), Galaţi (11 - 13 mai) şi Râmnicu Vâlcea (18 - 20 mai).

Luni, 30 Aprilie, 2018 - 14:00
ediţia a 22-a, 7 mai - 3 iunie 2018

Institutul Cultural Român vă invită Vineri, 4 mai 2018, ora 11:30 la conferinţa de lansare a Festivalului Filmului European la hub-ul QREATOR by Iqos 
(Piaţa Victoriei, Bulevardul Aviatorilor 8A)

Ajuns la ediţia a 22-a, Festivalul Filmului European revine într-un număr record de oraşe: Bucureşti (7 - 13 mai), Târgu Mures (18 - 20 mai), Timişoara (24 - 27 mai), Iaşi (1 - 3 iunie), Sibiu (1 - 3 iunie) şi, pentru prima dată, la: Alba Iulia (25 - 27 mai), Galaţi (11 - 13 mai) şi Râmnicu Vâlcea (18 - 20 mai).

Joi, 22 Februarie, 2018 - 10:25

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român și Uniunea Scriitorilor din România anunță publicarea volumului
Leon Levițchi—Archive (LLA) LLA 4. Chemarea Nordului. Impresii de călătorie (Norvegia–Spitzberg). 1937. Ediție facsimil în 2 volume. Editat de C. George Sandulescu și Lidia Vianu

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea Profesorului de limbă și literatură engleză Leon D. Levițchi.

Subscribe to Institutul Cultural Român