Luni, 16 Martie, 2020 - 09:12

În urma Hotărârii nr. 6/ 09.03.2020 privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Institutul Cultural Român (ICR) anunţă că au fost suspendate toate evenimentele din Sala Mare din sediul central (Aleea Alexandru nr. 38) până la 31
martie 2020, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, în funcţie de evoluţia situaţiei la nivel naţional.

Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 17:32

Ministerul Culturii împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România au organizat astăzi, 28 ianuarie a.c. o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezentat proiectul FADING BORDERS.

Acesta este proiectul desemnat câştigător în urma Concursului Naţional pentru reprezentarea României la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, care se va desfăşura în perioada 23 mai - 29 noiembrie 2020.

Vineri, 24 Ianuarie, 2020 - 10:14

Numeroase personalităţi din lumea culturală, artişti, cineaşti, critici de film şi teatru, au participat, joi seară, la lansarea volumului "Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu", realizat de criticul Magda Mihăilescu, care a fost prezentat în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR). Evenimentul a fost prezentat de Mirel Taloş, preşedintele interimar al ICR, care i-a avut alături pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu, actorul Dan Nuţu, criticul de film Angelo Mitchievici şi pe regizorul Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 13:38

Dacă doriţi să învăţaţi limba română pentru afacerea sau slujba dumneavoastră, ori din plăcere, cursurile de limba română oferite de Institutul Cultural Român sunt cea mai bună alegere! Noi vă oferim oportunitatea de a descoperi, pas cu pas, misterele uneia dintre limbile roman(t)ice. Institutul Cultural Român organizează cursuri de limba română pentru străini din anul 2008.
Pentru anul 2020 Institutul Cultural Român vă oferă:
Cursuri extensive atât dimineața, cât și seara.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 09:44

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român în ţară şi peste hotare. Proiectele culturale marchează şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu.

ICR Paris: "Pune cultura română în valoare, printr-o inteligentă postare!", un joc-concurs pe pagina de socializare

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 13:38

14 tineri artişti rezidenţi îşi expun lucrările la Institutul Cultural Român, în perioada 11-22 noiembrie 2019, după o rezidenţă în satul românesc Hundorf (azi Viişoara, judeţul Mureş, între Sighişoara şi Mediaş), în cadrul proiectului Şcoala de-Acasă.
Vineri, 15 noiembrie, ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziţiei şi lansarea catalogului, în prezența tinerilor rezidenți.

Luni, 28 Octombrie, 2019 - 12:25

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul anunţă participarea României la cea de-a 38-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte TUYAP, de la Istanbul, în perioada 2 -5 noiembrie 2019. La fel ca în ediţiile precedente, ICR Istanbul se va asocia cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, principalul organizator al standului naţional, în vederea unei reprezentări cât mai bune a ţării noastre.

Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 12:49

Prima ediție a ExpoCaligrafia Internațional 2019, eveniment inițiat și organizat de Asociația Liber la Educație, Cultură și Sport, se va desfășura între 24 și 30 octombrie 2019, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr.38. Expoziția va reuni peste 35 de lucrări caligrafice ale unor renumiți caligrafi români și străini din 23 de țări de pe cinci continente, la vernisaj fiind programată  și o demonstrație de caligrafie susținută de instructorii Cristina Mocan și Raluca Luca.

Marţi, 17 Septembrie, 2019 - 08:39

Spectacolul "Povestea prinţesei deocheate" / "The Scarlet Princess", cu regia şi scenariul semnate de Silviu Purcărete, va avea trei reprezentaţii în "Les Halles de Schaerbeek", la Bruxelles, pe 17, 18 şi 19 decembrie 2019, în cadrul Festivalului EUROPALIA ROMANIA. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării ţării noastre ca ţară invitată la ediţia 2019 a festivalului EUROPALIA.

Luni, 16 Septembrie, 2019 - 19:19

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate“/ „The Scarlet Princess“, cu regia și scenariul semnate de Silviu Purcărete, va avea trei reprezentații în „Les Halles de Schaerbeek“, la Bruxelles, pe 17, 18 și 19 decembrie 2019, în cadrul Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării țării noastre ca țară invitată la ediția 2019 a festivalului EUROPALIA.

Marţi, 27 August, 2019 - 15:00

Proiecţii de film, cursuri de limba română, spectacol de teatru, dezbateri, ateliere de pictură și târg de carte sunt câteva dintre manifestările organizate de Institutul Cultural Român la Madrid, Lisabona, Istanbul, Tel Aviv, Veneția și Chișinău. Iar la București, Ziua Limbii Române este celebrată prin expoziţia ”Chioşcul de ziare”, deschisă în Sala „Podul Mogoșoaiei” din Calea Victoriei. Cele mai multe dintre dintre proiecte se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.
Un deceniu de traduceri la ICR Istanbul

Luni, 26 August, 2019 - 15:15

Institutul Cultural Român de la Varșovia va fi și în 2019 partener al Festivalului Wschód Kultury. Inny Wymiar / Estul Culturii. Altă Dimensiune de la Białystok. În data de 29 august, în ziua deschiderii Festivalului, la Cinematograful Forum va avea loc proiecția filmului Țara moartă, în regia lui Radu Jude, precedată de o discuție cu istoricul Adrian Cioflâncă.

Miercuri, 21 August, 2019 - 13:08

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), ediţia a XXVI-a, s-a deschis miercuri, 21 august, cu o serie de evenimente la standul României, ţară invitată de onoare.

Marţi, 20 August, 2019 - 12:00

Cea de-a XVII-a ediție a „ProEtnica - Festival Intercultural Sighişoara”, ce se va desfășura în perioada 21 - 25 august 2019, va avea un program artistic bogat, cu invitați speciali și noi secțiuni menite să dezvolte acest proiect dedicat dialogului intercultural. Organizat de Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, împreună cu Organizaţiile Minorităţilor Naţionale, Festivalul ProEtnica este sprijinit și de Institutul Cultural Român.

Vineri, 19 Iulie, 2019 - 15:37

Vernisajul expozițiilor de artă contemporană intitulat “Love Letters for Europe. Signed Romania”, organizat de Institutul Cultural Român, a avut loc pe 18 iulie 2019, în fabulosul decor al Castelului Beloeil, Belgia. Evenimentul a reprezentat avanpremiera participării României ca țară invitată la Festivalul de Arte EUROPALIA 2019 și constituie un bun prilej de a cunoaște valorile culturale actuale ale țării noastre.

Luni, 1 Iulie, 2019 - 12:45

32 de autori români participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Literar „Luna Lecturilor de Autor”, desfășurată în perioada 1 iulie – 4 august 2019 la Brno și Ostrava (Cehia), Košice (Slovacia), Wroclaw (Polonia) și Liov (Ucraina). „Luna Lecturilor de Autor” este cel mai mare eveniment de acest gen din Europa Centrală, are loc anual începând cu anul 2000 și se află sub patronajul Ministerului Culturii din fiecare ţară organizatoare (Cehia, Slovacia, Polonia și Ucraina).

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 10:28

32 de autori români participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Literar „Luna Lecturilor de Autor”, desfășurată în perioada 1 iulie – 4 august 2019 la Brno și Ostrava (Cehia), Košice (Slovacia), Wroclaw (Polonia) și Liov (Ucraina). „Luna Lecturilor de Autor” este cel mai mare eveniment de acest gen din Europa Centrală, are loc anual începând cu anul 2000 și se află sub patronajul Minsterului Culturii din fiecare ţară organizatoare (Cehia, Slovacia, Polonia și Ucraina).

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 16:24
S-a transferat din funcția de șef la București în aceea de subaltern la Bruxelles

Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a primit, marți, aviz pozitiv din partea Comisilor reunite de Cultură și Media și de Politică Externă din Senat pentru funcția de director al ICR Bruxelles. Țuroiu mai are acum nevoie doar de un Ordin comun emis de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român pentru a deveni șefa ICR Bruxelles.

Vineri, 14 Iunie, 2019 - 12:47

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău organizează, luni 17 iunie 2019, ora 18.00,  la  Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici" din Chișinău,  un Spectacol festiv de muzică și poezie   pentru comemorarea celor 130 de ani de la trecerea în eternitate  a poetului naţional Mihai Eminescu. Spectacolul va cuprinde versuri de Mihai Eminescu, traduceri realizate de Poetul Național din poeții europeni, citate din publicistica sa despre marii scriitori și oameni de cultură ai Europei. Partea muzicală va cuprinde opere din mari compozitori români și europeni ai vremii:

Luni, 10 Iunie, 2019 - 17:00

În contextul marcării finalului Preşedinţiei Românei la Consiliul Uniunii Europene, Consulatul General al României la Istanbul şi Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul anunţă un spectacol exploziv, Dansul Zmeilor, susţinut de Cobzality & Crispus, în data de 20 iunie 2019, de la ora 21.15, în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art din Istanbul.

Peste o oră şi jumătate scena va aparţine muzicii, într-un acompaniament inedit: dans cu focul, pe scena unui amfiteatru contemporan de 1000 de locuri, cu o poveste şi într-o prezentare care dau fiori. 

Miercuri, 5 Iunie, 2019 - 16:49

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Republica Moldova, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Compania Publică TeleRadio Moldova continuă seria de concerte menite să pună în valoare creaţia compozitorilor români contemporani de pe ambele maluri ale Prutului şi să încurajeze colaborarea dintre artiştii din România şi Republica Moldova. Pe 7, 8 şi 9 iunie a.c vor avea loc trei concerte de muzică clasică în cadrul proiectului multianual „Muzică românească de pe ambele maluri ale Prutului".

Marţi, 28 Mai, 2019 - 16:06

Institutul Cultural Român va reprezenta România, în perioada 6-16 iunie 2019, în calitate de partener strategic, alături de instituţii de prestigiu din Republica Cehă, la cel mai important eveniment cultural al anului 2019 desfăşurat în ţara de reşedință: Cvadrienala de Scenografie și Spațiu Performativ de la Praga 2019. Cea de-a XIV-a ediţie a Cvadrienalei - cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică din lume - găzduieștedin 1967 reprezentanți ai peste 70 de țări.

Luni, 27 Mai, 2019 - 11:21

Institutul Cultural Român va reprezenta România, în perioada 6-16 iunie 2019, în calitate de partener strategic, alături de instituţii de prestigiu din Republica Cehă, la cel mai important eveniment cultural al anului 2019 desfăşurat în ţara de reşedință: Cvadrienala de Scenografie și Spațiu Performativ de la Praga 2019. Cea de-a XIV-a ediţie a Cvadrienalei - cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică din lume - găzduieștedin 1967 reprezentanți ai peste 70 de țări.

Joi, 23 Mai, 2019 - 09:35

Cea de-a XIV-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest are loc în perioada 29 mai – 2 iunie 2019, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2, iar invitatul de onoare al acestei ediții este Marea Britanie. Și în acest an, Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărții, invită publicul la stand (A06), pentru o serie de evenimente, care se vor desfășura după următorul program:

Miercuri, 22 Mai, 2019 - 08:26

S-ar putea crede că meseriile artistice, prin cultura lor ancestrală, rămân un domeniu rigid, formatat deja şi fără viitor; totuşi, suntem constrânşi să constatăm că dimpotrivă, peste tot în lume, artiştii ai tradiţiei continuă să inoveze, să transforme, aşa cum scria Charles Baudelaire, pentru "a descoperi noul".

Luni, 20 Mai, 2019 - 17:56

Institutul Cultural Român și Institutul Cervantes din Spania vor semna un acord de colaborare pentru continuarea schimburilor culturale și promovarea reciprocă. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, la invitația Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu și domnul Luis Garcia Montero au discutat direcțiile strategiei bilaterale, menționând oportunitatea lansării unor proiecte de anvergură în domeniul literaturii, artelor vizuale și promovării artiștilor contemporani în cele două țări.

Miercuri, 15 Mai, 2019 - 10:25
Cărțile lui Cărtărescu și Eliade, cu cea mai mare priză la public

Pentru al unsprezecelea an consecutiv, publicul de limbă italiană și limbă română, sosit pentru cinci zile în orașul cărții, a putut descoperi literatura română la Salonul Internațional de Carte de la Torino. Standul României, organizat de Institutul Cultural Român, a fost gazda a nu mai puțin de 18 evenimente literare, la care au participat peste 40 de invitați.

Marţi, 14 Mai, 2019 - 10:29

Volume de poezie四季/ Seasons, semnate de Elena Liliana Popescu și traduse de Lee Kuei-shien, și Existență sau Non-existență, semnate de Lee Kuei-shien și traduse de Liliana Popescu, vor fi lansate luni, 20 mai 2019, de la orele 18.00, în Sala Mare a ICR. Evenimentul va avea loc in prezenta autorilor, dar și a altor două poete din Taiwan, precum și a personalităților românești Magda Cârneci, Anca Irina Ionescu, Caius Dobrescu, Dușița Ristin. 

Marţi, 14 Mai, 2019 - 09:27

Delegația României la Eurovision s-a întâlnit luni, 13 mai, cu reprezentanți ai comunității locale și jurnaliști acreditați la concursul internațional, în cadrul evenimentului organizat de Institutul Cultural Român din Tel Aviv în colaborare cu Televiziunea Română și Ambasada Republicii Moldova în Israel, la Centrul Cultural Enav. 

Luni, 13 Mai, 2019 - 13:38

Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Cultural Român, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin și Muzeul de Arheologie din Asturias, cu sprijinul Ministerului Educației și Culturii din Cadrul Guvernului Regional al Principatului Asturia, Consiliului Județean Mehedinți și al Fundației Cajastur, organizează expoziția „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia” la Muzeul de Arheologie din Asturias (Oviedo), în perioada 15 mai - 15 iunie 2019.

Subscribe to Institutul Cultural Român