Miercuri, 25 Septembrie, 2019 - 19:12

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește, în perioada 16 septembrie – 30 octombrie 2019, expoziția de pictură „Între două țări natale” semnată de artista israeliană de origine română Bella Rosenbaum. Proiectul se înscrie în seria de expoziții dedicate artiștilor israelieni de origine română și organizate la galeria Institutului, parte integrantă a strategiei multianuale a ICR Tel Aviv.

Marţi, 17 Septembrie, 2019 - 12:48

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă evenimentele organizate în limba ebraică și destinate descendenților evreilor originari din România – generațiile a II-a și a III-a, cu o serie de prelegeri intitulată „Istoria sionismului din România”, în cadrul „Cafenelei Românești”, ce-i va avea ca invitați pe profesorul Avraham Daskal și pe cercetătoarea Sylvia Hershcovitz. Prezentările celor doi vor aborda diverse aspecte ale sionismului din România secolelor XIX și XX.

Joi, 5 Septembrie, 2019 - 08:40

În contextul celebării în acest an a Centenarului Bauhaus şi în faţa unui public numeros şi entuziast, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România, Uniunea Arhitecţilor din Israel, ECOWEEK 2019 şi compania Tarom, a vernisat marţi, 3 septembrie, expoziţia documentară "7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România", prezentată în perioada 03-19 septembrie 2019 la Galeria Casei Arhitecţilor din Israel.

Luni, 26 August, 2019 - 18:06

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza un eveniment de celebrare a Zilei Limbii Române, intitulat „Farmecul și meșteșugul traducerilor literare”, pentru a marca astfel una dintre cele mai importante date din calendarul diplomației publice și culturale. 
Manifestarea va avea loc la sediul ICR Tel Aviv, pe 29 august, și va consta într-o dezbatere cu privire la limba română în traducere, cu participarea unora dintre cei mai importanți traducători în și din limbile română și ebraică, promotori ai limbii și culturii române în Israel.

Vineri, 16 August, 2019 - 10:35

În data de 13 august Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) și Fundația Filderman, a organizat și găzduit vernisajul expoziției de pictură „Tineri artiști, martori ai viitorului”, alături de simpozionul intitulat „Diplomația culturală - valori și repere ale dialogului intercultural”, cu ocazia unui proiect sprijinit de Guvernul României.

Luni, 12 August, 2019 - 13:00

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), găzduiește, în perioada 1 august – 13 septembrie 2019, expoziția de pictură numită „Tineri artiști, martori ai viitorului”, care este compusă din 33 de lucrări realizate pe pânză, în ulei și respectiv acuarelă.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 13 august, de la ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv. 

Miercuri, 7 August, 2019 - 12:48

În perioada 4-11 august 2019, Școala Internațională din cadrul Muzeului Yad Vashem din Ierusalim organizează un seminar de vară pe tema predării Holocaustului în învățământul gimnazial și liceal la care participă, cu sprijinul Ministerului Educației din România, un grup de  profesori de istorie români. Pe parcursul seminarului, aceștia au ședințe de instruire și informare cu specialiști din domeniul Holocaustului, precum și evenimente conexe pe această temă. 

Vineri, 26 Aprilie, 2019 - 18:35

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Institutul Cervantes, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Zimmer Tel Aviv, vă invită la o serie de concerte și un master class susținute și conduse de violoncelistul Andrei Kivu în Israel, în perioada 27 aprilie – 1 mai 2019, la Ierusalim și Tel Aviv. 
Programul muzical al concertelor va conţine compoziţii din repertoriul propriu al artistului român, precum și improvizații de muzică clasică și muzică experimentală.
Programul complet al evenimentelor:

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 11:11

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă organizarea de evenimente culturale din cadrul seriei „Cafeneaua Românească”, cu un eveniment dedicat prezentării volumului „Hagada de Pesah. Legi de cult, comentarii și tradiții”, semnat de Menachem Hacohen și Baruch Tercatin, volum apărut la Editura Hasefer în anul 2018, în traducerea Dianei Medan. Evenimentul, în limbile română și ebraică, va avea loc în data de 4 aprilie, la ora 17:30, la sediul ICR Tel Aviv.

Marţi, 19 Februarie, 2019 - 11:05

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Teșu, va organiza un eveniment bilingv de prezentare a unor apariții editoriale cu titlul „Rememorări necesare”.
Evenimentul, în limbile ebraică și română, va avea loc miercuri, 20 februarie 2019, ora 17:00 la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr.8, etaj 6) și va beneficia de participarea a personalităților israeliene prof. univ. dr. Dan Gaton, și prof. univ. dr. Jean Ashkenasy. 
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Program:

Luni, 28 Ianuarie, 2019 - 13:45

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui, în continuarea seriei de evenimente din cadrul „Cafenelei Românești”, un eveniment dedicat descendenților evreilor originari din România – generațiile a II-a și a III-a de emigranți, cu ocazia căruia aceștia vor avea ocazia să afle detalii despre particularitățile vieții de zi cu zi din România anilor 70-80, pentru o mai bună înțelegere a mentalității și obiceiurilor evreilor care au emigrat în Israel în perioada menționată.

Joi, 20 Decembrie, 2018 - 12:44

În data de 19 decembrie 2018, la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, a avut loc o seară de prezentare a albumelor de fotografie semnate de artistul fotograf Teodor Dădălău.

Vineri, 7 Decembrie, 2018 - 13:16
de Anca Filipovici și Attila Gidó, 10 decembrie, ora 17:00

În data de 10 decembrie 2018, de la ora 17:00, la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în cadrul „Cafenelei românești”, cel mai nou concept cultural al reprezentanței, va avea loc lansarea volumului „Trecutul prezent. Evreii din România: istorie, memorie, reprezentare”, de Anca Filipovici și Attila Gidó, apărut anul acesta la Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, Cluj-Napoca.
Evenimentul, în limba română, se va desfășura în prezența lui Attila Gidó, unul dintre autorii cărții.

Luni, 3 Decembrie, 2018 - 12:53
Lansare de carte cu Florin Stan și David Saranga la sediul ICR Tel Aviv, 5 decembrie, ora 17:00

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza un eveniment dedicat diplomației, numit „Cronologia diplomației România-Israel (1948-1991)”, în cadrul căruia va fi prezentată cartea dlui. dr. Florin Stan, intitulată „România-Israel. Relații bilaterale (1948-1991)” apărută la Editura Argonaut (Cluj-Napoca, 2016) și care va beneficia de prezența autorului și de participarea extraordinară a ambasadorului desemnat al Statului Israel în România, dl. David Saranga, actualmente consilierul pe politică externă al președintelui israelian Reuven Rivlin. 

Marţi, 6 Noiembrie, 2018 - 13:02

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza o dezbatere cu participarea extraordinară a academicianului și profesorului universitar Carol Iancu și a lui Andrei Marga, la rândul său profesor universitar doctor, eveniment în cadrul căruia distinșii invitați vor face o scurtă prezentare a istoriei miturilor fondatoare ale antisemitismului. Evenimentul va avea loc la sediul ICR Tel Aviv, în data de 8 noiembrie 2018, cu începere de la orele 17:00 și va moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv. 

Luni, 24 Septembrie, 2018 - 10:11

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Primăria Zikhron Ya'akov, AMIR (Organizația Israelienilor Originari din România) și  HOR Israel  (Hitachdut Olei Romania) va organiza, în data de 27 septembrie, un eveniment de amploare, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri, cu titlul Toamna românească la Zikhron Ya'akov. Centenarul României moderne coincide cu aniversarea, în anul 2018, a 70 de ani de la înființarea statului Israel, precum și cu împlinirea a 70 de ani de neîntrerupte relații diplomatice româno-israeliene.

Luni, 3 Septembrie, 2018 - 12:45

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui, în perioada 3 septembrie – 12 octombrie 2018, o expoziție retrospectivă postumă cu lucrările artististului român Marin Parpală, intitulată „Omagiu”.
Expoziția cuprinde o serie de aproximativ 20 de lucrări, ce includ picturi în ulei, lucrări de grafică și ilustrații de carte și albume. Lucrările reprezintă, în majoritatea lor, natură statică - flori, apusuri de soare, alături de peisaje rurale, ce surprind cu delicatețe farmecul unor epoci trecute, cât și câteva portrete.

Subscribe to Institutul Cultural Român de la Tel Aviv