Marţi, 11 Septembrie, 2018 - 13:26

Echipa globală de cercetare și analiză Kaspersky Lab (GReAT) a descoperit câteva cazuri de infectare cu un troian necunoscut până acum, care are – cel mai probabil – legătură cu gruparea de limbă chineză LuckyMouse. Acest malware se remarcă prin faptul că driver-ul său este semnat cu un certificat digital legitim, emis de o companie care dezvoltă software din domeniul securității informațiilor.

Joi, 6 Septembrie, 2018 - 12:34

Se pare că a fi mereu conectat este în prezent o dovadă obligatorie de afecțiune. Potrivit unui studiu Kaspersky Lab, conectivitatea este acum o parte esențială din datoria noastră față de cei dragi. Cercetarea arată că, atunci când oamenii nu își pot folosi dispozitivele, cele mai întâlnite motive de îngrijorare sunt acelea că familia și prietenii vor fi îngrijorați (51%) și că nu vor putea să ajute un membru al familiei, dacă se întâmplă ceva (45%). 

Luni, 3 Septembrie, 2018 - 12:21

Kaspersky Lab a derulat un studiu în cadrul căruia a întrebat studenții ce părere au despre carierele lor după absolvirea universității, iar 40% au spus că ei cred că se pregătesc pentru meserii care nici măcar nu există încă.
Evoluția tehnologică înseamnă și faptul că meseriile se schimbă mereu. Chiar și rolurile tradiționale din medicină sau agricultură se adaptează la tehnologie, de care au ajuns să depindă.

Luni, 27 August, 2018 - 12:45

De la a ne ajuta să ajungem din punctul A în punctul B, la comenzi de mâncare și păstrarea legăturii cu prietenii, lumea digitală a devenit atât de prezentă în viețile noastre de zi cu zi, încât pierderea accesului la Internet poate deveni un motiv serios de îngrijorare. De fapt, oamenii din ziua de azi se bazează atât de mult pe conectivitate, încât 23% dintre participanții la o nouă cercetare Kaspersky Lab ar prefera să fie surprinși dezbrăcați în public decât să nu aibă dispozitivele conectate cu ei.

Joi, 23 August, 2018 - 13:48

Cercetătorii din echipa globală de cercetare și analiză a Kaspersky Lab (GReAT) au descoperit AppleJeus – o nouă operațiune a grupului Lazarus. Atacatorii au pătruns în rețeaua unei case de schimb de criptomonede folosind un program infectat cu un troian. Scopul atacului era să fure criptomonede de la victime. În afară de malware-ul pentru Windows, cercetătorii au reușit să identifice o versiune necunoscută până acum, care vizează platforma macOS.

Marţi, 21 August, 2018 - 13:51

O operațiune cibernetică sofisticată, denumită Dark Tequila, i-a vizat pe utilizatorii din Mexic timp de cel puțin cinci ani, furând date bancare de autentificare, informații despre utilizatori individuali și despre companii, cu un malware care poate să „circule” prin computerul victimei în timp ce acesta este offline. Potrivit cercetătorilor Kaspersky Lab, codul malware se răspândește prin intermediul dispozitivelor USB infectate și al phishing-ului direcționat și include funcții menite să evite detecția.

Marţi, 14 August, 2018 - 12:21

Suntem în plin sezon estival, ceea ce înseamnă că milioane de oameni se pregătesc pentru o călătorie în străinătate. În vacanță, mulți dintre noi ne dorim să imortalizăm experiențele pe care le trăim și locurile frumoase pe care le vizităm. De fapt, potrivit unui studiu Kaspersky Lab, unul din cinci (18%) utilizatori spune că fotografiile și videoclipurile realizate în călătorii sunt cele mai importante fișiere de pe dispozitivele sale.

Miercuri, 8 August, 2018 - 11:58

Virușii bancari Trojan pentru dispozitive mobile sunt, oficial, pe lista celor mai importante amenințări cibernetice din T2 2018. Numărul de pachete de instalare pentru mobile banking - modificări care ajută atacatorii să evite detectarea de către soluțiile de securitate și să-și extindă arsenalul - a atins un număr de peste 61.000. Este cel mai înalt prag atins până acum și reprezintă de peste trei ori mai multe instalări decât în trimestrul I al anului 2018 și de peste două ori mai multe instalări decât în trimestrul I al anului 2017.

Luni, 6 August, 2018 - 13:00

Cercetatorii Kaspersky Lab au detectat un nou val de e-mail-uri de phishing directionat, create pentru ca infractorii sa obtina castiguri financiare. E-mail-urile pareau sa fie documente legitime de achizitii si contabilitate si au afectat cel putin 400 de organizatii industriale, majoritatea din Rusia. Seria de atacuri a inceput in toamna anului 2017 si a vizat cateva sute de PC-uri din companii, din domenii precum petrol si gaze, metalurgie, energie, constructii si logistica.

Miercuri, 1 August, 2018 - 10:47

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit un nou program de mining de criptomonede – PowerGhost, care a afectat rețele corporative din mai multe țări, majoritatea din America Latină. Aceasta este ultima tendință în materie de activitate infracțională: atacatorii folosesc programe de mining în atacuri direcționate, cu scopul de a obține bani. Astfel, companiile mari vor fi din ce în ce mai expuse, pentru că programele de acest gen sabotează și încetinesc rețelele de computere din organizație, afectând procesele de business.

Luni, 30 Iulie, 2018 - 20:18

La aproape 3 ani de la arestarea lor, justiția olandeză a anunțat sentința pentru autorii Coinvault – un atac ransomware care a vizat utilizatori din mai multe țări, începând cu 2014, criptând informații și solicitând o răscumpărare în criptomonede.

Joi, 26 Iulie, 2018 - 13:14

Cercetătorii Kaspersky Lab au examinat securitatea a 13 aplicații de car sharing, de la producători din Europa, Rusia și SUA. Experții companiei au descoperit că toate aplicațiile conțin o serie de probleme de securitate care le-ar putea permite infractorilor să obțină controlul asupra autovehiculelor folosite în comun, fie în secret, fie folosind identitatea unui alt utilizator. Odată obținut accesul prin intermediul aplicației, un infractor poate face aproape orice: să fure vehiculul sau datele sale, să îi provoace daune sau să îl folosească în alte scopuri rău intenționate. 

Miercuri, 11 Iulie, 2018 - 16:38

Un studiu Kaspersky Lab arată că știrile privind breșele de date și presiunea de a gestiona mai multe conturi online cauzează un nivel ridicat de stres în rândul populației.

În urma studiului, realizat în Europa, s-a constatat că:

• 63% dintre persoane recunosc că sunt stresate de știrile despre breșe de date;

• 72% dintre persoane dezvăluie faptul că numărul mare de parole pe care trebuie să le gestioneze le provoacă stres;

• 70% dintre respondenți se simt stresați când vine vorba de protejarea dispozitivelor;

Joi, 5 Iulie, 2018 - 13:44
sau unul de criptare atunci când infectează o victimă

Produsele Kaspersky Lab au detectat noi mostre malware din familia de troieni ransomware Rakhni. Principala caracteristică a acestui malware este aceea că poate alege modul în care își infectează victimele – fie cu un program de criptare, fie cu unul de mining. Conform cercetătorilor companiei, malware-ul vizează în principal companiile și se răspândește mai ales în Rusia (95,57%). În plus, a fost detectat în Kazahstan (1,36%), Ucraina (0,57%), Germania (0,49%) și India (0,41%).

Joi, 28 Iunie, 2018 - 13:42
pentru dispozitive mobile, din totalul de malware mobil

Numărul utilizatorilor de Internet atacați cu software de mining de cripto-monede a crescut de la 1,9 milioane, la 2,7 milioane în numai un an. Statisticile pe ultimele 24 de luni arată că aceste programe vizează în special piețele în curs de dezvoltare. Aceste concluzii fac parte din raportul anual Kaspersky Lab despre ransomware și programele de mining de cripto-monede, 2016-2018.

Marţi, 26 Iunie, 2018 - 11:40

În procesul de dezvoltare, companiile adoptă noi instrumente de business și servicii cloud, în încercarea de a face munca angajaților mai flexibilă și mai eficientă, precum și pentru a reduce cheltuielile. Potrivit celei mai recente cercetări Kaspersky Lab, aproape două treimi (63%) dintre companiile cu până la 249 de angajați folosesc unul sau mai multe servicii de aplicații de business.

Marţi, 19 Iunie, 2018 - 13:50

Cercetătorii Kaspersky Lab care urmăresc amenințarea Olympic Destroyer, ce a acționat în deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, cu malware distructiv de rețea, au descoperit că grupul din spatele său este încă activ. Se pare că vizează Germania, Franța, Elveția, Olanda, Ucraina și Rusia, cu un interes deosebit pentru organizațiile care acționează pentru protecția împotriva amenințărilor chimice și biologice. 

Vineri, 15 Iunie, 2018 - 11:36

O cercetare recentă arată că ceasurile inteligente pot deveni instrumente de spionaj, colectând silențios semnalele accelerometrului și ale giroscopului care – după o analiză atentă – ar putea fi transformate în seturi de date unice despre deținătorii ceasului. Aceste date, dacă sunt folosite în mod rău intenționat, permit monitorizarea activităților utilizatorului, inclusiv introducerea de informații sensibile.

Joi, 7 Iunie, 2018 - 13:59

Conform unei cercetări Kaspersky Lab, 7.176 dintre cele aproximativ 32.000 de rețele Wi-FI publice din orașele care găzduiesc Campionatul Mondial de Fotbal 2018 nu criptează traficul. Acest lucru înseamnă că pot să aibă probleme de siguranță, prin urmare, microbiștii ar trebui să aibă grijă de datele lor personale, mai ales când folosesc conexiuni Wi-Fi deschise. 

Marţi, 22 Mai, 2018 - 13:57

Cercetătorii de la Kaspersky Lab au descoperit vulnerabilități de securitate în mai mult brand-uri populare de tracker pentru animale de companie, printre care se numără Kippy Vita, Nuzzle, Tractive, Weenect și Whistle. La fel cum se întâmplă în cazul tuturor dispozitivelor conectate la Internet, problemele de securitate identificate în tracker-ele pentru animale ar putea oferi o portiță de acces persoanelor neautorizate către rețea și către informațiile importante stocate acolo. Printre vulnerabilitățile identificate se numără:

Vineri, 18 Mai, 2018 - 12:01

Principalele probleme cibernetice din T1 2018 au fost legate de exploit-uri - programe care profită de un bug sau o vulnerabilitate – Microsoft Office. În ansamblu, numărul de utilizatori atacați cu documente Office infectate a crescut de peste 4 ori comparativ cu T1 2017. În numai trei luni, procentul acestora din totalul de exploit-uri folosite în atacuri, a ajuns să fie aproape 50%, ceea ce reprezintă dublul mediei deținute de Microsoft Office pe parcursul anului 2017. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului Kaspersky Lab pe T1 2018, despre evoluția amenințărilor IT.

Marţi, 15 Mai, 2018 - 14:08

Până la finalul lui 2019, informațiile provenind de la clienții din Europa vor fi stocate și procesate la Zurich 
15 mai 2018

Luni, 14 Mai, 2018 - 14:02

Aplicația Kaspersky Endpoint Security for Windows – o parte esențială a Kaspersky Endpoint Security for Business – a primit certificarea oficială Common Criteria (CC), pentru evaluarea securității IT, un standard internațional pentru certificări ale securității pe computer. Recunoscut în 32 de țări, certificatul ilustrează calitatea produsului, integritatea codului și experiența Kaspersky Lab în domeniul protejării clienților.

Miercuri, 9 Mai, 2018 - 13:54

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit o vulnerabilitate zero-day pentru Internet Explorer care schimbă logica de procesare a memoriei și le permite atacatorilor să preia controlul asupra dispozitivului.

Kaspersky Lab descoperă o vulnerabilitate de tip zero-day pentru Internet Explorer

Vineri, 27 Aprilie, 2018 - 12:44

Kaspersky Lab a publicat raportul său pe primul trimestru din 2018, despre atacurile DDoS realizate cu ajutorul botnet-urilor. Experții companiei au observat o creștere a activității botnet-urilor noi și vechi și o mai mare răspândire a atacurilor DDoS de amplificare, precum și o revenire a atacurilor DDoS de lungă durată. 

Vineri, 20 Aprilie, 2018 - 12:14

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperi zeci de site-uri falsificate credibil, care pretindeau că sunt site-uri de investiții în ICO  – initial coin offering asociate serviciului de mesagerie Telegram. Multe dintre aceste site-uri par să aparțină aceluiași grup. Doar într-unul dintre cazuri, au fost furate zeci de mii de dolari, echivalentul în cripto-monede, de la victime care credeau că investesc în „grams”, noua monedă care s-a zvonit că ar aparține Telegram.

Vineri, 13 Aprilie, 2018 - 12:08

Pe parcursul primelor trei luni din an, cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit un nou val de activități APT, în special în Asia – peste 30% dintre rapoartele pe T1 au fost dedicate amenințărilor din această regiune. De asemenea, s-a constatat un vârf de activitate în Orientul Mijlociu, cu o serie de noi tehnici folosite de autori. Acestea se numără printre tendințele incluse în cel mai recent rezumat trimestrial Kaspersky Lab al informațiilor despre amenințările cibernetice. 

Joi, 29 Martie, 2018 - 15:55

Cercetătorii Kaspersky Lab au pus la dispoziția tuturor Klara, un instrument open source creat intern pentru a accelera căutarea mostrelor înrudite de malware. Klara este un scaner distribuit, creat pe baza unor reguli, capabil să funcționeze în mai multe baze de date în același timp, folosind reguli multiple și permițându-le cercetătorilor să detecteze amenințările avansate mai eficient. 

Luni, 19 Martie, 2018 - 16:28

În ultimii ani, din ce in ce mai multe femei au inceput sa ocupe pozitii importante in lumea de business, servind drept modele pentru tinerele fete. Cu toate acestea, conform studiului Kaspersky Lab „Sub 11%: un studiu privind motivele pentru care femeile nu intra in securitatea cibernetica”, domeniul securitatii IT ramane unul in care femeile patrund prea putin. Doar 11% din totalul fortei de munca este reprezentat de femei in aceasta industrie.

Luni, 12 Martie, 2018 - 17:56

Cercetătorii Kaspersky Lab au observat că gruparea de limbă rusă Sofacy, cunoscută și ca APT28 sau Fancy Bear, își mută zona de interes către Orientul Îndepărtat, vizând în special domeniul militar și de apărare și organizații diplomatice – pe lângă țintele sale tradiționale, care au legătură cu NATO. Cercetătorii au descoperit că Sofacy se suprapune cu alți atacatori atunci când își alege victimele, inclusiv cu gruparea de limbă rusă Turla și cea de limbă chineză Danti.

Subscribe to Kaspersky Lab