Luni, 14 Septembrie, 2020 - 13:08

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale reaminteşte fermierilor termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor de minimis în sectorul apicol/de solicitare a ajutoarelor de stat în zootehnie:

15 septembrie 2020 - Ultima zi de depunere a cererilor de ajutor de minimis în sectorul apicol.

29 septembrie 2020 - Ultima zi de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat pentru:

Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19,

Joi, 30 Iulie, 2020 - 13:44

În data de 29 iulie 2020, subsecretarul de stat Conf.dr. Avram Fiţiu a condus întâlnirea desfăşurată la sediul MADR cu Organismele de Inspecţie şi Certificare (OIC) din agricultura ecologică. La întâlnire au participat directori şi experţi din cadrul direcţiilor tehnice de specialitate ale MADR.

Miercuri, 10 Iunie, 2020 - 09:28

În data de 8 iunie 2020, ministrul Adrian Oros a avut o intervenţie în cadrul videoconferinţei informale a consiliului AgriFish organizată de preşedinţia croată a Consiliului UE. Ministrul Oros a mulţumit pentru organizarea acestei dezbateri pe un subiect foarte important care vizează legăturile dintre noua reformă PAC şi Pactul ecologic European şi, în speţă, Strategia "Farm to Fork" şi Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, "Aducerea naturii înapoi în viaţa noastră.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 09:00

Au fost prelungite termenele pentru depunerea cererii unice de plată şi notificarea modificărilor acesteia
dimensiunea fontului

În şedinţa de Guvern din data de 21.05.2020 a fost adoptată o Ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Duminică, 17 Mai, 2020 - 14:12

Actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat public de mai multe ori că despăgubiri pentru secetă nu s-au mai acordat de peste zece ani și că demersul din acest an, care se derulează cu destule greutăți, ar fi primul. Este contrazis de fostul secretar de stat Daniel Botănoiu:

„În anul 2012, pe la începutul lunii mai, m-a sunat un bun prieten, șef la o organizație puternică, și mi-a spus că în curând am să fiu numit secretar de stat la ministerul Agriculturii, căci a văzut un act semnat de premierul de atunci Victor Ponta.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 08:40

Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, l-a primit astăzi, la sediul MADR pe E.S. Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA la Bucureşti. Din delegaţia Ambasadei SUA a făcut parte şi Jonn Slette, ataşat agricol şi Monica Dobrescu, specialist pe probleme de agricultură. La întâlnire au participat secretarul de stat Emil Florian Dumitru, secretarul de stat George Scarlat, precum şi directori şi experţi din cadrul direcţiilor de specialitate a MADR.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 09:39

În data de 14 ianuarie 2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurare a organizat o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanţii conducerii Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale, cât şi preşedinţii filialelor acestei organizaţii cu reprezentativitate la nivel naţional, ai Asociaţiei Bio România, precum şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ai Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi ai Institutului

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 20:00

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, afirmă că în prezent se derulează o anchetă epidemiologică pentru a stabili sursa virusului gripal aviar diagnosticat într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş.

"Pentru stabilirea sursei virusului gripal aviar la această dată este în derularea ancheta epidemiologică. În cazul în care boala se va răspândi pe teritoriul ţării noastre, cum s-a întâmplat şi în alte ţări europene, cu siguranţa sectorul avicol va fi afectat", a spus Oros.

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 08:39

La solicitarea secretarului de stat Emil Dumitru, marţi, 14 ianuarie 2020, în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire de lucru pe tema producerii de sămânţă autohtonă în sectorul legumicol, cu reprezentanţii staţiunilor de cercetare de la ICDLF Vidra, SCDL Buzău, SCDL Bacău şi SCDL Iernut. De asemenea, au participat şi reprezentanţii OIPA Legume-Fructe.

Joi, 12 Decembrie, 2019 - 09:50

La ministerul Agriculturii a continuat seria întâlnirilor de lucru cu membrii celor mai reprezentative asociații și federații. Miercuri, 11 decembrie 2019, s-au desfășurat reuniuni cu reprezentanți din sectorul apicol, avicol, de creștere a suinelor și ovinelor pentru discuții asupra principalelor probleme cu care se confruntă fermierii.Au participat directorii direcțiilor tehnice de specialitate, alături de experți din cadrul MADR și ai instituțiilor din subordine.

Miercuri, 11 Decembrie, 2019 - 14:52

În data de 10 decembrie 2019, a avut loc Conferinţa Naţională cu tema “Ferma de familie în centrul viziunii agricole post 2020”. Evenimentul, desfăşurat la Sinaia, face parte dintr-o serie de trei conferințe naționale organizate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) din cadrul Autorității de Management pentru PNDR.

Vineri, 6 Decembrie, 2019 - 10:10

Joi, 5 decembrie 2019, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții sectorului apicol și cu cei ai producătorilor agricoli din România, la sediul MADR la care au participat directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), directorul direcției tehnice de specialitate, alături de experți din cadrul MADR.

Sâmbătă, 30 Noiembrie, 2019 - 09:52

S-a deschis oficial  târgul dedicat Zilei Naționale a României, „Mâncăm și trăim românește”. Cu această ocazie, a fost înmânat grupurilor aplicante dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru cele două produse recent recunoscute, ”Cârnați de Pleșcoi” și ”Telemea de Sibiu”.  

Luni, 25 Noiembrie, 2019 - 18:45
Cică ar fi atras atenția încă de anul trecut

Referitor la accidentul din data de 24 noiembrie 2019, din Portul Midia, județul Constanța, în care a fost implicată nava care transporta ovine, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Nechita-Adrian Oros, face următoarele precizări:

 

Marţi, 19 Noiembrie, 2019 - 13:04
Culege roadele activității depuse de Petre Daea

Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat în data de 18 noiembrie 2019 la reuniunea Consiliului de miniştri AGRIFISH, care a avut loc la Bruxelles. În cadrul Consiliului au avut loc deliberări legislative privind pachetul de reformă a PAC post-2020 şi regulamentele privind normele tranzitorii în domeniul PAC.

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 10:46

În perioada 4-8 noiembrie 2019 s-a desfăşurat la Atena, Grecia, cea de a 43-a Sesiune Anuală a Comisiei Generale pentru Pescuit în Mediterană şi Marea Neagră (GFCM). Delegaţia României a fost condusă de Nicolae Dimulescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură. La aceasta Sesiune au participat 18 state membre GFCM, două state cooperante (Georgia şi Ucraina, care nu sunt membre GFCM) şi ca observatori - Arabia Saudită, Bosnia-Hertegovina, Federaţia Rusă şi Palestina.

Marţi, 5 Noiembrie, 2019 - 11:46
Veterinarul Oros a corespondat cu echipa prin bilețele

 „Mă tem de ce vor găsi miniștrii mei pe la ministere” - a spus Iohannis după investirea „Guvernului său”. Și-a luat însă inima în dinți și a decis să onoreze cu masiva sa prezență ministerele-cheie prin care se va exercita puterea: Internele, Externele și Justiția. Pe celelalte le-a lăsat în grija unor liberali liberi de contract.

Marţi, 29 Octombrie, 2019 - 16:58
Unul dintre efecte în cazul plafonării va fi legat de divizarea fermelor

România nu poate să accepte plafonarea plăţilor directe în noua Politică Agricolă Comună (PAC), pentru că există câteva specificităţi în ceea ce priveşte agricultura românească, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la un eveniment pe teme agricole.

El a precizat că unul din efecte în cazul plafonării va fi legat de divizarea fermelor.

Marţi, 29 Octombrie, 2019 - 16:31
De la începutul anului, 161.400 lei sancțiuni contravenționale cu amendă și un număr de 286 avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr.270/2017

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că inspectorii din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene și a Municipiului București desfășoară verificări în toate piețele agroalimentare din București și din țară, în piețele și depozitele en-gros, precum și în hipermarket-uri. În acțiunile de verificare se pune accent pe indicarea corectă a localității de producție, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a prospețimii acestora și a țării de origine și categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerț intracomunitar.

 

Luni, 14 Octombrie, 2019 - 18:10

Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, a participa luni la inaugurarea magazinului Casei de Comerţ Agroalimentar "Unirea" din Bucureşti, acesta fiind cel de-al doilea din lanţul de 60 de magazine propuse a fi deschise în acest sistem. Ministrul a parcurs traseul care leagă sediul ministerului de noua locație, ca un „simplu cetățean”, pe jos, însoțit de colaboratori și de trecători care au ținut să-i adreseze felicitări și mesaje de îmbărbătare.

Duminică, 13 Octombrie, 2019 - 11:00
Și în partid este "o atmosferă de îngrijoare, pentru că ştim la ce proiecte am dat drumul

Miinistrul Agriculturii, Petre Daea şi-a exprimat îngrijoarea în privinţa celor care îi vor urma la minister. "Sunt îngrijorat că aceste proiecte nu se vor duce la îndeplinire", a declarat Daea vineri într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 07:35
Cîteva mii de fermieri vor primi diplome de excelență cu semnătura originală a ministrului Daea

În contextul Zilei Naționale a Produsului Agroalimentar Românesc, în parteneriat cu Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea și Confederația Sindicală MERIDIAN, miercuri, 9 octombrie, se desfășoară la ROMEXPO o dezbatere a fermierilor români, în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele obținute în agricultură, în perioada 2017 – 2019. Intitulată ”Forumul agricultorilor – bilanț și perspective”, dezbaterea va reuni fermieri din toate domeniile – producție vegetală, cultură mare, zootehnie, industrie alimentară. Aceștia vor fi prem

Marţi, 8 Octombrie, 2019 - 15:36
Între 9 și 11 octombrie

În perioada 9-11 octombrie, la sediul MADR va avea loc evenimentul ZILELE PORȚILOR DESCHISE. 
Vizitatorii vor beneficia de tururi ghidate și vor putea admira expoziția permanentă de vinuri de la etajul I, harta produselor agroalimentare românești cu evidențierea locului de proveniență a produselor autohtone, panourile fotografice unde sunt afișați toți miniștrii agriculturii începând cu anul 1859 până în zilele noastre, precum și o secțiune dedicată secretarilor de stat care s-au aflat la conducerea MADR din anul 1971 și până în prezent.

Luni, 7 Octombrie, 2019 - 15:32
9 - 10 octombrie, la ROMEXPO

Ministerul Agriculturii organizează, cu prilejul  Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, o suită de evenimente care marchează progresele și perspectivele acestei importante ramuri a economiei naționale.

Cu ocazia Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, ce se sărbătorește în fiecare an în data de 10 octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează în perioada 9-11 octombrie 2019 evenimentul ”Zilele Porților Deschise”.

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 18:50
Impactul financiar este de 15.606.000 lei

În Ședința Guvernului din data de 2 octombrie 2019 a fost aprobată o Hotărâre care modifică HG nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

 

Prin prezentul act normativ se completează lista beneficiarilor schemei de ajutor de stat ce vizează institutele/stațiunile de cercetare-dezvoltare, eliminându-se astfel situațiile discriminatorii privitoare la  institutele care au ca obiect de activitate testarea și înregistrarea soiurilor la accesarea schemei de ajutor, începând cu anul 2020.

 

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 18:47
Din 16 octombrie 2019 - plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal și zootehnic

În ședința Guvernului din data de 2 octombrie 2019 a fost aprobată Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2019 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine.

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 08:52
Fundația Renașterea a marcat Ziua Luptei impotriva cancerului la san.

Anul acesta, Palatul Ministerului Agriculturii  a îmbrăcat culoarea roz

In fiecare an pe 1 octombrie se ilumineaza in roz cladiri reprezentative din peste 70 de tari, pentru a marca Ziua Luptei impotriva cancerului la san. Anul acesta Fundatia Renasterea a ales sa iluminize Palatul Ministerului Agriculturii si Domeniilor, asa cum se numea initial si care a adapostit ministerul inca din 1895 si pana in prezent. Petre Daea a fost gazda evenimentului. Sorina Pintea, ministrul Sanatatii a fost prezenta..

Marţi, 1 Octombrie, 2019 - 17:49

Cu ocazia Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, ce se sărbătorește în fiecare an în data de 10 octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează în perioada 9-11 octombrie 2019 ”Zilele Porților Deschise”.

 

Miercuri, 25 Septembrie, 2019 - 13:44

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management a Programului Național de Dezvoltare Rurală reamintește celor interesați perioadele de depunere a proiectelor pentru următoarele submăsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, astfel:

 

Marţi, 24 Septembrie, 2019 - 17:00

Din fotoliul călduț de la Bruxelles pe care l-a dobândit prin mila USR-ului, care l-a luat „la ocazie” ( el și ai lui fiind cam în...PLUS)  la europarlamentare și prin recunoștința guvernului francez pe care l-a servit întotdeauna cu devotament, Dacian (mai degrabă Julien) Cioloș moare de grija fermierilor din țară care ar urma să fie aduși cu otuzbirul la o manifestare menită să îl omagieze pe Petre Daea.

Subscribe to MADR