Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 15:19

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat marţi, 15 octombrie 2019, la Luxemburg, la o nouă reuniune a Consiliului Afaceri Generale art.50.

În cadrul acesteia, negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a prezentat cele mai recente evoluţii înregistrate în procesul Brexit, precum şi evaluarea sa cu privire la perspectivele de avansare a negocierilor către un acord care să permită o retragere ordonată şi care să poată fi susţinut de către liderii europeni.

Vineri, 11 Octombrie, 2019 - 08:00
Care i-a sabotat vizita în State

Viorica Dăncilă a declarat, joi seară, la România TV, că Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe, nu a fost alături de ea în ultima perioadă de guvernare, insinuând că a sabotat mai multe acțiuni ale premierului, inclusiv vizita ratată din SUA, când Dăncilă nu a reușit să obțină nicio întâlnire importantă. Viorica Dăncilă a declarat că Ramona Mănescu și-a dorit postul de comisar european și s-a supărat pentru că nu a fost nominalizată.

Luni, 23 Septembrie, 2019 - 08:29

Primul weekend al etapei a-XVII-a a Cupei MAE, competiţie anuală şi mult aşteptată de diplomaţii români şi străini acreditaţi la Bucureşti, s-a desfăşurat în zilele de 21-22 septembrie 2019 la Clubul Diplomatic, într-o atmosferă sportivă şi de fairplay.

Cupa MAE a debutat cu turul ciclist, ajuns la a şasea ediţie şi care şi-a desemnat câştigătorii: la categoria feminin, reprezentanta Turciei şi la categoria masculine, reprezentantul Federaţiei Ruse. Turul ciclist a fost susţinut, ca în fiecare an, de Asociaţia Green Revolution şi Federaţia Română de Ciclism.

Marţi, 10 Septembrie, 2019 - 09:44

La data de 9 septembrie 2019, Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, la Bruxelles, o întrevedere cu Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, reprezentată de omoloaga sa Tytti Tuppurainen, principalul subiect abordat fiind Cadrul Financiar Multianual (CFM) post-2020, în perspectiva continuării negocierilor în acest dosar.

Joi, 5 Septembrie, 2019 - 09:41

Ca urmare a atacului terorist care a avut loc la Kabul, din dispoziţia Ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de criză din cadrul MAE.

Colegul nostru rănit în timpul atacului din Afganistan este acum în afara oricărui pericol. Starea sa de sănătate este stabilă şi urmează să fie transferat în Europa, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate.

Vineri, 30 August, 2019 - 11:22

Ministerul Afacerilor Externe informează românii care se află sau vor să călătorească în SUA că unele zone vor fi afectate în perioada 29 august - 3 septembrie de uraganul „Dorian”, fiind posibil ca aeroporturi, poduri, viaducte sau drumuri să fie închise circulaţiei călătorilor.

Luni, 26 August, 2019 - 15:15

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a deschis astăzi, 26 august 2019, sesiunile Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR), ediţie care are ca temă: "Diplomaţia României: repere şi noi perspective".

La deschiderea oficială a RADR au participat Preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Carmen Mihălcescu şi Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba.

Miercuri, 7 August, 2019 - 11:47

În urma demersurilor complexe susţinute la nivelul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, la data de 7 august 2019 au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Republica Arabă Siriană, prin Republica Turcia, a unui grup format din 15 persoane, cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, cetăţeni sirieni.

Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadelor României la Damasc, Ankara, a Consulatului General al României la Istanbul şi a Consulului onorific al României la Iskenderun.

Miercuri, 24 Iulie, 2019 - 09:20

Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele pentru numirea lui Nicolae Moga la MAI şi a Ramonei Mănescu la Ministerul Afacerilor Externe, informează Administraţia Prezidenţială.

Totodată, a fost semnate şi decretul prin care a luat act de demisia fostului ministru de la Afaceri Interne, Carmen Dan, dar şi cel prin care Teodor Meleşcanu este revocat din funcţia de şef al MAE.

Miercuri, 17 Iulie, 2019 - 12:43

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a participat, în perioada 16-17 iulie 2019, la conferinţa "Statele Unite şi Europa Centrală: Sărbătorind o Europă unită şi liberă, construind un nou secol împreună", care s-a desfăşurat la Washington DC şi a fost organizată de către Atlantic Council (ACUS) în cooperare cu GLOBSEC. La reuniune au mai luat parte miniştrii afacerilor externe din Polonia, Slovacia şi Ungaria, reprezentanţi ai altor state din Europa Centrală, ai Administraţiei şi Congresului SUA.

Luni, 15 Iulie, 2019 - 15:39
La fel de calificată pentru ambele mandate

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, susține că Teodor Meleșcanu și-a făcut foarte bine treaba la MAE, în timpul alegerilor, dar pentru că există o anumită percepție publică au decis să-i retragă sprijinul politic. Vosganian a spus că în locul lui Meleșcanu va fi propusă Ramona Mănescu.

”Am stabilit cu toții că domnul Meleșcanu și-a făcut datoria la MAE, mai mult decât prin sporirea numărului de secții în diaspora cred că a făcut demersuri serioase pentru a preveni aglomerația în secțiile de votate.

Luni, 15 Iulie, 2019 - 13:28

Sezonul România-Franţa 2019, cel mai amplu proiect de diplomaţie publică şi culturală desfăşurat de cele două ţări, s-a încheiat ieri, 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei. Timp de opt luni, românii şi francezii s-au (re)descoperit în peste 400 de proiecte şi mai mult de 800 de evenimente de teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziţii, dezbateri, gastronomie sau chiar economie şi turism.

Luni, 15 Iulie, 2019 - 08:27

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a participat, în perioada 13-14 iulie 2019, la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Global privind cooperarea eficientă pentru dezvoltare, care s-a desfăsurat la New York, si a fost organizată de Organizaţia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (OCDE) în cooperare cu UNDP. 

Reuniunea a făcut o trecere în revistă a progreselor realizate până în prezent pentru eficientizarea cooperării pentru dezvoltare, în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030, în dimensiunea lor externă. 

Miercuri, 10 Iulie, 2019 - 10:46

Ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc, a participat astăzi, 9 iulie 2019, la Sarajevo, la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizat de Bosnia şi Herţegovina în calitate de Preşedinţie-în-exerciţiu (PiE) a SEECP. Summit-ul SEECP este principalul for politic al SEECP şi este organizat anual, la finalul unui mandat de PiE.

Miercuri, 10 Iulie, 2019 - 10:37

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat, în perioada 8-9 iulie 2019, la Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante OSCE, organizată în Slovacia. Obiectivul reuniunii a fost dezbaterea perspectivelor securităţii europene, dar şi aprofundarea rolului OSCE în abordarea provocărilor actuale.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 16:19

Ministerul de Externe avertizează cetățenii români, care merg în Italia, să se aștepte temperaturi extrem de ridicate. E cod roșu de caniculă în mai multe regiuni din centrul și nordul peninsulei. Printre orașele afectate se numără Roma, Florența și Perugia. Avertizările sunt valabile pentru astăzi și mâine.

Luni, 10 Iunie, 2019 - 19:45

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni, 10 iunie 2019, convorbiri cu ministrul în exerciţiu pentru Europa şi afaceri externe din Republica Albania, Gent Cakaj, aflat în vizită în România.

Vineri, 7 Iunie, 2019 - 12:22

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat joi, 6 iunie 2019, la o reuniune deschisă, prezidată de Kuwait, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), pe tema metodelor de lucru ale acestuia.

Joi, 6 Iunie, 2019 - 09:29

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a susţinut miercuri, 5 iunie 2019, la Sibiu, în faţa reprezentanţilor permanenţi din cadrul Comitetului Politic şi de Securitate al UE aflaţi în vizită în România, o prezentare a principalelor abordări ale României în domeniul Politicii Externe şi Securităţii Comune Europene.

Duminică, 26 Mai, 2019 - 18:09

Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secții de votare organizate în afara României sunt operaționale și funcționează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții, toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali.

Joi, 16 Mai, 2019 - 08:37

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore va participa joi, 16 mai 2019, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe - componenta dezvoltare (CAE-dezvoltare).

În cadrul reuniunii urmează să fie agreate o serie de concluzii referitoare la finanţarea politicilor de dezvoltare ale Uniunii Europene, coerenţa politicilor de dezvoltare, implementarea angajamentelor UE în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv Fondul fiduciar pentru Africa, pregătite de către Preşedinţia română a Consiliului UE.

Miercuri, 15 Mai, 2019 - 08:43

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat marţi, 14 mai 2019, la Bruxelles, la Conferinţa aniversară la nivel înalt a Parteneriatului Estic (PaE), cu ocazia marcării a 10 ani de la lansarea PaE (mai 2009, Praga).

Marţi, 7 Mai, 2019 - 12:33
în contextul Preşedinţiei române a Consiliului UE

La Cluj-Napoca se desfăşoară în perioada 7-8 mai 2019, Reuniunea directorilor arhivelor diplomatice din statele membre şi instituţii ale Uniunii Europene (European Union Diplomatic Archives - EUDiA).

Fiind prima întâlnire în România a EUDiA, în perioada mandatului ţării noastre la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, discuţiile vor viza nu numai întărirea cooperării de specialitate, dar mai ales pe cea a cooperării la nivelul mai larg, al diplomaţiei academice şi culturale, în spiritul valorilor europene.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 11:03

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care se deplasează în străinătate în perioada Sărbătorilor Pascale 2019, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia acestora "Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile Pascale 2019". Materialul conţine recomandări utile în cazul călătoriilor în afara graniţelor României, precum şi un set de informaţii de interes pentru cele mai frecventate destinaţii turistice din această perioadă, respectiv: Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie, Portugalia şi Spania.

Miercuri, 17 Aprilie, 2019 - 14:42
„ Maior a făcut un extrem de mare deserviciu României şi românilor”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu s-a referit, marţi seara, în „noua” emisiune de la ora 7 a lui Cristache, pe TVR 1,la ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, acuzânndu-l că nu declanşează rechemarea lui George Maior din postul de ambasador în SUA. „Maior a monopolizat relaţia cu SUA, ocupându-se de două componente: apărare şi servicii de informaţii. există o colaborare bună între serviciile de info româneşti şi americane, dar nu din timpul lui Maior, pe linia de apărare e această relaţie strategică, dar între dopuă ţări nu există numai aceste componente.

Miercuri, 17 Aprilie, 2019 - 09:59

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot în calitate de reprezentant special al Guvernului României pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE, la dezbaterea organizată de Comisia ENVI pe tema schimbărilor climatice

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a participat marţi, 16 aprilie 2019, la dezbaterea organizată de Comisia ENVI pe tema schimbărilor climatice.

Joi, 24 Ianuarie, 2019 - 12:40

Mesajul MAE cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

La 24 ianuarie 2019 aniversăm 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, eveniment istoric fundamental pentru naţiunea română.

Ziua de 24 ianuarie, declarată sărbătoare naţională prin Legea nr. 171/2014, marchează una dintre cele mai importante realizări ale României moderne, ce a permis o evoluţie accelerată a ţării pe calea dezvoltării şi a modernizării.

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 22:22

Ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, s-a întâlnit astăzi, în Capitala Indiei cu omologul său din România, Teodor Melescanu, care întreprinde o vizită de patru zile în țară din Asia de Sud.

Purtătorul de cuvânt al diplomației indiene, Raveesh Kumar, semnala astăzi pe tweeter că, în timpul șederii sale în India, Meleșcanu se va întâlni, de asemenea, și cu Consilierul pentru probleme de securitate națională, Ajit Doval.

India și România sărbătoresc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice în acest an, potrivit portalului All India.

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 09:17

Reprezentanţii MAE au transmis, luni, că sunt îngrijoraţi de conflictul naval ruso-ucrainean, urmare a faptului că Serviciile secrete ruse au confirmat că navele sale de patrulă la frontieră au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră.

Duminică, 18 Noiembrie, 2018 - 10:15
A fost șef de cabinet la Năstase și Tăriceanu

Născut în 1961, Mihnea Constantinescu era ambasador cu însărcinări speciale, reprezentant special al Guvernului României pe probleme de securitate energetică.

A deținut în diverse guverne pozițiile de director al Cancelariei Primului ministru, consilier de stat sau consilier diplomatic, secretar de stat și director general pentru afaceri politice în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe.

Subscribe to MAE