Marţi, 26 Mai, 2020 - 15:38

MAE a anunțat revenirea în țară, marți, a 130 de români din Emiratele Arabe Unite, printre aceștia fiind și persoane care nu mai aveau mijloace pentru a-și prelungi șederea, inclusiv români care și-au pierdut locul de muncă, precum și un caz medical urgent.

Duminică, 24 Mai, 2020 - 15:28

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat revenirea in tara a 277 de cetateni romani aflati in Franta si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Printre acestia se numara medici rezidenti, turisti veniti din SUA, studenti Erasmus si persoane fara adapost, dar si persoane spitalizate.

Luni, 11 Mai, 2020 - 12:57

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul nopţii trecute a fost facilitată revenirea în ţară a 85 de cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Regatului Arabiei Saudite, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi ale

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 09:38

Vizita ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu la Chişinău, cu prilejul desfăşurării în Republica Moldova a misiunii medicale a României pentru sprijinirea combaterii pandemiei COVID-19

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 08:23

Faţă de postarea, pe pagina de Facebook a ministrului ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, cu privire la declaraţiile de astăzi ale Preşedintelui României, Klaus Iohannis, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Sâmbătă, 18 Aprilie, 2020 - 19:10
Apel umanitar pentru repatrierea romanilor din Spania

 Sunt unul dintre semnatarii Apelului umanitar adresat Primului Ministru Ludovic Orban, Ministerului Afacerilor Externe si Parlamentului Romaniei pentru repatrierea romanilor din Spania.

Am cerut sprijinul puterilor executive si legislative, punând strigatul compatrioților mei catre cer. Întrucât acțiunea autorităților se manifesta sub forma unor decizii ineficiente si anti-romanești am decis, in numele celor care nu au voce si nici chip, doar griji si nevoi, redactarea acestui MANIFEST AL CONȘTIINȚEI. 

 

Luni, 13 Aprilie, 2020 - 08:25

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de astăzi a fost facilitată revenirea în ţară a 56 de cetăţeni români care se aflau în Kuweit, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi ale Ministerului Afacerilor Interne.

Joi, 26 Martie, 2020 - 08:12

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi o convorbire telefonică cu noul ministru al afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 13:55

Ministerul Afacerilor Externe onorează memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fondatorul MAE, la aniversarea astăzi, 20 martie 2020, a 200 de ani de la naşterea marelui om politic.

Joi, 19 Martie, 2020 - 11:48

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea şi prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a
fost facilitată repatrierea a 100 de cetăţeni români (74 din Malta şi 26 din Egipt) care au revenit în siguranţă în ţară, iar în cursul acestei dimineţi alţi 89 de

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 14:43

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o nouă discuție, miercuri, cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, și au stabilit ca românii blocați la granița dintre Austria și Ungaria să poată tranzita țara vecină începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, pentru a găsi o nouă soluție pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români blocați la granița dintre Austria și Ungaria.

Luni, 16 Martie, 2020 - 09:44

În contextul evoluţiei la nivel global a infecţiei cu COVID-19 şi a demersurilor întreprinse de alte state în vederea gestionării şi prevenirii răspândirii acesteia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenilor români care se află ca turişti în străinătate să depună demersuri pentru scurtarea şederii şi revenirea în ţară în cel mai scurt timp.

Vineri, 6 Martie, 2020 - 13:46

În continuarea informaţiilor privind existenţa unor cetăţeni români printre persoanele depistate pozitiv cu virusul COVID-19 pe teritoriul Republicii Italiene, MAE face următoarele precizări:

Potrivit datelor obţinute în cursul zilei de ieri de către reprezentanţii Ambasadei României la Roma şi ai oficiilor consulare la nivel local, până în prezent, au fost identificaţi 3 cetăţeni români printre persoanele infectate cu COVID-19 pe teritoriul acestui stat.

Vineri, 6 Martie, 2020 - 13:14

Declaraţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Externe

Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe:

Bună dimineaţa!

O să discutăm astăzi, în această reuniune foarte importantă a Consiliului Afacerilor Externe, o reuniune extraordinară, despre situaţia din Siria, din Idlib şi despre implicaţiile asupra Uniunii Europene.

Vineri, 6 Martie, 2020 - 08:22

Joi s-au implinit 50 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, document fundamental al arhitecturii internaţionale în domeniul neproliferării nucleare şi dezarmării. România este angajată în susţinerea realizării obiectivelor NPT, reflectate prin cei trei piloni ai săi: neproliferarea nucleară, dezarmarea nucleară şi obţinerea accesului la energie nucleară pentru scopuri paşnice.

Vineri, 21 Februarie, 2020 - 17:00

Şase cetăţeni români de pe vasul "Diamond Princess" vor fi repatriaţi sâmbătă cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Miercuri, 19 Februarie, 2020 - 11:40

Un al doilea cetăţean român de la bordul vasului de croazieră "Diamond Princess" a fost depistat cu noul coronavirus, fiind transportat la un spital din Tokyo, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit MAE, starea de sănătate a românului este bună. 
"Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetăţean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess", informează MAE.

Marţi, 18 Februarie, 2020 - 08:40

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a participat luni, 17 februarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Generale. Obiectivul reuniunii a constat în pregătirea Consiliului European extraordinar din 20 februarie a.c. pe tema negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene 2021-2027.

Pe agenda reuniunii a figurat un schimb de opinii privind documentul revizuit de negociere conţinând principalele elemente ale bugetului multianual (Negotiating-box) propus de Preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 13:48

Un cetăţean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus), informează joi Ministerul Afacerilor Externe.

Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii, precizează MAE.

Ministerul arată că Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei.
 

 

Joi, 13 Februarie, 2020 - 08:54

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va deschide joi, 13 februarie 2020, reuniunea Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor, care are loc la Bucureşti, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (2019-2021).

Luni, 10 Februarie, 2020 - 15:00

Printre persoanele aflate pe nava de croazieră Diamond Princess diagnosticate cu coronavirus nu sunt români, anunță MAE.

Întrebați dacă printre ultimele persoane infectate aflate la bordul navei de croazieră Diamond Princess sunt și români, reprezentanții MAE au răspuns că nu știu despre așa ceva.

Potrivit informațiilor obținute de către reprezentanții misiunii diplomatice, până la acest moment nu au fost identificați cetățeni români printre persoanele ale căror rezultate medicale au confirmat prezența coronavirusului, au informat reprezentanții MAE.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 13:41

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 10 februarie 2020, la Viena, o întrevedere cu Dan Brouillette, secretarul pentru energie al SUA, în marja Conferinţei Internaţionale privind Securitatea Nucleară - ICONS 2020, care se desfăşoară la Viena, sub co-preşedinţia ministrului afacerilor externe al României şi a vice-ministrului afacerilor externe al Republicii Panama.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 08:29

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, în cursul zilei de duminică, 9 februarie 2020, teritoriul Marii Britanii va fi afectat de furtuna Ciara. Conform prognozelor, sunt aşteptate precipitaţii şi rafale de vânt cu viteze de până la 96 km/ oră în interiorul insulei şi 128 km/oră în zonele de coastă.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 08:16

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va co-prezida luni, 10 februarie 2020, la Viena, segmentul ministerial al Conferinţei Internaţionale privind Securitatea Nucleară (ICONS 2020), organizată sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

ICONS 2020 este un eveniment major al AIEA în domeniul securităţii nucleare şi are loc o dată la trei ani. Ediţia din 2020 va fi co-prezidată de România şi Panama, state care au gestionat negocierea Declaraţiei Ministeriale care va fi adoptată cu această ocazie.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 09:45

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a avut luni, 3 februarie 2020, o întrevedere cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble, în contextul finalizării procesului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 şi intrării în vigoare a Acordului negociat în acest scop, la 1 februarie 2020.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 08:27

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfăşurată la Bruxelles.

Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuţie: regiunea Sahel şi diplomaţia climatică, iar dejunul de lucru a examinat subiectul evoluţiilor din Orientul Mijlociu.

Vineri, 20 Decembrie, 2019 - 08:54

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat la Summit-ul Iniţiativei Central Europene (ICE), desfăşurat la Roma, la 19 decembrie, în anul marcării a trei decenii de la înfiinţarea acestui for regional.

Sâmbătă, 14 Decembrie, 2019 - 08:46

Sâmbătă, la ora 15.00, ministrul Bogdan Aurescu îl primeşte pe noul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman. Acesta îşi va prezenta copiile scrisorilor de acreditare.

În 21 noiembrie, avocatul Adrian Zuckerman a primit votul Senatului american pentru postul de ambasador al SUA la Bucureşti.

Zuckerman este un avocat admis în Baroul din New York în 1984 şi este partener în cadrul firmei internaţionale de avocatură Seyfarth Shaw LLP.

Miercuri, 20 Noiembrie, 2019 - 08:25

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 19 noiembrie 2019, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), pe agenda căreia au figurat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pregătirea reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie 2019, dialogul anual privind consolidarea respectării statului de drept în Uniunea Europeană, precum şi extinderea şi procesul de stabilizare şi de asociere.

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 11:38

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus retragerea observaţiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României şi în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză.

Subscribe to MAE