Vineri, 13 Septembrie, 2019 - 11:25

Sâmbătă, 14 septembrie, între orele 8.30 şi 15.00, în Baza 90 Transport Aerian va fi organizată Ziua Porţilor Deschise.

Cu acest prilej, vizitatorii vor putea viziona, în expoziţie statică, tehnică de aviaţie şi apărare antiaeriană: aeronave AN-26, AN-30, C-27J Spartan, IAR-330 Medevac, IAR-330 Socat, sistemul antiaerian HAWK şi radarul TPS-79R şi vor fi organizate demonstraţii tactice şi zboruri cu aeronavele din dotarea Forţelor Aeriene Române.

De asemenea, vor fi organizate şi standuri cu tehnică din dotarea altor categorii de forţe ale Armatei României.

 

Joi, 20 Iunie, 2019 - 16:36
CNSC a găsit nereguli, iar olandezii au un nou motiv să ne boicoteze cu Schengen

Procedura de atribuire a contractului de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, a precizat ministrul Gabriel Leș. Consiliul a informat MApN printr-o adresă, prin care a motivat că au fost găsite nereguli.

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 14:27

Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Laurian Anastasof, şi locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană Iulian Paţilea, au participat luni, 17 iunie, la Ziua Distinşilor Vizitatori a Exerciţiului "Tobruq Legacy 2019", cel mai mare exerciţiu multinaţional de apărare aeriană cu baza la sol.

Vineri, 31 Mai, 2019 - 12:22

Evoluţii ale unor aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române vor putea fi urmărite, în zilele de 1 şi 2 iunie, pe Aerodromul Clinceni, din judeţul Ilfov, şi pe Aeroportul Ghimbav, din judeţul Braşov, în cadrul activităţilor prilejuite de Ziua Internaţională a Copilului.

Astfel, aeronave de tip IAR-330 Puma, C-27J Spartan şi MiG-21 LanceR vor evolua sâmbătă, 1 iunie, începând cu ora 10.00, în cadrul spectacolului aerian "Clinceni Air Show 2019", organizat de Aeroclubul României la Aeroclubul Teritorial "Aurel Vlaicu" Bucureşti - Aerodrom Clinceni.

Joi, 30 Mai, 2019 - 12:38

Mitroi Iosif-Corneliu, dispărut marţi, 28 mai, în zona plajei din staţiunea Mamaia, a fost identificat astăzi, 30 mai, după ce trupul neînsufleţit a fost adus de valuri în zona localităţii Năvodari.

În vârstă de 16 ani, Mitroi Iosif-Corneliu era elev în clasa a IX-a la Colegiul Militar Naţional "Tudor Vladimirescu" şi participa la "Şcoala de vară" organizată de Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, în garnizoana Constanţa.

Împrejurările decesului sunt cercetate, conform legii, de către Parchetul militar.

Vineri, 24 Mai, 2019 - 14:44

Cinci militari din Batalionul 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei", care se află în misiune în Afganistan, au fost răniţi vineri, în jurul orei 12.30, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, în zona de responsabilitate, anunţă MApN.

Sursa citată precizează că pe timpul executării misiunii, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Joi, 9 Mai, 2019 - 11:33

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare şi există monumente dedicate celor trei evenimente vor avea loc joi, 9 mai, ceremonii de depuneri de coroane de flori.
În Bucureşti, activitatea a avut loc, de la ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (esplanada Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I").

Marţi, 7 Mai, 2019 - 11:52

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi, 7 mai, o misiune umanitară de urgenţă pe ruta Otopeni - Mihail Kogălniceanu - Bruxelles, pentru transferul unui pacient, în vârstă de 21 de ani, cu arsuri grave, care necesită transport medical de urgenţă.

Pacientul, asistat pe timpul zborului de către o echipă medicală SMURD şi de o echipă medicală militară, este transportat la un spital din Belgia.

Luni, 6 Mai, 2019 - 10:12

Doi militari din Batalionul 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei", care se află în misiune în Afganistan, au fost răniţi luni, 6 mai, în jurul orei 2.35, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare interioară în Baza Aeriană Kandahar.

Pe timpul executării misiunii, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii s-a răsturnat. Cauzele evenimentului sunt în curs de cercetare de către o comisie constituită la nivelul unităţii.

Joi, 2 Mai, 2019 - 14:49

Pentru buna desfăşurare a Crosului veteranilor de război VeteRUN, ediţia a IV-a, se vor institui restricţii rutiere duminică, 5 mai, între orele 9.00 şi 14.00, gradual, pe traseul de alergare şi străzile care acced în acesta, astfel: Parc Herăstrău (parcarea pavilionul H), şos. Kiseleff (locală), întoarcere înainte de Piaţa Presei, şos. Kiseleff (axa centrală), Arcul de Triumf - şos.

Vineri, 19 Aprilie, 2019 - 17:17

La nivelul conducerilor instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională - MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP - a fost constituit Comitetul Interministerial pentru Securitate 'România - UE 2019', în contextul Summitului de la Sibiu, din 9 mai.

Fiecare instituţie din cadrul Comitetul Interministerial pentru Securitate 'România - UE 2019', în limitele competenţelor prevăzute prin lege, a stabilit şi a adaptat măsurile de securitate pentru buna desfășurare a summitului de la Sibiu, din 9 mai.

Sâmbătă, 13 Aprilie, 2019 - 19:14
Sunt conştienţi şi în stare stabilă.

Patru militari români au fost răniţi, sâmbătă, în Afganistan, după ce o coloană de vehicule blindate operate de soldaţii aflaţi în misiune a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, informează MApN. Cei patru militari răniţi sunt conştienţi şi în stare stabilă.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a precizat printr-un mesaj postat pe Facebook, că informaţiile despre starea de sănătate a celor patru militari români răniţi sâmbătă în Afganistan sunt încurajatoare şi că este în permanenţă informat cu privire la evoluţia acestora.

Vineri, 29 Martie, 2019 - 15:05

Curtea de Apel a decis că generalul Nicolae Ciucă este şeful Statului Major al Apărării şi a obligat MApN să îi plătească 900 de lei cheltuieli de judecată.Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în 15 zile.

MApN a atacat în instanţă decretul prin care preşedintele Iohannis îi prelungea mandatul lui Ciucă la şefia Armatei, după ce a respins ca nelegală o propunere a ministrului Apărării.

Miercuri, 30 Ianuarie, 2019 - 17:46

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 30 ianuarie a.c., următoarele decrete:

Duminică, 20 Ianuarie, 2019 - 11:51
A fost transportat, în regim de urgență,un pacient cu arsuri de căi respiratorii grave, la Cluj-Napoca.

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a efectuat, în dimineața zilei de duminică, 20 ianuarie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni - Cluj-Napoca - Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient internat cu arsuri de căi respiratorii grave, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca.

Luni, 14 Ianuarie, 2019 - 11:39

Marți, 15 ianuarie, de la ora 11.00, la sediul Batalionului 26 Infanterie  „Neagoe Basarab”, din Craiova, va avea loc ceremonia prilejuită de transferul de autoritate al contingentului militar polonez  - rotația a treia și a patra - din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, ce va fi dislocat timp de aproximativ şase luni în România.
            

Miercuri, 9 Ianuarie, 2019 - 20:14

Dacă Doamne ferește ar fi un război adevărat cu inamici din exterior iar armata română ar fi chemată să intervină am suferi, cu siguranță, o înfrângere rușinoasă. Pentru că armata română are dublă comandă! Una la Cotroceni și alta la Victoria STOP  Cea de la Cotroceni are un comandant expirat, iar cel de la Victoria este unul care n-a intrat în pâine, pentru că l-a refuzat Cotroceniul.

Miercuri, 9 Ianuarie, 2019 - 15:35
Bine că nu suntem în vreme de război...real!

COMUNICAT  al Ministerului Apărării Naționale:

Ministerul Apărării Naţionale a depus marți, 8 ianuarie, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/ 2004, privind contenciosul administrativ, o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării.

Sâmbătă, 29 Decembrie, 2018 - 10:57

”Este ilegal (decretul preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă - n.r.). Trebuia să existe avizul prim-ministrului. Un decret ilegal poate fi apreciat şi de primul-ministru, şi de preşedinte”, a declarat Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

El a mai precizat că procedura prelungirii unui mandat este similară cu cea a numirii.

Vineri, 21 Decembrie, 2018 - 17:20

Președintele a convocat ședința CSAT pe 28 decembrie, de la ora 12.00 pentru a analiza solicitările ministrului Apărării referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României, informează Președinția.

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a anunțat, miercuri seară, că nu va prelungi mandatul actualului șef al Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, care se încheie în 31 decembrie 2018. Leș nu a precizat pe cine va propune în locul lui Ciucă.

Sâmbătă, 1 Decembrie, 2018 - 10:00
Piața Arcului de Triumf - 1 DECEMBRIE 2018

09.55. Anul acesta, se împlinesc 100 de ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat. Sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, care şi anul acesta se desfăşoară la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei.În urmă cu 100 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.
1 DECEMBRIE 1918 se înscrie, de-atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor. Marea Unire a fost și rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei românești. Măreția momentului istoric de la 1 Decembrie 1918 este dată de faptul că desăvârșirea unității naționale a fost rezultatul întregii națiuni române.

Duminică, 25 Noiembrie, 2018 - 12:21
Cu o aeronavă C-27J Spartan, pe ruta Otopeni - Baia Mare - Otopeni

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează duminică, 25 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni - Baia Mare - Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a echipelor medicale desemnate pentru o intervenție de prelevare de organe umane.

Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Gabriel Leș, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Vineri, 23 Noiembrie, 2018 - 19:23

Luni, 26 noiembrie, va avea loc ceremonia de inaugurare a Cimitirului eroilor români de la Apșeronsk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă, cea de-a doua necropolă de război de pe teritoriul acestui stat dedicată militarilor români care au căzut în luptă în sângeroasele bătălii de pe Frontul de Est, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Joi, 22 Noiembrie, 2018 - 18:41
500 militari straini participă la paradă

 

 

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 11:24

Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din Ministerul Apărării Naţionale, Nicolae Nasta, a participat la Conferința pe probleme de securitate și managementul crizelor „ATHENA 18”, ce s-a desfășurat, în perioada 13-15 noiembrie, la Atena.

Duminică, 4 Noiembrie, 2018 - 09:10
Primele transportoare blindate americane Piranha au sosit

Mihai Fifor, ministrul Apararii, promovează pe pagina sa de Facebook achizițiile făcute de Ministerul Apărării din cei 2% din PIB alocați acxestui sector. Sunt publicate mai multe fotografii cu doua transportoare blindate Piranha 5, primele care vor ajunge in Romania.

Joi, 1 Noiembrie, 2018 - 18:15
O aeronavă C-27J Spartan va transfera în Belgia un pacient din Piatra Neamț, rănit în urma unei explozii.

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează joi, 1 noiembrie, o misiune umanitară de urgenţă pe ruta Iași – Bruxelles, Belgia, pentru transferul unui pacient din Piatra Neamț, rănit în urma unei explozii.

Pacientul aflat în comă indusă, cu arsuri de gradul III pe 75% din suprafața corpului, va fi asistat pe timpul zborului de către o echipă medicală SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca și de o echipă medicală militară și va fi transportat la Spitalul Grand Hôpital de Charleroi, din Belgia.

Vineri, 26 Octombrie, 2018 - 12:05

Guvernul alocă MApN pentru al doilea an consecutiv 2% din PIB şi va menţine acest nivel până cel puţin în anul 2026, a spus miercuri ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului militar la instituţiile militare de învăţământ superior şi şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri desfăşurată la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I".

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 20:02
Firma a fost „notificată” să nu repete figura cu următoarele tranșe de uniforme!!!

Referitor la aspectele sesizate în spațiul public în legătură cu noile uniforme combat ale Armatei României (folosite în Afganistan care se decolorează și se scămoșează!), Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:

Duminică, 26 August, 2018 - 15:58
La 75 de ani de la moartea acestuia

 Luni, 27 august, la ora 9.00, în toate unitățile militare ale Armatei României vor fi organizate ceremonii de comemorare a mareșalului Constantin Prezan, la împlinirea a 75 de ani de la trecerea la cele veșnice.

            În cadrul ceremoniilor, va fi evocată personalitatea mareșalului Constantin Prezan și vor fi oficiate slujbe religioase de pomenire, înaintea cărora, în bisericile și capelele militare, vor fi trase clopotele.

 

*  *  *

 

Subscribe to MApN