Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 09:58

Şeful Statului Major al Forţelor Navale Române a prezentat marţi, 21 ianuarie, şefului Statului Major al Apărării şi şefilor de structuri centrale din Ministerul Apărării Naţionale modul de îndeplinire a obiectivelor Forţelor Navale în anul 2019, precum şi proiecţia activităţilor pentru anul 2020. La şedinţa de bilanţ a Forţelor Navale Române, care a avut loc la sediul instituţiei din Bucureşti, au luat parte şi şefii de mari unităţi din Forţele Navale şi şefii domeniilor principale de activitate din organigrama Statului Major al Forţelor Navale (SMFN).

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 09:33

În perioada 20-23 ianuarie, comandantul Forţelor Aeriene ale Turciei, generalul Hasan Kucukakyuz, efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia şefului Statului Major al Forţelor Aeriene.

Programul vizitei a cuprins pentru ziua de marţi, 21 ianuarie, o întâlnire oficială a generalului Kucukakyuz cu generalul-maior Viorel Pană şi conducerea Forţelor Aeriene Române, la sediul SMFA.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 09:58

Guvernul României a adoptat în şedinţa de guvern de luni, 20 ianuarie, Hotărârea de Guvern care stabileşte creşterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, ca urmare a asumării acestei măsuri de premierul României, Ludovic Orban, şi de ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul mandatului.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 09:14

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, l-a primit astăzi, 15 ianuarie, pe ambasadorul Republicii Arabe Egipt la Bucureşti, E.S. Salah Abdelsadek.

În cadrul discuţiilor dintre cei doi demnitari au fost analizate stadiul şi perspectivele relaţiilor de cooperare româno-egiptene în domeniul apărării, dialogul reprezentând o continuare a discuţiilor iniţiate pe timpul primei ediţii a Forumului România-Egipt în domeniul apărării de la Bucureşti din data de 26 noiembrie 2019.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 09:40

Primul contract subsecvent la acordul cadru privind achiziţionarea a 2902 platforme de transport pe roţi în diverse configuraţii, echipamente ce vor intra în înzestrarea Armatei României, a fost semnat marţi, 31 decembrie 2019, de locţiitorul şefului Departamentului pentru armamente cu reprezentantul operatorului economic IVECO Defence Vehicle SPA din Italia.

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 14:55

România își va evacua cei 14 militari care sunt trimiși în misiune în Irak. Surse din MApN susțin că deja 5 militari au fost evacuați în Kuweit.

Militarii  făceau parte dintr-o misiune NATO care instruia armata irakiană.

Alți 9 militari români de la Forțele Speciale vor fi evacuați cu ajutorul americanilor. Aceștia participau la misiunea anti-ISIS.

Luni, 6 Ianuarie, 2020 - 10:25

O aeronavă de tip C-27J Spartan aparţinând Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, va efectua luni, 6 ianuarie, începând cu ora 7.00, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, o misiune umanitară de urgenţă pe ruta Bucureşti - Viena, pentru transferul unui pacient care a suferit arsuri pe 50 la sută din suprafaţa corpului.

Marţi, 31 Decembrie, 2019 - 11:11

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu şi secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, s-au întâlnit luni, 30 decembrie, la sediul MApN, cu reprezentanţii structurilor asociative care îşi desfăşoară activitatea în domeniile de responsabilitate ale instituţiei militare.

Sâmbătă, 30 Noiembrie, 2019 - 10:59

Repetiţia generală pentru parada de 1 Decembrie se desfăşoară sâmbătă, de la ora 9,00, în Piaţa Arcul de Triumf.

Pentru buna desfăşurare a repetiţiei, Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat o serie de restricţii de circulaţie în zona Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Victoriei, inclusiv închiderea traficului pe şoseaua Kiseleff, între orele 7,00 şi 15,00.

O primă repetiţie pentru parada militară, deschisă mass-media, a avut loc miercuri la Terenul de instrucţie Ghencea.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 19:19

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi aproximativ 200 de mijloace tehnice vor participa pe 1 Decembrie, începând cu ora 11,00, la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Miercuri, 27 Noiembrie, 2019 - 08:37

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat marţi, 26 noiembrie 2019, la deschiderea primei ediţii a "Romania-Egypt Defense Forum", ce a avut loc la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti.

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 13:48

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave, vor participa duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Miercuri, 20 Noiembrie, 2019 - 08:38

Gala celei de-a treia ediţii a concursului de inovare pentru securitate naţională, PatriotFest, s-a desfăşurat marţi, 19 noiembrie, la Palatul Cercului Militar Naţional, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul ceremoniei au fost premiate cele mai bune proiecte ale ediţiei 2019, premiul PatriotFest fiind acordat echipei formate din Rebeca Tudor, Cristian Kusko, Mihai Kusko şi Avram Andrei pentru "masca de fază spirală pentru comunicaţii optice şi cuantice" (înregistrarea de informaţii securizate într-un anumit tip de transmisie a luminii).

Luni, 11 Noiembrie, 2019 - 17:16

Marţi, 12 noiembrie, începând cu ora 10,00, la sediul Ministerului Apărării Naţionale va avea loc ceremonia de decorare a Drapelului de luptă al Statului Major al Apărării cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari.
Activitatea va fi organizată în contextul în care Statul Major al Apărării împlineşte, pe 12 noiembrie, 160 de ani de la înfiinţare.

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 08:53

În marja activităţilor premergătoare organizării Paradei naţionale militare cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie 2019, în perioada 5-14 noiembrie, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi echipamente militare se vor deplasa din garnizoanele de reşedinţă din care fac parte către Bucureşti.

Tehnica militară aparţine structurilor subordonate Statului Major al Apărării, unităţilor militare ale categoriilor de forţe, respectiv comandamentelor din Armata României.

Joi, 24 Octombrie, 2019 - 13:43

Conducerea Direcţiei pentru relaţia cu Parlamentul s-a întâlnit miercuri, 23 octombrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu reprezentanţi ai structurilor asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere - Asociaţia de caritate din Armata României Camarazii, Fundaţia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă", Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria", Asociaţia Cercetaşilor Militari în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România, Asociaţia Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere "Alexandru Ioan Cuza", Asociaţia Tr

Luni, 21 Octombrie, 2019 - 12:23

După ce în prima zi a Jocurilor Mondiale Militare România a reuşit să obţină două medalii de argint, sportivii noştri au continuat duminică, 20 octombrie, lupta în spiritul sloganului jocurilor "Military Glory, World Peace".

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 08:37

Marţi, 15 octombrie, generalul-maior Vasile Toader, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării, s-a întâlnit, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu membrii delegaţiei Armatei României care vor reprezenta ţara noastră la Jocurile Mondiale Militare ale Consiliului Internaţional al Sportului Militar (CISM), care vor avea loc în China.

Luni, 23 Septembrie, 2019 - 20:00

Un detaşament de militari din Forţele Aeriene şi Forţele Terestre participă la exerciţiul combinat de conducere cu forţe şi mijloace în teren ForFirEx 2019, a anunţat, luni, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit sursei citate, exerciţiul, condus de IGSU, se va desfăşura, în perioada 23 - 27 septembrie, în zonele Cinciş-Cerna din judeţul Hunedoara, Oţelu Roşu-Ruşcova şi Poiana Mărului din judeţul Caraş Severin şi are ca obiectiv coordonarea activităţii structurilor de conducere şi intervenţiei integrate în cazul producerii unui incendiu în fondul forestier.

Sâmbătă, 21 Septembrie, 2019 - 11:39

Militari ai Armatei României vor participa, sâmbătă, la festivalul „AeroNautic Show Lacul Morii 2019", care se desfăşoaăa între orele 10.00 şi 18.00, în Parcul Crângaşi şi pe Lacul Morii din Bucureşti, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

În zona destinată expoziţiei statice din parcul Crângaşi, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” vor prezenta un exerciţiu demonstrativ de tip Drill-Team, Muzica Militară a unităţii va susţine un miniconcert de muzică de fanfară, iar Ansamblul Artistic „Doina" al Armatei va evolua în cadrul unui spectacol folcloric.

Vineri, 13 Septembrie, 2019 - 11:25

Sâmbătă, 14 septembrie, între orele 8.30 şi 15.00, în Baza 90 Transport Aerian va fi organizată Ziua Porţilor Deschise.

Cu acest prilej, vizitatorii vor putea viziona, în expoziţie statică, tehnică de aviaţie şi apărare antiaeriană: aeronave AN-26, AN-30, C-27J Spartan, IAR-330 Medevac, IAR-330 Socat, sistemul antiaerian HAWK şi radarul TPS-79R şi vor fi organizate demonstraţii tactice şi zboruri cu aeronavele din dotarea Forţelor Aeriene Române.

De asemenea, vor fi organizate şi standuri cu tehnică din dotarea altor categorii de forţe ale Armatei României.

 

Joi, 20 Iunie, 2019 - 16:36
CNSC a găsit nereguli, iar olandezii au un nou motiv să ne boicoteze cu Schengen

Procedura de atribuire a contractului de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, a precizat ministrul Gabriel Leș. Consiliul a informat MApN printr-o adresă, prin care a motivat că au fost găsite nereguli.

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 14:27

Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Laurian Anastasof, şi locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană Iulian Paţilea, au participat luni, 17 iunie, la Ziua Distinşilor Vizitatori a Exerciţiului "Tobruq Legacy 2019", cel mai mare exerciţiu multinaţional de apărare aeriană cu baza la sol.

Vineri, 31 Mai, 2019 - 12:22

Evoluţii ale unor aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române vor putea fi urmărite, în zilele de 1 şi 2 iunie, pe Aerodromul Clinceni, din judeţul Ilfov, şi pe Aeroportul Ghimbav, din judeţul Braşov, în cadrul activităţilor prilejuite de Ziua Internaţională a Copilului.

Astfel, aeronave de tip IAR-330 Puma, C-27J Spartan şi MiG-21 LanceR vor evolua sâmbătă, 1 iunie, începând cu ora 10.00, în cadrul spectacolului aerian "Clinceni Air Show 2019", organizat de Aeroclubul României la Aeroclubul Teritorial "Aurel Vlaicu" Bucureşti - Aerodrom Clinceni.

Joi, 30 Mai, 2019 - 12:38

Mitroi Iosif-Corneliu, dispărut marţi, 28 mai, în zona plajei din staţiunea Mamaia, a fost identificat astăzi, 30 mai, după ce trupul neînsufleţit a fost adus de valuri în zona localităţii Năvodari.

În vârstă de 16 ani, Mitroi Iosif-Corneliu era elev în clasa a IX-a la Colegiul Militar Naţional "Tudor Vladimirescu" şi participa la "Şcoala de vară" organizată de Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, în garnizoana Constanţa.

Împrejurările decesului sunt cercetate, conform legii, de către Parchetul militar.

Vineri, 24 Mai, 2019 - 14:44

Cinci militari din Batalionul 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei", care se află în misiune în Afganistan, au fost răniţi vineri, în jurul orei 12.30, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, în zona de responsabilitate, anunţă MApN.

Sursa citată precizează că pe timpul executării misiunii, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Joi, 9 Mai, 2019 - 11:33

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare şi există monumente dedicate celor trei evenimente vor avea loc joi, 9 mai, ceremonii de depuneri de coroane de flori.
În Bucureşti, activitatea a avut loc, de la ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (esplanada Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I").

Marţi, 7 Mai, 2019 - 11:52

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi, 7 mai, o misiune umanitară de urgenţă pe ruta Otopeni - Mihail Kogălniceanu - Bruxelles, pentru transferul unui pacient, în vârstă de 21 de ani, cu arsuri grave, care necesită transport medical de urgenţă.

Pacientul, asistat pe timpul zborului de către o echipă medicală SMURD şi de o echipă medicală militară, este transportat la un spital din Belgia.

Luni, 6 Mai, 2019 - 10:12

Doi militari din Batalionul 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei", care se află în misiune în Afganistan, au fost răniţi luni, 6 mai, în jurul orei 2.35, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare interioară în Baza Aeriană Kandahar.

Pe timpul executării misiunii, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii s-a răsturnat. Cauzele evenimentului sunt în curs de cercetare de către o comisie constituită la nivelul unităţii.

Joi, 2 Mai, 2019 - 14:49

Pentru buna desfăşurare a Crosului veteranilor de război VeteRUN, ediţia a IV-a, se vor institui restricţii rutiere duminică, 5 mai, între orele 9.00 şi 14.00, gradual, pe traseul de alergare şi străzile care acced în acesta, astfel: Parc Herăstrău (parcarea pavilionul H), şos. Kiseleff (locală), întoarcere înainte de Piaţa Presei, şos. Kiseleff (axa centrală), Arcul de Triumf - şos.

Subscribe to MApN