Miercuri, 13 Martie, 2019 - 08:51

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a deschis, la 12 martie 2019, Conferinţa Internaţională cu tema"Consolidarea Rezilienţei la Dezastrele Naturale", organizată, la Bucureşti, de Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă/MAI.

Miercuri, 13 Martie, 2019 - 08:34

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Irlanda că Serviciul local de Meteorologie a emis un cod portocaliu de vânt puternic pentru regiunile Donegal, Leitrim, Mayo şi Sligo şi un cod galben de vânt puternic pentru celelalte regiuni ale ţării.

Marţi, 12 Martie, 2019 - 10:00

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, începând cu data de 11 martie 2019, au fost emise coduri portocaliu şi roşu de vânt, care va avea intensificări puternice la rafală.

Vineri, 8 Martie, 2019 - 09:18

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Italiană că, în cursul zilei de 8 martie 2019, mai multe organizaţii sindicale vor organiza o grevă naţională, care va afecta serviciile publice în domeniul transporturilor, sănătăţii şi educaţiei. Sunt preconizate perturbări îndeosebi la nivelul transportului feroviar, aerian, maritim şi al transportului local.

Joi, 7 Martie, 2019 - 08:38
pe fondul menţinerii pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii[1] (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă trei luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională - USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi / sau derivate din vaccine (supravegherea circulaţiei de enterovirusuri şi prevenirea apariţiei cazurilor de paralizie acută flască), actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Indonezia, Nigeria,

Miercuri, 6 Martie, 2019 - 13:23

Ambasadorul român Sorin Ducaru a fost ales marţi, 5 martie 2019, în funcţia de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN).

Votul a avut loc în board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politică a Consiliului UE, prin Comitetul Politic şi de Securitate (COPS). Candidatul român a obţinut o majoritate calificată a voturilor statelor membre, din primul tur de scrutin. Acest vot validează obţinerea primei poziţii de conducere a unei agenţii din cadrul UE de către un reprezentant al României.

Luni, 4 Martie, 2019 - 08:49

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Ţărilor de Jos că, pentru data de 4 martie 2019, în conformitate cu datele transmise de autorităţile olandeze, a fost emis un cod galben de vânt.

În zonele de coastă, vântul va sufla, la rafală, cu viteze de peste 100 -110 km/h. Cel mai puternic moment al furtunii de vânt se va înregistra în după-amiaza zilei, în zona de coastă nord-vestică, forţa rafalelor de vânt putând atinge 7-8 grade pe scara Beaufort (80 km/h, cu valuri înalte de 6-8 metri).

Vineri, 1 Martie, 2019 - 10:04
O primăvară frumoasă tuturor!

Ministerul Afacerilor Externe întâmpină cu bucurie marcarea tradiţiei Mărţişorului, a cărei origine se pierde în timpuri imemoriale şi a cărei valoare culturală a fost recunoscută la nivel internaţional. Parte a Patrimoniului Mondial Imaterial, prin înscrierea în Lista Reprezentativă UNESCO, sub titulatura de Practici culturale asociate zilei de 1 Martie, sărbătoarea Mărţişorului reprezintă un element identitar al culturii tradiţionale româneşti, fascinând prin unicitate şi inventivitate.

Joi, 28 Februarie, 2019 - 08:31

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Autonomă Catalonia că, în conformitate cu datele transmise de poliţia regională, pentru data de 28 februarie 2019, sunt anunţate demonstraţii în centrul oraşului Barcelona.

Miercuri, 27 Februarie, 2019 - 08:50

În contextul începerii perioadei electorale aferente organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European din 26 mai 2019, Ministerul Afacerilor Externe a activat astăzi, 26 februarie 2019, rubrica "Alegeri europarlamentare 2019" (http://www.mae.ro/node/48090).

Joi, 21 Februarie, 2019 - 08:36

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, în data de 21 februarie 2019, în comunitatea autonomă Catalonia va avea loc o grevă generală declanşată de gruparea sindicală Intersindical - CSC.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 08:48

Reuniunea informală a sefilor de protocol din statele membre ale Uniunii Europene a avut loc la Bucuresti în perioada 13-14 februarie 2019. Conform tradiţiei, lucrările reuniunii s-au desfăsurat sub coordonarea României care asigură Presedinţia în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, partea română fiind reprezentată de seful protocolului MAE, Călin Fabian.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 08:36

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, la data de 16 februarie 2019, în Barcelona, vor avea loc manifestări de stradă.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 08:46
în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit pe 11 februarie 2019 , un eveniment de informare adresat mediului de afaceri din România, în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Obiectivul evenimentului intitulat "Cum ne pregătim pentru Brexit?" a vizat cu precădere asigurarea unei platforme care să faciliteze interacţiunea directă a întreprinderilor care ar putea fi afectate de procesul Brexit cu reprezentanţi ai instituţiilor publice.

Luni, 11 Februarie, 2019 - 13:58
privind punerea în aplicare a strategiilor macro-regionale ale UE

Ministerul Afacerilor Externe salută lansarea celui de-al doilea Raport al Comisiei Europene privind punerea în aplicare a strategiilor macro-regionale (SMR) ale UE. Cele patru strategii macro-regionale reprezintă veritabile platforme de cooperare sectorială între statele membre şi ţările non-UE interesate, demonstrând de-a lungul timpului utilitatea instrumentelor pentru promovarea proiectelor transnaţionale.

Vineri, 8 Februarie, 2019 - 08:33

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Irlanda că Serviciul local de Meteorologie a emis o atenţionare cod portocaliu de vânt puternic. Vântul va atinge viteze medii de 65-80 km/h, cu unele rafale severe de 110-130 km/h. Cele mai mari intensificări ale vântului se vor produce în zonele de coastă expuse, unde pot genera valuri foarte mari, precum şi unele inundaţii de coastă. Alerta este în vigoare pentru intervalul de la data de 7 februarie 2019, ora 06:00 până la data de 9 februarie 2019, orele 18:00.

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 13:53

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, au fost emise coduri portocaliu şi roşu de intensificări puternice la rafale ale vântului, începând de miercuri.

Prognozele meteorologice pentru întregul litoral croat indică o înrăutăţire a condiţiilor atmosferice, însoţită de vânt puternic, cu o viteză de peste 65 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim.

Marţi, 5 Februarie, 2019 - 10:10

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie a emis, pentru data de 5 februarie 2019, cod roşu de vreme nefavorabilă, respectiv furtuni puternice, vânt şi căderi de grindină, pentru următoarele zone:

Attica; Peloponez; Evia.

De asemenea, a fost emis un cod portocaliu de vreme nefavorabilă pentru următoarele zone:

Creta; Insulele Ciclade; Insulele Ionice; Estul Greciei Centrale; Insulele Dodecaneze.

Joi, 31 Ianuarie, 2019 - 09:18

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, a fost emis un cod galben de vreme nefavorabilă, valabil până în data de 1 februarie 2019, orele 12:00, pentru majoritatea regiunilor. În zonele montane va ninge, vor fi intensificări ale vântului îndeosebi pe creste şi se vor semnala precipitaţii slabe sub formă de ninsoare sau lapoviţă, cu depunere a stratului de zăpadă. 

Marţi, 29 Ianuarie, 2019 - 12:14

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Statele Unite ale Americii că în perioada 29 ianuarie - 1 februarie 2019, în regiunea Midwest, sunt prognozate temperaturi extrem de scăzute, fiind preconizate valori minime istorice, însoţite de furtuni de zăpadă. De asemenea, sunt probabile depuneri de gheaţă şi polei, care pot provoca blocarea unor segmente ale infrastructurii de transport.

Marţi, 29 Ianuarie, 2019 - 09:11

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Irlanda că Serviciul local de Meteorologie a emis un cod galben de ninsoare şi polei, pentru întreg teritoriul ţării. Alerta este în vigoare pentru intervalul de timp 29 ianuarie 2019, ora 6,00 - 2 februarie 2019, orele 18,00.

Informaţii actualizate pot fi regăsite pe site-ul Serviciului de Meteorologie irlandez la adresa web: http://www.met.ie/nationalwarnings/default.asp#.

Vineri, 25 Ianuarie, 2019 - 12:55

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie local a emis un cod portocaliu de vreme nefavorabilă pentru data de 25 ianuarie 2019. Sunt prognozate averse de ploaie şi furtuni, cu rafale puternice de vânt, în cea mai mare parte a ţării. Regiunea Attica este afectată, în mod deosebit, de vremea nefavorabilă. Din cauza intensităţii vântului, care poate atinge 9 pe scara Beaufort (viteză de aproximativ 75-88 km/h şi valuri înalte de cca.

Vineri, 25 Ianuarie, 2019 - 08:50

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că prognozele meteorologice pentru nord - vestul ţării indică o înrăutăţire a condiţiilor atmosferice, însoţită de ninsori şi rafale de vănt cu o viteză de până la 150 km/h, care afectează transportul maritim. Pentru data de 25 ianuarie 2019, regiunea oraşului Rijeka, precum şi golfurile Kvarner şi Kvarnerić, canalul Velebit şi peninsula Istra, se află sub cod roşu de vânt.

Joi, 24 Ianuarie, 2019 - 09:23

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că prognozele meteorologice pentru nordul Croaţiei indică o înrăutăţire a condiţiilor atmosferice, însoţită de ninsori şi vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim. Pentru data de 24 ianuarie 2019, regiunea oraşului Rijeka, precum şi golfurile Kvarner şi Kvarnerić, se află sub avertizare meteorologică cod roşu de vânt.

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 09:23

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că, potrivit Meteo France, a fost emis un cod portocaliu de ninsoare şi polei pentru 29 de departamente din nordul şi centrul ţării, iar patru departamente din Sud-est sunt sub cod portocaliu de avalanşe.

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 09:10

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, a fost instituit un cod galben de vreme nefavorabilă pentru perioada 23 - 25 ianuarie 2019, ora 11:00, în regiunile Central, Tayside & Fife, East Midlands, Anglia de Est, Highlands & Eilean Siar, Londra & Anglia de Sud-Est, Anglia de Nord-Est şi de Nord-Vest, Irlanda de Nord, Scoţia de Sud-Vest, Lothian Borders, Anglia de Sud-Vest, Strathclyde, Ţara Gali

Joi, 17 Ianuarie, 2019 - 09:03

Rezultatele celei de-a doua etape de jurizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - la Biennale di Venezia

În perioada 15 - 16 ianuarie 2019, la sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a avut loc jurizarea celei de-a doua etape a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - la Biennale di Venezia.

Miercuri, 16 Ianuarie, 2019 - 13:46

Comunicat de presă pe tema rezultatului votului semnificativ ("meaningful vote") privind Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană desfăşurat în Camera Comunelor

Ministerul Afacerilor Externe regretă rezultatul votului desfăşurat marţi seară, 15 ianuarie 2019, în Camera Comunelor din Parlamentul britanic cu privire la Acordul de retragere a Regatului Unit din UE şi Declaraţia politică privind cadrul relaţiilor viitoare.

Marţi, 15 Ianuarie, 2019 - 09:15

Mesajul MAE cu ocazia Zilei Culturii Naţionale:

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea Zilei Culturii Naţionale la 15 ianuarie 2019, ziua de naştere a Poetului Naţional Mihai Eminescu, dată cu o profundă încărcătură simbolică pentru cultura şi identitatea românilor.

Ziua Culturii Naţionale reprezintă un moment de celebrare, dar şi un prilej de reflecţie asupra rolului şi locului valorilor patrimoniului românesc în cultura europeană şi universală, precum şi asupra importanţei proiectelor culturale de interes naţional şi a diplomaţiei culturale. 

Joi, 10 Ianuarie, 2019 - 22:23

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia că prognozele meteorologice locale indică pentru perioada 10-12 ianuarie 2019 căderi abundente de zăpadă, fiind emis cod portocaliu pentru aproape întreg teritoriul Serbiei (cu excepţia regiunilor nordice), iar pentru 11 ianuarie 2019 cod galben pentru întreg teritoriul.

Subscribe to Ministerul Afacerilor Externe