Vineri, 29 Mai, 2020 - 09:22

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa vineri, 29 mai 2020, prin video-conferinţă, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.

Principalele teme care vor fi abordate sunt relaţiile UE-China şi impactul pandemiei COVID-19 în regiunea Asia-Pacific.

Joi, 28 Mai, 2020 - 11:15

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul zilei de 27 mai, au revenit în ţară 64 de cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Franceze, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi ale Ministerului Afacerilor Interne.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 08:33
din punct de vedere al relaţiilor noastre şi al dezvoltării României

În continuarea comunicatului de presă privind declaraţiile susţinute de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul conferinţei de presă comune cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei Peter SzijjartĂł (Bucureşti, 26 mai 2020), transmitem mai jos transcriptul declaraţiilor omologului ungar şi al sesiunii de întrebări şi răspunsuri.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 12:39

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, că este necesar ca în relaţia româno-ungară să fie readus "climatul de încredere şi respect reciproc".

Marţi, 26 Mai, 2020 - 09:00

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, va participa marţi, 26 mai 2020, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale, care se va desfăşura în sistem videoconferinţă.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 08:30

În continuarea informaţiilor referitoare la situaţia cetăţenilor români care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim, Republica Federală Germania, MAE face următoarele precizări:

În urma demersurilor Consulatului General al României la Bonn şi potrivit informaţiilor obţinute de către reprezentanţii oficiului consular, MAE precizează că toţi cetăţenii români care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim au primit drepturile salariale care li se cuveneau.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 10:57

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să tranziteze teritoriul Republicii Bulgaria că, din cauza numărului mare de cereri pentru tranzit transmise de misiunile diplomatice, durata de procesare a acestora de către autorităţile bulgare a crescut în mod semnificativ, astfel că timpii de aşteptare la intrarea în ţară pot ajunge până la 6 ore.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 08:21

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa vineri, 15 mai 2020, în format de videoconferinţă, la Summit-ul extraordinar al şefilor de guvern din statele Iniţiativei Central Europene (ICE). Evenimentul se desfăşoară sub egida Preşedinţiei-în-Exerciţiu muntenegrene a ICE, în colaborare cu Secretariatul Executiv al acestui for regional şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Joi, 14 Mai, 2020 - 09:35

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 13 mai 2020, o convorbire telefonică cu Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, la solicitarea părţii aliate, în cadrul căreia au fost abordate principalele teme de pe agenda Alianţei, pornind de la rezultatele recentelor reuniuni ministeriale NATO, inclusiv aspecte generate de actuala criză COVID-19.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 09:03

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis marţi, 12 mai 2020, seminarul online organizat, de la Washington, de către Banca Mondială cu tema "Creşterea nivelului mărilor: implicaţii juridice şi provocări pentru statele costiere şi insulare".

Vineri, 8 Mai, 2020 - 08:20

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineţii de astăzi a fost facilitată revenirea în ţară a 20 de cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Liban şi a 10 cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Regatului Haşemit al Iordaniei, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Exte

Luni, 4 Mai, 2020 - 12:12

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Haga, s-a autosesizat prompt ca urmare a informaţiilor apărute în cursul zilei de ieri în mass-media locală, referitoare la testarea pozitivă pentru infecţia cu COVID-19 a mai multor persoane din provincia olandeză Gelderland, lucrători ai unei companii de prelucrare a cărnii, printre care se regăsesc şi 28 de cetăţeni români.

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 08:14

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa marţi, 28 aprilie 2020, la reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor afacerilor externe, alături de omologul polon, Jacek Czaputowicz, şi omologul turc, Mevlut Cavuşoglu.

Reuniunea va fi desfăşurată în regim de videoconferinţă.

Vineri, 17 Aprilie, 2020 - 09:41

Ministerul Apărării Naţionale, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, a facilitat repatrierea vineri, 17 aprilie, a unui militar al Republicii Moldova care face parte din Misiunea UE de Instruire în Mali.

Revenirea în siguranţă a acestuia, alături de colegi români care au asigurat prima rotaţie a Detaşamentului "Carpathian Pumas" în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), a fost realizată cu o cursă aeriană specială pe ruta Gao - Bucureşti, operată de compania românească TAROM.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 08:14

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Daniela Gîtman, a participat miercuri, 8 aprilie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor responsabili cu cooperarea pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene, organizată prin sistem video-conferinţă, de Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, şi comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 10:00

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment dedicat recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea. Ziua de 8 aprilie este un prilej de a readuce aminte că procesul de incluziune a romilor presupune eforturi susţinute din partea tuturor actorilor relevanţi, atât la nivel statal, cât şi la nivel internaţional.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 11:12

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români nerezidenţi, aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile adoptate de alte state în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul nopţii trecute, a facilitat repatrierea a 92 de cetăţeni români care au revenit în ţară din Regatul Arabiei Saudite.

Marţi, 24 Martie, 2020 - 08:59

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, prin videoconferinţă

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, va participa marţi, 24 martie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, care se va desfăşura prin sistem video-conferinţă.

Luni, 23 Martie, 2020 - 09:23

Ministerul Afacerilor Externe considera ilegale aşa-numitele 'alegeri prezidenţiale' desfaşurate în Abhazia, la 22 martie 2020, şi nu recunoaşte rezultatele acestora.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza, pe aceasta cale, preocuparea faţa de astfel de acţiuni destabilizatoare şi reafirma poziţia principiala a României privind sprijinul pentru soluţionarea pe cale paşnica a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranitaţii şi integritaţii teritoriale a Georgiei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 17:27

Ministerul Afacerilor Externe anunță că trei cetățeni români din Italia au murit din cauza infecției cu COVID 19.

În conformitate cu informațiile obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, la acest moment, 29 de cetățeni români din străinătate au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 23 în Italia, doi în Namibia, 1 în Spania, 1 în Luxemburg, 1 în Irlanda și 1 în Tunisia.

De asemenea, MAE precizează că trei cetățeni români au decedat ca urmare a infecției cu COVID-19 în Italia.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 13:00

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea şi prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a fost facilitată repatrierea a 101 cetăţeni români din Portugalia, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 13:27

Cu privire la blocajul reapărut la graniţa dintre Austria şi Ungaria, în cursul acestei dimineţi, generat de faptul că nu toţi cetăţenii români aflaţi la frontiera menţionată au reuşit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopţi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Peter Szijjarta, în vederea identificării unei noi soluţii pentru asigurarea tranzitului şi facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 13:28

Evoluţia epidemiei cu COVID-19 la nivel global reprezintă o provocare fără precedent pentru toate statele afectate. De la începutul acestei crize, Ministerul Afacerilor Externe a acţionat atât în sensul contribuţiei la eforturile comune de limitare a răspândirii acestei epidemii, cât şi în sensul protejării cetăţenilor români din străinătate.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 08:26
în contextul situaţiei generate de virusul SARS-CoV-2

Comunicat de presă privind publicarea de către Comisia Europeană a unor linii directoare referitoare la gestionarea frontierelor şi libera circulaţie a bunurilor în contextul situaţiei generate de virusul SARS-CoV-2

Luni, 16 Martie, 2020 - 09:21

La data de 12 martie 2020, în urma unei ample operaţiuni la care au participat mai multe state europene şi ca urmare a demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Ambasadei României la Washington şi al Consulatului General al României la Los Angeles, 8 cetăţeni români aflaţi la bordul navei de croazieră Grand Princess, aflată în carantină în largul coastei californiene, au revenit în ţară cu un zbor pus la dispoziţie de autorităţile americane, în coordonarea Delegaţiei Uniunii Europene la Washington.

Luni, 16 Martie, 2020 - 08:26

Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din Slovenia, Austria şi Ungaria, a continuat împreună cu Ministerul Transporturilor demersurile în favoarea transporturilor româneşti de mărfuri blocate în Europa.

Urmare acestor demersuri, transportatorii români blocaţi la graniţa Italiei cu Slovenia au început să tranziteze teritoriul sloven, situaţia din teren indicând debutul unei fluidizări a traficului.

Joi, 12 Martie, 2020 - 19:23

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află în scop turistic sau tranzitează Regatul Spaniei, Republica Franceză şi Republica Federală Germania ca, în contextul evoluţiilor epidemiei cu COVID-19 la nivel european, să ia în considerare scurtarea şederii şi revenirea de urgenţă în România.

Joi, 12 Martie, 2020 - 13:16

PRECIZĂRI DE PRESĂ

Cu privire la decizia autorităţilor americane referitoare la suspendarea intrării pe teritoriul SUA a unor persoane care prezintă riscul transmiterii infecţiei cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 08:51

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marţi, 10 martie 2020, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele Formatului Bucureşti 9 (B9), de la Vilnius, Lituania. La eveniment au luat parte miniştrii afacerilor externe din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi adjunctul ministrului afacerilor externe al Bulgariei.

Vineri, 6 Martie, 2020 - 15:41

Trei români din Italia sunt infectați cu noul coronavirus, anunță MAE. Cazurile acestora s-au înregistrat în Trieste, Cremona și Bologna.

Potrivit datelor obținute joi de către reprezentanții Ambasadei României la Roma și ai oficiilor consulare la nivel local, până acum au fost identificați 3 cetățeni români printre persoanele infectate cu COVID-19 pe teritoriul Italiei.

Subscribe to Ministerul Afacerilor Externe