Luni, 29 Iunie, 2020 - 13:55

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 29 iunie 2020, o convorbire telefonică cu omologul din Republica Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, la solicitarea acestuia.

Joi, 25 Iunie, 2020 - 13:50

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit joi, 25 iunie 2020, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Cei doi oficiali au reiterat satisfacţia pentru nivelul excelent al cooperării România-SUA, atins la celebrarea a 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. În context, ministrul afacerilor externe a salutat initiativele care promovează această aniversare la nivelul ambelor camere ale Congresului SUA.

Miercuri, 17 Iunie, 2020 - 08:02

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat marţi, 16 iunie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, care s-a desfăşurat prin sistem video-conferinţă.

Vineri, 12 Iunie, 2020 - 13:43

Comunicat de presă privind convocarea ambasadorului rus la Bucureşti în legătură cu declaraţiile privind Strategia Naţională de Apărare a României

În contextul declaraţiilor de ieri, 11 iunie 2020, ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Naţională de Apărare a României, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie convocat astăzi, 12 iunie 2020, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretar de stat.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 09:12
în urma unei discuţii telefonice a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul bulgar

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 21 mai 2020, o convorbire telefonică cu Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe al Republicii Bulgaria. Şeful diplomaţiei române a abordat tema procedurii aplicate pentru tranzitarea teritoriului Bulgariei de către cetăţenii români şi a adresat rugămintea ca autorităţile bulgare să asigure fluidizarea traficului, prin reducerea timpului de aşteptare în punctele de control pentru trecerea frontierei.

Luni, 4 Mai, 2020 - 18:00

Cei 28 de cetățeni români confirmați cu coronavirus muncesc la o companie de prelucrare a cărnii din provincia olandeză Gelderland. Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat după apariția unor informații, pe parcursul zilei de duminică, în mass-media locală.

Conform datelor preliminare obținute de la angajator de Ambasada României la Haga, cei 28 de cetățeni români cu rezultate pozitive la testele pentru coronavirus au fost plasați în carantină.

Toți sunt asimptomatici.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 10:47

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, le-a atras atenţia românilor care pleacă la muncă în străinătate să fie foarte atenţi când încheie contractele de muncă.

Luni, 27 Aprilie, 2020 - 11:15

Astăzi se împlinesc 10 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Cu acest prilej, România subliniază valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relaţia privilegiată dintre România şi Republica Moldova, precum şi faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 19:00

20 de cetăţeni români, care fac parte din personalul angajat, se află la bordul navelor de croazieră Zaandam şi Rotterdam, unde au fost depistate cazuri de COVID-19, şi care sunt în prezent ancorate în Fort Lauderdale (SUA), arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 09:20

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va participa vineri, 3 aprilie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care se va desfăşura în regim de video-conferinţă.

În contextul evoluţiilor recente la nivel european şi internaţional, discuţia se va axa pe criza provocată de pandemia de COVID-19.

Joi, 26 Martie, 2020 - 11:30

În contextul demersurilor întreprinse de autorităţile spaniole în vederea gestionării şi prevenirii infecţiei cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe recomandă lucrătorilor, cetăţeni români, care se află la acest moment în Regatul Spaniei ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere următoarele demersuri: Lucrători cu contracte de muncă în derulare: Lucrători cu contracte de muncă finalizate: Angajaţii care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiţi să îşi contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acest

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 16:45

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, miercuri, la telefon cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, context în care a fost obţinut acordul Guvernului de la Budapesta pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de o parte şi de alta a frontierei româno-ungare.

Luni, 23 Martie, 2020 - 08:12

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 23 martie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care se va desfăşura prin sistem video-conferinţă.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 10:51

În continuarea eforturilor susţinute pentru facilitarea revenirii în ţară a unor cetăţeni români aflaţi cu titlu temporar în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea şi prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor au identificat mai multe variante de transport aerian care vor permite revenirea în ţară a cetăţenilor români, nerezidenţi, care sunt lucrători sezonieri, afectaţi de restrângerea drastică a activităţilor economice în care erau angrenaţi în

Joi, 19 Martie, 2020 - 14:42

Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a fost facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt) care au revenit în siguranță în țară, iar în cursul acestei dimineți alți 89 de cetățeni români au revenit cu bine din Spania, în urma demersurilor MAE și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 16:00

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută încheierea procesului de ratificare a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO, prin ratificarea acestuia de către Spania.

Astfel, arată MAE, este deschisă calea pentru finalizarea aderării Republicii Macedonia de Nord la Alianţa Nord-Atlantică. Conform procedurii, după depunerea instrumentului de ratificare, Republica Macedonia de Nord va deveni cel de-al 30-lea membru al NATO.

Joi, 20 Februarie, 2020 - 12:12

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, transmite condoleanţe familiilor victimelor atacului armat din Germania şi condamnă ferm aceste "acte violente".

"Foarte întristat de împuşcăturile şocante din Hanau, Germania. Condamn ferm aceste acte violente. Sincere condoleanţe familiilor victimelor, suntem alături de toţi cei răniţi", a scris Aurescu, joi, pe Twitter.
 

Joi, 13 Februarie, 2020 - 12:36

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis joi, 13 februarie 2020, reuniunea Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată la Bucureşti, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (2019-2021).

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 09:34

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a co-prezidat luni, 10 februarie 2020, Conferinţa Internaţională privind Securitatea Nucleară (ICONS 2020), desfăşurată la Viena sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Conferinţa reprezintă un eveniment foarte important în domeniul securităţii nucleare, care este organizat odată la patru ani.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 11:38
director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 10 februarie 2020, o întrevedere cu Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în marja Conferinţei Internaţionale privind Securitatea Nucleară - ICONS 2020, care se desfăşoară la Viena, sub co-preşedinţia României şi a Republicii Panama.

Şeful diplomaţiei române i-a adresat felicitări cu ocazia preluării, la 3 decembrie 2019, a funcţiei de director general al Agenţiei şi l-a asigurat de sprijinul României în îndeplinirea mandatului.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 12:50

Secretarul de stat Iulia Matei a primit-o în audienţă, luni, pe ambasadoarea Regatului Suediei în România, Therese Hyden, în vizită de curtoazie si a subliniat importanţa intensificării şi diversificării cooperării cu Suedia la nivel economic, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 11:23

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut duminică, 19 ianuarie 2020, o întrevedere cu o delegaţie condusă de Cherrie Daniels, Reprezentantul Special al Departamentului de Stat al SUA pentru problematica Holocaustului, în marja participării la reuniunea ministerială a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 09:20

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 20 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Agenda reuniunii va cuprinde, ca puncte principale de discuţie, situaţia din regiunea Sahel şi diplomaţia climatică.

Discuţia privind regiunea Sahel are loc în contextul deteriorării dramatice a situaţiei de securitate şi umanitare din regiune şi va fi dezbătută necesitatea unei implicări mai consistente a UE în stabilizarea regiunii.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 17:07

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză privind continuarea grevei la SNCF (Compania Naţională de Căi Ferate) şi RATP (Regia Autonomă a Transporturilor Pariziene).

Un comunicat MAE arată că sindicatele au făcut apel la o nouă zi de mobilizare, fiind prevăzute manifestaţii şi acţiuni de protest. Sunt posibile, în continuare, perturbări în transporturile publice urbane, interurbane, regionale şi internaţionale (Eurostar, Thalis şi Lyria).

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 10:41

La 15 ianuarie 2019 a avut loc, la sediul MAE, reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, prezidată de Iulia Matei, secretar de stat pentru afaceri europene. La reuniune a participat şi consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 13:53

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, la Bruxelles, că nu există cetăţeni români afectaţi de atacurile cu rachete lansate de Iran în Erbil.

"Având în vedere că o serie de rachete au vizat şi regiunea Erbil, unde se găseşte o comunitate de aproximativ 180 de cetăţeni români, prin Consulatul General al României de la Erbil, am confirmat faptul că cetăţenii români nu sunt afectaţi de aceste evoluţii", a spus ministrul.
 

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 20:00

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Centrul de Coordonare în cazul Dezastrelor din Istanbul, Turcia, a emis un avertisment pentru marţi şi miercuri privind perturbări în funcţionarea serviciilor de transport aerian, maritim şi transport în comun, cauzate de posibile furtuni şi intensificări considerabile ale vântului pe direcţia vest-est cu intensităţi la rafale ce pot periclita activitatea curentă a populaţiei (dislocări de acoperiş, căderi de copaci).

Vineri, 3 Ianuarie, 2020 - 15:00

Având în vedere escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu, generată de ultimele evenimente din Republica Irak, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare în această ţară. De asemenea, cetăţenilor români care se află în Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă să evite zonele în care au loc mitinguri, manifestaţii politice sau orice fel de demonstraţii.

Luni, 16 Decembrie, 2019 - 19:48

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat în perioada 15-16 decembrie 2019, la Madrid, la Reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai formatului Asia-Europa (ASEM).

În cadrul intervenţiei naţionale susţinute în plen, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat importanţa promovării multilateralismului eficient ca mijloc de soluţionare a provocărilor comune cu care se confruntă Asia şi Europa.

Vineri, 29 Noiembrie, 2019 - 13:14

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit vineri, 29 noiembrie 2019, în vizită de rămas-bun, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea deosebită a părţii române şi a sa personală pentru întreaga activitate a ambasadorului Klemm pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti şi pentru implicarea personală substanţială şi foarte eficientă în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Subscribe to Ministerul Afacerilor Externe (MAE)