Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 14:54

Toate persoanele care intră în Grecia, pe cale rutieră, prin punctul de frontieră Promachonas, vor fi supuse testării rapide pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul fiind comunicat imediat, anunță MAE.

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 08:46

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va deschide luni, 23 noiembrie 2020, cea de-a 32-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD), desfăşurată în sistem videoconferinţă, sub egida Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor.

Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 13:37

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Kimberly A. Reed, preşedintele Băncii de Import-Export a Statelor Unite (EXIM SUA), au avut, astăzi, 20 noiembrie 2020, o discuţie telefonică pe tema implicării americane în proiecte economice strategice de interes major pentru România.

Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 13:06

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Consilierul pentru Securitate Naţională al Preşedintelui SUA, ambasadorul Robert O'Brien, au avut, astăzi, 20 noiembrie 2020, o discuţie telefonică.

Convorbirea a avut loc în contextul în care, cu prilejul vizitei ministrului român al afacerilor externe în SUA, din 19-20 octombrie 2020, nu a putut avea loc întâlnirea preconizată între cei doi oficiali, consilierul O'Brien nefiind, din motive obiective, în Washington DC, iar cele două părţi convenind stabilirea unor consultări telefonice ulterioare.

Marţi, 17 Noiembrie, 2020 - 09:15

Secretarul de stat Iulia Matei va participa marţi, 17 noiembrie 2020, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale, care se va desfăşura în format videoconferinţă.

Pe agenda discuţiilor se află, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie a.c., aspecte privind coordonarea la nivelul UE în contextul determinat de pandemia de COVID-19, obiectivele UE în domeniul schimbărilor climatice, politica comercială a Uniunii, aspecte de securitate, cu accent pe lupta împotriva terorismului, precum şi evoluţii relevante din perspectiva relaţiilor externe.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 09:48

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 9 noiembrie 2020, întâlniri cu Preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI), Chile Eboe-Osuji, şi cu Preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), Abdulqawi Ahmed Yusuf, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Regatul Ţărilor de Jos.

Joi, 5 Noiembrie, 2020 - 14:00

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ridicat nivelul de amenințare privind posibilitatea unui atentat terorist, la nivelul 4 – sever, cu posibilitate foarte ridicată, avertizează, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România.

Miercuri, 21 Octombrie, 2020 - 16:42

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia că, în cursul zilei de vineri, mai multe organizaţii sindicale vor organiza o grevă generală care ar putea afecta serviciile publice şi private în domeniul transporturilor.

Sunt posibile perturbări la nivelul transportului feroviar, rutier, aerian, maritim şi la nivelul transportului public din principalele oraşe italiene, arată un comunicat MAE.

Miercuri, 21 Octombrie, 2020 - 10:18

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 20 octombrie 2020, o întrevedere cu conducerea prestigiosului think-tank american Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), în cadrul vizitei pe care şeful diplomaţiei române o efectuează în Statele Unite ale Americii.

Oficialul român a avut discuţii cu John Hamre, preşedinte CSIS, şi cu Heather Conley, vice-preşedinte pentru Europa, pe teme legate de profilul politic şi de securitate al României în plan regional, european şi global.

Miercuri, 14 Octombrie, 2020 - 09:58

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat marţi, 13 octombrie 2020, la reuniunea miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, care s-a desfăşurat în Luxemburg.

Joi, 8 Octombrie, 2020 - 18:00

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează joi că autorităţile germane au decis includerea României pe lista zonelor de risc epidemiologic.  MAE transmite că informaţii cu privire la actualizarea zonelor de risc, precum şi lista completă a acestora sunt disponibile online, la adresa www.rki.de.

Joi, 1 Octombrie, 2020 - 17:15

Judeţele Alba şi Cluj au fost introduse de autorităţile germane pe lista zonelor de risc epidemiologic din România, iar cei care vin din aceste zone sunt obligaţi să se autoizoleze, informează Ministerul Afacerilor Externe.

În acest moment, alături de municipiul Bucureşti, 14 judeţe din România se află pe lista zonelor de risc: Alba, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vâlcea.

Marţi, 22 Septembrie, 2020 - 09:26

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 21 septembrie, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

Înaintea reuniunii, a avut loc, la invitaţia Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Josep Borrell, un mic dejun informal cu Svetlana Tihanovskaia, reprezentant de marcă al opoziţiei din Belarus. Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea părţii române cu privire la încălcarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către autorităţi.

Vineri, 4 Septembrie, 2020 - 11:28

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 3 septembrie 2020, în cadrul vizitei oficiale efectuate în Palestina, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor al Palestinei, Riad Malki.

Regăsiţi mai jos transcriptul declaraţiilor ministrului Bogdan Aurescu şi traducerea acestora în limba română.

Dear Minister, my dear friend, I am so glad that I am back to Palestine and to Ramallah again. We had, indeed, very substantive, in-depth discussions, which demonstrate the long-lasting friendship and the trust between Romania and Palestine.

Vineri, 28 August, 2020 - 09:01

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă, în perioada 27-28 august 2020, la reuniunea informală în format Gymnich a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care are loc la Berlin, sub egida Preşedinţiei germane a Consiliului UE.

Agenda discuţiilor din prima zi a reuniunii, 27 august 2020, a cuprins situaţia din Belarus şi un dejun de lucru cu ministrul afacerilor externe din statul Israel Gabriel Ashkenazi, dedicat relaţiilor UE-Israel şi analizei situaţiei din regiune.

Vineri, 14 August, 2020 - 17:00

Din 17 august, cei care vor intra în Grecia trebuie să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul țării, anunță MAE.

Măsura se va aplica tuturor categoriilor de persoane care intră în Grecia, pe cale terestră şi maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine, inclusiv Kulata-Promachonas.

Vineri, 14 August, 2020 - 09:42

În continuarea informaţiilor cu privire la condiţiile de intrare în Republica Elenă, MAE precizează că, potrivit informaţiilor comunicate oficial de autorităţile elene, au fost actualizate o serie de condiţii de intrare pe teritoriul elen.

Joi, 13 August, 2020 - 16:55

Bucureștiul și 10 județe din țară, incluse de Germania pe lista „zonelor de risc”, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura intră în vigoare de miercuri seara. Cele 10 județe și Capitala se alătură celorlalte șapte deja declarate „zone de risc” din 7 august.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în cursul serii de miercuri, autoritățile din Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul epidemiei de COVID-19.

Miercuri, 5 August, 2020 - 15:39
Decizie fără precedent - de favorizare a „infractorului”

Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a decis să nu fie solicitată retrimiterea la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărârii CEDO în cazul Kovesi, anunță MAE, într-un comunicat de presă.

Termenul limită până la care se putea efectua cererea de retrimitere era ziua de miercuri.

Vineri, 24 Iulie, 2020 - 09:53

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis joi, 23 iulie 2020, lucrările Forumului Tinerilor din cadrul Comunităţii Democraţiilor - Interconectarea tinerilor lideri din statele democratice, organizat de Ministerul român al Afacerilor Externe şi Comunitatea Democraţiilor (CoD), în perioada 23-24 iulie 2020, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (2019 - 2021).

Cu prilejul Forumului, a fost adoptată Declaraţia Tinerilor care este disponibilă aici: http://www.mae.ro/node/53209.

Vineri, 17 Iulie, 2020 - 14:18

30 de români care lucrează la o fermă din Marea Britanie au fost testați pozitiv cu noul COVID-19. În total, la fermă lucrează 100 de români. Mai mult, doi dintre ei s-au plâns de cazare și masă.

Conform MAE, potrivit ultimelor informații comunicate Ambasadei României la Londra de către Serviciul de Sănătate Publică, până la acest moment 30 de cetățeni români au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 din cei aproximativ 100 de angajați români care lucrează la o fermă din Herefordshire, scrie Mediafax.

Joi, 16 Iulie, 2020 - 10:19

Noile dispoziții privind intrarea pe teritoriul Ungariei nu se aplică tranzitului de marfă, posesorilor de pașapoarte oficiale și persoanelor care pot dovedi că în ultimele șase luni au fost diagnosticate cu COVID-19, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Miercuri, 15 Iulie, 2020 - 19:00

România a fost inclusă pe lista galbenă, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile ungare, cetăţenii ce călătoresc din ţara noastră în Ungaria fiind testaţi obligatoriu la punctul de trecere a frontierei, pentru infecţia cu noul coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Pe lângă România, zona galbenă mai cuprinde în prezent Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federaţia Rusă, Serbia, Japonia, China şi SUA, arată MAE, într-un comunicat transmis miercuri.

Luni, 6 Iulie, 2020 - 18:00

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că au revenit în țară 65 de români din Regatul Țărilor de Jos și 216 români din Regatul Spaniei, ei fiind blocați în străinătate din cauza pandemiei.

Printre cetățenii români care au revenit în țară se regăsesc persoane care se aflau în imposibilitatea de a-și prelungi șederea pe teritoriul statelor respective.

Repatrierea a fost asigurată cu trei curse aeriene speciale operate de compania Tarom, p

Luni, 29 Iunie, 2020 - 13:55

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 29 iunie 2020, o convorbire telefonică cu omologul din Republica Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, la solicitarea acestuia.

Joi, 25 Iunie, 2020 - 13:50

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit joi, 25 iunie 2020, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Cei doi oficiali au reiterat satisfacţia pentru nivelul excelent al cooperării România-SUA, atins la celebrarea a 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. În context, ministrul afacerilor externe a salutat initiativele care promovează această aniversare la nivelul ambelor camere ale Congresului SUA.

Miercuri, 17 Iunie, 2020 - 08:02

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat marţi, 16 iunie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, care s-a desfăşurat prin sistem video-conferinţă.

Vineri, 12 Iunie, 2020 - 13:43

Comunicat de presă privind convocarea ambasadorului rus la Bucureşti în legătură cu declaraţiile privind Strategia Naţională de Apărare a României

În contextul declaraţiilor de ieri, 11 iunie 2020, ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Naţională de Apărare a României, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie convocat astăzi, 12 iunie 2020, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretar de stat.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 09:12
în urma unei discuţii telefonice a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul bulgar

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 21 mai 2020, o convorbire telefonică cu Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe al Republicii Bulgaria. Şeful diplomaţiei române a abordat tema procedurii aplicate pentru tranzitarea teritoriului Bulgariei de către cetăţenii români şi a adresat rugămintea ca autorităţile bulgare să asigure fluidizarea traficului, prin reducerea timpului de aşteptare în punctele de control pentru trecerea frontierei.

Luni, 4 Mai, 2020 - 18:00

Cei 28 de cetățeni români confirmați cu coronavirus muncesc la o companie de prelucrare a cărnii din provincia olandeză Gelderland. Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat după apariția unor informații, pe parcursul zilei de duminică, în mass-media locală.

Conform datelor preliminare obținute de la angajator de Ambasada României la Haga, cei 28 de cetățeni români cu rezultate pozitive la testele pentru coronavirus au fost plasați în carantină.

Toți sunt asimptomatici.

Subscribe to Ministerul Afacerilor Externe (MAE)