Joi, 26 Martie, 2020 - 11:30

În contextul demersurilor întreprinse de autorităţile spaniole în vederea gestionării şi prevenirii infecţiei cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe recomandă lucrătorilor, cetăţeni români, care se află la acest moment în Regatul Spaniei ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere următoarele demersuri: Lucrători cu contracte de muncă în derulare: Lucrători cu contracte de muncă finalizate: Angajaţii care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiţi să îşi contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acest

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 16:45

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, miercuri, la telefon cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, context în care a fost obţinut acordul Guvernului de la Budapesta pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de o parte şi de alta a frontierei româno-ungare.

Luni, 23 Martie, 2020 - 08:12

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 23 martie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care se va desfăşura prin sistem video-conferinţă.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 10:51

În continuarea eforturilor susţinute pentru facilitarea revenirii în ţară a unor cetăţeni români aflaţi cu titlu temporar în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea şi prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor au identificat mai multe variante de transport aerian care vor permite revenirea în ţară a cetăţenilor români, nerezidenţi, care sunt lucrători sezonieri, afectaţi de restrângerea drastică a activităţilor economice în care erau angrenaţi în

Joi, 19 Martie, 2020 - 14:42

Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a fost facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt) care au revenit în siguranță în țară, iar în cursul acestei dimineți alți 89 de cetățeni români au revenit cu bine din Spania, în urma demersurilor MAE și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 16:00

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută încheierea procesului de ratificare a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO, prin ratificarea acestuia de către Spania.

Astfel, arată MAE, este deschisă calea pentru finalizarea aderării Republicii Macedonia de Nord la Alianţa Nord-Atlantică. Conform procedurii, după depunerea instrumentului de ratificare, Republica Macedonia de Nord va deveni cel de-al 30-lea membru al NATO.

Joi, 20 Februarie, 2020 - 12:12

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, transmite condoleanţe familiilor victimelor atacului armat din Germania şi condamnă ferm aceste "acte violente".

"Foarte întristat de împuşcăturile şocante din Hanau, Germania. Condamn ferm aceste acte violente. Sincere condoleanţe familiilor victimelor, suntem alături de toţi cei răniţi", a scris Aurescu, joi, pe Twitter.
 

Joi, 13 Februarie, 2020 - 12:36

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis joi, 13 februarie 2020, reuniunea Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată la Bucureşti, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (2019-2021).

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 09:34

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a co-prezidat luni, 10 februarie 2020, Conferinţa Internaţională privind Securitatea Nucleară (ICONS 2020), desfăşurată la Viena sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Conferinţa reprezintă un eveniment foarte important în domeniul securităţii nucleare, care este organizat odată la patru ani.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 11:38
director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 10 februarie 2020, o întrevedere cu Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în marja Conferinţei Internaţionale privind Securitatea Nucleară - ICONS 2020, care se desfăşoară la Viena, sub co-preşedinţia României şi a Republicii Panama.

Şeful diplomaţiei române i-a adresat felicitări cu ocazia preluării, la 3 decembrie 2019, a funcţiei de director general al Agenţiei şi l-a asigurat de sprijinul României în îndeplinirea mandatului.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 12:50

Secretarul de stat Iulia Matei a primit-o în audienţă, luni, pe ambasadoarea Regatului Suediei în România, Therese Hyden, în vizită de curtoazie si a subliniat importanţa intensificării şi diversificării cooperării cu Suedia la nivel economic, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 11:23

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut duminică, 19 ianuarie 2020, o întrevedere cu o delegaţie condusă de Cherrie Daniels, Reprezentantul Special al Departamentului de Stat al SUA pentru problematica Holocaustului, în marja participării la reuniunea ministerială a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 09:20

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 20 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Agenda reuniunii va cuprinde, ca puncte principale de discuţie, situaţia din regiunea Sahel şi diplomaţia climatică.

Discuţia privind regiunea Sahel are loc în contextul deteriorării dramatice a situaţiei de securitate şi umanitare din regiune şi va fi dezbătută necesitatea unei implicări mai consistente a UE în stabilizarea regiunii.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 17:07

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză privind continuarea grevei la SNCF (Compania Naţională de Căi Ferate) şi RATP (Regia Autonomă a Transporturilor Pariziene).

Un comunicat MAE arată că sindicatele au făcut apel la o nouă zi de mobilizare, fiind prevăzute manifestaţii şi acţiuni de protest. Sunt posibile, în continuare, perturbări în transporturile publice urbane, interurbane, regionale şi internaţionale (Eurostar, Thalis şi Lyria).

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 10:41

La 15 ianuarie 2019 a avut loc, la sediul MAE, reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, prezidată de Iulia Matei, secretar de stat pentru afaceri europene. La reuniune a participat şi consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 13:53

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, la Bruxelles, că nu există cetăţeni români afectaţi de atacurile cu rachete lansate de Iran în Erbil.

"Având în vedere că o serie de rachete au vizat şi regiunea Erbil, unde se găseşte o comunitate de aproximativ 180 de cetăţeni români, prin Consulatul General al României de la Erbil, am confirmat faptul că cetăţenii români nu sunt afectaţi de aceste evoluţii", a spus ministrul.
 

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 20:00

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Centrul de Coordonare în cazul Dezastrelor din Istanbul, Turcia, a emis un avertisment pentru marţi şi miercuri privind perturbări în funcţionarea serviciilor de transport aerian, maritim şi transport în comun, cauzate de posibile furtuni şi intensificări considerabile ale vântului pe direcţia vest-est cu intensităţi la rafale ce pot periclita activitatea curentă a populaţiei (dislocări de acoperiş, căderi de copaci).

Vineri, 3 Ianuarie, 2020 - 15:00

Având în vedere escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu, generată de ultimele evenimente din Republica Irak, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare în această ţară. De asemenea, cetăţenilor români care se află în Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă să evite zonele în care au loc mitinguri, manifestaţii politice sau orice fel de demonstraţii.

Luni, 16 Decembrie, 2019 - 19:48

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat în perioada 15-16 decembrie 2019, la Madrid, la Reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai formatului Asia-Europa (ASEM).

În cadrul intervenţiei naţionale susţinute în plen, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat importanţa promovării multilateralismului eficient ca mijloc de soluţionare a provocărilor comune cu care se confruntă Asia şi Europa.

Vineri, 29 Noiembrie, 2019 - 13:14

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit vineri, 29 noiembrie 2019, în vizită de rămas-bun, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea deosebită a părţii române şi a sa personală pentru întreaga activitate a ambasadorului Klemm pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti şi pentru implicarea personală substanţială şi foarte eficientă în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 08:29

Precizări de presă

Cu privire la informaţiile apărute în mass-media referitoare la o eventuală repatriere de către Turcia a unui cetăţean român, presupus membru al grupării jihadiste Stat Islamic, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 08:26

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut astăzi, 5 noiembrie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu.

Marţi, 22 Octombrie, 2019 - 09:03

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat astăzi, 21 octombrie 2019, la Bruxelles, la primul Forum de nivel înalt Uniunea Europeană - Statele Unite ale Americii pe tema Reactoarelor modulare de dimensiuni mici. La Forum au participat Miguel Arias Canete, Comisarul european pentru acţiune climatică şi energie şi Rick Perry, Secretarul SUA pentru energie, alături de directorii generali ai Agenţiei Internaţionale a Energiei şi Agenţiei Energiei Nucleare din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 09:07

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut consultări, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu Matthew Boyse, Adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA, Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. Cu această ocazie, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la subiectele de actualitate aflate pe agenda bilaterală - cu accent pe implementarea deciziilor comune adoptate la nivel înalt şi următoarea reuniune a Dialogului Strategic România-SUA - şi internaţională, inclusiv evoluţiile din Vecinătatea Estică.

Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 08:54

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a deschis astăzi, 17 octombrie 2019, a doua zi a reuniunii Bucharest Forum care a avut loc la Bucureşti. Tema principală a dezbaterilor din acest an, reunite sub titlul West Meets East: Furthering in Times of Volatility and Disruption, a vizat dinamica relaţiilor dintre Est şi Vest, de la continentul european la scena globală.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 09:03

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat, la 16 octombrie 2019, la cea de-a treia ediţie a Aspen Energy Summit, reuniune anuală la nivel înalt. Această ediţie s-a desfăşurat la Ploieşti şi a fost organizată de Institutul Aspen România şi Consiliul Judeţean Prahova, cu sprijinul Guvernului României şi al Biroului Bucureşti al German Marshall Fund. La eveniment au participat o serie de personalităţi din sectoarele public şi privat din ţară şi străinătate.

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 09:08
Cornel Feruță are șanse de a deveni Director General, după ce a girat această funcție

Consiliul Guvernatorilor (CG) al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a reunit din nou pe 15 octombrie 2019, la Viena, pentru etapa a doua a consultărilor preliminare dedicate alegerii noului Director General al Agenţiei.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 11:07

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a avut miercuri, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, o întrevedere cu omologul armean, Zohrab Mnatsakanyan.

Ministrul Mănescu a apreciat noua dinamică înregistrată în relaţiile Erevanului cu UE, evidenţiind oportunităţile create, în plan bilateral, în contextul implementării Acordului de Parteneriat Consolidat şi Cuprinzător între Uniunea Europeană şi Republica Armenia, se arată într-un comunicat al MAE.

Luni, 23 Septembrie, 2019 - 08:18

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat astăzi, 22 septembrie, la Vilnius, la o serie de evenimente de marcare a Zilei naţionale a Lituaniei de comemorare a victimelor Holocaustului. În marja prezenţei sale la Vilnius, secretarul de stat a participat, în calitate de vorbitor principal, la o masa rotunda organizata de Reţeaua Europeana a Marşului celor Vii pe tema combaterii antisemitismului. Oficialul român a facut o prezentare extinsa a eforturilor României de combatere a antisemitismului în plan naţional şi internaţional.

Marţi, 17 Septembrie, 2019 - 08:46
MAE contribuie la informarea cetăţenilor români din străinătate cu privire la alegerile prezidenţiale 2019

Din momentul intrării în vigoare a Legii 148/2019 prin care s-au stabilit modalităţile de exercitare a dreptului de vot în străinătate în contextul alegerilor prezidenţiale din acest an, respectiv 28 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), alături de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a demarat multiple acţiuni de informare a cetăţenilor din străinătate în vederea facilitării exercitării de către aceştia a dreptului de vot.

Subscribe to Ministerul Afacerilor Externe (MAE)