Vineri, 29 Noiembrie, 2019 - 13:14

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit vineri, 29 noiembrie 2019, în vizită de rămas-bun, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea deosebită a părţii române şi a sa personală pentru întreaga activitate a ambasadorului Klemm pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti şi pentru implicarea personală substanţială şi foarte eficientă în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 08:29

Precizări de presă

Cu privire la informaţiile apărute în mass-media referitoare la o eventuală repatriere de către Turcia a unui cetăţean român, presupus membru al grupării jihadiste Stat Islamic, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 08:26

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut astăzi, 5 noiembrie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu.

Marţi, 22 Octombrie, 2019 - 09:03

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat astăzi, 21 octombrie 2019, la Bruxelles, la primul Forum de nivel înalt Uniunea Europeană - Statele Unite ale Americii pe tema Reactoarelor modulare de dimensiuni mici. La Forum au participat Miguel Arias Canete, Comisarul european pentru acţiune climatică şi energie şi Rick Perry, Secretarul SUA pentru energie, alături de directorii generali ai Agenţiei Internaţionale a Energiei şi Agenţiei Energiei Nucleare din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 09:07

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut consultări, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu Matthew Boyse, Adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA, Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. Cu această ocazie, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la subiectele de actualitate aflate pe agenda bilaterală - cu accent pe implementarea deciziilor comune adoptate la nivel înalt şi următoarea reuniune a Dialogului Strategic România-SUA - şi internaţională, inclusiv evoluţiile din Vecinătatea Estică.

Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 08:54

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a deschis astăzi, 17 octombrie 2019, a doua zi a reuniunii Bucharest Forum care a avut loc la Bucureşti. Tema principală a dezbaterilor din acest an, reunite sub titlul West Meets East: Furthering in Times of Volatility and Disruption, a vizat dinamica relaţiilor dintre Est şi Vest, de la continentul european la scena globală.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 09:03

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat, la 16 octombrie 2019, la cea de-a treia ediţie a Aspen Energy Summit, reuniune anuală la nivel înalt. Această ediţie s-a desfăşurat la Ploieşti şi a fost organizată de Institutul Aspen România şi Consiliul Judeţean Prahova, cu sprijinul Guvernului României şi al Biroului Bucureşti al German Marshall Fund. La eveniment au participat o serie de personalităţi din sectoarele public şi privat din ţară şi străinătate.

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 09:08
Cornel Feruță are șanse de a deveni Director General, după ce a girat această funcție

Consiliul Guvernatorilor (CG) al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a reunit din nou pe 15 octombrie 2019, la Viena, pentru etapa a doua a consultărilor preliminare dedicate alegerii noului Director General al Agenţiei.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 11:07

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a avut miercuri, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, o întrevedere cu omologul armean, Zohrab Mnatsakanyan.

Ministrul Mănescu a apreciat noua dinamică înregistrată în relaţiile Erevanului cu UE, evidenţiind oportunităţile create, în plan bilateral, în contextul implementării Acordului de Parteneriat Consolidat şi Cuprinzător între Uniunea Europeană şi Republica Armenia, se arată într-un comunicat al MAE.

Luni, 23 Septembrie, 2019 - 08:18

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat astăzi, 22 septembrie, la Vilnius, la o serie de evenimente de marcare a Zilei naţionale a Lituaniei de comemorare a victimelor Holocaustului. În marja prezenţei sale la Vilnius, secretarul de stat a participat, în calitate de vorbitor principal, la o masa rotunda organizata de Reţeaua Europeana a Marşului celor Vii pe tema combaterii antisemitismului. Oficialul român a facut o prezentare extinsa a eforturilor României de combatere a antisemitismului în plan naţional şi internaţional.

Marţi, 17 Septembrie, 2019 - 08:46
MAE contribuie la informarea cetăţenilor români din străinătate cu privire la alegerile prezidenţiale 2019

Din momentul intrării în vigoare a Legii 148/2019 prin care s-au stabilit modalităţile de exercitare a dreptului de vot în străinătate în contextul alegerilor prezidenţiale din acest an, respectiv 28 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), alături de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a demarat multiple acţiuni de informare a cetăţenilor din străinătate în vederea facilitării exercitării de către aceştia a dreptului de vot.

Marţi, 17 Septembrie, 2019 - 08:25

Începând cu 15 septembrie 2019, România exercită Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor, for multilateral prestigios care promovează principiile şi practicile fundamentale ale democraţiei în lume.

Încredinţarea acestui mandat este o recunoaştere a convingerii cu care România respectă aceste valori, iar exercitarea sa pentru următorii doi ani va facilita consolidarea credibilităţii şi prestigiului României în plan internaţional, drept o democraţie stabilă.

Miercuri, 11 Septembrie, 2019 - 08:52

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a prezidat marţi, 10 septembrie 2019, o nouă reuniune interministerială privind problematica Brexit, la care au participat reprezentanţi la nivel de secretar de stat şi la nivel tehnic ai tuturor instituţiilor şi ministerelor de linie cu responsabilităţi în domeniile vizate.

În cadrul reuniunii au fost prezentate cele mai recente evoluţii înregistrate în procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fiind evidenţiate posibilele scenarii care s-ar putea contura în perioada următoare.

Joi, 29 August, 2019 - 08:14

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române 2019 a continuat cu o vizită de lucru a şefilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în judeţul Constanţa.

Începând din anul 2017, în programul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române sunt incluse vizite în diverse zone ale ţării pentru a facilita dialogul direct între şefii de misiune şi autorităţile locale, precum şi reprezentanţii mediului de afaceri, ca parte a eforturilor concrete de promovare a României peste hotare.

Miercuri, 7 August, 2019 - 18:19

România va continua să susţină activ aspiraţiile Georgiei către Uniunea Europeană şi către Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic, arată un mesaj al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) publicat, miercuri, pe Twitter, când sunt comemoraţi 11 ani de la începerea conflictului ruso-georgian.

"România reafirmă cu putere nevoia ca integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei să fie respectate în întregime. Vom continua să susţinem activ aspiraţiile Georgiei către UE şi NATO", este mesajul MAE, redactat în engleză, pe platforma de socializare.

Vineri, 2 August, 2019 - 17:08

Alegătorii români din străinătate au la dispoziție o rubrică specială pe pagina de internet a Ministerului de Externe.

Aceasta poate fi accesata la adresa www.mae.ro/node/49479.

Românii din Diaspora pot să afle informații despre procesul de votare la alegerile pentru președintele României din 10 noiembrie și pot solicita înființarea de secții de votare în străinătate.

Vineri, 26 Iulie, 2019 - 08:34

Cu ocazia învestirii în funcţie, ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut astăzi, 25 iulie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoglu.

Luni, 22 Iulie, 2019 - 11:18

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Portugheză că Institutul pentru Mare şi Atmosferă (IPMA) a instituit, de duminică, ora 10,00 - până marţi, ora 21,00, cod galben de temperaturi ridicate pentru districtele Braganca, Evora, Vila Real, Beja, Castelo Branco şi Portalegre, cu maxime care pot ajunge la 40 grade Celsius, existând posibilitatea de propagare a incendiilor de vegetaţie.

Joi, 4 Iulie, 2019 - 20:00

Aproximativ 200 de minori români sunt în atenţia autorităţilor de protecţie a copilului din Spania, majoritatea fiind abandonaţi, orfani de ambii părinţi sau cu probleme de comportament, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Joi, 27 Iunie, 2019 - 14:18

Momente de coșmar pentru zeci de copii, olimpici români, care au rămas blocați în aeroporturile din Tokyo, Osaka, Doha, Milano sau Viena, fără niciun profesor supraveghetor. Părinții disperați încearcă și la această să-i aducă în țară. Reprezentanții unui ONG au organizat două tabere, una în Statele Unite ale Americii, iar cealaltă în Japonia. În mai multe rânduri copiii au fost nevoiți să se descurce singuri, pentru că au fost abandonați de organizatori. ONG-ul care a organizat taberele nu are licență de turism.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 19:42

Ministerul Afacerilor Externe informează că, miercuri şi joi, un cetăţean român împreună cu un cetăţean yemenit, membru de familie al acestuia, au fost evacuaţi, în siguranţă, din Yemen, pe traseul Aden - Cairo - Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al MAE persoanele implicate în procesul de repatriere au beneficiat de sprijin în Yemen prin intermediul Consulatului Onorific al Republicii Yemen la Bucureşti, ele fiind ulterior asistate de o echipă consulară mobilă a Ambasadei României în Egipt, pentru efectuarea formalităţilor în Cairo, în vederea continuării repatrierii.

Vineri, 7 Iunie, 2019 - 10:25

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, la alegerile de pe 26 mai, la secţiile din diaspora "au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni".

Joi, 30 Mai, 2019 - 09:28

Comunicat de presă privind întâlnirea finală organizată de AEP cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, asigurarea securităţii cibernetice şi protecţia datelor cu caracter personal

Vineri, 17 Mai, 2019 - 13:04

Ministerul Afacerilor Externe a început expedierea materialelor necesare votării în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul naţional

Ministerul Afacerilor Externe a început joi, 16 mai 2019, expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în vederea asigurării bunei desfăşurări în cadrul secţiilor de votare din străinătate a alegerilor europarlamentare şi a referendumului naţional din 26 mai.

Miercuri, 8 Mai, 2019 - 16:45
MAE propune, dar Iohannis dispune să stea unde se află...

MAE a trimis la Preşedinţie propunerea de rechemare a lui George Maior din postul de ambasdor în SUA.

"În urma acestei solicitări am făcut analiza şi am trimis la Preşedinţie propunerea de rechemare a lui George Maior din postul de ambasador la Washington şi de numire a unui alt ambasador. Decizia s-a bazat pe analiza impactului asupra relaţiilor cu SUA, aşa cum rezultă din raportul privind folosirea SRI de către domnul Maior în scopuri personale", a declarat Meleşcanu.

Miercuri, 8 Mai, 2019 - 11:50

În data de 7 mai 2019, la sediul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a avut loc, sub conducerea preşedintelui Autorităţii, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, cea de-a patra întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor naţionale cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, asigurarea securităţii cibernetice şi protecţia datelor cu caracter personal, în vederea punerii în aplicare a prevederilor Recomandării Comisiei Europene C (2018) 5.949 din 12 septembrie 2018 privind reţelele de cooperare în domeniul alegerilor, transparenţa online şi prevenţia incidentelor de securitate cibern

Joi, 2 Mai, 2019 - 08:30

Ministerul român de Externe a publicat harta cu secţiile de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European.

Harta cu cele 441 de secţii de votare este interactivă astfel ca românii din străinătate pot afla din timp care este secția cea mai apropiată de localitatea în care se vor afla în ziua alegerilor, pe 26 mai.

Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul Ministerului român de Externe şi pe cele ale misiunilor diplomatice ale României.

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 10:38

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Michael Pompeo, şeful diplomaţiei române aducând în discuţie candidatura României la OCDE precum şi obţinerea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Vineri, 29 Martie, 2019 - 08:35

După patru luni de evenimente prin care ţara noastră a dezvăluit Franţei o imagine inedită, creativă şi inovatoare, Sezonul România - Franţa se pregăteşte pentru inaugurarea sa în România.

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 19:45

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie a emis, pentru vineri şi sâmbătă, un cod portocaliu de furtuni puternice, vânt cu intensitate de 9 - 10 pe scara Beaufort (viteză de aproximativ 90 - 105 km/h şi valuri violente, înalte de aproximativ 12 metri) în largul Mării Egee şi căderi locale de ninsoare, cu depunerea unui strat de zăpadă, în zonele de munte.

Subscribe to Ministerul Afacerilor Externe (MAE)