Marţi, 25 August, 2020 - 09:38

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează beneficiarii Programului tomata că în cursul acestei săptămâni încep plăţile.

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat deschiderea creditelor bugetare, urmând ca în data de 25.08.2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să alimenteze conturile tuturor Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene.

Menţionăm faptul că, în cursul anului 2020, MADR a alocat Programului tomata suma de 39.477 mii euro, cea mai mare sumă din ultimii patru ani aferentă ciclului I de producţie al Programului.

Miercuri, 8 Iulie, 2020 - 11:34

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță lansarea, în data de 13 iulie 2020a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul Măsurii 4 - Investiții în active fizice - Sub-măsura 4.2 – “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană”, cu o alocare de totală de 12.930.334 euro.

Marţi, 14 Aprilie, 2020 - 13:20
arbori şi arbuşti în parcurile din Capitală

În conformitate cu buletinele de avertizare privind bolile şi dăunătorii la plante, emise de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul de Protecţie a Plantelor, derulează, în perioada 14-27 aprilie, programul de aplicare a tratamentelor fitosanitare pentru prevenirea şi combatarea bolilor şi dăunătorilor la plante, arbori şi arbuşti.

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 19:00

Legea privind comercializarea produselor românești, Legea nr. 150/2016, despre care producătorii autohtoni spun că nu s-a aplicat niciodată, iar reprezentanții supermarketurilor că este imposibil de aplicat, a adus, totuși, o schimbare în piața de retail pe segmentul de produse alimentare. „A creat apetitul pentru produsele românești. Marile rețele s-au temut de o revoltă puternică din partea producătorilor, după modelul Franței”, a spus Nini Săpunaru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 12:00

Miercuri, 16 octombrie 2019, a avut loc la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prezentarea bilanţului activităţii ministrului Agriculturii, Petre DAEA. La conferinţa de prezentare a bilanţului MADR, a participat şi directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, alături de personalul de conducere din cadrul Ministerului şi de reprezentanţii instituţiilor subordonate.

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 12:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 16 octombrie 2019, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP).

Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Joi, 19 Septembrie, 2019 - 12:28

Proiectele de acte normative care vor fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 19 septembrie 2019

I. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr. 29 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/09/HGANEXE-1.pdf

Marţi, 10 Septembrie, 2019 - 12:00

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că inspectorii din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti continuă verificările în toate pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din ţară, în pieţele şi depozitele en-gros, precum şi în hipermarket-uri, punând accent pe indicarea corectă a localităţii de producţie, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a prospeţimii acestora şi a ţării de origine şi categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerţ intracomunitar.

Marţi, 20 August, 2019 - 10:57

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a acordat unui producător din Bucureşti încă şase atestate pentru produse tradiţionale în cursul săptămânii trecute. 

Astfel, acesta a primit atestat pentru şase produse tradiţionale obţinute din carne de porc: caltaboş ţărănesc meştesugari de gusturi, tobă ţărănească meşteşugari de gusturi, drob de casă meşteşugari de gusturi, cârnaţi măcelăreşti meşteşugari de gusturi, cârnaţi ţărăneşti meşteşugari de gusturi, lebăr ţărănesc meşteşugari de gusturi. 

Marţi, 30 Iulie, 2019 - 12:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă monitorizarea comerțului  cu legume și fructe și sancționează abaterile de la prevederile legale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă verificările în toate piețele agroalimentare din București și  din țară, în piețele și depozitele en-gros, precum și în hipermarket-uri, punând accent pe indicarea corectă a localității de producție, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a țării de origine și a categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerț intracomunitar.

Miercuri, 3 Iulie, 2019 - 16:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, a lansat în data de 27.06.2019 procesul de selectare a partenerilor în vederea constituirii grupurilor tematice pentru elaborarea Planului Național Strategic (PNS) 2021-2027.

Marţi, 2 Iulie, 2019 - 11:16

Piețele agroalimentare din Romania oferă consumatorilor în această perioadă suficiente cantități de legume și fructe de sezon din producția autohtonă. Consumatorii pot găsi în piețele agroalimentare, în piețele de gros sau în spațiile special amenajate din jurul piețelor: pepeni verzi și galbeni proaspăt recoltați, piersici, zmeură, mure de cultură, nectarine, caise, precum și tomate, ardei, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, verdețuri etc.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 11:24

În această perioadă, piețele agroalimentare din Romania oferă consumatorilor o abundență de legume și fructe de sezon din producția autohtonă. Sunt expuse în toate piețele legume din majoritatea speciilor: tomate, ardei, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, mazăre, verdețuri și fructe de sezon: cireșe, piersici, caise etc.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 11:21

Începând cu această săptămână, producătorii din bazine legumicole consacrate, precum cele din Dolj, Brăila, Buzău, Ialomița, Giurgiu recoltează și livrează către consumatori cantități din ce în ce mai mari de pepeni, condițiile climatice din acest an asigurând producții mari și de calitate foarte bună. Spre exemplu, din binecunoscuta zonă Dăbuleni se livrează către piețele agroalimentare din București și din țară sute de tone de pepeni proaspeți, cantitățile ce urmează a fi recoltate și livrate fiind în creștere continuă.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 11:30

În vederea finalizării Planul Național Strategic pentru perioada 2021-2027, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală adresează tuturor actorilor interesați rugămintea de a completa “Chestionarul cu privire la Planul Național Strategic în contextul Politicii Agricole Comune (PAC) 2021-2027”, publicat pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( https://www.madr.ro/dezvoltare-rurala.html ) și

Joi, 13 Iunie, 2019 - 11:11

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că în perioada 12-13 iunie 2019 va avea loc la Bucureşti prima întâlnire a Reţelelor Rurale Naţionale organizată în România, respectiv cea de-a 14-a întâlnire organizată de Reţeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (ENRD), în colaborare cu reţelele rurale ale statelor din Uniunea Europeană.  

Astfel de întâlniri sunt organizate lunar la propunerea Reţelelor din Statele Membre pe subiecte de interes şi de actualitate pentru comunităţile rurale. 

Miercuri, 8 Mai, 2019 - 09:33
Ministrul va „arbitra” la Bruxelles contenciosul dintre apicultori și cultivatorii de cereale

Marți, 7 mai 2019, ministrul Petre Daea a primit la sediul Ministerului Agriculturii și dezvoltării Rurale o delegație a Federației Asociațiilor Apicole din România - ROMAPIS - care i-a înmânat o petiție prin care se cere intervenția în sprijinul adoptării unei modalități corecte, fundamentată științific de evaluare a toxicității pesticidelor față de insectele polenizatoare, printre care și albinele.

Miercuri, 13 Martie, 2019 - 13:22

Ministrul Petre Daea a deschis oficial, în data de 12 martie 2019, conferinţa referitoare la viitorul fermelor familiale în perspectiva lansării 'Deceniului ONU privind Fermele Familiale (2019-2028)', primul eveniment organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la Bucureşti, în contextul Preşedinţiei române a Consiliului UE. 

Marţi, 12 Martie, 2019 - 13:07

Potrivit legislației europene* si naționale** prețurile de piață ale carcaselor de bovine, porcine și ovine precum și ale anumitor categorii de animale vii trebuie centralizate la nivel național și raportate, iar clasele pentru înregistrarea prețurilor de piață ale carcaselor de bovine se vor înregistra în Rapoartele naționale de prețuri.

Vineri, 1 Martie, 2019 - 09:14

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, astăzi - 1 martie, în conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, demarează Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2019.

Fermierii pot depune până la data de 15 mai 2019, la Centrele judeţene/locale APIA şi Centrul Municipiului Bucureşti, o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe!

Miercuri, 16 Ianuarie, 2019 - 20:00

Programul de susţinere a producţiei de usturoi cu 1.000 euro/hectar va debuta în 2019, fermierii urmând să depună cererile pentru obţinerea finanţării la Direcţiile Agricole Judeţene până la data de 15 mai, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cei care beneficiază de acest sprijin trebuie să cultive minimum 3.000 mp şi valorifică 5 tone de usturoi.

Luni, 5 Noiembrie, 2018 - 16:38
Si în fruntea Europei!

Investițiile făcute în ultimii zece ani în agricultura românească își arată roadele, acest sector având o pondere tot mai mare în Produsul Intern Brut (PIB) al țării, de la an la an. În pofida unui start mai greoi, cauzat de intemperii, recoltele de păioase și de porumb au fost excepționale, fapt care a propulsat România în topul producțiilor agricole din Europa. 

Recolta de grâu, cu 2,3% mai mare ca în 2017

Joi, 1 Noiembrie, 2018 - 11:17

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat în 31 octombrie 2018, la deschiderea oficială a INDAGRA 2018 - Târg internaţional de produse şi echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei.

Marţi, 30 Octombrie, 2018 - 18:02

În data de 29 octombrie 2018, la Baia Mare, s-a desfășurat cea de-a șasea conferință regională PNDR - Regiunea Nord-Vest.

La eveniment a luat parte Carmen Boteanu, director general Adjunct al direcției generale Dezvoltare Rurală - AM-PNDR, alături de directori ai centrelor regionale AFIR și APIA, coordonatori ai birourilor județene RNDR Satu Mare și Maramureș, președinți ale cooperativelor agricole. 

Luni, 29 Octombrie, 2018 - 12:35

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, va participa miercuri 31 octombrie 2018, la deschiderea oficială a INDAGRA 2018 - Târg internaţional de produse şi echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei.

Evenimentul este organizat de către ROMEXPO în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României și se va desfășura în perioada 31 octombrie-4 noiembrie 2018 la Centrul Expoziţional ROMEXPO.

Vineri, 28 Septembrie, 2018 - 10:02

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a finanțat proiectul sectorial ADER 4.1.5 „Realizarea unui sistem de monitorizare şi cuantificare a efectelor tratamentului seminţelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam) la culturile de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, asupra producţiei agricole şi a populaţiilor de Apis mellifera, în condiţiile agropedoclimatice specifice ţării noastre”. 

Marţi, 3 Iulie, 2018 - 11:30

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat în perioada 27-29 iunie la două întâlniri de lucru pe plan extern: prima întâlnire a avut loc în Austria cu doamna Elisabeth Kostinger, ministrul federal pentru sustenabilitate și turism, în prezența E.S Bogdan Mazuru, ambasador al României în Austria, iar cea de-a doua întâlnire în Germania cu doamna Julia Klöckner, ministrul federal pentru alimentație și agricultură, alături de E.S Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Germania. 

Marţi, 3 Iulie, 2018 - 11:20

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că, în România, în proprietatea statului și în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), funcționează amenajări pentru desecare pe un teritoriu care cuprinde 3.085.895 ha, cu o rețea de canale de desecare însumând o lungime de 56.584 km. Din această suprafață, de pe 1.463.926 ha apa se evacuează prin intermediul stațiilor de pompare, iar de pe 1.621.968 ha, apa se evacuează gravitațional.

Luni, 11 Iunie, 2018 - 12:31

Începând cu data de 7 iunie 2018 produsul ”Telemea de Sibiu” a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale.

Joi, 7 Iunie, 2018 - 12:46

Intervenția ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, din cadrul reuniunii Consiliului de miniștri Agricultură și Pescuit, care a avut loc în data de 5 iunie 2018, la Sofia, în Bulgaria, la Palatul Național al Culturii
dimensiunea fontului   Imprimare
Dragă Rumen,

Dragă Phil,

Dragi colegi,

Încep prin a-i felicita pe cei doi noi colegi din Danemarca și Lituania, cărora le urez succes.

Subscribe to Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale