Joi, 5 Septembrie, 2019 - 12:12

Un militar român şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul.

Informaţii suplimentare referitoare la identitatea militarului vor fi difuzate după anun?area familiei acestuia, conform procedurilor în vigoare.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă regretul pentru moartea militarului român şi este alături de familia îndoliată.

 

Vineri, 9 August, 2019 - 17:50

Ministerul Apărării Naţionale, prin intermediul Centrului Militar Judeţean Bistriţa-Năsăud, desfăşoară activităţi de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru posturile de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi/gradaţi).

Perioade/termene:

- 01-23.08.2019 - Întocmire dosare - la sediul Centrului Militar Judeţean Bistriţa-Năsăud;

- 26-27.08.2019 - Selecţie - probe psihologice şi probe fizice - la Cercul Militar Bistriţa şi Stadionul Jean Pădureanu Bistriţa;

Miercuri, 31 Iulie, 2019 - 16:00

Între 1 și 23 august, Ministerul Apărării Naționale organizează o campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României, a precizat Ministerul Apărării Naţionale (M.Ap.N.), într-un comunicat de presa.

Luni, 1 Iulie, 2019 - 13:39

Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, ediţia 2019, se desfăşoară, în perioada 30 iunie - 6 iulie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" (CNIÎ) din Cincu, în organizarea Direcţiei informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Aeriene şi Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Luni, 1 Iulie, 2019 - 08:12

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a aprobat ca o aeronavă de tip C-27J Spartan aparţinând Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, să efectueze luni, 1 iulie, începând cu ora 6.30, o misiune umanitară de urgenţă pe ruta Bucureşti - Timişoara - Rimini, Italia, pentru preluarea şi transferul unui pacient care a suferit arsuri pe 55 la sută din suprafaţa corpului.

Misiunea se efectuează la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Joi, 27 Iunie, 2019 - 08:39

Miercuri, 26 iunie, a avut loc, la Bucureşti, întâlnirea de lucru la nivel de experţi între reprezentanţii părţii române şi cei ai părţii ungare pentru analizarea aspectelor de interes comun în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război.

Delegaţia ungară a fost salutată de către Nicolae Nasta, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, care a evidenţiat importanţa dialogului bilateral în domeniul comemorării morţilor de război şi cel al îngrijirii mormintelor şi monumentelor dedicate acestora.

Vineri, 14 Iunie, 2019 - 08:21

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat astăzi, 13 iunie 2019, la lucrările celei de-a treia ediţii a "Black Sea and Balkans Security Forum", care se desfăşoară în perioada 12-14 iunie 2019, la Constanţa.

Ediţia din acest an a forumului este organizată de către New Strategy Center, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Universitatea Ovidius din Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa, aflându-se sub patronajul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. 

Luni, 10 Iunie, 2019 - 19:14

Presedintele UNCJR, Marian Orisan, a semnat urmatoarea declaratie de presa:

"În calitate de Preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi totodată ca om născut şi crescut în judeţul Vrancea, locul unde au avut loc cele mai importante lupte din Primul Război Mondial, salut demersul consensual al Primului ministru Viorica Dăncilă, în ceea ce priveşte Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului.

Marţi, 28 Mai, 2019 - 13:27

Cu prilejul Zilei internaţionale a copilului, Ministerul Apărării Naţionale va organiza joi, 30 mai, începând cu ora 10.00, evenimentul "Mândri de părinţii noştri", la KIDDO PLAY ACADEMY, din Capitală.

Astfel, copiii personalului armatei decedat sau rănit în urma participării la acţiuni militare în teatrele de operaţii sau acţiuni militare interne vor testa atracţiile locului de joacă şi se vor îmbarca într-o călătorie de neuitat în propriul oraş imaginar.

Marţi, 21 Mai, 2019 - 11:25

Miercuri, 22 mai, începând cu ora 10.00, la Universitatea de Vest din Timişoara va fi lansat Concursul pentru realizarea unei broşuri informative cu tema "România în NATO - 15 ani", eveniment din cadrul campaniei de informare publică #WeAreNATO.

Competiţia, adresată studenţilor din instituţiile de învăţământ superior cu programe de studii în ştiinţe ale comunicării, are ca scop promovarea valorilor fundamentale ale Armatei României şi ale NATO, în contextul împlinirii, în 2019, a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Nord-Atlantice.

Miercuri, 8 Mai, 2019 - 12:41

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare şi există monumente dedicate celor trei evenimente vor avea loc joi, 9 mai, ceremonii de depuneri de coroane de flori.

În Bucureşti, activitatea va avea loc, de la ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (esplanada Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I").

Vineri, 26 Aprilie, 2019 - 19:40

Aeronave F/A-18 Super Hornet aparţinând Forţelor Navale ale Statelor Unite ale Americii şi aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române au desfăşurat joi, 25 aprilie, activităţi de antrenament în comun în spaţiul aerian al României, în Baza 86 Aeriană de la Borcea şi Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" de la Cincu.

Marţi, 16 Aprilie, 2019 - 17:10

Caporalii clasa a III-a Cristian Gabăr şi Ionel Cristea, răniţi recent în Afganistan împreună cu alţi doi colegi, au fost transportaţi astăzi, 16 aprilie, la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania, pentru investigaţii medicale suplimentare şi tratament de specialitate, starea lor de sănătate fiind stabilă.

Vineri, 5 Aprilie, 2019 - 13:36

În marja Reuniunii miniştrilor apărării în format B9 de la Varşovia, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, s-a întâlnit vineri, 5 aprilie, cu omologul polonez, Mariusz Blaszczak, ocazie cu care au fost abordate aspecte de interes comun privind cooperarea cu Polonia, atât din perspectivă bilaterală, cât şi în context aliat.

Pe agenda de discuţii au figurat teme precum consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, contribuţia comună la întărirea Prezenţei Aliate Avansate, respectiv perspectivele consolidării rolului UE pe dimensiunea de securitate şi apărare.

Vineri, 5 Aprilie, 2019 - 12:10

Vigorous Warrior 19 - VW19, cel mai mare exerciţiu cu focus medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice, se desfăşoară în perioada 1-15 aprilie în mai multe unităţi ale Armatei României, pe cele trei componente - terestră (activităţi care vor avea loc, în majoritate, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu), aeriană (în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu "Câmpia Turzii) şi navală (în zona Constanţa şi la Marea Neagră).

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 11:58

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, va lua parte, în zilele de 4 şi 5 aprilie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale Iniţiativei B9, care va avea loc la Varşovia.

La activitate, co-organizată de Ministerul Apărării Naţionale din Polonia şi Ministerul Apărării Naţionale din România, vor participa miniştrii apărării din statele membre ale iniţiativei (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria), oficiali ai NATO, precum şi reprezentanţi ai Departamentului american al apărării.

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 11:47

Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti lansează joi, 4 aprilie, prima competiţie de proiecte în domeniul industriei de apărare, desfăşurată în cadrul campaniei #WeAreNATO în România.

Începând de mâine, studenţii celor mai importante universităţi tehnice din ţară se pot înscrie la concursul - "Cea mai bună lucrare cu aplicabilitate militară prezentată într-o sesiune de comunicări ştiinţifice", organizat de Ministerul Apărării Naţionale.

Evenimentul va avea loc la Centrul de cercetare pentru produse, procese şi servicii inovative inteligente - PRECIS, începând cu ora 13:00.

Marţi, 19 Martie, 2019 - 14:00

Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din București al German Marshall Fund al Statelor Unite, organizează Atlantic-Black Sea Security Forum – The New Great Game? Return of Power Politics, un eveniment internațional la nivel înalt, care va avea loc pe 21 martie a.c., începând cu ora 9:00, la Palatul Cercul Militar Național, Sala de Marmură.

Evenimentul se bucură de sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al NATO, în calitate de parteneri instituționali.

Vineri, 15 Martie, 2019 - 19:24

Plata rachetelor a fost făcută în urmă cu câteva zile, a anunţat ministrul Apărării. Programul de înzestrare a Armatei a fost semnat în decembrie 2017, pentru primul sistem Patriot dar şi pentru instruirea personalului.

În total, ţara noastră a încheiat un acord de 3,9 miliarde de dolari fără TVA pentru şapte sisteme Patriot în cea mai modernă Configuraţie.

Joi, 14 Martie, 2019 - 19:00

Intrarea în serviciul de luptă permanent poliţie aeriană, sub comandă naţională, a primei escadrile care are în dotare avionul F-16 reprezintă un moment marcant în istoria de 15 ani a apartenenţei României la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat joi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, care a precizat că, prin misiunile pe care le va executa de acum înainte Escadrila 53 Vânătoare, spaţiul aerian al ţării noastre va fi şi mai bine apărat.

Miercuri, 13 Martie, 2019 - 15:21

Miercuri, 13 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române, din Babadag, judeţul Tulcea, a avut loc ceremonia de deschidere a modulului de pregătire "Platinum Eagle 19.1", parte a exerciţiului "Black Sea Rotational Force 19".

Astfel, până pe 20 martie, circa 100 de militari din Armata României şi 200 de militari din Bulgaria, Georgia, Moldova, SUA şi Ucraina se vor antrena în comun pentru creşterea nivelului de interoperabilitate.

Miercuri, 6 Martie, 2019 - 13:23

Ambasadorul român Sorin Ducaru a fost ales marţi, 5 martie 2019, în funcţia de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN).

Votul a avut loc în board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politică a Consiliului UE, prin Comitetul Politic şi de Securitate (COPS). Candidatul român a obţinut o majoritate calificată a voturilor statelor membre, din primul tur de scrutin. Acest vot validează obţinerea primei poziţii de conducere a unei agenţii din cadrul UE de către un reprezentant al României.

Marţi, 5 Martie, 2019 - 08:42

Colonelul Cornel-Gheoghe Trifu, ataşat al apărării român în Republica Algeriană Democratică şi Populară, cu extindere în Republica Mali, aflat în misiune oficială în Bamako, Mali, a decedat, astăzi, 4 martie, în camera de hotel în care era cazat.

Din primele date, ofiţerul a decedat în cursul acestei dimineţi, din cauze naturale. Cazul este cercetat, conform procedurilor, de autorităţile judiciare maliene.

Cauzele decesului vor fi stabilite cu exactitate după efectuarea autopsiei, care se va realiza la Spitalul Gabriel Toure din Bamako.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 18:46

Ministerul român al Apărării intenționează să cumpere 60 de tancuri noi, care să înlocuiască vechile modele TR85 și TR85M1, aflate în dotarea actuală a Forțelor Terestre.

Ministerul Apărării Naționale al României a inclus, în proiectul său de buget pentru anul 2019, intenția de a lansa un program de înzestrare denumit „Tanc principal de luptă”.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 15:17

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a participat marţi, 12 februarie, la şedinţa de Autoevaluare a activităţii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) pentru anul 2018, desfăşurată la sediul unităţii medicale.

Joi, 31 Ianuarie, 2019 - 16:19

Referitor la situaţia asigurării conducerii Statului Major al Apărării, Biroul de presă al MApN a fost mandatat să facă următoarele precizări:

Ministerul Apărării Naţionale va pune în aplicare hotărârea instanţei de judecată,  de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial.

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 12:42

Ministerul Apărării Naţionale organizează joi, 24 ianuarie, ceremonii militare şi religioase dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.
La Bucureşti, la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române, va avea loc, de la ora 09.30, o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori. 

Vineri, 18 Ianuarie, 2019 - 15:46

În contextul exercitării de către România a Preşedinției Consiliului Uniunii Europene, în zilele de 17 şi 18 ianuarie a avut loc, la Bucureşti, Reuniunea directorilor politici din ministerele apărării ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Agenda discuțiilor a cuprins teme importante referitoare la securitatea şi apărarea Uniunii Europene, printre care cooperarea între UE şi NATO, în special în cadrul exercițiilor comune, viitorul apărării europene, evoluțiile şi perspectivele Cooperării structurate permanente (PESCO).

Vineri, 18 Ianuarie, 2019 - 14:19

Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Mihai Dan Chirică, a înmânat Vineri, 18 ianuarie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la M.Ap.N., Certificatul Record Național „Cel mai mare steag național aeropurtat” – 800 de metri pătrați și i-a conferit Emblema de Onoare a Armatei României colonelului Neculai Nuțu.

Joi, 17 Ianuarie, 2019 - 11:43

În contextul exercitării de către România a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, va avea loc, în zilele de 30 și 31 ianuarie 2019, reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre UE. Evenimentul se va desfășura la Palatul Regal și la Palatul Parlamentului din Bucureşti. 

Subscribe to Ministerul Apararii Nationale