Miercuri, 20 Mai, 2020 - 09:12

Ministerul Culturii a fost reprezentat, astăzi, la cea de-a doua dezbatere interministerială organizată în regim de videoconferinţă de către Preşedinţia croată a Consiliului UE sub denumirea "Cultura în (timp de) criză: guvernare responsabilă pentru soluţii durabile". Secretarul de stat Mihai FIRICĂ, prezent la eveniment, a transmis un mesaj de solidaritate a României faţă de eforturile de la nivel european de contracarare a efectelor pandemiei Covid-19 asupra întregului sector cultural.

Luni, 18 Mai, 2020 - 12:31

Dialog și responsabilitate. Aceste două principii au stat la baza oricărui demers al Ministerului Culturii în creionarea măsurilor pentru diminuarea impactului covid-19.
Săptămâna trecută am reușit, împreună cu Asociația Română a Organizatorilor de Evenimente, să oferim alternative pentru salvarea marilor evenimente culturale, care nu își mai pot desfășura activitățile în această vară, cu mare grijă față de efectele asupra fiecărui român. Prin OUG nr. 70/2020, sectorul cultural creativ va beneficia de următoarele reglementări:

Vineri, 15 Mai, 2020 - 15:39

Deschiderea muzeelor, anunțată printre primele măsuri de relaxare, se amână până săptămâna viitoare. Vor putea primi vizitatori doar muzeele care pot îndeplini criteriile de siguranță obligatorii şi care vor avea bani pentru a cumpăra materiale de protecție pentru angajaţi şi vizitatori.

Data exactă a redeschiderii muzeelor nu este foarte clară. În multe locuri mai sunt multe proceduri care trebuie încheiate pentru a asigura protecția anti-COVID. Normele de siguranță sanitară trebuie oficializate printr-un ordin comun al Ministerului Culturii și al Ministerului Sănătății.

Joi, 7 Mai, 2020 - 17:46

În data de 04.05.2020 Ministerul Culturii, prin Direcția de Cultură a Municipiului București a declanșat procedura de clasare a imobilului situat în București, strada 11 Iunie nr. 50, intrarea Ovidiu nr. 6, în conformitate cu Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată.

Marţi, 5 Mai, 2020 - 14:39

Ministerul Culturii apreciază inițiativa MARe/Muzeului de Artă Recentă de a se alătura acțiunilor de sprijin a artiștilor contemporani. De curând, MARe/Muzeul de Artă Recentă a anunțat că lansează o campanie specială de achiziții de artă contemporană românească între 10 mai și 10 iunie 2020. Lucrările vor fi achiziționate de la artiști și de la galeriile de artă, iar campania este deschisă tuturor genurilor de artă - pictură, sculptură, fotografie, video, performance, instalații audio-video. 

Marţi, 5 Mai, 2020 - 11:40

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a semnat Declaraţia privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19, alături de alţi 25 de miniştri din Uniunea Europeană.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 12:11

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat, în după-amiaza zilei de ieri, 8 aprilie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor culturii, organizată de Preşedinţia Croată a Consiliului Uniunii Europene, prin sistem de videoconferinţă.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 14:23

Ministerul Culturii și Guvernul României lansează campania de conștientizare „Sunt doar un om" care are ca obiectiv atragerea atenției asupra responsabilităților pe care trebuie să le avem, fiecare dintre noi, în această perioadă. Campania a fost realizată la inițiativa Ministerului Culturii.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 13:45

Ministerul Culturii şi Guvernul României lansează campania de conştientizare "Sunt doar un om" care are ca obiectiv atragerea atenţiei asupra responsabilităţilor pe care trebuie să le avem, fiecare dintre noi, în această perioadă. Campania a fost realizată la iniţiativa Ministerului Culturii.

S-au alăturat campaniei persoane din mediul artistic, afaceri, blogging, sport şi reprezentanţi la vârf ai autorităţilor publice: Vlad Miriţă, Irina Rimes, Marcel Pavel, Oana Mareş, Bogdan Ştefănescu-muzician, Dragos Anastasiu-Preşedinte CCIR Germană, Camelia Potec- Preşedinte FRN,

Vineri, 27 Martie, 2020 - 16:06

Ministerul Culturii a lansat vineri, 27 martie 2020, proiectul de finanțare ACCES Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat, un instrument de susținere financiară a proiectelor culturale, care pot fi diseminate exclusiv în mediul online. Proiectul a fost gândit pentru a veni în sprijinul artiștilor care în această perioadă nu își mai pot desfășura activitățile culturale cu public.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 13:49

Ministerul Culturii a lansat astăzi, 27 martie 2020, proiectul de finanţare ACCES Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat, un instrument de susţinere financiară a proiectelor culturale, care pot fi diseminate exclusiv în mediul online. Proiectul a fost gândit pentru a veni în sprijinul artiştilor care în această perioadă nu îşi mai pot desfăşura activităţile culturale cu public.

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 11:53

Având în vedere prevederile circularei Ministerului Culturii nr. 1775/10.03.2020, Muzeul Naţional al Ţăranului Român se vede nevoit să anuleze desfăşurarea activităţilor şi evenimentelor cu public, până în ziua de 22 martie 2020, inclusiv.

Ne cerem scuze faţă de publicul nostru, de parteneri şi de colaboratori şi ne exprimăm speranţa că ne vom relua activitatea obişnuită, în cel mai scurt timp posibil.

Vă mulţumim pentru înţelegere!

Marţi, 18 Februarie, 2020 - 19:43

Cultura reprezintă o prioritate şi un obiectiv naţional de securitate, a afirmat marţi ministrul propus la Cultură, Bogdan Gheorghiu, la audierile din comisiile parlamentare reunite.

"Mi-am dorit ca Ministerul Culturii să devină o instituţie care să contribuie activ la o mai bună relaţionare a mediului cultural cu întreaga societate, să aibă o politică a porţilor deschise şi să lupte împotriva unor obiceiuri împământenite de enclavizare şi practici încremenite în timp", a spus Gheorghiu.

Vineri, 14 Februarie, 2020 - 13:36

Ministerul Culturii face următoarele precizări referitoare la alegerea Irinei Rimes pentru a ajuta la promovarea evenimentelor pe care le va organiza cu ocazia Zilei Brâncuşi - 19 februarie:

Miercuri, 12 Februarie, 2020 - 19:00

Ministerul Culturii face demersurile juridice necesare cu privire la situația terenului intravilan din localitatea Bran, pe suprafața căruia funcționează Secţia Etnografică în Aer Liber, parte a Muzeului Național Bran. Ne exprimăm încrederea că rezolvarea situației juridice privind terenul retrocedat va conduce la o soluție privind protejarea patrimoniului cultural existent într-un spațiu dedicat culturii tradiționale. 

Vineri, 31 Ianuarie, 2020 - 13:59

Ministerul Culturii a semnat astăzi contractele de finanțare aferente proiectelor dedicate expozițiilor inovative în cadrul apelului privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”. Apelul a fost lansat în cadrul Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 09:10
Comunicatul Ministerului Culturii

Ministerul Culturii s-a sesizat, în urma informaţiilor furnizate de Prefectura Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, precum şi în urma informaţiilor din spaţiul public, în luna ianuarie 2020, cu privire la condiţiile realizării unor lucrări de construire în situl arheologic Oraşul Antic Tomis, cod LMI CT-I-s-A-02553, Bd. Tomis, nr. 49A, Constanţa.

Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 17:32

Ministerul Culturii împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România au organizat astăzi, 28 ianuarie a.c. o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezentat proiectul FADING BORDERS.

Acesta este proiectul desemnat câştigător în urma Concursului Naţional pentru reprezentarea României la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, care se va desfăşura în perioada 23 mai - 29 noiembrie 2020.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 10:23

În şedinţa de Guvern de luni, 20 ianuarie a.c., a fost aprobat Memorandumul pentru prelungirea valabilităţii schemelor de ajutor de minimis administrate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 17:05

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, E.S. doamna Jiang Yu, au semnat vineri, 17 ianuarie 2020, „Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze privind prevenirea furtului, săpăturilor clandestine, importului și exportului ilicit de bunuri culturale“.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 16:20

Let's start the year with good news. On January 15th, 2020, we celebrate the Day of National Culture. On this occasion, we invite you to participate actively in one of the two events organized simultaneously in Bucharest at the Imbold Gallery and in Brașov at Visssual.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 18:00

Peste 150 de spaţii ale unor muzee şi entităţi culturale publice şi private din Bucureşti şi din ţară vor fi deschise de Noaptea Muzeelor, pe 18 mai, pentru expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte, anunţă organizatorii.

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), fiind aşteptat cu mare interes în fiecare an.

Vineri, 12 Aprilie, 2019 - 13:28

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, vă reamintim că în data de 16 aprilie 2019, va avea loc reuniunea informală a miniștrilor culturii. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.

Miercuri, 22 August, 2018 - 11:32

Pentru al treilea an consecutiv, editorii de pe ambele maluri ale Prutului își așteaptă publicul fidel la Salonul Internațional de Carte Bookfest de la Chișinău. 

Vineri, 23 Martie, 2018 - 21:43

 Tragedie românească în Cehia. Cinci muncitori români au murit în urma unei explozii a depozitului de combustibil la care lucrau. A murit și un ceh. Plătim scump speranța unui câștig mai bun peste hotare...STOP  A nins doar în martie mai mult decât într-un an întreg. Valul de frig și zăpadă prognozat de meteorologi a fost punctual și a blocat pur și simplu sudul și estul țării. În București a afectat circulația și programul părinților, care nu au avut cu cine să-și lase copiii din cauza închiderii grădinițelor și școlilor, decisă de primărița Pandele.

Miercuri, 21 Martie, 2018 - 17:28

În contextul Centenarului Marii Uniri, ținând cont de anvergura, numărul mare, complexitatea şi diversitatea proiectelor şi manifestărilor aniversare, precum şi de faptul că acestea sunt gestionate de către institutii diferite ca regim de finanţare şi de subordonare, Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență prin care clarifică mecanismul special de bugetare şi finanţare, totodată oferind posibilitatea reportării sumelor neutilizate la finalul anului bugetar, până cel târziu în anul 2020. 

Vineri, 16 Martie, 2018 - 22:39

 Ne-a lăudat șeful NATO în raportul său anual: suntem pe primul loc la cheltuielile pentru înarmare! Dăm mai mulți bani decât orice alt stat membru (proporțional cu PIB-ul) pe rachete, avioane și transportoare blindate, și mai puțin pe grădinițe, școli și spitale. Securitatea costă!(și astăzi, ca și ieri) STOP  Membrii CSM au trudit din greu ca să aștearnă pe 50 de pagini motivatea avizului (pe care l-au dat în cîteva minute, după audiere) cererii ministrului Justiției de revocare a șefei DNA.

Vineri, 16 Martie, 2018 - 10:14

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a declarat joi seara că banii din donațiile pentru achiziția sculpturii lui Constantin Brâncuși "Cumințenia Pământului" nu pot fi returnați persoanelor care au donat.

"Sunt oameni de bună-credință care au participat și au donat. Conform legii, donația nu mai poate fi returnată. Și atunci, trebuie găsit un mecanism prin care oamenii care doresc, normal, să-și recupereze banii, să poată fi plătiți", a declarat Ivașcu joi seara la televiziunea publică.

De vină pentru această situație ar fi un mecanism financiar.

Joi, 15 Martie, 2018 - 18:21

Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unul dintre cele mai mari din lume, şi-a deschis porţile astăzi, 15 martie 2018. În deschidere au vorbit, în faţa unui numeros public interesat de ceea ce are România de oferit din punct de vedere cultural, secretarul de stat Alexandru Oprean, care a transmis mesajul Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, Oliver Zille, directorul Târgului, scriitorul Norman Manea, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, şi poetul Mircea Dinescu.

Vineri, 9 Martie, 2018 - 15:55

Anul acesta, România este țara invitată de onoare a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, cel mai important eveniment european de profil dedicat promovării lecturii și unul dintre cele mai vechi târguri de carte din întreaga lume, care va debuta săptămâna viitoare, pe 15 martie. Astfel, Ministerul Culturii și Identității Naționale, alături de partenerii săi, i-au arătat atenția cuvenită, organizând peste 60 de evenimente și invitând în fața cititorilor germani peste 40 de autori. 

Subscribe to ministerul culturii