Miercuri, 30 Octombrie, 2019 - 13:00

România prezintă „Originile Europei“, prin Artefacte cu o vechime de aproape șapte mii de ani la festivalul EUROPALIA

Marţi, 24 Septembrie, 2019 - 12:54

Prima etapă a proiectului Patrimoniu100, finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului de proiecte, manifestări și acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial, s-a coagulat în jurul unei campanii naționale de conștientizare și educare privind necesitatea protejării patrimoniului cultural național și a combaterii vandalismului asupra monumentelor istorice.

Joi, 5 Septembrie, 2019 - 08:23

În perioada 5-8 septembrie 2019, la Bucureşti, Ministerul Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Uniunea Elenă din România şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale organizează a şasea ediţie a OLIMPIADEI INTERNAŢIONALE A ELENISMULUI, sub înaltul patronaj al Parlamentelor României şi Republicii Elene.

Competiţia se înscrie în preocuparea Ministerului Educaţiei Naţionale de a stimula excelenţa în cadrul învăţământului preuniversitar şi de a susţine afirmarea identităţii culturale şi lingvistice a minorităţilor naţionale din România.

Marţi, 27 August, 2019 - 19:45

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va finanţa 28 de reviste şi publicaţii culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, cu suma de 1,16 milioane de lei.

MCIN a publicat online lista cu revistele/ publicaţiile culturale care vor fi finanţate în conformitate cu prevederile Legii 136/2015, precum şi punctajul aferent fiecărei reviste şi suma alocată.

Luni, 26 August, 2019 - 20:00

Asociația “Liber la Educație, Cultură și Sport” (www.educatie.ong ), în parteneriat cu Ministerul
Culturii și Identității Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Institutul Cultural Român și
Universitatea Națională de Arte București, organizează cea de-a treia ediție a proiectului cultural - educativ
Concursul Național de Caligrafie, având ca susținători Agerpres și mari producători de instrumente de scris:
Faber Castell, Tombow, Lamy, Pentel și Stabilo.

Vineri, 2 August, 2019 - 14:08

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a participat astăzi, 2 august 2019, la evenimentul dedicat Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor, ce a avut loc la Monumentul Holocaustului din București.
Ceremonia a reunit reprezentanți ai Guvernului României și ai comunităților romilor, care au adus un omagiu victimelor Holocaustului săvârșit de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora, asupra Romilor.

Vineri, 12 Iulie, 2019 - 08:33

Cea de a 2-a ediţie a Marşului maşinilor eco-friendy (electrice şi hybrid), căruia i se adaugă de anul acesta şi Marşul bicicletelor "WE BIKE ROMANIA" va începe sâmbătă, de la ora 10.00, în parcarea de la Biblioteca Naţională.

Luni, 8 Iulie, 2019 - 09:19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale alocă anul acesta 1,17 milioane de lei pentru finanţarea nerambursabilă a revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori.

Dosarele pot fi depuse la minister până pe 5 august, iar pe 26 august vor fi anunţaţi câştigătorii.

În perioada 27 august - 6 septembrie vor fi semnate contractele.

Suma totală disponibilă este 1.176.750 de lei.

Miercuri, 12 Iunie, 2019 - 16:21

Cea de-a șaptea ediție a Săptămanii Haferland, cel mai mare eveniment local care are ca scop revitalizarea zonei săsești din Transilvania, va avea loc în perioada 25-29 iulie 2019.

Ediția din acest an este dedicată comunității, formate atât din locuitorii de odinioară ai satelor săsești, întorși acasă, cât și din turiști români și străini.

Joi, 6 Iunie, 2019 - 19:00

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a participat joi, 06.06.2019, la conferința de presă care a anunțat programul Ediţiei a 27-a a Festivalului EUROPALIA, în cadrul căreia România are, în premieră, statut de invitat de onoare.

EUROPALIA ROMÂNIA va reuni o serie de manifestări culturale și artistice extrem de diverse, de la creativitatea și expresia artistică a timpurilor străvechi la arta contemporană și modernă, oferind o privire de ansamblu asupra culturii, artei și istoriei românești.

Miercuri, 15 Mai, 2019 - 19:34

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a avut miercuri, 15 mai 2019, o întâlnire cu Președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin și cu reprezentanții Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România.

Tema dezbătută s-a referit la activitatea tipografică din România, în mod special a CNI CORESI SA. Liderii sindicali au solicitat sprijinul MCIN în privința zvonurilor legate de disponibilizarea angajaților și desființarea Imprimeriilor CORESI.

Joi, 9 Mai, 2019 - 13:57

Ministerul Culturii și Identității Naționale a fost reprezentat de Secretarul de Stat Mihai-Alexandru Gherghe la conferința „Cultural Synergies”, din cadrul „South-East European Cultural Meeting”. Evenimentul s-a desfășurat în Salonic (Grecia), în perioada 8 – 9 mai 2019 și a reunit miniștri ai culturii din zona de Sud-Est a Europei și reprezentanți ai Muzeelor și ai Instituțiilor Culturale din Europa de Sud-Est.  

Joi, 2 Mai, 2019 - 14:37

În contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în perioada de 7 - 8 mai 2019, va avea loc întâlnirea informală a Punctelor Europa pentru cetăţeni. Evenimentul se va desfăşura la Bucureşti, la Sala Media a Teatrului Naţional (TNB).

Luni, 15 Aprilie, 2019 - 20:09

Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021, lansează apelul privind Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului.

Programul RO-CULTURA este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 și vizează consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Miercuri, 10 Aprilie, 2019 - 17:41

A început numărătoarea inversă pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional EUROPALIA.

Luni, 8 Aprilie, 2019 - 18:16

Ministerul Culturii și Identității Naționale respectă prevederile Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare și acționează în consecință pentru salvarea patrimoniului cultural național.  

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 14:50

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel BREAZ, a participat astăzi, 2 aprilie, la Conferința „Dezvoltarea sustenabilă a industriei cinematografice din România", desfășurată la Palatul Parlamentului.

Marţi, 19 Martie, 2019 - 12:34

Cu această ocazie, autorii români - Ioana Baetica Morpurgo și Gabriela Adameșteanu - vor participa la evenimente organizate de Rețeaua Traduki, în care România este membru cu drepturi depline începând din luna aprilie a anului 2015.

Participarea din acest an la Târgul de la Carte de la Leipzig se înscrie în calendarul de acțiuni ulterioare programului de țară invitată de onoare la ediția din anul 2018.

Marţi, 5 Martie, 2019 - 18:33

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a avut marti, 5 martie 2019, o întrevedere cu directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Francis Gurry, în cadrul căreia au fost abordate teme legate de importanța protejării proprietății intelectuale, dar și a drepturilor de autor.

Joi, 28 Februarie, 2019 - 10:43

Ministerul Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organizează pe 1 martie 2019, evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2019” ce va avea loc la București, în Aula Ministerului Culturii și Identității Naționale, în prezența ministrului Valer-Daniel Breaz.  

Scopul evenimentului este de a celebra creația românească tradițională și de a marca importanța păstrării tradițiilor prin recunoștința față de persoanele ce promovează și lasă moștenire, tuturor, elemente de patrimoniu național imaterial.

Marţi, 26 Februarie, 2019 - 19:40

Bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a crescut anul acesta cu aproape 20 la sută faţă de anul trecut. Anunţul a fost făcut de Ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, care a menţionat că 40 de milioane de lei vor merge pentru restaurarea monumentelor istorice.

Vor fi reabilitate de asemenea din fonduri externe rambursabile Opera Naţională Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu sau Muzeul de Artă al României.

Miercuri, 20 Februarie, 2019 - 18:00

România a făcut un nou pas important în adoptarea Directivei Dreptul de autor în Piața Unică Digitală, un act legislativ care constituie, în momentul de față, unul dintre cele mai dificile dosare aflate în discuție la nivel european. Acordul politic obținut de România, în calitatea sa de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, cu Parlamentul European a fost validat astăzi, 20 februarie 2019, de Statele Membre UE, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER). 

Marţi, 19 Februarie, 2019 - 08:56

Mesaj al Ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, de ziua 19 februarie - Ziua Națională „Constantin Brâncuși”:

"Data de 19 februarie 1876, zi de sărbătoare naţională, este data la care se năștea, în satul Hobiţa, CONSTANTIN BRÂNCUȘI, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Pentru cultura română a fost pragul simbolic de la care a pornit un întreg flux de valori ale spiritualității noastre naționale și în jurul căruia se construiește încă un vast patrimoniu artistic ce ne-a așezat în universalitate. 

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 09:00

Ministerul Afacerilor Externe organizează la Bucureşti, în perioada 14-15 februarie 2019, sub patronajul Preşedinţiei României la Strategia Uniunii Europene a Regiunii Dunării, reuniunea Coordonatorilor Naţionali SUERD, cu sprijinul tehnic al Secretariatului regional SUERD. Scopul reuniunii este agrearea Foii de parcurs şi a Calendarului pentru revizuirea Planului de Acţiune al Strategiei.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 13:58
privind protejarea tuturor monumentelor istorice

Având în vedere starea critică a imobilului Băile ”Neptun” din Băile Herculane, Ministerul Culturii și Identității Naționale ia în calcul modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase.

În acest sens, menționăm că terenul aferent Băilor Neptun se află în situații litigioase, iar conform extrasului de carte funciară acesta este grevat de sarcini.

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 11:35

Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021, lansează apelul privind Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.
Programul RO-CULTURA vizează consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Marţi, 22 Ianuarie, 2019 - 18:45

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, se află la Bruxelles în perioada 21-24 ianuarie 2019, pentru o serie de reuniuni și întrevederi bilaterale în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Astfel,pe 22 ianuarie, oficialul român a prezentat în Parlamentul European prioritățile în domeniul culturii.

Miercuri, 19 Decembrie, 2018 - 11:39

Ministerul Culturii și Identității Naționale a întreprins demersurile legale în vederea recuperării de pe teritoriul Elveției a prejudiciului produs statului român de către un cetățean sârb, recuperând prin decizia de restituire de valori patrimoniale în dosarul nr. PR05.028795-FDA , suma de 95.000 USD, în cadrul procedurii de cooperare judiciară internațională în materie penală. 

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 11:23

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, împreună cu Filarmonica „George Enescu”, organizează pe 30 noiembrie 2018, de la ora 19.00, la Ateneul Român, pe scena cea mai încărcată de istorie a României moderne, simbol al identităţii şi culturii noastre,  un Concert dedicat Centenarului Marii Uniri. La împlinirea a o sută de ani de la realizarea celui mai important vis naţional, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va oferi un concert extraordinar, ai cărui protagonişti vor fi reprezentanţii a două generaţii de mari muzicieni români, una a consacrării, cealaltă a afirmării.

Sâmbătă, 24 Noiembrie, 2018 - 14:37

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a efectuat astăzi, 24 noiembrie 2018, o vizită de lucru la Alba Iulia, pentru a verifica stadiul lucrărilor Monumentului Marii Uniri, operă a sculptorului Mihai Buculei, însoţit de Prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai şi de reprezentantul Tobimar, Todor Florin.

Subscribe to Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale