Miercuri, 1 Iulie, 2020 - 10:23

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a adoptat, prin Ordin al Ministrului, implementarea schemelor de ajutor de minimis pentru acțiunile din Programul de promovare a exportului privind participarea operatorilor economici la târguri și expoziții internaționale în străinătate, organizarea de misiuni economice în străinătate și realizarea de studii de piață și pe produse.

Marţi, 23 Iunie, 2020 - 12:54

Fondul Proprietatea (denumit în continuare „Fondul”) îndeamnă Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de acționar majoritar al Hidroelectrica, să ia în considerare pe deplin riscurile privind achiziția activelor CEZ și să nu aprobe solicitarea companiei de a depune o ofertă angajantă.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 17:00

Gazele pentru populaţie se vor ieftini cu siguranţă în luna iulie, odată cu liberalizarea pieţei, iar consumatorii casnici trebuie să ştie că îşi pot schimba oricând furnizorul în cel mult 21 de zile, indiferent dacă au semnat sau nu contracte noi, a declarat, luni ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

El a explicat că România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene, la finele anului trecut, în cadrul unei proceduri de infringement, că va liberaliza piaţa gazelor naturale la 1 iulie 2020 şi piaţa energiei electrice la 1 ianuarie 2021.

Marţi, 16 Iunie, 2020 - 08:03

INTERVENȚIA MINISTRULUI ECONOMIEI, ENERGIEI ȘI MEDIULUI DE AFACERI VIRGIL POPESCU
LUNI 15 iunie – ORA GUVERNULUI
DEZBATERI SOLICITATE DE GRUPUL USR – TEMA – ”Măsurile economice post – covid și perspective de însănătoșire a economiei românești”

Luni, 15 Iunie, 2020 - 12:38

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Dan Dragoș Drăgan, a participat în data de 12 iunie 2020 la reuniunea informală a miniștrilor responsabili pentru piața internă și industrie, în format videoconferință. Aceasta a fost ultima reuniune organizată în cadrul actualului trio-ului de președinții a Consiliului Uniunii Europene format din România, Finlanda și Croația, fiind prezidată de Ministrul croat al economiei, antreprenoriatului și artizanatului, Darko Horvat.

Joi, 11 Iunie, 2020 - 08:47

Camera Deputaţilor, for decizional, a respins în şedinţa din 10 iunie 2020, iniţiativa legislativă a USR de desfiinţare a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. Pentru respingerea iniţiativei s-au pronunţat 182 de deputaţi, împotriva respingerii propunerii s-au pronunţat 44 de deputaţi şi 64 de deputaţi s-au abţinut. Anterior, la 23 aprilie 2020, Senatul a respins iniţiativa USR cu 114 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 3 abţineri.

Luni, 8 Iunie, 2020 - 09:40

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a adoptat, prin Ordin al Ministrului publicat în Monitorul Oficial, măsuri pe perioada stării de alertă, care vin în sprijinul IMM-urilor beneficiare ale programelor naționale destinate înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii derulate de MEEMA. 

Joi, 28 Mai, 2020 - 14:17

Terasele se vor deschide la 1 iunie, a declarat  la TVR ministrul economiei, Virgil Popescu, în direct prin telefon. iar patronii fac pregătiri pentru o redeschidere în condiții de siguranță.

Ținând cont și de evoluția pandemiei, observăm că totuși suntem pe o pantă descrescătoare am promis că în data de 1 iunie vom deschide terasele și ne vom ține de această promisiune, a declarat la TVR, ministrul  Economiei, Virgil Popescu.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 12:18

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 27 mai, a fost adoptată Hotărârea  de Guvern prin care proiectul de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației - Vișeu de Sus – Borșa” a fost declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. 

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 10:28
în contextul epidemiei COVID – 19

În condițiile pandemiei COVID-19 a apărut necesitatea urgentă de dispozitive medicale și echipamente individuale de protecție atât pentru a răspunde cerințelor din ce în ce mai mari ale sistemului de sănătate publică pentru astfel de produse, cât și pentru aplicarea măsurilor de distanțare socială la nivelul populației, în scopul prevenirii răspândirii și combaterii virusului.

Situația are caracter transversal la nivel mondial și european, este fără precedent în ultimii 50 de ani și reclamă mobilizarea unor resurse semnificative în toate domeniile de activitate.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 11:40

Guvernul, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat HG-ul privind recunoaşterea Asociației Constructorilor de Automobile din România ca fiind de utilitate publică.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 08:17

La iniţiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri în şedinţa de Guvern, în urma autorizării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea OUG a Guvernului nr.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 09:40

Executivul a adoptat o nouă serie de măsuri urgente, cu caracter excepţional, care să permită autorităţilor publice să intervină eficient şi cu mijloace adecvate pentru sprijinirea agenţilor economici afectaţi de măsurile adoptate pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei.

Vineri, 8 Mai, 2020 - 09:52

Executivul a adoptat, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, modificarea și completarea reglementărilor privind eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență prin includerea lunii aprilie ca bază de raportare pentru diminuarea veniturilor sau încasărilor operatorilor economici.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 14:05

Virgil – Daniel Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, împreună cu Tănase Stamule, consilierul premierului României Ludovic Orban au avut astăzi, 30 aprilie 2020,  întâlniri cu Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) şi Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), pentru a discuta despre comercializarea materialelor sanitare de protecţie, dat fiind faptul că din data de 16 mai va fi obligatorie purtarea măştilor de protecţie în transportul în comun şi în spațiile publice închise.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 14:00
„Construim împreună #ViataDupaCOVID19”

Prima consultare cu reprezentanții Guvernului pe marginea setului de măsuri rezultate din cercetarea inițiată de Ingenius Hub, în cadrul campaniei „Construim împreună #ViataDupaCOVID19”, a avut loc miercuri, 29 aprilie 2020. Discuțiile au fost legate de: măsuri fiscale pentru menținerea locurilor de muncă și susținerea industriilor afectate, propuneri de programe de finanțare pentru IMM-uri din fonduri guvernamentale și fonduri UE, măsuri de creditare, măsuri specifice pentru digitalizare.

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 09:07

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a decis prelungirea cu trei luni a perioadei până la care beneficiarii programului Start-Up Nation pot depune cererile de plată/rambursare aferente dosarelor de finanţare admise în limita bugetului. Conform prevederilor Ordinului Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr. 902/23.04.2020, cererile de plată/rambursare se pot depune până cel târziu la data de 28 septembrie 2020.

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 19:56

Producţia de autovehicule de la Dacia şi Ford va reîncepe pe data de 4 mai, a anunţat, joi, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"Din ce cunosc eu, atât Dacia, cât şi Ford vor reporni producţia de autovehicule în data de 4 mai", a spus ministrul.

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 10:48

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri lansează aplicația ”Registrul Național al Producătorilor” de echipamente, dispozitive medicale și nemedicale, materiale de necesitate destinate populației în lupta cu COVID-19. Prin intermediul acestei aplicații, ne dorim ca toți producătorii români care au obținut deja acreditarea pentru producția de echipamente medicale să se înscrie în acest registru, pentru a avea o bază de date la nivel național, în vederea unei mai bune coordonări în lupta împotriva noului tip de coronavirus.

Marţi, 21 Aprilie, 2020 - 11:07

Direcţia Generală Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) a deschis o linie telefonică dedicată persoanelor care doresc să afle detalii despre situaţia anulării pachetelor turistice şi a rambursării sumelor achitate, conform unui anunţ postat marţi pe pagina de Facebook a Ministerului Turismului.

Vineri, 17 Aprilie, 2020 - 11:34

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, declară că Programul de Promovare a Exportului s-a derulat în primele luni ale anului în conformitate cu programarea agreată împreună cu membrii Consiliului de Export.
 

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 08:40

Industria națională de apărare s-a reprofilat pentru a produce produse necesare prevenirii și combaterii pandemiei COVID-19. Pro-Optica și IOR au creat un parteneriat pentru dezvoltarea și fabricarea unui scaner termic, care permite scanarea precisă și rapidă pe fluxuri de acces persoane și alarmarea în cazul temperaturilor corpului care depășesc limita febrei.

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 10:44

Aplicația dedicată eliberării Certificatelor de Situație de Urgență este activă și poate fi accesată pe platforma http://prevenire.gov.ro

 ”Am lansat aplicația pentru eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență. Aș vrea să reamintesc că se eliberează exclusiv online și GRATUIT! Și, totodată, vreau să le atrag atenția operatorilor economici care solicită CSU că au nevoie de semnătură electronică digitală”, a declarat Virgil Popescu Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 19:00

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a anunţat, vineri, că intenţionează să lanseze o aplicaţie informatică pentru turism, care să permită tuturor agenţiilor, dar şi turiştilor, să transmită avansurile care au fost plătite pentru vacanţele din acest an, în vederea recuperării acestor sume.

Joi, 2 Aprilie, 2020 - 12:22
Cazuri punctuale

Cazuri punctuale

1. Cum pot beneficiarii programelor naţionale să suspende obligaţiile contractuale pe perioada stării de urgenţă ?

Marţi, 31 Martie, 2020 - 13:08

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a adoptat, prin Ordin al Ministrului publicat în Monitorul Oficial, măsuri pe perioada stării de urgență, în contextul răspândirii virusului SARS Cov-2, care vin în sprijinul IMM-urilor beneficiare ale programelor naționale destinate înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii derulate de MEEMA, respectiv:

• Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii “Start-up Nation - România, edițiile 2017 și 2018

Vineri, 27 Martie, 2020 - 12:57
Întrebări frecvente

1.Ce tip de certificat este necesar pentru a beneficia de ajutorul de șomaj tehnic de 75%?

Nu este necesar.

2.Pentru ce domenii se eliberează Certificatul de Situație de Urgență Tip I (ALBASTRU)?

Certificatul de Situație de Urgență Tip I se eliberează, până în acest moment:

-      Conform Ordonanței militare nr. 1/2020, pentru:

Vineri, 27 Martie, 2020 - 12:26

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat joi, 26 martie 2020, Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modalitatea de emitere și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Joi, 26 Martie, 2020 - 10:09

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a emis Ordinul prin care este stabilită metodologia de solicitare și eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență (CSU).

Marţi, 24 Martie, 2020 - 10:19

Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a anunțat că Sistemul Energetic Național funcționează la parametri optimi nefiind probleme de aprovizionare în acest moment.

”În aceste momente nu există probleme, iar Sistemul Energetic Național funcționează la parametri optimi. În fiecare companie s-au luat măsurile necesare pentru a-i proteja pe angajați, care fac o muncă esențială în această perioadă de criză, pentru fiecare dintre noi”, a declarat Virgil Popescu.

Subscribe to Ministerul Economiei