Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 13:00

Datoria administraţiei publice totaliza la finele lunii octombrie a anului trecut 364,905 miliarde lei, respectiv 36,9% din PIB, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor Publice.

Din aceasta, suma de 12,5 miliarde lei reprezenta datoria pe termen scurt şi restul pe termen mediu şi lung.

Cea mai mare parte din această datorie, adică 305,825 miliarde lei, era reprezentată de titluri de stat.

Vineri, 3 Ianuarie, 2020 - 10:22

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, se declară "îngrijorat" de împrumuturile Ministerului Finanţelor Publice de pe piaţa bancară din România.

Luni, 30 Decembrie, 2019 - 08:25

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat OUG pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

Documentul prevede majorarea, cu rata inflaţiei aferentă anului 2018, a bugetului pentru medicamente aprobat trimestrial (BAt), pentru trimestrul IV al anului 2019.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 19:39

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, că Bucureştiul nu figurează în proiectul Guvernului de rectificare a bugetului de stat, postat în urmă cu o zi pe pagina web a Ministerului Finanţelor Publice.

Vineri, 20 Septembrie, 2019 - 09:33

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat procedura pentru anularea restanţelor accesorii aferente obligaţiilor bugetare datorate la 31 decembrie 2018. Astfel contribuabilii vor putea solicita facilităţile fiscale reglementate în Capitolul II din Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019 până la 16 decembrie 2019. Notificarea privind intenţia de accesare a facilităţii fiscale şi cererea de acordare a facilităţii fiscale se pot depune inclusiv prin aplicaţia online "Spaţiul privat virtual".

Marţi, 10 Septembrie, 2019 - 12:50

Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor români, care au depus documentații complete. 
    Astfel, începand din 2017 până în prezent, A.N.A.F. a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse și aprobate. 

Luni, 9 Septembrie, 2019 - 11:11
Material de opinie de Maria Pascu, Manager Senior Servicii Fiscale, și Anca Preda, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România

Legislația privind consolidarea fiscală la impozitul pe profit pentru companiile din același grup, temă aflată pe agenda de discuții dintre mediul de afaceri și Ministerul Finanțelor Publice de câțiva ani, a fost conturată într-un proiect de Ordonanță publicat recent. Textul propus a fost preluat într-un proiect de lege aflat spre dezbatere și adoptare în Parlament.

Luni, 26 August, 2019 - 17:46
de Andreea Vlad, Manager Servicii Fiscale, și Robert Ionescu, Consultant senior Servicii Fiscale, Deloitte România

Odată cu sezonul estival, au reapărut și discuțiile privind principalele probleme cu care se confruntă sectorul HoReCa. Unul dintre subiectele puternic dezbătute a fost reglementarea bacșișului. 
Numeroasele dezbateri și consultări avute în acest sens cu jucătorii de pe piața de profil au condus la identificarea unor soluții legislative și tehnice menite să elimine dificultățile apărute în practică la momentul publicării Ordonanței de Urgență nr. 8/2015, ce reglementa inițial impozitarea bacșișului. 

Miercuri, 14 August, 2019 - 13:56

Ministerul Finanțelor Publice continuã demersurile de susținere a creșterii economice, de stimulare a antreprenorialului românesc și de facilitare a activitãții comerciale a mediului de afaceri. 
Astfel, s-a purtat un dialog permanent cu reprezentanții mediului de afaceri și au fost dezbãtute și agreate mai multe mãsuri fiscale. 

Vineri, 9 August, 2019 - 17:58
– IMM Invest România

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat normele metodologice de aplicare ale Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM Invest România. Programul încurajeazã și stimuleazã dezvoltarea IMM-urilor prin acordarea de facilitãți de garantare de cãtre stat pentru creditele acordate acestora. Pentru anul 2019 este alocat un plafon de garanții în valoare de 700 milioane de lei. 
Proiectul de act normativ stabilește: 

Vineri, 9 August, 2019 - 15:27

Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, desfășoară, în Spațiul Privat Virtual, o nouă campanie de informare a contribuabililor, pentru stimularea acestora de a se dota cu case de marcat electronice și pentru îndeplinirea voluntară a obligațiilor fiscale. 

Vineri, 9 August, 2019 - 08:48

Peste 65.000 de contribuabili au beneficiat, din februarie 2018 și până în prezent, de prevederile Legii prevenirii 
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin DGAF, a aplicat prevederile Legii prevenirii în primele șase luni ale anului 2019, în cazul a peste 18.400 de contribuabili. 

Marţi, 6 August, 2019 - 09:00

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. 

Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. 

Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor. 
De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați. 

Miercuri, 17 Iulie, 2019 - 15:10

MFP propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de cãtre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevãzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. c) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 28/1999) de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017. 

Joi, 11 Iulie, 2019 - 13:29

Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, a continuat astăzi, în toate județele țării,  seria consultărilor cu mediul de afaceri pe tema prevederilor proiectului Ordonanței Guvernului privind instituirea unor facilități fiscale. 

Joi, 11 Iulie, 2019 - 10:15

Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de act normativ care prevede înființarea Autoritãții Vamale Române, ca instituție de specialitate a administraþiei publice centrale în domeniul vamal, cu personalitate juridicã. 

Joi, 11 Iulie, 2019 - 08:56

Ministerul Finanțelor Publice și ANAF propun un nou mecanism pentru automatizarea înființãrii și ridicãrii popririlor bancare de cãtre organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silitã. 

Astfel, disponibilitãțile banești existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare și, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfãșuratã de aceștia. 

Miercuri, 3 Iulie, 2019 - 11:50

Ministerul Finanțelor Publice vine în sprijinul mediului de afaceri și continuã procesul de simplificare și flexibilizare a schemelor de ajutor de stat pe care le administreazã. 

Joi, 27 Iunie, 2019 - 13:08

Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, organizează, în lunile iulie şi august, întâlniri cu contribuabilii, precum şi cu distribuitorii şi unităţile acreditate de service pentru AMEF. În cadrul întâlnirilor, toate întrebările contribuabililor cu privire la tema  "Case de marcat: facilităţi, obligaţii, termene" vor primi un răspuns adecvat din partea specialiştilor ANAF. 
        
        În luna iulie, întâlnirile cu contribuabilii sunt programate astfel: 

Joi, 20 Iunie, 2019 - 11:40

O țară fără granițe securizate va fi întotdeauna o țară vulnerabilă, lipsită de protecție în fața celor care vor dori să-i încalce pragul cu forța, să obțină profit fără să-i dea nimic la schimb sau pur și simplu să-i folosească pământul ca spațiu de tranzit ca și cum i s-ar cuveni. Problema frontierelor românești a fost abordată cel mai adesea din perspectiva aderării la spațiul Schengen, pierderilor bugetare cauzate de contrabandă sau migrația ilegală.

Marţi, 4 Iunie, 2019 - 18:34

Programul „Prima Casă” ar putea deveni programul „O familie, O casă” încă de la finalul lunii iunie prin proiectul de OUG publicat încă de la finalul lunii mai de Ministerul Finanţelor Publice.

Noua variantă a programului vine cu dobânzi fixe cuprinse între 0,9% şi 5,5%, iar plafonul maxim care poate fi accesat se ridică la 570.000 lei (aproximativ 120.00 euro), faţă de uin plafon pe programul „Prima Casă” de 250.000 lei.

Miercuri, 22 Mai, 2019 - 15:14

Ministerul Finanțelor Publice încurajează investitorii să depună cereri pentru finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat 807/2014, care vor fi analizate în sesiune continuă, iar în situația în care bugetul alocat se epuizează, la rectificarea bugetară vor fi asigurate sumele necesare astfel încât toate proiectele eligibile să primească finanțare pentru implementare.

Luni, 6 Mai, 2019 - 19:18

Agenția Națională de Administrare Fiscală anunţă că acei contribuabilii care nu dețin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale pentru a depune Declarația unică (aceasta se depune online, până la data de 31 iulie) sau pentru a-și crea cont în Spațiul Privat Virtual (SPV).

Joi, 2 Mai, 2019 - 09:17

Românii pot subscrie începând de joi pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei în cadrul Programului Tezaur, cu scadenţe la 1, 2, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% şi, respectiv, 5%, veniturile aferente fiind neimpozabile, informează Ministerul Finanţelor Publice.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 2 - 31 mai 2019 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului, în perioada 2 - 30 mai 2019 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban, iar în perioada 2 - 29 mai 2019 din mediul rural.

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 13:13

În legătură cu speculaţiile apărute în spaţiul public cu privire la circulara transmisă tuturor ordonatorilor principali de credite, Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări: 

În acest an, prin Legea bugetului de stat nr.50/2019, au fost asigurate sumele necesare plăţii drepturilor salariale în sectorul bugetar, stabilite conform legislaţiei în vigoare, respectiv Legea cadru 153/2017 şi OUG 114/2018. 

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat repartizarea pe trimestre a sumelor astfel adoptate de Parlament prin Legea bugetului de stat nr. 50/2019. 

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 11:05

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 au fost asigurate pentru întregul an bugetar 2019 resursele necesare pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului, centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, asistenţi personali sau, după caz, indemnizaţiile persoanelor cu handicap grav.

Bugetele locale au asigurată finanţarea integrală pentru plata acestor drepturi, atât prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale cât şi prin repartizarea a 100% din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat. 

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 11:04

Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni în valoare de 3 miliarde euro, lansată în data de 27 martie 2019 pe piețele financiare internaționale, au fost încasate cu succes, astăzi, de către Ministerul Finanțelor Publice. Suma atrasă prin această emisiune va consolida rezerva în lei și în valută existentă în prezent în Trezoreria Statului, la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanțare al anului 2019. 

Luni, 11 Martie, 2019 - 12:17

Şedinţa de Guvern, programată a se desfăşura luni, de la ora 11,00, a fost amânată pentru marţi.

Motivul amânării ar fi că Consiliul Economic şi Social nu s-a întrunit pentru a da aviz pe proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Finanţelor Publice privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe 2019.

Luni, 11 Martie, 2019 - 11:00

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a transmis o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă, prin care îi solicită acesteia să comunice la Bruxelles poziţia oficială a Guvernului în privinţa celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova.

Joi, 31 Ianuarie, 2019 - 08:36
pentru a fi informaţi cu privire la schemele de ajutor de stat

În acord cu politicile Ministerului Finanţelor Publice de flexibilizare a procesului de implementare a schemelor de ajutor de stat au fost adoptate H.G. nr. 476 / 2018 şi H.G. nr. 880 / 2018, de modificare şi completare a H.G. nr. 807 / 2014.

Subscribe to ministerul finantelor publice