Vineri, 14 August, 2020 - 15:33

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să lanseze programul IMM Factor - produs de garantare a creditului comercial, conform unui proiect de Ordonanță de urgență. Acesta ar urma să se adreseze IMM-urilor.

Proiect IMM Factor - garantare credit comercial

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 12:10

Emisiunea de euroobligațiuni lansată în data de 19 mai 2020 de Ministerul Finanțelor Publice s-a bucurat de un interes excepțional din partea investitorilor, România reușind o serie de performanțe care i-au consolidat, încă o dată, poziția de emitent sofisticat pe piețele externe de capital:

Vineri, 8 Mai, 2020 - 11:10

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, vineri, la Palatul Cotroceni, o şedinţă cu membri ai Guvernului şi guvernatorul BNR pentru evaluarea situaţiei economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la această şedinţă, care va avea loc la ora 12,00, vor participa prim-ministrul Ludovic Orban, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. 

 

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 10:52

Videoconferinţă de 4 ore a ministrului Marcel Boloş cu medicii pentru clarificarea accesării celor 470 de milioane de euro puse la dispoziţia spitalelor

- Managerii spitalelor pot decide asupra personalului ce primeşte stimulentul financiar, avându-se în vedere includerea şi altor categorii profesionale
- Acordarea stimulentului se va face începând din luna mai, fără a întârzia plata normală a salariilor medicilor
- 350 de milioane de euro pentru decontarea echipamentelor de testare, de protecţie şi de tratare achiziţionate începând cu 1 februarie anul acesta

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 10:14

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, spune că, la minister nu există niciun proiect privind restructurarea aparatului bugetar sau tăieri de salarii în sectorul public.

Vineri, 13 Martie, 2020 - 15:45

​Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, în contextul riscului de răspândire a epidemiei cu COVID-19, se prorogă primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, a anunțat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, pe Facebook.

Luni, 6 Ianuarie, 2020 - 20:48
Actualizarea accizelor cu creșterea prețurilor de consum era permisă până pe 20 octombrie

Ministerul Finanțelor recunoaște că a majorat ilegal nivelul accizelor în ultima zi a anului trecut  și a propus modificarea articolului din Codul Fiscal, care îi permitea actualizarea accizelor cu creșterea prețurilor de consum până pe 20 octombrie

Vineri, 3 Ianuarie, 2020 - 12:21

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, averizează că evaziunea fiscală a ajuns o problemă de securitate naţională.

Luni, 30 Decembrie, 2019 - 18:56
Ţinta de deficit bugetar pentru acest an a fost majorată de la 2,76% din PIB la 4,4%

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,56% din produsul intern brut după primele 11 luni din acest an, de la 2,8% din PIB la 10 luni, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor Publice.

În perioada ianuarie – noiembrie 2019, execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative, s-a încheiat cu un deficit de 37,05 miliarde de lei, faţă de 28,83 miliarde de lei în primele 10 luni. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, deficitul bugetar a urcat cu 11 miliarde de lei, respectiv o creştere de peste 40%.

Joi, 14 Noiembrie, 2019 - 19:19

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, deblocarea sumelor necesare plăţilor aferente contractului de achiziţie a rachetelor americane Patriot.

Potrivit acestuia, deblocarea fondurilor are loc în urma unei consultări cu Ministerul Finanţelor Publice.

"Trebuie să vă informez despre deblocarea sumei de două miliarde pentru efectuarea plăţilor aferente contractului pe rachetele Patriot, decisă cu ministrul Finanţelor", a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Sâmbătă, 31 August, 2019 - 08:48

Agenţia de rating Standard & Poor's a reconfirmat vineri perspectiva stabilă a economiei româneşti şi calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, informează Ministerul Finanţelor Publice.

Vineri, 23 August, 2019 - 18:15

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat procedura de aplicare a restructurării obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 ale debitorilor care au datorii principale în cuantum mai mari sau egale cu un milion de lei.
Proiectul de ordin al ministrului Finanțelor Publice este publicat pe site-ul MFP la rubrica Transparență decizională.
Propunerile, sugestiile sau opiniile dvs. cu privire la acest proiect de ordin pot fi transmise în scris și la adresa de e-mail: [email protected].

Vineri, 23 August, 2019 - 12:00

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat un proiect de act normativ care reglementeazã condițiile generale de înființare și funcționare a bãncilor naționale de dezvoltare, care sunt constituite și funcționeazã ca instituții de credit conform prevederilor Ordonanței de urgențã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului și ale Regulamentului UE nr. 575/2013, ale reglementãrilor emise de Banca Naționalã a României în aplicarea acestora, precum si ale altor acte normative aplicabile.  
 

Miercuri, 21 August, 2019 - 19:42

Ministerul Finanțelor Publice, în colaborare cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Sãnãtãții, îmbunãtãțește modelul și conținutul Declarației 112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate și o adapteazã la modificãrile legislației fiscale. 

Miercuri, 14 August, 2019 - 19:48

Ministerul Finanțelor Publice propune Ordonanța pentru instituirea unor mãsuri privind societãțile decapitalizate, care implemeneazã o serie de prevederi pentru îmbunãtãțirea cadrul legal reprezentat de legea societãților și legea contabilitãții.

Luni, 12 August, 2019 - 18:27
A rămas cum s-a stabilit

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, anunță că Executivul din care face parte a adoptat rectificarea bugetară. El a precizat că este o rectificare pozitivă. Aceasta a fost adoptată în varianta propusă inițial de Finanțe.

 

"Deficitul nu este în pericol. Asigură plata în întregime a salariilor, pensiilor și sumele necesare proiectelor de investiții aflate în derulare și cele care vor începe până la final de an și care vor necesita și plăți aferente", a spus Teodorovici.

 

Marţi, 6 August, 2019 - 15:00

Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pozitivă, care asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar, cele mai mari diminuări fiind operate, conform proiectului, la Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Cercetării.

Reprezentanţii MFP precizează că sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi.

Marţi, 6 August, 2019 - 10:10

Ministerul Finanțelor a publicat pentru dezbatere publică proiectul de ordonanță prin care se reduce numărul de posturi din aparatul de stat.

Joi, 25 Iulie, 2019 - 18:00

Ministrul Finanţelor a declarat joi, că vrea să condiţioneze gratuitatea studenţilor la transportul feroviar de performanţa academică.

Teodorovici a afirmat că facilităţile actuale pentru studenţi privează alte categorii sociale de posibilitatea de a avea transport gratuit. Numărul mare de studenţi care circulă cu trenul privează multe alte persoane de avea acces la această formă de transport, în viziunea ministrului.

Marţi, 23 Iulie, 2019 - 20:36

Valoarea totală a sumelor de recuperat de România din țări precum Coreea de nord, Irak, Sudan, Somalia, Nigeria etc. a scăzut, anul trecut. Este vorba de creanțele provenite din activitatea de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989. Dacă la finalul anului 2017 era vorba despre circa 775,8 milioane dolari, acum sunt 716,2 milioane dolari. Totuși, a crescut suma de recuperat din Cuba în ruble transferabile, de la 1,48 miliarde, la 1,52 miliarde.

Luni, 22 Iulie, 2019 - 09:18

Restructurarea financiară nu este o amnistie fiscală, ci un sprijin de conformare pentru companiile care au datorii faţă de stat, a afirmat duminică seara ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Miercuri, 17 Iulie, 2019 - 15:25

UNTRR solicită Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerului Transporturilor (MT) suplimentarea bugetului alocat în 2019 restituirii supraaccizei pentru transportatorii rutieri. Altfel, transportatorii vor fi nevoiţi să alimenteze în ţările vecine şi să majoreze tarifele.

Această măsură ar putea putea acoperi toate cererile din partea firmelor şi ar contribui la menţinerea competitivităţii industriei de transport rutier din România, informează reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România într-un comunicate remis miercuri.

Miercuri, 12 Iunie, 2019 - 08:55

Fiecare ministru are obligaţia să se încadreze în bugetele alocate şi să se asigure de creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor, iar dacă nu o face, poate să primească o amendă de până la 100.000 de lei, a avertizat marţi seara, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Marţi, 4 Iunie, 2019 - 08:55

Mihaela Triculescu a fost înlocuită din funcţia de şef al Fiscului de Mirela Călugăreanu, prin decizii ale premierului Viorica Dăncilă publicate în Monitorul Oficial. Mirela Călugăreanu a mai fost şef al ANAF, din iulie 2017 până la numirea lui Mişa.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a spus că Mirela Călugăreanu are foarte mare experienţă, fiind "un fiscalist de excepţie". 

Luni, 3 Iunie, 2019 - 13:02

Românii pot subscrie începând de astăzi, 3 iunie 2019, pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.

Joi, 23 Mai, 2019 - 13:48

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a spus, joi, că vor fi transferaţi 700 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului în cel de mediu pentru ca cei care au depus cereri de restituire a taxei auto până la 31 august 2018.

Printr-o Hotărâre de Guvern vor fi transferaţi 700 milioane lei din fondul de rezervă în fondul de mediu pentru restituirea taxei auto, a spus, joi, la Guvern, ministrul Eugen Teodorovici.

 

Luni, 20 Mai, 2019 - 08:18

Bonurile fiscale emise în data 24 aprilie 2019, cu o valoare de 914 lei, au ieşit câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale de duminică.

La această extragere au participat bonurile fiscale emise în perioada 1 - 30 aprilie 2019, iar fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii.

Dacă numărul cererilor de revendicare este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea celor maxim 100 de bonuri câştigătoare.

Duminică, 19 Mai, 2019 - 14:39

Extragerea bonurilor fiscale câștigătoare emise între 1 și 30 aprilie 2019 este programată duminică, 19 mai 2019. Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii.

Vineri, 10 Mai, 2019 - 12:00

Un număr de 600.000 de contribuabili care, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, au realizat venituri sub nivelul salariului minim pe economie vor fi scutiţi de plata contribuţiei de sănătate, iar valoarea sumei care face obiectul amnistiei se ridică la 1,035 miliarde de lei.

Subscribe to Ministerul Finanțelor Publice (MFP)