Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 13:27

Sume confiscate intrate în bugetul statului român urmare a cooperării dintre Ministerul Justiției, prin Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) și Agenția Antidrog din SUA
Guvernul României, prin intermediul Ministerului Justiției-ANABI, a încasat peste 170.000 $, sumă indisponibilizată de către Departamentul de Justiţie și Agenția Antidrog (DEA) din Statele Unite ale Americii ca urmare a investigațiilor derulate în cooperare cu autoritățile de aplicare a legii din SUA și România.

Joi, 19 Martie, 2020 - 11:20

Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane, prevede proiectul de OUG de modificare a Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptat de Guvern, la propunerea Ministerului Justiţiei.

Luni, 3 Februarie, 2020 - 18:21

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, luni, un proiect de ordin care prevede majorarea normelor de hrană pentru deţinuţi, ca urmare a creşterii indicelui preţurilor de consum cu peste 5%.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 10:07

Cei trei candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea în funcţia de adjunct al procurorului-şef al DNA susţin, joi, interviurile la Ministerul Justiţiei.

Aceştia sunt: Gabriela Popa, Mădălina Scarlat şi Elena Hach.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate pe 3 februarie.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 10:37
Declartia ministrului Justitiei Catalin Predoiu

Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, a anunţat rezultatul selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcțiilor vacante de conducere: Procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Procuror șef al DNA și Procuror șef al DIICOT
În temeiul art. 54 din Legea nr.304/2004 privind Statutul magistraților, voi adresa Președintelui României, Klaus Iohannis, următoarele propuneri de numire:

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 09:40

Ministerul Justiției va anunţa, marți, propunerile pentru ocuparea funcțiilor de șef la DNA, Parchetul General și DIICOT, după care lista va fi înaintată CSM pentru obținerea avizului consultativ.

Lista procurorilor care au susținut interviul pentru şefia Parchetului General este: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu - Marian Drilea - Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache, Răzvan Horaţiu Radu.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 09:38

Cei cinci candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) susţin, vineri, interviurile la Ministerul Justiţiei.

Este vorba despre Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.
Săptămâna aceasta au mai susţinut interviurile candidaţii pentru posturi de conducere în Parchetul General şi la DNA.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 15:25

Marți sunt intervievați la Ministerul Justiției o parte din candidații la șefia Parchetului General: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea și Laura Oprean.

Daniel Horodniceanu, Gabriela Scutea, Horațiu Radu, Ionel Corbu, Florin-Daniel Cășuneanu, Laura Oprean, Marian Drilea și Sorin Vasilache s-au înscris în cursa pentru ocuparea funcției de procuror general.

Calendarul interviurilor:

Miercuri, 1 Ianuarie, 2020 - 15:44

Este un parchet înființat în 2018 la inițiativa PSD cu specialitatea de a investiga plângerile penale împotriva procurorilor și judecătorilor care prin acțiunile, dar și prin inacțiunile lor, au încălcat prevederile legale.

      CARE ESTE MOTIVUL PENTRU CARE S-A STABILIT CĂ ESTE NECESAR SIIJ?

Întreg Poporul Român a rămas fără nici un instrument prin care să poată desființa hotărârile judecătorești pronunțate de Statul Român contrar legii și probelor sau prin care să poată forța procurorii să instrumentreze dosarele penale împotriva infractorilor.

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 19:19

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a cerut Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie statisticile privind numărul dosarelor ce privesc cauze de corupţie ale magistraţilor instrumentate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi DNA.

Luni, 5 August, 2019 - 11:25

Ministrul Justiţiei a sesizat procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea de cercetări în cazul cererii de demisie a procurorului-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, urmare a controlului dispus în baza Ordinului Ministrului Justiţiei nr.3/63452/443/P/2019 din 22.07.2019.

Joi, 25 Iulie, 2019 - 08:23

Ultima etapă pentru desemnarea celor trei candidaţi la funcţia de procuror european s-a încheiat, marţi, 23 iulie 2019, după susţinerea interviului de către ultimul candidat înscris în concurs, la sediul Ministerului Justiţiei.

Procedura de desfăşurare a selecţiei a fost organizată în mod transparent, iar orice procuror sau judecător care a respectat condiţiile legale a avut posibilitatea să se înscrie la concurs.

Marţi, 28 Mai, 2019 - 20:22

Social democraţii discută propunerile pentru ministerele Justiţiei, Fondurilor Europene şi Românii de Pretutindeni, după refuzul lui Klaus Iohannis de a numi propunerile anterioare, în discuţie fiind la Justiţie numele Anei Birchall, Titus Corlăţean sau Robert Cazanciuc, spun surse politice.

Marţi, 30 Aprilie, 2019 - 12:32

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a susținut, la sediul ministerului, o scurtă declarație de presă.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 16:00
Și daune morale pe măsura valorii: un leu!

Procurorul general a depus o acțiune la Curtea de Apel Alba în care cere ca Ministerul să publice pe site-ul propriu un comunicat în care să își ceară scuze pentru ceea ce scrie în raportul privind activitatea sa managerială.

În plus, avocatul lui Lazăr susține că cererea de suspendare a procedurii de revocare demarată de Tudorel Toader anul trecut, a rămas fără obiect.

Avocatul consideră că daunele morale de 1 leu și scuzele publice din partea ministerului reprezintă o reparare adusă reputației profesionale a lui Augustin Lazăr.

 

Miercuri, 10 Aprilie, 2019 - 15:55

Ministrul Justiţiei i-a respins pe toți candidații la funcția de procuror general - Augustin Lazăr, Gabriela Scutea, Daniel Horodniceanu și Marian Drilea. Procedura de selecție se va relua.

Joi, 21 Martie, 2019 - 17:55

Ministerul Justiției își retrage cererea de extrădare pe numele lui Sebastian Ghiță. Decizia vine după ce Curtea de Apel Ploiești a decis să anuleze mandatul internațional de arestare emis pe numele omului de afaceri care momentan se află în Serbia.

Fostul deptat Sebastian Ghiță  a fugit în Serbia în 2017, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.

Miercuri, 20 Martie, 2019 - 09:13

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referitor la ordonanţa de urgenţă pe completurile de 5 judecători, că „ministerul este un laborator care lucrează continuu".

„Ministerul este un laborator, care lucrează continuu. Avem direcţii, avem o direcţie de elaborare acte normative, când va fi cazul vă voi răspunde. Ministerul este un laborator. Direcţia de elaborare a legii pentru redactarea propunerilor de acte normative şi vă voi spune la momentul respectiv. Laboratorul funcţionează tot timpul", a declarat, miercuri, Toader, la Ministerul Justiţiei.
 

Vineri, 15 Martie, 2019 - 10:10

Ministerul Justiţiei a publicat, vineri, lista procurorilor care şi-au depus candidatura pentru funcţia de procuror în cadrul Parchetului European din partea României.

Lista este: Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach şi Daniel Horodniceanu.

„Toţi candidaţii au fost selecţaţi pentru susţinerea interviului în faţa comisiei de selecţie prezidată de ministrul justiţiei. Interviul va avea loc în data de 22 martie 2019, începând cu ora 08.00,la sediul Ministerului Justiţiei”, mai anunţă Ministerul.

Luni, 4 Martie, 2019 - 19:45

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, luni, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică unele prevederi ale OUG 7/2019.

Miercuri, 20 Februarie, 2019 - 17:37

DIICOT va transmite către Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei o propunere de reconfigurare a competenţei instituţiei cu privire la infracţiunea de evaziune fiscală, mai precis în sensul stabilirii unui prag valoric însemnat al prejudiciului cauzat bugetului.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 18:18

Ministerul Justiţiei, Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Ministerul Public au semnat protocolul tripartit privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor din oficiu, pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, anunţă instituţia condusă de Tudorel Toader.

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 16:04

Tudorel Toader a publicat marţi, pe Facebook, salariile angajaţilor din penitenciare, în contextul în care sindicaliştii au anunţat că intenţionează să picheteze Ministerul Justiţiei pentru că, potrivit acestora, nu este aplicată legea cadru a salarizării unitare, fără discriminări.

„O simplă informare privind salarizarea din ANP dar să nu facem comparaţie cu drepturile salariale şi sporurile celor ce nu le au!”, a scris ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Potrivit postării ministrului, salariile angajaţilor din penitenciare arată în felul următor:

Vineri, 1 Februarie, 2019 - 09:12

În urma deciziei din 28 ianuarie 2019, Ministerul Justiției din Republica Cehă acordă compensații unui fost refugiat din Germania de Est, rănit în 1982 de gărzile de pe frontiera fostei Cehoslovacii în timp ce încerca să treacă dincolo de cortina de fier. Reamintim că IICCMER face apel public în această perioadă pentru strângerea de informații relevante privind încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale în cazul tentativelor de trecere a frontierei în perioada 1947-1989, mai ales la granița României cu fosta Yugoslavie, pe Dunăre, dar nu numai.

Joi, 3 Ianuarie, 2019 - 10:06

Ministrul Tudorel Toader a scris pe Facebook că Ministerul Justiţiei nu transmite proiectele de lege în Parlament, şi că ar trebui făcută o distincţie între proiectele de lege elaborate de instituţie şi punctele de vedere transmise comisiilor parlamentare. 

Luni, 19 Noiembrie, 2018 - 16:38

Ministrul Justitiei a precizat, luni, in sedinta CSM, ca nu va respecta recomandarea MCV de a suspenda procedurile de numire si revocare a sefilor de parchete. Precizarea a fost făcuta ca urmarea a unei intrebari a unuia dintre procurorii din Sectia de specialitate a CSM.

Redam dialogul dintre cei doi:

Membru CSM: Săptămâna trecută a apărut raportul MCV. Una dintre recomandări e suspendarea procedurilor de revocare a procurorilor de rang înalt. Cum vă raportați la aceste raportări, cum ar trebui să ne raportăm noi la aceste recomandări?

Luni, 19 Noiembrie, 2018 - 15:46

Ministrul Justiției Tudorel Toader va scăpa de remaniere! 

Tăriceanu a declarat sâmbătă, la Brașov, că își păstrează aprecierile pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Eu nu sunt prezicător, dar aprecierile pe care le-am făcut la adresa domnului Tudorel Toader mi le păstrez”, a spus Tăriceanu.

Tudorel Toader declara, vineri, că nu ştie dacă va fi remaniat sau nu, însă sublinia că nu este „bătut în cuie” în această demnitate şi că, dacă Guvernul va desemna un alt ministru, el îi va preda mandatul şi se va retrage.

Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 09:57

În data de 15 noiembrie 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, a avut loc întrevederea prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministrul justiţiei, cu noul comisar al drepturilor omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic.

Din delegaţia Comisarului Drepturilor Omului al Consiliului Europei au mai făcut parte domnul Ozgur Derman, director adjunct şi doamna Patricia Otvos, consilier; iar din partea ministerului a mai participat şi domnul Ilie Cute, personal de specialitate asimilat judecătorilor şi procurorilor - Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului.

Marţi, 2 Octombrie, 2018 - 13:36

În data de 3 octombrie 2018, începând cu ora 12.00, peste 300 de sindicaliști din Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor protestează în fața Ministerului Justiței (Apolodor, 17) împotriva indolenței și incompetenței ministrului Tudorel Toader.

La aceeași dată, începând cu ora 09.30, sindicaliștii se vor întâlni la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (Maria Ghiculeasa, 47) pentru a se organiza și a-i cere cu acest prilej demisia directorului general împuternicit ilegal Marian Dobrică.

Luni, 3 Septembrie, 2018 - 20:20

Îngrijorat că prin acțiunile sale la Ministerul Justiției stârnește „viespile” contestării și că partidul căruia i s-a alăturat la guvernare - fără a fi membru - ar putea să fie nevoit să îl remanieze, Tudorel Toader și-a luat o măsură de prevedere și s-a orientat spre profesia de notar. El beneficiază de prevederile legale care dau dreptul foștilor magistrați de la Înalta Curte să opteze pentru profesia notarială fără examen, prevedere inclusă și de modificările legii Curții Constituționale.

Subscribe to Ministerul Justiției