Joi, 10 Septembrie, 2020 - 12:21

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad şi Academia Bârlădeană vă invită marţi, 15 septembrie 2020, ora 11:00, la vernisajul expoziţiei "Comori din literatura universală", ce va avea loc la sediul muzeului din str. Republicii, nr. 235.

Marcând în mod simbolic diversitatea lingvistică şi identitatea culturală a popoarelor lumii, prin intermediul culturii scrise, expoziţia prezintă 200 de cărţi şi publicaţii tipărite în limbi străine engleză, franceză, germană, belgiană, italiană, spaniolă, greacă, rusă, sârbă, suedeză, estonă, poloneză şi maghiară.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 12:30

Consiliul Judeţean Vaslui împreună cu Muzeul Vasile Pârvan", Bârlad vă invită la o expoziţie vizual-muzicală în aer liber, sub genericul "Armonii de vară". Expoziţia prezintă o colecţie de discuri de vinil din patrimoniul muzeului bârlădean, cu înregistrări din perioada anilor '60-'90, ce aparţin unor renumiţi interpeţi români cum ar fi Maria Tănase, Ioana Radu, Ion Vasilescu, Aurelian Andreescu, Gică Petrescu, Ion Voicu, Gheorghe Zamfir sau Tudor Gheorghe şi ale unor formaţii româneşti precum Phoenix, Sfinx sau Savoy.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 10:57

Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziţie cu tematică arheologică în colaborare cu Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, Institutul de Arheologie din Beijing al Academiei de Ştiinţe Sociale a Chinei, Muzeul Sitului şi Culturii Yangshao şi Atelierul de ceramică pictată din Yangshao (China).

Acest proiect a fost iniţiat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 10:11

La 4 iunie 2020 se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, tratat care a consfinţit, printre altele, traseul frontierei de vest a României, după încheierea Primului Război Mondial.

Conferinţa de Pace de la Paris, 1919-1920, s-a impus în istoria relaţiilor internaţionale, în primul rând, prin importanţa hotărârilor sale, care au schimbat nu numai harta Europei, dar şi soarta unor naţiuni, inclusiv a naţiunii române.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 10:35

"Copilăria este o lume de miracole şi de uimire a creaţiei scăldate în lumină, ieşind din întuneric, nespus de nouă şi proaspătă şi uluitoare. Copilăria se termină atunci când lucrurile încetează să ne mai mire." (Eugene Ionesco)

Consiliul Judeţean Vaslui şi Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad urează tuturor copiilor

La mulţi ani şi o copilărie fericită!

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 08:21

Imagini realizate la Observatorul Astronomic şi în taberele de astronomie, între anii 2015 - 2020

Serviciul de Astronomie din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad, vă propune o expoziţie unică, cu imagini din arhiva Observatorului Astronomic, realizate pe parcursul anilor 2015 - 2020. Acestea au fost obţinute prin intermediul instrumentelor optice şi a echipamentelor aflate în dotarea Observatorului Astronomic, dar şi imagini realizate în taberele de astronomie din afara oraşului Bârlad.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 13:08

Înţelegând menirea muzeului, respectiv aceea de a oferi, în permanenţă, publicului motive de încântare şi satisfacţie, am decis ca în aceste momente tensionate - în care adunarea la un loc a unui număr mare de persoane nu este indicată - să încercăm a asigura clipe de relaxare şi încântare iubitorilor de artă, mulţi dintre aceştia fiind obligaţi să rămână, pentru un timp, izolaţi. În consecinţă, am căutat, şi sperăm noi, chiar am găsit calea prin care publicul să vină în contact cu frumosul, fără a-şi asuma vreun risc.

Luni, 16 Martie, 2020 - 09:21

Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziţie cu tematică arheologică în colaborare cu Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui, Muzeul Bucovinei Suceava şi Liceul Teoretic "Ion Neculce" Târgu Frumos.

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 12:55

Muzeul "Vasile Pârvan" are deosebita plăcere de a vă propune spre audiţie un nou recital de muzică clasică, primul din acest an, având drept protagonistă o pianistă care are profunde legături cu oraşul nostru. Este vorba de doamna Elena Mădălina Busuioc, profesor asociat la Universitatea de "Arte George Enescu" din Iaşi, Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, disciplinele Pian general, Acompaniament Canto/Dirijat orchestră.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 09:18

Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad organizează joi, 13 februarie 2020, conferinţa "Alexandru Vlahuţă, omul verigă de legătură al culturii române" susţinută de scriitorul Mircea Platon şi lansarea celui mai recent volum al acestuia, sub titlul "Alexandru Vlahuţă, primul şi ultimul".

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 10:33

Începând de anul acesta, Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad vă propune o nouă serie de ateliere de creaţie, desfăşurate sub egida secţiei Personalităţi Bârlădene şi Bibliotecă. Astfel, în prag de primăvară, în intervalul 1 februarie - 1 martie 2020, au loc atelierele de confecţionat "Felicitări pentru cei dragi". Întâlnirile creative se adresează tuturor copiilor care doresc să le transmită mesaje frumoase celor apropiaţi, într-un mod literar-artistic inedit.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 11:39

Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, două activităţi dedicate Zilei Culturii Naţionale. Este vorba despre o conferinţă-dezbatere de promovare a lecturii în rândul tinerilor, intitulată "De ce (să) citesc?", ce se va desfăşura la Liceul Pedagogic "Ioan Popescu", Bârlad, începând cu ora 10,00 şi o conferinţă cu tematică literară, sub genericul "Ochii lui Hyperion. Privirea genială", care va avea loc la sediul central al Muzeului "Vasile Pârvan", Bârlad, de la ora 13,00.

Marţi, 19 Noiembrie, 2019 - 11:00

Consiliul Judeţean Vaslui şi Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad vă invită sâmbătă, 23 noiembrie 2019, ora 13:00, la conferinţa "Colecţionarul secolului XX" în care va fi prezentată colecţia de artă dr. Constantin Teodorescu.

Totodată, în cadrul conferinţei, va fi prezentat şi catalogul expoziţiei ce conţine gânduri şi impresii despre omul, colecţionarul, medicul, Constantin Teodorescu şi imagini cu toate lucrările ce aparţin acestei frumoase colecţii de artă.

Miercuri, 30 Octombrie, 2019 - 10:07

Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad invită publicul la un nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania, ediţia a 5-a.

KineDok este un program internaţional de distribuţie alternativă pentru filmul documentar, care se desfăşoară în şapte ţări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociaţia One World România, în strâns parteneriat cu festivalul de film.

Joi, 24 Octombrie, 2019 - 11:29

KineDok este un program internaţional de distribuţie alternativă pentru filmul documentar, care se desfăşoară în şapte ţări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociaţia One World România, în strâns parteneriat cu festivalul de film.

Fiecare ţară contribuie la catalogul comun cu unele dintre cele mai interesante documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de localităţi din toate cele şapte ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Miercuri, 23 Octombrie, 2019 - 10:19

Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad organizează sâmbătă, 26 octombrie 2019, ora 10:00, Sesiunea juniorilor "Vasile Pârvan".

Aflat la ediţia a II-a, concursul de creaţie literară se va desfăşura la sediul central al muzeului şi va cuprinde expunerea lucrărilor pe două secţiuni: PROZĂ ŞI POEZIE. Au fost înscrise 55 de lucrări, din care 32 la secţiunea de POEZIE şi 23 la secţiunea de PROZĂ.

Vineri, 13 Septembrie, 2019 - 09:59

Eventera şi Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad te invită în perioada 18-27 septembrie într-o călătorie prin lumea simţurilor în "Laborator 2.0". Expoziţia este adresată copiilor cu vârste între 5 şi 14 ani şi îşi propune să le ofere acestora o experienţă educaţională nonformală care să le deschidă simţurile pentru ştiinţă.

Joi, 12 Septembrie, 2019 - 09:30

Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială "Vasile Pârvan", Bârlad, vă invită la Recitalul de poezie "Versuri culese de pe plaiuri tutovene", desfăşurat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediţia a XXVII-a. Evenimentul va include un moment poetic şi unul muzical de inspiraţie folclorică.

Luni, 15 Iulie, 2019 - 13:27

În noaptea de 16 spre 17 iulie 2019 va avea loc o eclipsă parţială de Lună. Magnitudinea eclipsei în momentul fazei maxime va fi de 0.6531 sau 65.31%, Lună va intra destul de mult în conul de umbră al Pământului.

Eclipsele de Lună se produc atunci când Pământul este poziţionat între Soare şi Lună, umbra planetei noastre ajunge pe suprafaţa Lunii. Eclipsele de Lună au loc numai atunci când Luna este în faza de Lună Plină, şi când aceasta este în apropierea de unul de nodurile sale.

Vineri, 12 Iulie, 2019 - 11:27

Începând cu data de 12.07.2019, Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad, vă invită la expoziţia "Galeria Creativă", ce va fi deschisă la sediul muzeului din Bd. Republicii, nr. 235, pe toată perioada vacanţei de vară. Vor fi expuse lucrări din literatură, artă şi astronomie, realizate de copiii care au participat la atelierele de creaţie coordonate de bibliotecar Valentina Fornea, muzeograf Gabriela Albu, desenator Nicuşor Maxim, şi de la Şcoala de vară de Astronomie "Descoperă Universul!", organizată de muzeograf Ciprian Vîntdevară.

Miercuri, 10 Iulie, 2019 - 08:12

Centrul de Informare Europe Direct Vaslui, Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad şi Teatrul "Victor Ion Popa" Bârlad, vă invită duminică, 14 iulie, ora 11, la ziua Ziua Porţilor Deschise şi Gala proiectelor REGIO.

În deschiderea evenimentului publicul iubitor de artă este invitat să participe la vernisarea unei expoziţii inedite, cu lucrări semnate de inegalabila artistă Cela Neamţu. Aceasta ne propune, spre vizionare, o interesantă colecţie de cămăşi (ii) româneşti, din toate ţinuturile ţării, extraordinare creaţii ale geniului românesc.

Luni, 3 Iunie, 2019 - 10:12

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul "Vasile Pârvan", Consiliul Local şi Primăria Bârlad vă invită la spectacolul extraordinar derulat sub genericul Flautul fermecat - "Flaut la puterea poeziei", susţinut de actorul Dorel Vişan şi flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu porneşte din nou la drum într-un turneu extraordinar. Între 6 iunie şi 1 iulie va susţine şase recitaluri în şase oraşe din cele trei provincii istorice ale României.

Marţi, 21 Mai, 2019 - 08:15

Planetariul din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad are în program un nou spectacol documentar de astronomie "De la Terra spre Univers" (From Earth to the Universe).

Recent la Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad, pe secţia de Astronomie s-a achiziţionat un spectacol documentar de astronomie "De la Terra spre Univers" (From Earth to the Universe).

Joi, 16 Mai, 2019 - 10:53

Planetariul din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad are în program un nou spectacol. "De la Terra spre Univers" (From Earth to the Universe).

Recent la Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad, pe secţia de Astronomie s-a achiziţionat un spectol de planetariu "De la Terra spre Univers" (From Earth to the Universe).

Miercuri, 15 Mai, 2019 - 09:23

O iniţiativă generoasă lansată în anul 1997, la Berlin, s-a transformat într-un mare eveniment cultural, patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituţii de cultură, îşi deschid porţile, simultan, până târziu în noapte.

Vineri, 26 Aprilie, 2019 - 11:33

Peste 150 de spații ale unor muzee și entități culturale publice și private din București și din țară vor fi deschise în noaptea de 18 mai pentru expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, dans, piese de teatru și concerte. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptat cu mare interes în fiecare an.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 11:21

La ceas aniversar, Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad, în colaborare cu Asociaţia "Muzeul Jucăriilor" din Bucureşti şi Şcoala Gimnazială "Vasile Pârvan" din Bârlad, vă invită sâmbătă, 6 aprilie 2019, ora 11:00, la expoziţia temporară "Amintiri din copilărie", dedicată împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea instituţiei noastre.

Joi, 28 Martie, 2019 - 08:58

Ora Pământului, are loc sâmbătă, pe 30 martie 2019, în intervalul orar obişnuit: 20.30 - 21.30, va reuni încă o dată milioane de oameni din întreaga lume care-şi arată angajamentul faţă de Planetă. Ora Pământului 2019 este un moment-cheie pentru oameni, companii, autorităţi să îşi folosească puterea pentru a face schimbări la nivel personal, dar şi la nivel global, încât să protejeze natura de care depinde bunăstarea şi dezvoltarea umanităţii.

Miercuri, 20 Februarie, 2019 - 08:36

Liviu Suhar este o importantă personalitate a culturii româneşti, cu o profundă pregătire şi o puternică apetenţă faţă de tradiţiile picturii româneşti, dar şi pentru modernitate. Întreaga sa carieră şi-a construit-o pornind de la convingerea că "arta înseamnă, în primul rând decantare şi ulterior o aprofundare a sinelui, nu o căutare furibundă a consacrării, pe o direcţie comod pavată"

Luni, 17 Decembrie, 2018 - 11:15

Ca în fiecare an Serviciul de Astronomie din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad, publică lista cu cele mai importante fenomene astronomice. Aceste evenimente sunt grupate în 3 categorii: fenomene astronomice vizibile pe glob, fenomene astronomice vizibile din ţara noastră, şi a treia categorie se referă la acele fenomene astronomice cu un impact mai mare în rândul celor pasionaţi de astronomie.

Fenomene astronomice pe glob - nu sunt vizibile din România 

Eclipsa parţială de Soare din 6 ianuarie 2019 - Eclipsa este vizibilă din estul Asiei, nordul Oceanului Pacific.

Subscribe to Muzeul