Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 16:18

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea ordonanței de urgență care stabilește stocurile de urgență și măsurile instituirii carantinei, în contextul coronavirusului.

Comisia pentru Sănătate a Senatului a dat, ieri, raport favorabil Ordonanţei de Urgenţă ce priveşte situaţia coronavirusului, actul normativ stabilind stocuri de urgenţă şi instituirea carantinei.

Marţi, 25 Februarie, 2020 - 16:10

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care abrogă prevederea potrivit căreia angajaţii de la stat care îndeplinesc, prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu normă întreagă, o altă funcţie au dreptul la concediu de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 16:41

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 24.02.2020, Senatul a acordat următoarele premii:

Premiul de Excelență: FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU pentru calitatea excepţională a ultimelor șase ediții

Premiul pentru întreaga activitate actriță: RODICA MANDACHE

Miercuri, 19 Februarie, 2020 - 14:23

Ordonanța de Urgență privind anticipatele a fost respinsă de Senat. Actul normativ va fi trimis Camerei Deputaților, forul decizional.

Ordonanța de urgență a fost respinsă cu 85 de voturi, în timp ce 33 au fost pentru.

Actul normativ  care reglementează organizarea alegerilor anticipate a fost respins marți de Comisia juridică din Senat.

Miercuri, 19 Februarie, 2020 - 11:56

Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a extins programul-pilot privind acordarea unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi

Miercuri, 19 Februarie, 2020 - 09:37

Preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi, salută adoptarea de către Senat a unei propuneri legislative pentru completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, ce prevede recunoaşterea şi pedepsirea tipurilor de violenţă cibernetică în România.

Marţi, 18 Februarie, 2020 - 18:41

Ministrul propus pentru Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, a primit marţi aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Decizia a fost luată cu 23 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi trei abţineri de către membrii Comisiilor de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării de la Camera Deputaţilor şi Senat. 

Marţi, 18 Februarie, 2020 - 16:42

Cătălin Predoiu a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

S-au înregistrat 26 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi 10 abţineri. 

Marţi, 18 Februarie, 2020 - 14:39

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marți, raport de respingere pe ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgență.

Raportul de respingere a ordonanței de urgență care reglementează alegerile anticipate a fost adoptat cu opt voturi pentru și trei împotrivă.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență.

Luni, 17 Februarie, 2020 - 15:10

Luni, marţi şi miercuri miniştrii propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban II vor fi audiaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Potrivit programului aprobat de Birourile reunite ale Legislativului, luni intră la audieri Florin Cîţu - ministrul propus al Finanţelor (ora 12,00), Costel Alexe - ministrul propus al Mediului (ora 13,00), Nicolae Ciucă - ministrul propus al Apărării Naţionale (14,00) şi Marcel Vela - ministrul propus al Afacerilor Interne (15,00).

Luni, 17 Februarie, 2020 - 13:08

Update: Ministrul propus al Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat luni, la audierea în comisiile reunite de specialitate, că banii pentru majorarea pensiilor sunt în buget.
 
Banii pentru majorarea pensiilor sunt în buget, a declarat, luni, ministrul propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Miniştrii propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban II sunt audiaţi, luni, marţi şi miercuri, în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 12:51
Jurnaliștii nu fac profit. Fac doar patronii de presă (și nu toți)

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal, potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală.

S-au înregistrat 174 de voturi ”pentru”, 2 – ”împotrivă” şi 91 de abţineri, potrivit Agerpres.

Miercuri, 12 Februarie, 2020 - 09:38

Federația de Artă, Muzică și Sport, acreditată de Camera Deputaților (Parlamentul României) și Parlamentul European, lansează, alături de comunitatea românilor din Elveția, festivalurile internaționale „Fashion Celebriteas”, prin care dorește să descopere și să promoveze frumusețea și talentul românilor în toate colțurile lumii.

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 16:25

Valoare nominală a tichetelor de masă pe care le primesc angajaţii va creşte la 20 de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat în Camera Deputaţilor. Iniţiatorii proiectului susţin că valoare pe zi a tichetelor din România este printre cele mai mici din Europa şi nu este suficientă pentru a cumpara o masă de prânz.

Proiectul adoptat azi va fi trimis la Președintele României pentru promulgare, iar apoi ar umra să fie publicat în Monitorul Oficial.  

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 15:45

Bunicii care își îngrijesc nepoții ar putea primi o indemnizație de 650 de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit, luni, de Senat, inițiatorii fiind de părere că un copil este mai bine crescut de un membru al familiei, decât la creșă. For decizional este Camera Deputaților.

Potrivit proiectului de lege trecut tacit de Senat, bunicii pot primi 650 de lei indemnizaţie dacă își îngrijesc nepoţii, în condițiile în care aceştia vor putea prezenta documente care să ateste faptul că se află în relaţii bune cu nepotul şi că părinţii copilului şi-au dat acordul.

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 14:41

Audierile miniştrilor Cabinetului Orban II se vor desfășura în Parlament pe 17, 18 și 19 februarie. Votul în plenul camerelor reunite este programat pe 24 februarie, la ora 16.00, au hotărât Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat în şedinţă comună de către comisiile permanente al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 14:19
Clase cu mai puțini elevi, gratuitate pentru transport și accesul la muzee și spectacole

Elevii vor fi mai puțini într-o clasă și vor avea transport gratuit. Noile norme prevăd o medie de 17 elevi într-o clasă, dar nu mai puțin de 10.

La gimnaziu, clasele vor avea în medie 22 de elevi și nu mai mult de 26. În învăţământul universitar este o modificare importantă pentru rectori: o  persoană nu mai este limitată la două mandate.

Legea votată astăzi prevede și decontarea navetei școlare și gratuitate pentru elevi la accesul la muzee, concerte, teatru, operă, film:

Legea a fost trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 19:21

Programul audierii miniştrilor şi programul votului noului cabinet vor fi stabilite marţi în Birourile permanente reunite ale Parlamentului, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD.

Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 14:42
O ședință fierbinte, cât pe ce să dea în clocot

Update: Guvernul Orban a fost demis, la 3 luni și 1 zi de la învestire. Moțiunea de cenzură a PSD a trecut cu 261 de voturi

Ludovic Orban „Ați mințit că privatizam programele naționale de sănătate. Cine a dat OUG 27 prin care s-a introdus coplata în sănătate. Din cauza voastră, era să se introducă coplata. Nu numai că prin OUG dat aseara am amânat aplicarea OUG dată de voi.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 08:45
Vineri se votează „căderea” Guvernului Orban

Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", semnată de 208 parlamentari, a fost citită luni în plenul reunit al Parlamentului

Marți, birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc în şedinţă începând cu ora 12.00, pentru a stabili calendarul pentru dezbaterea şi votul la moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi.

Luni, 3 Februarie, 2020 - 19:00

Camera Deputaţilor a început, luni, prima sesiune ordinară din acest an.

Din 329 de deputaţi, şi-au înregistrat prezenţa 235, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

În prima şedinţă este aleasă componenţa noului Birou permanent: vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Camerei. Votul este secret, cu bile. 

Luni, 3 Februarie, 2020 - 18:45

Senatorul Vlad Alexandrescu este propunerea USR pentru preşedinţia Camerei superioare a Parlamentului, a anunţat luni liderul desemnat al senatorilor USR, Radu Mihail, care a precizat că "se va deschide o perioadă de negocieri".

"Am avut discuţii în cadrul grupului parlamentar de la Senat şi am decis că vom susţine un candidat - este vorba de senatorul Vlad Alexandrescu - care va fi candidatul nostru la preşedinţia Senatului", a declarat Radu Mihail la Parlament.

Luni, 3 Februarie, 2020 - 16:48
Dar a recâștigat-o câteva ore mai târziu...

Senatorul PSD Eugen Gioancă și-a anunțat, luni, demisia din partid și înscrierea în PNL. Prin demisia acestuia, PSD pierde majoritatea la Senat având în prezent 68 de parlamentari. Pierderea majorității de către PSD intervine în contextul în care Teodor Meleșcanu (numit de PSD) a demisionat din funcția de președinte al Senatului.

Senatorul Eugen Gioancă este înlocuitorul lui Claudiu Manda. Acesta a anunțat în plen că a trecut la grupul parlamentar PNL din Senat.

 

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 13:12

Moţiunea de cenzură depusă de PSD va fi prezentată în plenul Parlamentului luni, de la ora 14,00, au stabilit Birourile permanente reunite.

Data dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură urmează să fie stabilită într-o nouă şedinţă a Birourilor permanente.

Moţiunea de cenzură semnată de 208 parlamentari de la PSD şi UDMR, depusă în Parlament, joi.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 12:15

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere, se arată în textul moţiunii de cenzură intitulate "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", depusă joi la Parlament.

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 15:18

Parlamentarii au avut termen până luni să depună amendamente la proiect, care ulterior au fost transmise Guvernului.

USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, printre care eliminarea prevederii potrivit căreia cetăţenii care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 10:38
Adrian Solomon a votat împotriva proiectului pe care chiar el l-a inițiat: indemnizația pentru ziariștii pensionari

Camera Deputatilor a dezbatut si votat  proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistratilor si parlamentarilor, in sesiune extraordinara.

Voturile "pentru" au apartinut PSD (113), PNL (72) USR (23), PMP (10), ALDE (3), Pro Europa (11), minoritati (10), neafiliati (5).

S-au abtinut de la vot deputati UDMR (13), ALDE (3) si cate unu de la grupul minoritatilor si de la Pro Europa.

Magistratii isi pierd pensiile de serviciu. In schimb, militarii si politistii isi pot pastra aceste indemnizatii.

Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 19:00

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. S-au înregistrat 247 voturi pentru, niciun vot contra şi 21 de abţineri.

Prin urmare, proiectul prevede eliminarea pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor.
 

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 18:00

Miercuri va avea loc o sesiune comună a parlamentului în care Guvernul Orban își va angaja răspunderea pe modificarea legislației actuale în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi.

Se mizează că pentru PSD această metodă este răul cel mai mic comparativ cu o eventuală trecere a moțiunii de cezură cu care cei de la PSD și cei de la UDMR  au amenințat în ultimele zile.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 18:46

Senatul este convocat pe 3 februarie în prima sesiune ordinară a anului 2020.

"În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale articolului 83 din Regulamentul Senatului, republicat, se convoacă Senatul României în prima sesiune ordinară a anului 2020, în ziua de luni, 3 februarie 2020", se arată în documentul transmis, joi, de Senat.

Subscribe to Parlament