Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 19:31
Notariatul român participă la „Europa în acte”, expoziție găzduită de Parlamentul European la Bruxelles

„Europa în acte”, expoziție găzduită de Parlamentul European la Bruxelles, în perioada 11-15 noiembrie 2019, prilejuiește notariatului român participarea cu documente de o valoare istorică remarcabilă: testamentul marelui om politic Nicolae Titulescu, certificatul de moștenitor și inventarul succesoral al academician prof.dr. Ana Aslan, precum și un fragment din Opisul Registrului Testamentelor din perioada 1952-1954 emis de Notariatul de Stat al Republicii Populare Române – Regiunea București.

Luni, 30 Septembrie, 2019 - 16:48

 Rovana Plumb, propunerea României pentru funcția de comisar european, a acuzat luni faptul ca in comisia juridica a Parlamentului European (JURI) s-a dorit exclusiv blocarea candidaturii sale, prin interventii ale lui Klaus Iohannis, Siegfried Muresan si Dacian Ciolos:

Luni, 30 Septembrie, 2019 - 08:06

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European are, luni, o ședință extraordinară pentru a lua o decizie în ceea ce privește conflict de interese, în cazul Rovanei Plumb. Forul legislativ a dat vot de respingere pentru aceasta în poziția de comisar european pe transporturi.

Comisia  va evalua conflictul de interese real sau potențial și al candidatului Ungariei pentru funcția de comisar european, Laszlo Trocsanyi. Ședința Comisiei urmează să aibă loc, luni, în intervalul orar 11.30 - 12.30, ora României,

Joi, 19 Septembrie, 2019 - 13:07
Dosarele în care este cercetată fosta șefă a DNA nu au contat pentru autoritățile decidente

Consiliul UE, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), a votat  pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Parlamentul European – cealaltă instituție implicată în numire, o susține pe Kovesi, ceea ce înseamnă că din acest moment vor începe formalitățile pentru instalarea acesteia în funcție.

Marţi, 16 Iulie, 2019 - 21:03
383 voturi pentru, 327 contra si 22 de abţineri

Cu 383 voturi pentru, 327 contra si 22 de abţineri, Ursula von der Leyen a fost aleasă marţi la Strasbourg în funcția de Președinte al Comisiei Europene, prin votul deputaţilor europeni.

Anunţul a fost făcut de preşedintele forului legislativ David-Maria Sassoli, care a spus că pentru Ursula von der Leyen urmează acum o perioadă dificilă pentru identificarea viitorilor candidaţi la funcţiile de comisari europeni, candidaţi care trebuie să fie apoi audiaţi şi votaţi de Parlamentul European.

Who s Who

Marţi, 2 Iulie, 2019 - 19:32
Corespondență din Strasbourg de la Carmen Dinu

Deputați europeni reprezentând 190 de partide politice din cele 28 de state membre, cu 61% eurodeputați noi, din care 60% bărbați și 40% femei și-a început marți activitatea la Strasbourg, sub conducerea președintelui în exercițiu Antonio Tajani.  

Noul Președinte al Parlamentului European va fi ales mâine dimineață la ora 9.00 (10.00 ora României), cu condiția ca liderii europeni să fi ajuns la o înțelegere privind persoanele care urmează să ocupe cele patru posturi de răspundere la nivel european.

Luni, 29 Aprilie, 2019 - 19:37
România are cei mai puțini străini - 0,6%

Migratia va fi una dintre temele cele mai fierbinti ale confruntarilor electorale pentru Parlamentul European, de vreme ce 38,5 de milioane de locuitori din UE (7,5%) nu aveau cetatenia tarii de resedinta la 1 ianuarie 2017.

Dintre non-rezidenti, 21,6 milioane de persoane (4,2%) aveau nationalitatea unei tari terte (din afara UE), iar 16,9 milioane erau cetateni UE, potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat, citate de AFP si Eyewitness News.

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 16:05

PSD anunță, pe pagina oficială de Facebook, că în urma insistenței europarlamentarior social-democrați, în Parlamentul European s-a adoptat sancționarea producătorilor care livrează marfă cu dublu standard de calitate, în funcție de țara Uniunii Europene.

”Astăzi am câștigat o luptă importantă în războiul nostru cu privire la standardele duble din UE!

Cu sprijinul major al PSD, Parlamentul European a aprobat astăzi amendamente care permit sancționarea producătorilor care distribuie aceleași mărci cu diferite ingrediente și calitate între Europa de Vest și cea de Est.

Sâmbătă, 20 Aprilie, 2019 - 10:11
După 24 de luni de la data intrării în vigoare va fi transpus în legislația națională.

La Strasbourg, la ultima sesiune plenară a actualului PE, deputații europeni au aprobat așa-numitul pachet "nou mecanism comercial pentru consumatori", care recunoaște ca practică comercială neloială furnizarea de alimente de la una şi aceeași marcă, dar cu diferite ingrediente și de calitate diferită. Documentul a fost aprobat de 474 de voturi, 163 voturi împotrivă și 14 abțineri, potrivit Sega și Rador.

Marţi, 9 Aprilie, 2019 - 14:25
Pentru falsificare de deconturi europene

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Petru Luhan. A fost timp  europarlamentar (2009 -2014), „copil de suflet” al  liderului PDL Gheorghe Flutur, care l-a și promovat pe lista de partid, timp în care a făcut pe „play-boy”-ul pe la cafenelele Parlamentului din Bruxelles.

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 22:26
Următoarea negociere - poate după constituirea noului parlament

Echipa Parlamentului European și a Consiliului UE nu au ajuns la un consens nici în a treia rundă de negocieri care a avut loc joi la Bruxelles pentru șefia Parchetului European, la care candidează Laura Codruța Kovesi și francezul Jean-François Bohnert.

Ba mai mult, cea de-a patra rundă de negocieri, programată pentru 10 aprilie, a fost anulată. Consiliul UE a propus negocieri pe 12 aprilie, dar Parlamentul European ar fi respins oferta. Negocierea s-ar putea amâna  până după constituirea noului Parlament European.

Joi, 28 Martie, 2019 - 11:57
Consiliul merge pe mâna candidatului francez

După ce ieri, la Bruxelles, reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului nu s-au înțeles în privința desemnării candidatului la funcția de europrocuror șef, primii mergând pe mâna lui Kovesi iar ceilalți preferându-l pe francez,

la București Laura Codruța Kovesi, va fi audiată astăzi, din nou, la Secţia de investigare a magistraţilor, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, susțin surse juridice pentru știripesurse.ro. Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ al lui Sebastian Ghiţă, relatează Știripesurse.ro.

Marţi, 26 Martie, 2019 - 20:23
În speranța că va trage lista peste prag

Preşedintele Traian Băsescu deschide lista candidaţilor Partidului Mişcarea Populară la alegerile pentru Parlamentul European.

Colegiul Naţional al PMP a votat lista celor 43 de candidaţi pentru Parlamentul European. Toţi cei care se află pe această listă sunt exclusiv membri ai PMP şi ocupă funcţii la nivel de partid.

 

Primele 10 locuri sunt ocupate de:

1. Traian Băsescu – senator, preşedinte de onoare al PMP

2. Eugen Tomac – profesor, deputat, preşedinte PMP

Miercuri, 20 Martie, 2019 - 17:00
Eurodeputații îi cer minstrului Daea să deschidă o discuție cu privire la anexele directivelor Naturii

Prezența crescută a speciilor protejate a carnivorelor mari a dus la daune economice semnificative pentru crescătorii de animale și pune în pericol păstoritul tradițional, economia locală și biodiversitatea. Statele membre cheltuiesc milioane de euro din fondul agricol pentru compensarea daunelor și a măsurilor de protecție ineficiente. În acest context, experții naționali, miniștrii agriculturii și deputații europeni s-au întâlnit ieri seară (18.03.2019) în Parlamentul European, unde au cerut în mod clar Comisiei să-și reconsidere abordarea privind protecția carnivorelor mari.

Duminică, 10 Martie, 2019 - 17:21

România are o legislație draconică prin care îngrădește foarte mult posibilitatea partidelor noi și a candidaților independenți de a avea reprezentare în Parlamentul European. Conform Legii 33/2007, partidele politice, alianțele electorale și organizațiile aparținând minorităților naționale sunt obligate să depună la BEC o listă de 200.000 de susținători, iar candidații independenți o listă de 100.000 de semnături. Acest sistem, evident, profită partidelor mari, cu infrastructură și logistică în teritoriu. Principalii câștigători sunt PSD și PNL.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 18:40

Guvernul a aprobat, astăzi, o serie de măsuri pentru buna organizare şi desfășurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2019.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 09:58
Medicii vor face apel la judecata lor profesională în prescrierea medicamentelor pe bază de canabis

Europarlamentarii au adoptat o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la autoritățile din statele membre ale Uniunii Europene să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente. Deputații europeni fac apel la statele membre să le permită medicilor să utilizeze judecata lor profesională în ceea ce privește prescrierea medicamentelor pe bază de canabis. Ei spun că, atunci când sunt eficiente, aceste medicamente trebuie să fie acoperite de sistemele de asigurări de sănătate, la fel ca alte tipuri de medicamente.

Miercuri, 13 Februarie, 2019 - 18:59

O Uniune Europeană cu mai puţină austeritate şi mai în ton cu aşteptările populare de creştere economică, diviziune și contraste în Uniunea Europeanǎ, migraţie, încredere în Alianța Nord-Atlantică, dar şi un dialog susținut cu Rusia și China, sunt câteva dintre temele abordate de prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, prezent la sesiunea plenarǎ a Parlamentului European în cadrul dezbaterilor privind viitorul Europei, într-un discurs care a durat peste 30 de  minute.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 18:27

Premierul italian Giuseppe Conte se intalneşte marţi la Strasbourg, cu deputaţii europeni, în cadrul dezbaterii privind viitorul Europei.

Conte a afirmat înainte de a sosi la Strasbourg, că guvernul său anti-sistem vrea să 'zguduie' Europa, relatează dpa.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 13:07
Acord provizoriu cu privire la disponibilitatea și independența studiilor științifice

Cetățenii europeni se vor bucura în curând de un acces mai ușor la informații științifice referitoare la chestiunea fundamentală a siguranței alimentare și a sănătății umane.

Președinția Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns astăzi la un acord provizoriu asupra unui nou regulament privind transparența și durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor în cadrul lanțului alimentar. Acordul provizoriu nu a fost confirmat încă oficial nici de Consiliu, nici de Parlamentul European.

Sâmbătă, 2 Februarie, 2019 - 12:02

Parlamentul European i-a dat lui Juan Guaido statutul de "Președinte interimar" al Venezuelei. Mexicul și Uruguay-ul pledează pentru un dialog politic.

Marţi, 22 Ianuarie, 2019 - 16:20
De către ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, se află la Bruxelles în perioada 21-24 ianuarie 2019, pentru o serie de reuniuni și întrevederi bilaterale în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Astăzi, 22 ianuarie, oficialul român a prezentat în Parlamentul European prioritățile în domeniul culturii.

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 14:36
Ministrul va avea intervenții în trei comisii

În intervalul 22-23 ianuarie 2019, ministrul Petre DAEA va prezenta prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în domeniile de activitate sectoriale, în cadrul Comisiei de Mediu (ENVI), Comisiei pentru Pescuit (PECH) și Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European, la Bruxelles.

În cadrul Comisiilor ENVI, PECH și AGRI, ministrul Petre DAEA va avea intervenții pe domeniile de activitate sectoriale:

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 13:30
Corespondență din Bruxelles de la Carmen Dinu

Membrii Cabinetului Dǎncilǎ vor participa sǎptǎmâna aceasta şi cea viitoare la o serie de întâlniri cu deputaţii europeni din comisiile de specialitate ale forului legislativ pentru a prezinta prioritățile preşedinţiei române UE pe diferite domenii de activitate.

Vineri, 18 Ianuarie, 2019 - 16:53

În luna septembrie a anului trecut, Parlamentul European a votat în favoarea directivei privind drepturile de autor. Regulamentul este o actualizare a unei directive din 2001 privind copyright-ul și vizează modernizarea acestor reguli pentru epoca digitală.

Joi, 17 Ianuarie, 2019 - 20:18
Măsura poate deveni efectivă doar dacă este votată de toți membrii Consiliului

Parlamentul European a votat, joi, raportul referitor la inghetarea fondurilor europene in cazul tarilor membre care nu respecta statul de drept si, la cererea unuia dintre initiatori, a fost retrimis la comisia de specialitate pentru negocierile urmatoare.

Votul privind protectia bugetului UE s-a dat joi la pranz, in plenul de la Strasbourg.
Deputatii europeni urmeaza sa inceapa negocierile cu privire la formularea finala a regulamentului cu ministrii UE, care nu si-au adoptat inca pozitia, votul final fiind dat in Consiliu.

Marţi, 15 Ianuarie, 2019 - 10:24

Aflata de luni la Parlamentul de la Strasbourg, premierul Viorica Dancila prezinta  in plen prioritatile presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Dupa prezentarea din plen, care are loc la ora locala 15:00, Viorica Dancila si presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, vor sustine declaratii de presa comune.

Premierul va avea apoi o intalnire cu grupul social-democratilor din PE, fiind singurul grup politic din Parlamentul European cu care se va intalni .

Duminică, 13 Ianuarie, 2019 - 15:18

Priorităţile Preşedinţiei României a Consiliului UE şi evaluarea rezultatelor preşedinţiei austriece din ultimele şase luni, precum şi regulile de îngheţare a plăţilor UE către statele membre care intervin în instanţele judecătoreşti sau care nu iau măsuri împotriva fraudei şi a corupţiei, se află pe agenda primei sesiuni plenare a Parlamentului European (PE) ce va avea loc în perioada 14-17 ianuarie la Strasbourg.

Vineri, 23 Noiembrie, 2018 - 15:38

Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Locuri de muncă, Investiţii, Creştere economică şi Concurenţă a declarat ieri ca “situaţia justiţiei din România afectează investiţiile şi dezvoltarea economică”.

Joi, 22 Noiembrie, 2018 - 20:34

Ostenit de efortul de a nu valida schimbările din Guvern, Iohannis a pus „punct” operațiunii. A anunțat că până după sărbători (cele naționale) nu va mai numi nici un alt ministru. Îi obligă astfel pe Șova (demisionat deja) și pe Stănescu (care se autoevaluează încă) să muncească peste programul... de guvernare STOP  Finanțele au anunțat cea de a doua rectificare bugetară.

Subscribe to PE