Marţi, 1 Septembrie, 2020 - 11:11

Radio România Cultural lansează, pe 7 septembrie, ȘTIRI PE VINIL, singurul matinal pe vinil din țară.

Peste 10.000 de discuri, adunate în peste 90 de ani de radio se vor auzi, în fiecare dimineață, pe singura frecvență națională dedicată exclusiv culturii. Gazdele noului matinal vor fi George Gîlea și Diana Joicaliuc. Timp de aproape două ore, de la 7:15, muzica de colecție va fi însoțită de cele mai importante știri ale actualității românești și internaționale.

 

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 12:12

De 1 Iunie, Radio România Cultural invită copiii din România să se alăture campaniei ‘’Our Windows, Our World” (Ferestrele noastre, lumea noastră). 
”Our windows, Our World” este un proiect căruia i s-au alăturat radiouri și televiziuni de pe toate continentele. Participă deja mii de copii din întraga lume, proiectul fiind sprijinit de UNICEF. 

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 13:00

Filosoful Andrei Pleşu va citi, în Vinerea Mare, de la ora15.30, fragmente din volumul său Despre îngeri, în cadrul campaniei #ACASĂ, pe care Radio România Cultural o desfăşoară în parteneriat cu editura Humanitas.

"Ingerii convertesc abisul dintre Dumnezeu şi om într-un spaţiu al comunicării. Ei dau consistenţă şi viaţă acestui spaţiu, transmiţând omului semnele lui Dumnezeu şi lui Dumnezeu rugăciunile omului", spune Andrei Pleşu în volumul său "Despre îngeri'', realizat şi în variantă sonoră, în lectura autorului.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 11:08

Radio România îşi uneşte forţele şi vine în faţa ascultătorilor săi cu o nouă producţie, de luni până vineri, de la ora 13:20 la 15:00, cu ştiri, interviuri, relatări, analize, soluţii şi speranţă, într-o emisiune realizată de Radio România Actualităţi cu sprijinul Radio România Cultural, Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Internaţional, RADOR şi al posturilor teritoriale ale SRR.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 09:51

Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată iniţial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunţate, luni, 30 martie 2020, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii GPS Cultural.

Câştigătorii premiilor speciale au fost: coregrafa Miriam Răducanu, care a obţinut 'Premiul de Excelenţă', Editura Humanitas, care a obţinut premiul 'Radio România Cultural 20', compozitorul Eugen Doga, distins cu premiul 'Lux Mundi' şi pianista Adela Liculescu care a primit premiul 'Celebrându-l pe Beethoven'.

Luni, 30 Martie, 2020 - 21:15

Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată inițial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunțate, luni, 30 martie 2020, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural.

Joi, 26 Martie, 2020 - 10:35

Premiile Radio România Cultural vor fi acordate pentru prima dată, în istoria lor de 20 de ani, pe calea undelor! Luni, 30 martie 2020, de la ora 17.00, la în cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural, Anca Mateescu și Luana Pleșea, alături de membri ai juriului Galei RRC care trebuia să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, vor anunța câștigătorii acestor distincții, oferite ca răsplată pentru întreaga activitate unor personalități marcante sau prilejuite de alte momente sau realizări cu semnificații aparte.
Se cunosc deja câștigătorii celor patru premii speciale:

Luni, 23 Martie, 2020 - 08:55

Radio România Cultural lansează a doua etapă a Campaniei Acasă, împreună cu Editura Humanitas. Câteva dintre cele mai frumoase audiobook-uri din colecţia Humanitas vor putea fi ascultate, începând de luni, 23 martie, pe frecvenţele naţionale ale Radio România Cultural.

Aproximativ 50 de audiobook-uri, citite de autori Humanitas şi de actori precum Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu, Marius Manole sau Mariana Mihuţ, vor fi difuzate în a doua parte a emisiunii Scena şi ecranul, de luni până vineri, de la ora 15,30, într-o selecţie a realizatorului RRC, Eugen Lucan.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 10:00

Radio România Cultural sporește semnificativ difuzarea artiștilor români a căror activitate este puternic afectată de epidemia de coronavirus. Începând de astăzi, postul nostru va promova și difuza cu prioritate creații muzicale interpretate de artiștii români, oferind astfel publicului șansa de a se întâlni cu interpreții preferați, în contextul anulării tuturor evenimentelor culturale. Întregul format muzical al postului se va axa preponderent pe muzica sau interpretarea românească.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 13:37

Artiştii României se alătură campaniei ACASĂ pe care Radio România Cultural o lansează pentru a veni în sprijinul tuturor oamenilor care, în această perioadă, îşi petrec majoritatea timpului la domiciliu. Actriţa Maia Morgenstern, filosoful Mihai Şora, mezzosoprana Ruxandra Donose, artistul vizual Dan Perjovschi se numără printre primii oameni de cultură care vor face mărturisiri emoţionante şi recomandări pentru românii alături de care traversează această perioadă.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 12:10

Radio România Cultural își adaptează programul pentru copiii nevoiți să petreacă timpul în casă.
Având în vedere măsurile luate de autorități pentru combaterea pandemiei de coronavirus și ținând cont de faptul că școlile sunt închise, Radio România Cultural își adaptează, începând de miercuri, 18 martie, și până la încheierea stării de urgență, conținutul dedicat copiilor și persoanelor care petrec mult timp acasă.

Luni, 9 Martie, 2020 - 08:37

Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă la cea de-a XX-a ediţie, va avea loc luni, 30 martie 2020, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Odeon.

În cadrul ediţiei aniversare vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2019.

Nominalizările la categoria PROZĂ sunt: Lavinia Branişte, pentru cartea "Sonia ridică mâna'', editura Polirom; Ioana Nicolaie, pentru "Cartea Reghinei", editura Humanitas; Diana Bădica, pentru volumul "Părinţi'', apărut la editura Polirom.

Luni, 2 Martie, 2020 - 10:10

Coregrafa Miriam Răducanu, compozitorul Eugen Doga, pianista Adela Liculescu şi Editura Humanitas primesc premiile speciale ale Galei Premiilor Radio România Cultural, ediţia XX

Premiile speciale ale ediţiei aniversare cu numărul XX a Galei Premiilor Radio România Cultural, care va avea loc luni, 30 martie 2020, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, sunt:

PREMIUL DE EXCELENŢĂ - coregrafa MIRIAM RĂDUCANU

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 09:24

11 radiouri din Europa Centrală şi de Est au răspuns apelului lansat de Radio România Cultural de a transmite, pe 9 noiembrie, data la care a căzut Zidul Berlinului, documentare radio originale reunite sub titlul: ‘’Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti din Centrul şi Estul Europei’’. Acestea au fost realizate la inițiativa Radio România Cultural de a celebra și a cerceta deopotrivă cei 30 de ani trecuți de la căderea regimurilor comuniste.

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 12:25

Radio România Cultural lansează, începând cu 30 septembrie, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Aceasta se concretizează în pagini de memorialistică, cărora le dau glas unii dintre cei mai importanţi actori ai scenei româneşti, dublate de mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 11:47

A fost odată comunism

Radio România Cultural lansează, începând cu 30 septembrie, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Aceasta se concretizează în pagini de memorialistică, dându-le glas unii dintre cei mai importanți actori ai scenei românești, dublate de mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 17:49

Cine nu recunoaște astăzi notele din As Time Goes By din celebrul film Casablanca sau tema muzicală a lui Luke din Războiul Stelelor? Chiar dacă adesea nu o auzim conștient atunci când urmărim un film, fiind captivați de imagine, suntem permanent influențați de muzica pe care o auzim în fundal. Muzica de film are un rol hotărâtor în succesul unei pelicule cinematografice: ea creează mare parte din atmosfera filmului și din tensiunea poveștii și poate contribui la transformarea unui film într-o capodoperă cinematografică. 

Luni, 4 Martie, 2019 - 09:19

Gala Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de tradiție și de prestigiu, ajuns la cea de-a XIX-a ediție, va avea loc luni, 18 martie 2019, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Odeon. 
Vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2018.
Juriul a făcut cunoscute nominalizările la cele opt categorii de premii care vor fi acordate în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural.

Vineri, 1 Martie, 2019 - 11:51

Radio Romania Cultural continuă să sondeze, sub egida emisiunii Născut în România, sâmbăta și duminica, de la ora 16.00, opiniile unor artiști, intelectuali și personalități publice,  pe diferite teme generate de existența națiunii sub zodia acestor 30 de ani de libertate. Luna martie este dedicată libertății de circulație, unul dintre cele mai importante câștiguri ale Revoluției din 1989, alături, bineînțeles, de libertatea de exprimare și libertatea presei, teme care vor fi intens dezbătute în luna aprilie.

Luni, 25 Februarie, 2019 - 12:36
Oferite de Radio România Cultural

Patru personalități ale culturii române, ale căror nume sunt sinonime cu excelența în cultură, patru oameni care au marcat de-a lungul anilor spațiul cultural românesc și internațional prin realizările lor, primesc premiile speciale oferite de Radio România Cultural, în cadrul Galei care va avea loc, luni, 18 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din București.

Miercuri, 30 Ianuarie, 2019 - 10:29
Un proiect special Radio România Cultural

În anul 2019 se împlinesc trei decenii de la evenimentul istoric cunoscut sub denumirea de Revoluția română din decembrie. Am intrat atunci în epoca democrației, a economiei de piață, a libertății.
Radio Romania Cultural își propune ca, sub egida emisiunii Născut în România, sâmbăta și duminica, de la ora 16.00, să sondeze, pe parcursul întregului an, opiniile unor artiști, intelectuali și personalități publice, pe diferite teme generate de existența națiunii sub zodia acestor 30 de ani de libertate. 

Miercuri, 21 Noiembrie, 2018 - 11:51

Violoncelistul RĂZVAN SUMA - cunoscut publicului din întreaga țară prin numeroasele turnee pe care le-a prezentat începând din anul 2012, cum ar fi suita Vă place BACH?, Vă place BRAHMS?, Vă place TANGO?, Vă place SCHU...? sau Vă plaCello? sau turneele grupului ArgEnTango – vă invită miercuri, 28 noiembrie (19.00) la Sala Radio! 

Luni, 22 Octombrie, 2018 - 09:54

Pe 1 noiembrie, la 90 de ani de la primul semnal în eter al radioului public, Radio România Cultural invită publicul la maratonul După 90 de ani. Timp de 24 de ore, singurul post de radio naţional dedicat culturii face o călătorie în timp cu ajutorul câtorva dintre cele mai valoroase înregistrări din fonoteca Radio România.

Marţi, 28 August, 2018 - 11:30

Radio România Cultural organizează vineri, 31 august, de la ora 16.00, de Ziua Limbii Române, în cadrul primei ediții a târgului de carte Gaudeamus Brașov, o dezbatere și un recital poetic desfășurate sub titlul ‘’Limba română, limba Unirii’’.

Joi, 9 August, 2018 - 12:37

Radio România Cultural şi Teatrul Naţional Radiofonic îşi propun să readucă umorul de calitate în atenția publicului. După o perioadă de absență, ieri, în studiourile Teatrului Naţional Radiofonic, au fost înregistrate primele scenete dintr-o serie pe care Radio România Cultural şi-o doreşte cât mai lungă. Cei dintâi protagonişti ai noilor întâmplări inspirate din realităţile actuale sunt actorii Paula Chirilă, Maria Buză şi Cosmin Seleşi. Textele sunt scrise de Andreas Petrescu, iar regia este semnată de redactorul şef al Teatrului Naţional Radiofonic, Atila Vizauer.

Miercuri, 9 Mai, 2018 - 09:52

În săptămâna Nopţii Muzeelor, Oraşul Vorbeşte din oraş, iar pe 19 mai Radio România Cultural transmite în direct Maratonul de Poezie şi Jazz

Marţi, 27 Martie, 2018 - 17:05

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Radio România Cultural vă invită miercuri, 28 martie 2018 la emisiunea-dezbatere prilejuită de 110 ani de la nașterea marelui biolog român, Academicianul Mihai Băcescu (1908 - 1999). 

Luni, 26 Martie, 2018 - 15:23

Miercuri, 28 martie, de la ora 19.00, pianista Dana Borșan, aplaudată în sute de concerte pe scenele din România și din străinătate, revine pe scena Sălii Radio, într-un recital 100% Beethoven. Bagatele, op. 26, va fi prima piesă pe afișul serii, urmată de Sonata în re minor, op. 31, nr. 3, Sonata în re major, op. 10, nr. 3, și de Variațiuni, op. 35 – Eroica. 

Luni, 26 Februarie, 2018 - 14:45

Actrița Tamara Buciuceanu-Botez, Universitatea Babeș-Bolyai și Filarmonica George Enescu primesc cele trei distincții speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural, eveniment care va avea loc luni, 19 martie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Subscribe to Radio România Cultural