Miercuri, 3 Iulie, 2019 - 16:18

Senatorii au adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, un proiect iniţiat de preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care vizează obligativitatea autorităţilor administraţiei publice de a achiziţiona minimum 10% maşini electrice sau hibride din totalul vehiculelor pe care le vor cumpăra.

Miercuri, 19 Iunie, 2019 - 13:30

Legea privind sistemul public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR, a fost respinsă, miercuri, în Senat, pentru că nu a fost întrunit numărului necesar de voturi. Senatorii au votat 67 "pentru" iar 22 s-au abţinut.

Astfel, 67 de senatori au votat "pentru", 22 s-au abţinut, numărul necesar pentru trecerea legii în Senat, fiind de 68.

Curtea Constituţională a României a admis parţial, pe 13 martie, sesizarea PNL şi USR referitoare la Legea privind sistemul public de pensii.

Miercuri, 5 Iunie, 2019 - 11:11

Deputatul PNL Florin Roman a depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede că pedofilii, violatorii, criminalii şi corupţii să fie exceptaţi de la eliberarea condiţionată.

Luni, 3 Iunie, 2019 - 19:40

Au votat 110 senatori, dintre care au fost 38 de voturi pentru inceperea urmaririi penale, 71 de voturi contra si o abtinere, potrivit numărătorii oficiale.

DNA solicitase Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

 

 

Miercuri, 29 Mai, 2019 - 17:17

Comisia Juridică a Senatului a decis să recomande senatorilor ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de DNA că a primit mită, indirect, 800.000 de dolari.

Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Între 2007-2008, pe când era premier, Tăriceanu ar fi primit indirect 800.000 de dolari, adică 10% din valoarea unui contract cu o firmă din Austria, intermediarul companiei Microsoft.

Luni, 6 Mai, 2019 - 20:08

În conformitate cu Hotărârea Biroului Permanent a Senatului din data de  3.05.2019,
În temeiul art. 5, alin. 5, din Legea 47/1992, cu completările și modificările ulterioare, privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale a României,
Până la data de 6.05.2019, ora 18.00, au fost depuse, la Comisia Juridică, de Disciplină, Imunități și Validări a Senatului, următoarele candidaturi de judecător la Curtea Constituțională a României, din partea grupurilor parlamentare :
Grupul parlamentar PSD – domnul Cristian Deliorga;

Marţi, 16 Aprilie, 2019 - 12:16

Senatul a adoptat, luni, Ordonanța de urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi. Inițiativa prevede posibilitatea achiziționării unor autovehicule electrice hibrid sau complet electrice.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a fost adoptat cu 86 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.

Luni, 15 Aprilie, 2019 - 10:04

Moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției va fi dezbătută luni de Senat, după mai multe amânări, din lipsă de cvorum.

În ultima perioadă, ministrul Tudorel Toader s-a confruntat cu mai multe critici din partea PSD.

Chiar președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a reproșat că partidul s-a lăsat "păcălit" de ministrul Justiției, care a anunțat în ianuarie că vrea să adopte ordonanțele privind justiția, iar acum a spus că nu se justifică urgența.

Luni, 8 Aprilie, 2019 - 19:56

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, propunerea legislativă privind statutul poliţistului local care cuprinde norme referitoare la desfăşurarea acestei activităţi profesionale.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 5 aprilie, a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda.

Marţi, 26 Martie, 2019 - 14:00

Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, marţi, raport de admitere a proiectului de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, prin care BNR este obligată să aducă în ţară rezervele de aur păstrate în străinătate. S-au înregistrat şapte voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.
 

Joi, 14 Martie, 2019 - 15:11

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut joi, 14 martie 2019, o întrevedere cu André Antoine, președintele Parlamentului regiunii Valonia, însoțit de o delegație de reprezentanți regionali. Din delegația oficială au făcut parte Olivier Destrebecq, secretar al Parlamentului regiunii Valonia, Dimitri Fourny, președintele Partidului Centrul Democrat Umanist, Frédéric Janssens, secretar general al parlamentului valon, Pierre-André Rixhon, responsabil Serviciu relații internaționale, și Eric Poppe, delegat general al Valoniei-Bruxelles la București.

Miercuri, 20 Februarie, 2019 - 13:23

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a primit, miercuri, 20 februarie a.c., pe E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, aflat într-o vizită de prezentare.
Președintele Senatului l-a felicitat pe noul ambasador israelian pentru numirea în funcție și l-a asigurat de sprijinul autorităților române în îndeplinirea mandatului domniei sale, pentru aprofundarea și diversificarea relației bilaterale în toate domeniile de interes reciproc.

Joi, 7 Februarie, 2019 - 15:16

În urma Hotărârii Biroului Permanent al Senatului din data de 5 februarie 2019 şi ţinând cont de solicitarea Guvernatorului Băncii Naţionale a României de a reprograma şedinţa comună a Comisiei economice, industrii şi servicii şi Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, birourile celor două comisii au decis ca domnul Guvernator să fie invitat în cadrul Comisiilor reunite, în funcţie de disponibilitatea domniei sale, în data de 11 februarie 2019, începând cu  orele 14:00, sau în data de 12 februarie 2019, începând cu orele 11:00, la Senat, sala 4044, etaj 4.

Luni, 4 Februarie, 2019 - 19:43

Senatorii au votat, luni, componenţa Biroului Permanent în această sesiune parlamentară, singura modificare fiind adusă de USR pentru funcţia de secretar. Conducerea Senatului a avut deja prima şedinţă în care a discutat despre programul de lucru pentru săptămâna aceasta.

Senatorii au adoptat propunerile făcute de fiecare grup parlamentar cu privire la conducerea Biroului Permanent cu 94 voturi „pentru”, cinci voturi „împotrivă” şi două abţineri. Votul a fost secret, electronic.

Duminică, 20 Ianuarie, 2019 - 11:47
Găzduită de Senat

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va participa luni, 21 ianuarie 2019, începând cu ora 9.00 la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC).

Acesta este primul eveniment pe care Parlamentul României, respectiv Senatul, îl organizează în cadrul dimensiunii parlamentare a primei Preşedinţii rotative a Consiliului UE deţinute de România.

Duminică, 20 Ianuarie, 2019 - 08:58

Site-ul parl.eu.relatează: reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) este primul eveniment pe care Parlamentul României, respectiv Senatul, îl organizează în cadrul dimensiunii parlamentare a primei Preşedinţii rotative a Consiliului UE deţinute de România.

La această reuniune participă preşedinţi ai Comisiilor pentru afaceri europene din ţările membre cât şi cele candidate la aderarea în UE, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene.

Miercuri, 19 Decembrie, 2018 - 17:17

Senatul şi Camera Deputaţilor ar urma să se reunească în ultima decadă a lunii ianuarie 2019 în sesiune extraordinară pentru dezbaterea proiectului bugetului de stat pe anul 2019, au precizat, miercuri, surse parlamentare.

Potrivit aceloraşi surse, bugetul pentru anul viitor este calculat pentru un deficit de 2,5%.

Sâmbătă, 15 Decembrie, 2018 - 12:08
Isărescu va da explicații în Senat, după ce a recunoscut acest lucru

Președintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, anunță că l-a chemat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să dea explicații, după ce Banca Națională a recunoscut faptul că opt bănci străine care operează în România au acționat concertat pentru a ține România în sub-dezvoltare economică.

Marţi, 27 Noiembrie, 2018 - 17:39

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat marţi că nu va participa la recepţia oferită de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Naţionale a României, care va avea loc la Palatul Cotroceni.

”Nu l-am stabilit (programul pentru 1 Decembrie - n.r.), dar la recepţie vă spun clar că nu merg”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a precizat, însă, că va participa la o paradă militară, dar nu a dat mai multe detalii.

”O să mă vedeţi pe undeva”, a afirmat preşedintele Senatului.

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 14:17

O decizie crucială care vizează sute de români ar putea fi luată în această săptămână. Dacă acest proiect legislativ va fi adoptat de aleși, peste 1.000 de persoane ar putea primi bani de 1 Decembrie.

Până mâine, senatorii au termen de consultare în privința propunerii legislative pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul drepturilor veteranilor de război, invalizilor si văduvelor de război, în urma căreia fiecare veteran și invalid de război și văduvele de război ar urma să încaseze 5.000 de lei net chiar de 1 Decembrie.

Duminică, 11 Noiembrie, 2018 - 18:38

O șmecherie de-acum clasică: dacă vrei sa ai o lege care ar putea să-ți provoace necazuri, o „uiți” și ea se va adopta tacit.

Legea prin care se vor aloca anual fonduri de 860.000 de euro Casei Regale a trecut de Camera Deputaților, fiind adoptată tacit, fără să fie votată și dezbătută.

Legea a fost adoptată prin procedură tacită și a ajuns la Senat care este cameră decizională

Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că a fost depășit termenul constituțional pentru dezbaterea și votul pe marginea actului normativ.

Marţi, 23 Octombrie, 2018 - 18:17

Comisia juridică din Senat a dat marţi raport de respingere în cazul proiectului legislativ privind parteneriatul civil, iniţiat de deputatul independent Oana Bîzgan.

Duminică, 21 Octombrie, 2018 - 11:45
De când a fost dat afară fostul secretar general, Vărgău, cheltuielile au scăpat de sub control

"Ni se cam termină banii. În ciuda acestui lucru, recunosc că am eşuat în a controla deplasările şi de a ţine în frâu aceste cheltuieli. Cert este faptul că bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu faţă de bugetul de anul trecut, de acum doi ani şi aproape de două ori şi jumătate mai mare decât bugetul din 2016, în octombrie vom termina banii, vom cheltui toţi banii pe anul acesta pe deplasări externe şi aproape toţi banii pe diurnă", a informat chestorul Senatului, Tanczos Barna (UDMR), în şedinţa Biroului Permanent din 15 octombrie, potrivit stenogramei.

Miercuri, 10 Octombrie, 2018 - 16:10

Senatul a respins, în şedinţa de miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, ce prevede că folosirea ţigărilor electronice este asimilată ţigărilor obişnuite şi, în consecinţă, este interzisă în spaţiile publice închise. Raportul de respingere a adunat 74 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi 5 abţineri. 

Sâmbătă, 29 Septembrie, 2018 - 14:34

Alocația pentru copii este de 18 euro/lună în România, în timp ce în majoritatea statelor din blocul comunitar aceasta pornește de la 100 euro/lună. O nouă inițiativă legislativă prevede creșterea alocației la 32 euro/lună. România se află astfel pe ultimul loc din Uniunea Europeană la ajutoarele acordate de autorități pentru creșterea copiilor.

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 14:17

Legea care își propune să reducă adaosul de zahăr din băuturile răcoritoare, inițiată de USR, a primit, marți, avize favorabile în Comisiile pentru Sănătate publică, respectiv pentru Învățământ, cercetare, tineret și sport din Senatul României. Inițiativa propune praguri de accizare, proporționale cu cantitatea de zahăr adăugată în băuturile răcoritoare, astfel încât producătorii să fie determinați să scadă adaosul de zahăr.

Luni, 24 Septembrie, 2018 - 14:50

Cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pentru Legea offshore a fost respinsă luni de Comisia comună economică și pentru energie a Senatului, iar proiectul a fost adoptat cu amendamente, cu 11 voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.

Marţi, 18 Septembrie, 2018 - 10:56

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, va avea o întrevedere cu E.S. Venkaiah M. Naidu, vicepreședintele Republicii India, miercuri 19 septembrie a.c., urmată de semnarea unui Memorandum de Înțelegere între Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea de Petrol Pandit Deendayal din Gandhinagar - capitala statului Gujarat.

Luni, 17 Septembrie, 2018 - 17:00

Un nou proiect de lege adresat proaspetelor mămici a fost prezentat în Senat și prevede obligativitatea instruirii tuturor celor care aduc pe lume un copil, chiar înainte de a părăsi maternitatea.

Marţi, 11 Septembrie, 2018 - 18:16

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie este înscrisă pentru dezbatere şi vot pe ordinea de zi de marţi a plenului Senatului. 

Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate din cadrul Senatului au adoptat, în urmă cu o săptămână, cu 12 voturi „pentru” şi 5 abţineri, un raport favorabil pentru această propunere legislativă.

Subscribe to Senat