Marţi, 18 Septembrie, 2018 - 10:56

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, va avea o întrevedere cu E.S. Venkaiah M. Naidu, vicepreședintele Republicii India, miercuri 19 septembrie a.c., urmată de semnarea unui Memorandum de Înțelegere între Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea de Petrol Pandit Deendayal din Gandhinagar - capitala statului Gujarat.

Luni, 17 Septembrie, 2018 - 17:00

Un nou proiect de lege adresat proaspetelor mămici a fost prezentat în Senat și prevede obligativitatea instruirii tuturor celor care aduc pe lume un copil, chiar înainte de a părăsi maternitatea.

Marţi, 11 Septembrie, 2018 - 18:16

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie este înscrisă pentru dezbatere şi vot pe ordinea de zi de marţi a plenului Senatului. 

Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate din cadrul Senatului au adoptat, în urmă cu o săptămână, cu 12 voturi „pentru” şi 5 abţineri, un raport favorabil pentru această propunere legislativă.

Miercuri, 5 Septembrie, 2018 - 16:47

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, s-a aflat în perioada 4-5 septembrie a.c. în Republica Polonă, unde a participat la Conferința „Europa Carpaților”, organizată de Seimul (Camera Deputaților) Republicii Polone în cadrul Forumului Economic de la Krynica.

Marţi, 10 Iulie, 2018 - 09:50

Plenul Senatului urmează să dezbată şi să voteze marţi cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a hotărât luni seară Biroul permanent al camerei parlamentare superioare.

Amendamentele la lege pot fi depuse până marţi dimineaţă, şedinţa urmând să aibă loc la ora 13,00.  

Deputaţii au respins luni cererea de reexaminare la legea menţionată, cu 173 de voturi "pentru", 61 "împotrivă" şi o abţinere.  

Joi, 5 Iulie, 2018 - 10:26

Camera Deputaţilor va vota, joi, proiectul de lege privind Codul administrativ, care prevede, printre altele, instituirea de pensii speciale pentru aleşilor locali.

Marţi, 3 Iulie, 2018 - 16:30
Doar-doar mai crește natalitatea...

Un proiect depus la Senat prevede posibilitatea ca orice femeie să iasă la pensie mai devreme cu doi ani pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin 10 ani. Printre motive se află declinul demografic în care populaţia se reduce cu cinci români în fiecare oră.

Proiectul semnat de grupurile PSD şi ALDE, alături de 51 de aleşi, prevede modificare art 55 alin (1) din Legea 263 pe 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iar acesta va avea următorul cuprins: "cu câte doi ani, pentru ficare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de 10 ani".

Marţi, 3 Iulie, 2018 - 09:22

Modificările la Codul Penal intră, marți, în dezbaterea Senatului. Joi se dă votul decisiv în Camera Deputaților. Reamintim că luni s-a stabilit pentru abuzul în serviciu un prag la nivelul salariului minim brut pe economie.

Vineri, 29 Iunie, 2018 - 11:52

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și deputatul Mircea Gheorghe Drăghici au depus, miercuri, 27 iunie a.c., pentru dezbatere și adoptare în procedură de urgență, propunerea legislativă privind declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și a tuturor documentelor care conțin informații clasificate în baza acesteia.

Joi, 28 Iunie, 2018 - 10:40

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, va avea joi, la Bruxelles, o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. 

Întâlnirea a fost anunțată de Senat, printr-un comunicat de presă, în care se precizează că pe agenda discuţiilor se vor afla stadiul monitorizării Justiţiei din România de către Comisia Europeană, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi alte teme de interes bilateral vizând Uniunea Europeană.

Miercuri, 20 Iunie, 2018 - 12:30

Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul de lege privind organizarea judiciară, în forma iniţială, şi astfel se înfiinţează o secţie specială pentru investigarea faptelor comisiei de magistraţi.

Senatul a adoptat Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în urma cererii de reexaminare trimisă de preşedintele României către Parlamnent, cu 79 voturi "pentru", nicio abţinere şi 33 voturi împotrivă.

 

Miercuri, 13 Iunie, 2018 - 12:14

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, propunerea de modificare a Codului de procedură penală. Proiectul a fost adoptat cu 74 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă".

Senatorii au aprobat toate modificările la Codul de procedură penală propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justiţiei aduse Codului de procedură penală este și cel care prevede că procurorii pot distruge probele unei înregistrări obţinute în mod ilegal.

Miercuri, 6 Iunie, 2018 - 11:40

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, despre decizia CCR privind vârsta de pensionare a femeilor, că această măsură este aplicată la nivel european.

Miercuri, 30 Mai, 2018 - 08:35
Propunere respinsă la Senat cu 96 voturi contra și 9 pentru

Senatul s-a pronunţat în favoarea respingerii proiectului propunerea legislativă privind statutul de autonomie în cazul ţinutului secuiesc, înregistrându-se 96 voturi pentru şi 9 împotrivă, însuşindu-şi raportul de respingere al Comisiei de administraţie.

Iniţiatorul proiectului, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György, a arătat că nu propune modificarea graniţelor, ci doar autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român.

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 15:11

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat la Istanbul, în data de 16 mai a.c., la Summit-ul președinților de parlamente din statele membre ale Cooperării Economice a Mării Negre, organizat de Marea Adunare Națională a Turciei și dedicat aniversării a 25 de ani de la fondarea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN). Din delegația română a făcut parte și dna deputat Roberta Alma Anastase, șef al delegației Parlamentului României la APCEMN, vicepreședinte al Adunării.

Luni, 23 Aprilie, 2018 - 20:45

Senatorii au adoptat, în plenul de luni, o propunere legislativă privind alăptarea în spaţii publice care prevede amenzi între 100 şi 2.000 de lei pentru persoanele care evacuează din spaţii publice mamele care îşi alăptează copiii până în 24 de luni.

Proiectul de lege iniţiat de mai mulţi ale ai Opoziţiei, precum Ovidiu Raeţchi (PNL), Leon Dănăilă (PNL), Adriana Săftoiu (PNL), Alina Gorghiu (PNL) Cosette Chichirău (USR), Cristina Prună (USR), Cristian Ghinea (USR) a fost adoptat cu 93 voturi pentru, două voturi împotrivă şi nicio abţinere.

Miercuri, 18 Aprilie, 2018 - 09:54

Update: Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 18 aprilie a.c., o declaraţie de presă, la finalul sesiunii de deschidere a primului Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Marţi, 17 Aprilie, 2018 - 17:55

Comisia economică şi Comisia pentru buget-finanţe au adoptat, marţi, un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, proiectului iniţial fiindu-i aduse o serie de amendamente, în conformitate cu opinia Eurostat, a precizat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Joi, 12 Aprilie, 2018 - 17:18

Țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutun ar putea fi interzise în spațiile publice.

Un proiect în acest sens a fost depus la Senat. Inițiatorii acestuia spun că efectul produselor respective asupra sănătății nu este cunoscut, așa că mai bine să fim prevăzători.

Țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutun ar urma să fie interzise în spațiile publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joacă și instituții sanitare sau de învățământ.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Miercuri, 28 Martie, 2018 - 18:44

Luni, 26 martie, senatorii Alina-Ştefania Gorghiu şi Ion Popa, membri ai Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), au participat, la sediul Parlamentului britanic, la reuniunea comună a comisiilor pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media, respectiv pentru migraţie, refugiaţi şi persoane strămutate ale APCE.

Luni, 26 Martie, 2018 - 18:29

Senatorii au respins, luni, propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii USR pentru abrogarea pensiilor speciale. Propunerea a fost respinsă cu 81 de voturi 'pentru', o 'abţinere' şi 36 de voturi 'împotrivă'.

Schimbările preconizate prin promovarea proiectului legislativ vizează restabilirea egalităţii în relaţia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale şi revenirea la principiul contributivităţii şi menţinerea a două excepţii de la această regulă - pentru pensiile militare de stat şi pentru cele ale magistraţilor, se arăta în expunerea de motive a proiectului.

Luni, 26 Martie, 2018 - 15:48

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că nimic nu este mai important decât 'a face o descentralizare profundă', a delega responsabilităţile la nivel local.

Vineri, 23 Martie, 2018 - 16:12

Senatorul Ionuț Vulpescu a depus la Senat un proiect legislativ prin care ziua de 11 iunie va fi declarată Ziua Revoluției Române de la 1848 și a Democrației Românești. Potrivit proiectului de lege, în 11 iunie autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

Miercuri, 21 Martie, 2018 - 15:11

Participarea doamnei senator Gabriela Creţu, preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României la Conferinţa 'Extinderea estică a zonei euro', organizată de Friedrich Ebert Stiftung şi Banca Naţională a Croaţiei la Zagreb, în perioada 20-21 martie.

Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, senatoarea Gabriela Creţu, a participat în perioada 20-21 martie la Conferinţa 'Extinderea estică a zonei euro' organizată de Friedrich Ebert Stiftung şi Banca Naţională a Croaţiei la Zagreb.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 17:19

Senatul a adoptat, marţi, un proiect care vizează aprobarea Programului de susţinere a producătorilor din sectorul pescuitului şi acvaculturii. Propunerea se referă la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru aceşti producători, prin care se acordă 40% din investiţiile realizate în domeniu, potrivit expunerii de motive.

Schema de ajutor se aplică pe întreg teritoriul României pentru perioada 2018-2020.

Luni, 19 Martie, 2018 - 19:58

Angajatorii vor elibera la încheierea unui contract de muncă o notă de lichidare pentru angajat, încălcarea acestei obligaţii fiind sancţionată cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei, prevede o propunere legislativă de modificare a Codului muncii adoptată luni de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Luni, 19 Martie, 2018 - 16:08

Liberalii vor depune la Senat o moţiune simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a anunţat luni preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Sâmbătă, 17 Martie, 2018 - 08:20
Precum limitarea dobânzilor la creditele pentru gospodării

Fondul Monetar Internaţional (FMI) sugerează că România ar trebui să evite promovarea unor inițiative precum limitarea dobânzilor la creditele pentru gospodării şi a preţurilor la care persoanele fizice pot răscumpăra datoriile achiziţionate de terţe părţi.
„Iniţiativele legislative care afectează sistemul financiar ar trebui evitate. Mai multe iniţiative recente, dacă ar fi adoptate, ar reduce creditul oferit economiei reale şi ar încetini rezolvarea problemei creditelor neperformante, afectând în mod negativ stabilitatea financiară”, se arată în recomandările FMI.

Marţi, 13 Martie, 2018 - 14:33

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a primit pe şefii delegaţiilor participante la Prima Reuniune a Miniştrilor Apărării a Formatului Bucureşti (B9), înalţi oficiali din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, precum şi reprezentanţi ai SUA şi NATO. Reuniunea are loc în perioada 13-14 martie a.c. la iniţiativa comună a României şi Poloniei, ţări care gestionează derularea diferitelor componente ale formatului de consultări B9.

Luni, 12 Martie, 2018 - 19:06

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind Statutul inspectorului de muncă.

Subscribe to Senat