Marţi, 7 Iulie, 2020 - 14:24

Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi, cu amendamente, propunerea legislativă a UDMR privind data alegerilor locale din toamnă, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, iniţiator al legii.

Conform raportului, care intră marţi în dezbaterea plenului Senatului, data alegerilor locale ar urma să fie 27 septembrie 2020.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 13:00

UDMR a depus la Parlament un proiect legislativ pentru stabilirea prin lege organică a datei alegerilor locale la 27 septembrie 2020, a anunţat luni liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.
Senatorul UDMR, Cseke Attila, adeclarat: "Având în vedere situația actuală, avem nevoie de un consens larg în ceea ce privește data alegerilor. Astfel, în perioada premergătoare elaborării prezentei inițiative, din poziționările forțelor politice parlamentare s-a conturat o propunere privind data de 27 septembrie. Așteptăm susținerea partidelor parlamentare pentru proiectul de lege depus".

Marţi, 26 Mai, 2020 - 18:22

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, că se așteaptă ca Parlamentul României să voteze, miercuri, Legea care vizează declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România, pentru a arăta că „românii și maghiarii nu sunt vrăjmași”.

Kelemen Hunor a declarat, marți, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, că, deși românii și maghiarii privesc diferit istoria, trebuie să trăiască pentru viitor.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 11:47

Consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus afectează în mod grav peste 90% din întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană, concluzionează un studiu realizat în luna aprilie a.c. de SME Europe, organizaţia economică a Partidului Popular European (PPE).

"Luând în considerare şi scăderea drastică a vânzărilor din această perioadă, este clar că criza economică în care ne adâncim pune în pericol existenţa a milioane de IMM-uri şi întreprinzători individuali din UE", a afirmat europarlamentarul (UDMR) Iuliu Winkler, prim-vicepreşedintele SME Europe.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 12:52

Găsiţi ataşat textul proiectului de lege privind anularea amenzilor date în baza ordonanţelor militare, iniţiat de preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu împreună cu preşedintele Pro România Victor Ponta şi liderul senatorilor UDMR Cseke Attila. Proiectul a fost depus la Senat cu solicitarea de dezbatere în procedură de urgenţă.

Detalii despre acest proiect pot fi găsite şi pe pagina de FB Călin Popescu Tăriceanu
https://www.facebook.com/tariceanu/posts/3619133268101462?__tn__=-R

Luni, 4 Mai, 2020 - 16:18

Conducerea Camerei Deputaților a decis luni să introducă, în regim de urgență, dezbaterea inițiativei legislative a UDMR pe ordinea de zi a plenului. Este vorba de proiectul de lege care prevede utilizarea limbii maghiare în administrația locală dar și arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice. Proiectul de lege are raport de respingere și cel mai probabil va fi respins la vot, în plen.

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 20:25

L-am vazut azi pe “netalentatul actor” KWI intr-o reprezentatie publica la fel de penibila ca aceea cand, in Campania din 2014, a cantat live imnul Romaniei (cu interpretare si voce de popa beat). Va marturisesc ca am ras cu pofta cateva minute, avand desigur in minte si ideea ca, daca “omul = presedinte de tara”, se deda la asemenea “maimutzareli”, are potential mare sa devina si periculos.

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 13:07

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat, conform unui comunicat de presa al UDMR: "Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos".
 

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 12:22

Update: Declaraţia de presă susţinută de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 29 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Bună ziua, dragi români,

Jo napot kivanok, PSD!

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 10:10

Cătălin Ivan (ADN): Adoptarea tacită a legii privind autonomia ținutului secuiesc arată o Românie îngenuncheată, a nimănui, fără demnitate și fără viitor! Iohannis și PNL sunt doar ultimii dintr-un foarte lung șir de trădători de țară!

Vineri, 17 Aprilie, 2020 - 10:18

Parlamentul European (PE) este vocea solidarităţii în Uniune şi dovedeşte acest lucru prin deciziile concrete luate în sprijinul tuturor statelor membre şi regiunilor, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), în explicaţia sa pentru votul la proiectul de buget rectificativ prin care se acordă ajutor de urgenţă statelor membre pentru a răspunde pandemiei de coronavirus.

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 08:50

Spre deosebire de legea care a fost adoptată de Parlament privind pensiile speciale, UDMR consideră că măsurile privind pensiile speciale trebuie să privească toate categoriile de astfel de pensii, fără excepţii.

"Considerăm că sistemul veniturilor din România, finanţate din fonduri publice, este distorsionat, atât în cazul salariilor cât şi în cel al pensiilor. Nici un venit plătit din bani publici nu trebuie să fie mai mare ca indemnizaţia netă al preşedintelui ţări", a spus liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 12:12

În plină criză provocată de pandemie, prioritatea UE o reprezintă viața și sănătatea oamenilor, însă pentru a avea rezultate trebuie regăsite solidaritatea europeană și acțiunea comună în fața pericolelor, susține europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în explicația de vot privind aprobarea măsurile financiare de urgență din cadrul Inițiativei pentru investiții în răspunsul la pandemia de COVID-19.

Marţi, 24 Martie, 2020 - 09:12
în contextul epidemiei COVID-19

Epidemia de coronavirus are consecinţe economice şi sociale grave în România. Guvernul trebuie să acţioneze urgent, iar UDMR vrea să contribuie la acest demers prin elaborarea unui pachet de măsuri menite să sprijine oamenii şi familiile, să protejeze locurile de muncă - a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, adăugând că IMM-urile sunt motorul economiei româneşti şi numai dacă menţinem în viaţă aceste întreprinderi putem proteja locurile de muncă. Documentul privind pachetul de măsuri propus de UDMR a fost transmis premierului Ludovic Orban.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 18:19

UDMR consideră că alegerile locale ar trebui amânate cu şase luni, în condiţiile în care prioritatea momentului este protejarea sănătăţii populaţiei şi reducerea efectelor provocate de epidemia de COVID-19, a declarat miercuri preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Vineri, 13 Martie, 2020 - 08:12

Legiuitorii UDMR propun un set de măsuri pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei din România

"Având în vedere situaţia economică actuală cauzată de pandemie, Grupurile Parlamentare ale UDMR propun un set de măsuri pentru contracararea efectelor negative asupra economiei şi susţinerea comunităţilor locale", a anunţat joi senatorul UDMR Tanczos Barna. El a adăugat: "Cerem Guvernului să ia decizii responsabile pentru siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, dar şi pentru economia ţării".

Măsuri pentru sprijinirea cetăţenilor

Luni, 9 Martie, 2020 - 15:25

UDMR a anunțat anularea evenimentelor publice de comemorare a Revoluției Pașoptiste programate pentru duminică, 15 martie, ca urmare a măsurilor împotriva răspândirii COVID-19, potrivit unui comunicat.

"Din cauza epidemiei de coronavirus UDMR anulează evenimentele publice dedicate zilei de 15 martie. Având în vedere noile măsuri de prevenție impuse de autorități și situația de risc pentru sănătatea publică, UDMR nu va organiza în acest an evenimentele publice de comemorare a Revoluției Pașoptiste.

Luni, 17 Februarie, 2020 - 19:00

Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunțat, luni, că Uniunea va solicita Avocatului Poporului Renate Weber să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate.

Miercuri, 12 Februarie, 2020 - 17:41

26 de parlamentari UDMR au depus, miercuri, la Parlament, un proiect de lege prin care propun mărirea duratei mandatului aleşilor locali de la 4 ani la 5 ani. Inițiativa legislativă prevede ca modificarea să intre în vigoare începând din 2020 după alegerile autorităţilor administraţiei publice locale.

Proiectul de lege modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi este semnat de 26 de deputaţi şi senatori UDMR.

Joi, 6 Februarie, 2020 - 12:05

Update: Propuneri pentru funcţia de premier: PNL – Ludovic Orban, PSD şi Pro România – Remus Pricopie, USR – Dacian Cioloş

Vineri, 25 Octombrie, 2019 - 08:51

Respingerea de către Consiliul European a deschiderii negocierilor pentru Macedonia de Nord şi Albania de aderare la Uniunea Europeană este o greşeală istorică, susţine deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Europarlamentarul UDMR a votat, joi, la Strasbourg, Rezoluţia Parlamentului European (PE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania în care europarlamentarii critică decizia Consiliului European din 18 octombrie a.c.

Marţi, 22 Octombrie, 2019 - 17:39

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că şansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt "serioase, bune", dar trebuie văzute programul de guvernare şi lista miniştrilor.

"Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente, probabil că săptămâna viitoare sau când se va apropia votul pentru acest guvern. În principiu, a fost o discuţie constructivă, bună, pozitivă şi sunt optimist, adică sunt realist, spre optimism", a afirmat el.

Marţi, 10 Septembrie, 2019 - 09:21

Senatul îşi va alege conducerea în plenul de marţi, după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu. PSD îl propune pe Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului, în timp ce ALDE îl susţine pe Ion Popa pentru această funcţie. Alina Gorghiu este propunerea facuta de PNL.

Biroul Permanent a decis săptămâna trecuta ca preşedintele Senatului să fie votat marţi, 10 septembrie.

Tot marţi, înainte de plen, va exista o altă şedinţă a Biroului Permanent în Senat.

Miercuri, 28 August, 2019 - 19:20

Liderii UDMR susțin că proba de Limba Română le pune probleme elevilor maghiari și că ar trebui, din acest motiv, eliminată, dar rezultatele de la examenele din anul 2019 contrazic această teorie.

Doi reprezentanți ai Partidului Civic Maghiar, care au fost aleși deputați pe listele UDMR, au formulat o inițiativă legislativă care ar urma să scutească elevii de etnie maghiară de proba de Limba Română de la Bacalaureat, pe motiv că această probă ar reprezenta o discriminare pentru copiii care au altă limbă maternă decât cea română.

Vineri, 26 Iulie, 2019 - 12:12

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, vineri, că nu i s-a părut că în 10 august 2018 ar fi fost o tentativă de lovitură de stat.

Joi, 13 Iunie, 2019 - 13:17

Finanţarea corespunzătoare a Politicii Agricole Comune şi a celei de Coeziune trebuie să se numere printre priorităţile Grupului Partidului Popular European (PPE) în noul mandat al Parlamentului European (PE), susţine deputatul european al UDMR Iuliu Winkler. Conform europarlamentarului, în acest fel Grupul PPE ar putea împlini aşteptările cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est care îşi doresc continuarea dezvoltării şi progresului.

Miercuri, 12 Iunie, 2019 - 12:33

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea a decis să voteze moțiunea de cenzură, pentru a sancţiona „incapacitatea administrativă și politică a Guvernului în cazul Valea Uzului”, conform www.stiripesurse.ro.

Vineri, 31 Mai, 2019 - 09:00

Traian Băsescu a declarat, vineri, că îşi doreşte un guvern format din partidele de opoziţie însă nu este sigur că acest demers este posibil. 

Marţi, 28 Mai, 2019 - 10:40

Potrivit ultimelor rezultate parţiale prezentate de BEC, PNL a obţinut 1.581.237 de voturi (26,35%), PSD 1.389.656 23 de voturi (23,16%), iar USR-PLUS 1.274.389 voturi (21,24%), Pro România 406.332 voturi (6,77%), PMP 338.481 de voturi (5,64%), UDMR are 371.396 de voturi (6,19%) şi ALDE a obţinut 247.671 de voturi (4,13%).

Prin urmare, PNL avea zece eurodeputaţi, PSD şi USR câte opt, iar UDMR, ProRomânia şi PMP câte doi.

Dacă procentele nu se vor schimba, lista eurodeputaţilior români ar putea arăta aşa:

Joi, 23 Mai, 2019 - 15:13

UDMR intenționa să rupă protocolul cu PSD după europarlamentare. Liderii Uniunii sunt nemulțumiți că înțelegeri punctuale nu au fost îndeplinite, iar colaborarea cu social-democrații a nemulțumit comunitatea, afectând potențialul electoral al UDMR în mod serios. Potrivit analizelor interne, este posibil ca Uniunea să nu obțină 5% la alegerile europarlamentare. 

Subscribe to UDMR