Miercuri, 18 Decembrie, 2019 - 12:57

Guvernul Republicii Bolivariene Venezuela, prin Ministerul Puterii Populare pentru Afaceri Externe, și-a exprimat cea mai puternică respingere a declarației intervenționiste emisă luni de purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene (UE), care are drept scop punerea la îndoială a funcțiilor instituțiilor venezuelene.

Marţi, 29 Octombrie, 2019 - 10:30

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că UE ar trebui să înceteze monitorizarea ţării noastre prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Vineri, 25 Octombrie, 2019 - 08:51

Respingerea de către Consiliul European a deschiderii negocierilor pentru Macedonia de Nord şi Albania de aderare la Uniunea Europeană este o greşeală istorică, susţine deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Europarlamentarul UDMR a votat, joi, la Strasbourg, Rezoluţia Parlamentului European (PE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania în care europarlamentarii critică decizia Consiliului European din 18 octombrie a.c.

Marţi, 3 Septembrie, 2019 - 14:34

Fondul de Coeziune investește 275.7 milioane de euro pentru îmbunătățirea aprovizionării cu apă potabilă și pentru ameliorarea serviciilor de colectare și de tratare a apelor uzate din județele Cluj și Sălaj. Datorită acestui proiect finanțat de Uniunea Europeana, aproape 240.000 de locuitori vor avea apă potabilă mai bună.

Miercuri, 28 August, 2019 - 19:50

Valoarea totală a fondurilor europene pe care România le-a primit în anul 2019 pentru agricultură și dezvoltare rurală se ridică la aproximativ 2,70 miliarde euro, sumă care include plățile directe și investițiile realizate prin programul de dezvoltare rurală, potrivit unui comunicat publicat, în data de 27 august, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Sâmbătă, 20 Iulie, 2019 - 10:48
Oficialul declarase „că nu are mari așteptări”

Premierul Viorica Dăncilă a condamnat sâmbătă la Antena 3 reticența pe care a avut-o fostul președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în debutul preluării de către România a președinției rotative a Consiliului UE, atunci când oficialul a zis că nu are mari așteptări:

Marţi, 16 Iulie, 2019 - 20:47
Corespondență de la Carmen Dinu

Am înţeles cu toţii că Uniunea Europeană este într-un moment de cotitură şi dacă nu vom acţiona uniţi, nu vom da un sens bun construcţiei europene, şi toate acestea trebuie să ne ghideze şi pe următoarea perioadă, să aducem plusvaloare, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, marți, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European unde a prezentat bilanțului Preşedinţiei române la Consiliul UE. In context, şeful executivului român a avut şi o întrevedere cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli, nou ales în această funcție.

 

Marţi, 16 Iulie, 2019 - 20:44
Oroare: reprezentanți ai Germaniei au declarat că nu o sprijină!

O planetă sănătoasă si o lege europeană privind climatul, planuri pentru investiții durabile în Europa, o economie în serviciul cetățenilor, definirea violenței împotriva femeilor ca o infracțiune în tratatele europene, sunt doar câteva dintre prioritățile prezentate de Ursula von der Leyen marți la Strasbourg in dezbaterea pentru funcția de Președinte al Comisiei cu eurodeputații.

Forul legislativ va vota azi candidatura sa prin vot secret pe hârtie.

 

Joi, 23 Mai, 2019 - 07:24
90.000 de notificări cu privire la încălcări ale securității datelor cu caracter personal, în UE

La 25 mai 2019 se împlinește un an de la intrarea în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor. Pentru a marca acest moment, dl Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, și dna Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, au declarat:

22/05/2019

Marţi, 21 Mai, 2019 - 10:03
Analiză de Adrian Severin

Anul 2019 a debutat cu semnarea la Aachen (Germania) a Tratatului de cooperare și integrare franco-german prin care, printre altele, cele două state părți, reprezentate de cancelarul Angela Merkel și de președintele Emmanuel Macron, se angajau să lucreze împreună pentru construcția unei UE conforme intereselor și standardelor lor. La timpul respectiv scriam că tratatul cu pricina „ordonează nucleul dur al unui imperiu în care celorlalte state le rămâne doar opțiunea supunerii, urmând să li se atribuie statut de satelit în diferite grade”.

 

Duminică, 19 Mai, 2019 - 10:36

Liderii europeni actuali se comportă precum înaintașii lor din sec. al XIX-lea

Acum, când Brexit-ul semnalează opțiuni de dezintegrare, chiar dacă mai există state europene (ex.Balcanii de Vest) ce-și manifestă dorința de aderare la Uniunea Europeană, iar în plan internațional se remarcă acțiuni ale unor entități cu pretenții și obiective regionale și globale, este mai mult decât evident că organizația regională interguvernamentală cu sediul în Bruxelles ar fi trebuit să-și reconfigureze structura și funcțiile, chiar să se refondeze, susţine fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, profesorul Vasile Puşcaş într-un interviu acordat ziarului Făclia de Cluj. Universitarul clujean atrage atenţia că la o săptămână după întrunirea din România a Consiliului European informal se observă că scena politică și electorală europeană este și mai complicată şi că unii candidați la posturi de top ale instituțiilor din Bruxelles sunt tot mai contestați, chiar dacă, spune Vasile Puşcaş, au sperat la o susținere vizibilă ‘’în conclavul din Sibiu’’. Cât priveşte scrutinul electoral european care se derulează în aceste zile, profesorul Vasile Puşcaş consideră că acesta constituie o ocazie bună pentru cetățenii Uniunii Europene și pentru o nouă categorie de lideri europeni să transmită mesajul că există o voință populară covârșitoare, dar în același timp realistă, pentru refondarea sănătoasă a Uniunii Europene.

Vineri, 17 Mai, 2019 - 18:40
Rămân: Samoa Americană, Belize, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane și Vanuatu

Astăzi, Consiliul UE a decis să elimine Aruba, Barbados și Bermuda de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.
Lista UE contribuie la eforturile în curs de derulare vizând prevenirea evitării obligațiilor fiscale și promovarea unor principii ale bunei guvernanțe, precum transparența fiscală, echitatea fiscală sau standardele internaționale împotriva erodării bazei impozabile și transferului profiturilor.

Joi, 9 Mai, 2019 - 09:31

Şefii statelor şi guvernelor UE şi liderii PPE, precum şi Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, participă joi la Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Luni, 6 Mai, 2019 - 20:13

Miercuri, 8 mai, ora 18:00 (EET), președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, participă, la Sibiu, alături de președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis, la o dezbatere despre viitorul Europei cu 300 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene.

Dezbaterea încheie lucrările unui forum dedicat tinerilor din Uniunea Europeană – "Să modelăm viitorul Europei împreună!", organizat la Sibiu de Comisia Europeană.

 

Joi, 11 Aprilie, 2019 - 09:42

8 ore de discuții furtunoase într-o reuniune extraordinară la Bruxelles, la finalul cărora liderii Uniunii Europene au acceptat o nouă amânare a Brexit-ului cu șase luni, respectiv până la 31 octombrie 2019, termen care obligă partidele din Marea Britanie să se organizeze de urgență pentru a finaliza și depune listele cu candidații și a organiza alegerile pentru Parlementul European de la sfârșitul lunii mai.

Joi, 28 Martie, 2019 - 18:14

Programul european care sprijinǎ o alimentaţie sǎnǎtoasǎ a elevilor din şcolile europene este un succes şi Uniunea va continua sǎ aloce bani pentru continuarea sa. Astfel, 145 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru distribuirea de fructe și legume și 105 milioane de euro pentru lapte și produse lactate, pentru perioada 2019-2020.

Joi, 28 Martie, 2019 - 18:09

Ambasadorii statelor membre au cǎzut de acord în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului asupra compromisului la care au ajuns președinția română a Consiliului și Parlamentul European pe pachetul „Orizont Europa”, următorul program-cadru al UE privind cercetarea și inovarea pentru perioada 2021-2027.

Miercuri, 27 Martie, 2019 - 20:21
Prin programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli

Alocările bugetare pentru programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli în perioada 2019/2020 au fost adoptate astăzi, 27 martie. Din cele aproape 18 milioane EUR puse la dispoziția României, 6.86 milioane EUR sunt destinate încurajării consumului de fructe şi legume în şcoli, iar 10.8 milioane EUR sunt destinați programului de distribuire a laptelui în şcoli.

Programul are un scop educațional și vine în completarea activităților desfășurate la nivel național.

Miercuri, 27 Martie, 2019 - 19:25

UE încurajează dezvoltarea piețelor secundare pentru creditele neperformante, care le-ar permite băncilor să gestioneze sau să vândă mai ușor credite neperformante. Astăzi, ambasadorii la UE au aprobat poziția Consiliului cu privire la o propunere de directivă care armonizează normele privind modul în care instituțiile financiare nebancare pot cumpăra contracte de credit de la bănci. Scopul noilor norme este de a reduce stocurile existente de credite neperformante ale băncilor și de a preveni acumularea lor în viitor.

Marţi, 26 Martie, 2019 - 17:23

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în perioada 27-29 martie 2019, la București, ”Întâlnirea informală a directorilor pentru dezvoltare rurală din Statele Membre UE”.

Reuniunea organizată în contextul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene este dedicată dezbaterii unui subiect de actualitate la nivelul UE, respectiv, reînnoirea generațiilor în agricultură, o temă prioritară în contextul negocierilor Politicii Agricole Comune (PAC) post 2020.

Vineri, 22 Martie, 2019 - 08:39
Două noi date - 22 mai și 12 aprilie 2019 - pentru a decide

Cu opt zile înainte de termenul inițial, Consiliul European propune Marii Britanii două noi date - 22 mai și 12 aprilie 2019 - pentru a decide în legătură cu Brexit-ul.

Aceasta este principala concluzie a reuniunii liderilor europeni, care s-au întâlnit pentru două zile la Bruxelles, punctul cel mai fierbinte al discuțiilor fiind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Prim-ministrul britanic Theresa May a fost pur și simplu mitraliată cu întrebări de către colegii europeni pentru a cunoaște care este situația la acest moemnt.

Joi, 21 Martie, 2019 - 20:23
Corespondență de la Carmen Dinu

Alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, Brexit și procesul de reflecție privind viitorul proiectului european, pe de o parte, dar şi libera circulaţie a lucrătorilor pe piaţa muncii din UE, stimularea investiţiilor într-o Piaţă Unică mai solidă şi mai echitabilă, pe de altǎ parte, reprezintǎ temele abordate în cadrul întâlnirilor pe care premierul Viorica Dǎncilǎ le-a avut timp de douǎ zile la Bruxelles.

Joi, 21 Martie, 2019 - 14:20
România urmează să încaseze în termeni reali mai mulți bani pentru fermieri începând cu 2020

''Negocierile pentru viitoarea Politică Agricolă Comună au ajuns într-un punct favorabil României. Pe lângă faptul că, așa cum se prezintă acum rezultatul negocierilor, România urmează să încaseze în termeni reali mai mulți bani pentru fermieri începând cu 2020, suntem pe cale să obținem plafonarea voluntară la nivelul fiecărui stat membru, așa cum ne dorim.

Săptămâna aceasta a avut loc la Bruxelles întâlnirea raportorilor din umbră pe raportul privind planurile strategice și, cum era de așteptat, cel mai dezbătut a fost articolul 15 din PAC privind plafonarea.

Joi, 21 Martie, 2019 - 11:00

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 21 martie a.c., la Bruxelles, Regatul Belgiei, o alocuţiune în cadrul conferinţei anuale Transatlantice organizate de AmCham EU.

Vă prezentăm în continuare traducerea alocuţiunii în limba română:

"Excelenţe,
Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să fiu oaspete al Camerei de Comerţ Americane din Europa şi să mă adresez acestui distins auditoriu.

Vreau să încep prin a evidenţia rolul important al AmCham în sprijinirea cooperării transatlantice.

Joi, 21 Martie, 2019 - 03:08
Reînnoirea generațiilor în agricultură, o temă prioritară în contextul negocierilor Politicii Agricole Comune (PAC) post 2020

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în perioada 27-29 martie 2019, la București, ”Întâlnirea informală a directorilor pentru dezvoltare rurală din Statele Membre UE”.

Reuniunea organizată în contextul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene este dedicată dezbaterii unui subiect de actualitate la nivelul UE, respectiv, reînnoirea generațiilor în agricultură, o temă prioritară în contextul negocierilor Politicii Agricole Comune (PAC) post 2020.

Marţi, 5 Martie, 2019 - 10:56
Petre Daea, președintele Consiliului: „Sunt mândru să anunț că UE va deveni în curând parte a acestui acord istoric care protejează, pentru prima oară, Oceanul Arctic și ecosistemul fragil al acestuia”

În curând, UE va deveni parte la un acord internațional de prevenire a pescuitului nereglementat în marea liberă din zona centrală a Oceanului Arctic.

Luni, 4 martie, Consiliul a adoptat o decizie privind încheierea acestui acord, care a fost semnat la 3 octombrie 2018 de cele cinci state de coastă de la Oceanul Arctic – Canada, Danemarca (acționând în numele Groenlandei și al Insulelor Feroe), Norvegia, Rusia și Statele Unite – alături de China, UE, Islanda, Japonia și Coreea de Sud.

Sâmbătă, 2 Martie, 2019 - 12:04
Ideea centrală a președinției române, coeziunea, are sens.

În cadrul conferinței organizate de MLNR, având ca temă „Viitorul României”, Adrian Năstase a avut o intervenție din care consemnăm: 

”Nu vreau să fiu cinic, dar să-mi dați voie să-l citez pe Churchill, care spunea: După război trăim pe timpul evenimentelor mari si al oamenilor mici”, și-a început discursul Adrian Năstase. ”Cred că suntem într-o situație în care avem nevoie de lideri și că Uniunea Europeană nu mai este cea pe care am cunoscut-o în 2004 și nici în 2007, când am aderat”.

Luni, 25 Februarie, 2019 - 12:22
În domeniul agriculturii și pescuitului au fost închise deja 9 dosare

Astăzi, 25 februarie 2019, la Bruxelles se desfășoară ședința Comitetului Special pentru Agricultură. 
În cadrul acestei reuniuni sunt supuse dezbaterilor subiecte ce vizează Pachetul de reformă PAC post 2020, respectiv Regulamentul privind Planurile Strategice ale PAC, urmând a avea loc un schimb de opinii privind intervențiile statelor membre, precum și Regulamentul cu privire la organizarea comună a piețelor (OCP) pentru produsele agricole, de asemenea fiind așteptat un schimb de opinii privind textul refăcut al acestuia. 

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 12:44
Petre Daea: „Normele vor face mai ușoară viața pescarilor și vor permite statelor membre și sectorului pescuitului să aibă un cuvânt mai greu de spus atunci când se iau decizii”

Astăzi, ambasadorii statelor membre la UE au aprobat acordul la care s-a ajuns, la 13 februarie, între reprezentanții președinției și ai Parlamentului European cu privire la un nou set de norme referitoare la conservarea resurselor piscicole și protecția ecosistemelor marine. Aceste măsuri includ specificații privind uneltele de pescuit și dimensiunile ochiurilor de plasă, zonele închise și sezoanele închise, precum și măsuri prin care să se reducă la minimum impactul pescuitului asupra ecosistemelor marine și asupra mediului marin.

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 12:28

Ambasadorii statelor membre UE au aprobat vineri acordul la care s-a ajuns în 13 februarie între reprezentanţii preşedinţiei şi ai Parlamentului European cu privire la un nou set de norme referitoare la conservarea resurselor piscicole şi protecţia ecosistemelor marine, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.

UE îşi modernizează normele care reglementează modul, locul şi perioada în care pescarii pot pescui, aşa-numitele măsuri tehnice.

Subscribe to ue