Luni, 12 Octombrie, 2020 - 09:37

A fost coana Chiriţa, Varvara şi a făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soţia lui Nea Marin, în show-uri TV şi în filmul artistic "Nea Marin miliardar". În 50 de ani de carieră, Draga Olteanu Matei a cucerit publicul cu roluri în peste 90 de filme, 100 de producţii de televiziune şi 50 de
piese de teatru. Acum, în pragul vârstei de 87 de ani, marea actriţă se bucură de liniştea şi de aerul curat din Piatra Neamţ.

Marţi, 22 Septembrie, 2020 - 13:00

Este un moment important și o mare bucurie pentru Teatrul Național din Timișoara. Aseară, pe scena Galei UNITER, actorul Andrei Chifu a obținut Premiul UNITER la secțiunea Debut pentru rolul principal Eu din spectacolul Casa de pe graniţă de Sławomir Mrožek, un spectacol al Teatrului Național din Timișoara. Juriul care a decis acordarea acestei importante recunoașteri profesionale a fost format din regizorul Radu Apostol, scenograful Cosmin Ardeleanu, actrița Crina Mureșan și criticii de teatru  Doru Mareș și Cristina Rusiecki.

 

Marţi, 15 Septembrie, 2020 - 09:00

Sărbătoarea Teatrului românesc ajunge la Craiova, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea teatrului craiovean "Marin Sorescu", într-un spaţiu deosebit, în aer liber, la Teatrul de Vară din Parcul "Nicolae Romanescu".

În ziua echinocţiului de toamnă, 21 septembrie, de la ora 22.30, iubitorii de teatru sunt aşteptaţi să ne urmărească în direct pe TVR1, Radio România Cultural şi online pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro.

Joi, 21 Mai, 2020 - 13:35

Juriul Concursului de dramaturgie "Cea mai bună piesă românească a anului 2019", program anual al UNITER, compus din criticii Marina Constantinescu, Adriana Popescu şi Dan C. Mihăilescu, a decis să nominalizeze în selecţia finală următoarele piese:

FEMEIA CARE TOT UITĂ SĂ SE NASCĂ de Cătălina Florina Florescu

CASA CU STIHII de Stela Giurgeanu

ŢARA DE FUM de Olga Delia Mateescu

HAI SĂ VORBIM DESPRE VIAŢĂ de Ana Sorina Corneanu

Dintre acestea, Juriul a hotărât să desemneze câştigătoare piesa:

HAI SĂ VORBIM DESPRE VIAŢĂ de Ana Sorina Corneanu

Luni, 27 Aprilie, 2020 - 17:46

E vremea unor resetări. O criză este adesea o oportunitate. Nu doar un risc.

Să fim optimiști și să găsim oportunități!

De aceea, ca majoritatea instituțiilor culturale, și nu numai, UNITER își restructurează proiectele și vine în întâmpinarea iubitorilor de teatru cu o ofertă culturală adaptată la situația de criză socială pe care o traversăm zilele acestea.

Luni, 27 Aprilie, 2020 - 11:39

Noa Wertheim, coregrafa celebrei companii de dans Vertigo din Israel, este invitată la Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, într-o ediţie extraordinară transmisă gratuit online.

Joi, 5 Martie, 2020 - 12:29

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială şi pentru că Gina Patrichi, actriţa a cărei amintire se păstrează încă în mintea şi sufletul celor care au avut şansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani.

În semn de respect şi pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziţia Gina Patrichi - o stea în galeria Teatrului Bulandra.

Îşi vor aminti de Gina Patrichi, actriţa şi omul, actorii: Marcel Iureş, Virgil Ogăşanu, Manuela Ciucur, Emilia Dobrin şi creatoarea de modă Doina Levintza.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 16:41

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 24.02.2020, Senatul a acordat următoarele premii:

Premiul de Excelență: FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU pentru calitatea excepţională a ultimelor șase ediții

Premiul pentru întreaga activitate actriță: RODICA MANDACHE

Vineri, 6 Septembrie, 2019 - 11:39

Ediţia a XXII-a a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Teatrul de Stat Constanţa, s-a încheiat în seara zilei de 5 septembrie. 

Juriul final a fost format din ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV; IOANA BOGĂŢAN – actriţă; ADA LUPU HAUSVATER – regizor; LUDMILA PATLANJOGLU – critic de teatru; LIANA TUGEARU – critic de dans. 

PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019

Joi, 29 August, 2019 - 08:43

Câteva zile ne mai despart de întâlnirea cu DansActorii participanţi la Gala Tânărului Actor Hop, de la Constanţa. Tânăra generaţie de actori va păşi pe scena performanţei actoriceşti, pregătită pentru o competiţie ce se anunţă extrem de provocatoare. 

Zilele la Gala Hop vor fi pline de activităţi, fie că este vorba de repetiţii şi pregătiri pentru probele de concurs din fiecare seară, fie că este vorba de întâlniri cu oameni dispuşi să îi ajute, să le facă lin, ţintit şi frumos drumul către actorul total. 

Astfel, dimineţile la HOP sunt dedicate dezvoltării personale:

Vineri, 16 August, 2019 - 08:18

"Lunga vară fierbinte a marilor festivaluri" la Teatrelli - Octavian Saiu îi aduce în faţa publicului pe directorii a două importante festivaluri de teatru

Sâmbătă, 3 August, 2019 - 17:39

Cătălina Buzoianu, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru din România, s-a născut la 13 aprilie 1938, la Brăila. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (1965 - 1970), la clasa de regie a profesorului Ion Olteanu. A participat, în paralel, la atelierele de creaţie ale profesorilor Radu Penciulescu şi David Esrig (potrivit http://brailapebune.net/).

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 20:00

Gala Premiilor UNITER străbate anul acesta 444 km și ajunge la Cluj-Napoca. Un oraș tânăr în spirit, dar totodată, un important loc al istoriei treatrale, în care am ales să prezentăm teatrul românesc de azi. Acum, în 2019, anul în care oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric și cultural deosebit – 100 de ani de la nașterea Teatrului Național Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea, în Piața Avram Iancu, a celei mai importante instituții teatrale din Transilvania. 

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 16:57

Casa de Producţie TVR vă propune să urmăriţi o montare ce a câştigat premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru tv pe anul 2017: "Visul unei nopţi de iarnă" de Tudor Muşatescu, în regia lui Silviu Jicman

"Visul unei nopţi de iarnă" de Tudor Muşatescu

În distribuţie: Vlad Zamfirescu, Diana Roman, Marian Râlea, Daniela Nane, Silviu Biriş,

AdrianTitieni, Tania Filip, Georgiana Saizescu, Cristi Jicman.

Regia şi adaptarea tv: Silviu Jicman

Director de imagine: Ovidiu Guzu

Scenografia: Dana Moraru

Luni, 18 Martie, 2019 - 13:51

Teatrul EXCELSIOR prezintă miercuri, 27 martie 2019, ora 19:00, premiera oficială a spectacolului Turandot – o adaptare a basmului teatral omonim al lui Carlo Gozzi, în regia Sânzianei Stoican. Jucat chiar de Ziua Mondială a Teatrului, spectacolul va fi dedicat Campaniei Naționale Artiștii pentru Artiști, organizată de către UNITER. Cu fiecare bilet achiziționat pentru reprezentația din 27 martie, spectatorii vor contribui la susținerea artiștilor din lumea teatrului.

Luni, 11 Martie, 2019 - 10:56

Ca în fiecare an, Teatrul Naţional Târgu-Mureş se alătură Campaniei Naţionale "Artiştii pentru artişti" organizată de către UNITER, campanie ce are ca scop susţinerea financiară a artiştilor cu probleme de sănătate şi existenţă.

Spectacolele incluse de către Teatrul Naţional Târgu-Mureş în această campanie sunt următoarele:

- 17 martie 2019, ora 19:00, Sala Mare: Floor covering. TERMINAL de Fraţii Presnyakov, regia Sorin Militaru, Compania "Liviu Rebreanu";

Joi, 7 Martie, 2019 - 12:08

Spectacolul Dragostea celor trei portocale, în regia lui Michele Modesto Casarin, din data de sâmbătă, 23 martie, ora 19, de la Sala Gloria, spectacol produs în această stagiune de Primăria Municipiului București, prin Teatrul „Stela Popescu”, se va juca în cadrul Campaniei Naționale ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI, eveniment organizat de UNITER, aflat la cea de-a 18-a ediție, dedicat sprijinirii artiştilor cu probleme de sănătate şi existenţă.

Joi, 28 Februarie, 2019 - 10:32

Actrita Ileana Stana Ionescu va fi omagiata cu Premiul pentru Intreaga Cariera in cadrul celei de-a  13-a editii a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc marti, 19 martie, de la ora 20.00, la Teatrul National din Bucuresti si va fi transmis in direct pe Film Now, online pe premiilegopo.ro si inregistrat pe Digi 24.

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 11:32

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale.
Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 21.02.2019, Senatul a acordat următoarele premii:
Premiul de Excelenţă: UNTEATRU
Premiul pentru întreaga activitate: 

Actriţă: MAIA MORGENSTERN

Actor: FLORIN PIERSIC

Regizor: CRISTIAN PEPINO

Scenograf: NINA BRUMUŞILĂ

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 14:07

Liceenii au jucat pe scena Teatrului Odeon, în cadrul Galei 5 licee - 5 teatre, aflată anul acesta la ediţia a 8-a. Luni, 10 decembrie, cinci trupe de teatru din alte cinci licee din capitală şi-au prezentat spectacolele pregătite pe parcursul proiectului ce a început în luna octombrie. La finalul Galei, un juriu format din profesionişti din teatru a desemnat câştigătorii trofeelor 5 licee - 5 teatre.

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 08:48

Daniel Oltean, procuror DIICOT şi teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, şi, cu această ocazie, Teatrului Naţional din Bucureşti, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc pe 13 şi 14 decembrie 2018, la Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

Joi, 25 Octombrie, 2018 - 08:43

Cele două weekenduri cuprinse în ediţia a patra a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care va avea loc între 2 şi 11 noiembrie, la Teatrul Gong, vor aduce evenimente speciale - spectacole de teatru din Franţa şi Italia şi ateliere de gătit pentru copii şi părinţi.

Finalul de săptămână 3 - 4 noiembrie este wekendul francez, în care vor fi prezentate patru spectacole venite la Sibiu din Hexagon: 'Mingea roşie/ La Balle Rouge', 'Cubix', 'Vânt din pupă/ Vent Debout' şi 'Zdrenţe/ Frusques'. Preţul unui bilet pentru fiecare dintre cele patru spectacole este de 9 lei.

Luni, 27 August, 2018 - 11:01

UNITER anunță juriul de concurs pentru ediţia a XXI-a a evenimentului mult așteptat de tânăra breaslă teatrală – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, HOP. 
Cei 27 de concurenți, care la audiții au străbătut călătoria prin universul lui Pirandello alături de Andreea Bibiri, Andrei și Andreea Grosu și Șerban Pavlu, ajung în punctul culminant al unui drum frumos către formarea lor profesională: întâlnirea cu sinele, cu un public avizat, cu emoția concursului. 

Vineri, 24 August, 2018 - 12:08

UNITER anunță juriul de concurs pentru ediţia a XXI-a a evenimentului mult așteptat de tânăra breaslă teatrală – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, HOP. 
Cei 27 de concurenți, care la audiții au străbătut călătoria prin universul lui Pirandello alături de Andreea Bibiri, Andrei și Andreea Grosu și Șerban Pavlu, ajung în punctul culminant al unui drum frumos către formarea lor profesională: întâlnirea cu sinele, cu un public avizat, cu emoția concursului. 

Joi, 12 Iulie, 2018 - 11:22

Criticul de teatru Ion (Jean) Cazaban, autorul a numeroase studii dedicate istoriei regiei, scenografiei și avangardei teatrale românești, a murit la vârsta de 83 de ani, potrivit unui comunicat remis presei de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

UNITER transmite în comunicat că își exprimă profundul regret față de dispariția lui Ion (Jean) Cazaban, critic de teatru, istoric, profesor universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din București și cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istoria Artei "G.Oprescu - Academia Română.

Marţi, 3 Iulie, 2018 - 13:59

Spectacolele IVANOV de A.P. Cehov în regia lui Claudiu Goga şi BEŢIE de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim, vor participa, în perioada 19-29 octombrie 2018, la ediţia cu numărul 28 a Festivalului Naţional de Teatru.

Criticul Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru, a anunţat selecţia oficială a celei de-a 27-a ediţii, luni, 2 iulie 2018, de la ora 18:00, în sistem live streaming pe site-ul oficial al festivalului.

Luni, 4 Iunie, 2018 - 16:53

UNITER anunţă organizarea preselecției pentru „GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP!”, a XXI-a ediţie, în perioada 11 – 13 iulie 2018 (cu posibilitatea de prelungire, în funcție de numărul concurenților înscriși), la Teatrul Național I. L. Caragiale din Bucureşti, Sala Mică.
Ne adresăm tuturor actorilor care au absolvit facultatea (licență) începând cu promoţia 2014.
Tema acestei ediții: Pirandello, structura ludică. Eu și personajul.

Marţi, 8 Mai, 2018 - 08:00

Peste 100 de actori, scenografi şi regizori au fost prezenţi, luni seara, la Alba Iulia, la Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a 26-a ediţie, în cadrul căreia s-a sărbătorit teatrul românesc, fiind acordate peste 20 de premii pentru diferite roluri, activităţi sau spectacole.

Gala Premiilor UNITER s-a organizat, în anul Centenar, la Alba Iulia, oraş în care în urmă cu 100 de ani s-a votat unirea Transilvaniei cu România.

Luni, 7 Mai, 2018 - 08:05
LIVE de pe covorul roşu din Cetatea Alba Carolina

La 100 de ani de la Marea Unire, Cetatea Alba Carolina găzduieşte luni, 7 mai, evenimentul sărbătoririi teatrului românesc: Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a 26-a ediţie. Motto-ul ediţiei este "Gala UNITER uneşte Teatrul!"

Într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Episcopiei Ortodoxe şi Biserica Romano-Catolică, special construit pentru acest eveniment, echipele tehnice au ridicat un teatru pentru o zi! Pentru ca patrimoniul-simbol al Cetăţii Alba Carolina să fie şi "decorul" special al acestei ediţii a Galei Premiilor UNITER.

Duminică, 6 Mai, 2018 - 18:06
LIVE de pe covorul rosu din Cetatea Alba Carolina

La 100 de ani de la Marea Unire, Cetatea Alba Carolina gazduieste luni, 7 mai, evenimentul sarbatoririi teatrului românesc: Gala Premiilor UNITER, ajunsa la cea de-a 26-a editie. Motto-ul editiei este „Gala UNITER uneste Teatrul!”

 

Intr-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Episcopiei Ortodoxe si Biserica Romano-Catolica, special construit pentru acest eveniment, echipele tehnice au ridicat un teatru pentru o zi! Pentru ca patrimoniul-simbol al Cetatii Alba Carolina sa fie si „decorul” special al acestei editii a Galei Premiilor UNITER.

Subscribe to uniter