Luni, 15 Iunie, 2020 - 13:36

În 2020, Uniunea Europeană marchează 30 de ani de cooperare teritorială atât între statele membre, cât şi între acestea şi ţările aflate la graniţele externe. Cooperarea teritorială europeană, cunoscută la nivel european sub denumirea de Interreg, reprezintă o poveste de succes care a transformat viaţa unei treimi din întreaga populaţie a Uniunii.

Vineri, 10 Aprilie, 2020 - 17:07

"Acest plan trebuie să ne relanseze economiile promovând în acelaşi timp convergenţa în UE. Bugetul UE va trebui să joace un rol semnificativ aici", a afirmat Charles Michel într-un comunicat difuzat pe Twitter.

Liderii UE vor trebui să exploreze "înfiinţarea unui Fond de relansare temporar pentru a asigura o redresare economică robustă în toate statele membre", se menţionează în comunicat.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 09:27
Miniștrii europeni de Finanțe nu reușesc să ajungă la o înțelegere de contracarare comună a efectelor pandemiei

Eforturile ministrilor de Finante de a ajunge la un acord privind un pachet de masuri fiscale menit sa contracareze consecintele pandemiei COVID-19 s-au prelungit in noaptea de marti spre miercuri.

Dificultatile sunt generate de diferenta de viziune intre statele din nordul continentului si cele din sud, acestea din urma solicitand un efort financiar fara precedent cu pretul asumarii unei datorii comune (asa numitele coronabonduri), informeaza agentiile de presa internationale.

Luni, 30 Martie, 2020 - 13:54

Cadrul de Reglementare Temporar adoptat la nivelul Uniunii Europenemoferă tuturor societăţilor, fie că sunt mici sau mari, şansa de a se relansa, iar pentru ţara noastră "totul depinde de hotărârea, abilitatea şi inteligenţa" cu care va acţiona Guvernul României, avertizează fostul preşedinte Traian Băsescu.

Joi, 5 Martie, 2020 - 10:25

Turcia și Siria se îndreaptă spre un război deschis pe care Rusia încearcă să-l evite. Viața a milioane de oameni este în pericol din cauza tendințelor imperialiste și aventurismului militar al lui Erdogan și impasului diplomatic și militar dintre Ankara și Moscova.

Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 18:51
Deficitul bugetar al României se va majora la 4,4% din PIB în 2020 şi 6,1% în 2021

Deficitul bugetar al României se va majora la 4,4% din PIB în 2020 şi 6,1% în 2021 ca urmare a majorării pensiilor, scrie Comisia Europeană în raportul de ţară referitor la România, publicat miercuri.

Deficitul de cont curent este prognozat să se păstreze pe o tendinţă de deteriorare şi să ajungă la 5,4% în 2021 ca urmare a polititicii fiscale expansioniste.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 13:17

Comisia Europeană a anunţat luni că Uniunea Europeană nu intenţionează încă să ia în considerare suspendarea călătoriilor în spaţiul Schengen fără frontiere după un focar de coronavirus în Italia, dar că pregăteşte planuri de urgenţă, anunţă Reuters.

"În ceea ce priveşte diferite scenarii, cum ar fi o suspendare coordonată a Schengen-ului, nu vom ajunge aici pentru moment, dar lucrăm la diverse planuri de urgenţă", a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Luni, 17 Februarie, 2020 - 10:23

România ocupă locul 16 în Uniunea Europeană privind numărul de ore obligatorii de educație fizică și sport în școlile primare și gimnaziale, cu 59, respectiv 49 de ore pe an, mult sub media Uniunii Europene, de 67, respectiv 64 de ore de educație fizică pe an, potrivit unui Think Thank al Parlamentului European. În timp ce majoritatea activităților sportive școlare obligatorii, în România, sunt atletismul, jocurile cu mingea și gimnastica, majoritatea țărilor europene mai oferă elevilor activități în aer liber și aventură, înotul și sporturile de iarnă.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 09:45

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a avut luni, 3 februarie 2020, o întrevedere cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble, în contextul finalizării procesului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 şi intrării în vigoare a Acordului negociat în acest scop, la 1 februarie 2020.

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 10:21

Peste două treimi (68%) dintre companiile cu cel puţin 10 angajaţi din Uniunea Europeană au furnizat angajaţilor dispozitive mobile cu acces la Internet, informează Eurostat.

În acest clasament, pe ultimele locuri se află Bulgaria, unde doar 46% din companii au furnizat angajaţilor astfel de dispozitive mobile cu acces la Internet, urmate de companiile din Grecia (56%), Romania (58%) şi Marea Britanie (60%).

Joi, 19 Decembrie, 2019 - 11:34

Marcată de reglementări din ce în ce mai stricte, în special în scopuri de mediu, industria auto mondială încetinește și este obligată să se reinventeze.
Într-un context economic global sumbru, sectorul auto se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv reglementări de mediu mai puternice și mai stricte. Drept urmare, vânzările de mașini înregistrează o evoluție negativă care nu a mai fost întâlnită de la Marea Recesiune din 2008, întregul sector fiind marcat de incertitudine.
Profitabilitate în declin

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 08:44

Municipiul Turda este campion în accesarea fondurilor europene la nivel național, în categoria orașelor din care face parte, având nu mai puțin de 12 contracte mari de finanțare semnate, proiecte care se află deja în implementare. De asemenea, mai are 4 proiecte admise la finanțare și 3 proiecte aflate în faza de evaluare. Valoarea totală a celor 19 proiecte este de 453.030.665, 81 lei, adică aproape 100 de milioane de euro. 

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 09:50

Aflat în centrul tensiunilor comerciale, în special între SUA și China, sectorul agroalimentar global este afectat de scăderea prețurilor produselor agroalimentare de bază, cum ar fi boabele de soia. În acest context, Coface a realizat o analiză aprofundată a tendințelor viitoare de pe această piață.

Miercuri, 30 Octombrie, 2019 - 13:45
in următorii 3-5 ani – 2 din 3 jucători din UE consideră subiectul de importanță strategică

Despre implementarea soluțiilor bazate pe inteligența artificială pentru îmbunătățirea performanței business-ului se vorbește cu entuziasm de câțiva ani, însă, pentru majoritatea industriilor, impactul acestora este încă limitat. Companiile din sectorul serviciilor financiare, și cu precădere, cele din segmentul asigurărilor, sunt printre principalii utilizatori ai acestor tehnologii conform unui nou studiu Roland Berger.

Marţi, 17 Septembrie, 2019 - 09:29

România rămâne lider în Uniunea Europeană la exportul de grâu având în vedere că anul acesta a exportat peste 1,5 milioane tone în spațiul extracomunitar, conform datelor colectate de Comisia Europeană.

Această cantitate reprezintă 34% din grâul exportat de statele membre UE în perioada 1 iulie – 8 septembrie a.c. și aproximativ 42% din volumul livrat de România în zona non-UE în anul de marketing 2018/2019, scrie fermierinromania.ro.

Vineri, 26 Iulie, 2019 - 20:00

Primul-ministru Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Bacău, că Uniunea Europeană va începe la 1 septembrie să aloce fonduri pentru zonele calamitate anul trecut, regiunea de nord-est fiind singura din ţară care s-a încadrat în parametrii solicitaţi.

Luni, 15 Iulie, 2019 - 17:38

România a fost anul trecut pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia de petrol, cu 3,6 milioane de tone, în scădere cu 2% faţă de anul anterior, potrivit unui raport realizat de compania britanică BP la nivel mondial.

Principalul producător din UE a fost Marea Britanie, cu 50,8 milioane de tone, în creştere cu 9%, urmată de Danemarca, cu 5,7 milioane de tone (în scădere cu 15,9%), şi de Italia, cu 4,7 milioane de tone (în creştere cu 12,9%).

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:40

Mesajul ministrului apărării naţionale, Gabriel Leş, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional

Se împlinesc, astăzi, 171 de ani de la declararea oficială a tricolorului românesc ca drapel naţional, prilej cu care, în calitate de cetăţean al României şi de ministru al apărării naţionale, îmi exprim deplinul respect faţă de culorile-simbol ale poporului român şi întreaga recunoştinţă faţă de toţi cei care, cu eroism, curaj şi iubire de patrie, şi-au sacrificat viaţa luptând sub faldurile drapelelor de luptă ale armatei române.

Miercuri, 12 Iunie, 2019 - 10:40

Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că România a înregistrat, pe primul trimestru al anului 2019, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.

Joi, 6 Iunie, 2019 - 12:43

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, este gazdă astăzi, la Bruxelles, pentru Conferința UE - Africa pe probleme de migrație

Vineri, 24 Mai, 2019 - 08:38

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a co-prezidat, la 23 mai 2019, în calitate de Preşedinţie rotativă a Consiliului Uniunii Europene, cea de-a 28-a reuniune a Comitetului Africa, Caraibi, Pacific - Uniunea Europeană (ACP-UE) de cooperare pentru finanţarea dezvoltării, alături de ministrul afacerilor externe şi al comerţului exterior al Insulelor Solomon, Jeremiah Manele.

Marţi, 21 Mai, 2019 - 09:25

Cea de a 51-a reuniune a Consiliului Spațiului Economic European (SEE) a avut loc, la Bruxelles, la data de 20 mai 2019. Uniunea Europeană a fost reprezentată de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, reuniunea fiind prezidată de ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea. Statele membre ale SEE din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) au fost reprezentate de miniștrii afacerilor externe. Au mai participat reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă.

Joi, 9 Mai, 2019 - 08:48

Cu ocazia Zilei Europei, 21 de şefi de stat din Uniunea Europeană au semnat Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019.

Vă redăm în continuare textul:

Europa este cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată

Marţi, 7 Mai, 2019 - 12:33
în contextul Preşedinţiei române a Consiliului UE

La Cluj-Napoca se desfăşoară în perioada 7-8 mai 2019, Reuniunea directorilor arhivelor diplomatice din statele membre şi instituţii ale Uniunii Europene (European Union Diplomatic Archives - EUDiA).

Fiind prima întâlnire în România a EUDiA, în perioada mandatului ţării noastre la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, discuţiile vor viza nu numai întărirea cooperării de specialitate, dar mai ales pe cea a cooperării la nivelul mai larg, al diplomaţiei academice şi culturale, în spiritul valorilor europene.

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 19:23
Corespondenţă specială de la Carmen Dinu

Pariul ratat al ex-premierului David Cameron, un divorţ cu consecinţe dramatice şi o stare de haos, în care nimeni nu ştie ce va aduce ziua de maine.

Asta pare sǎ fie Marea Britanie la ora actualǎ, dupǎ ce deputaţii au respins pentru a treia oarǎ acordul premierului Theresa May, dar şi opţiunile prezentate ca alternativǎ pentru a pǎstra legǎturi strânse cu Uniunea Europeanǎ.

Vineri, 22 Martie, 2019 - 19:20

Instituţiile în care românii continuă să aibă cea mai mare încredere sunt Armata şi Biserica în plan intern, respectiv NATO şi Uniunea Europeană în plan internaţional, la polul opus fiind partidele politice - relevă un sondaj INSCOP, realizat în perioada 5 - 13 martie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.

Joi, 7 Martie, 2019 - 09:00

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană vor renunţa săptămâna viitoare la un plan de introducere a unei taxe în sectorul digital si vor lucra la reforma globală a modalităţii de impozitare a companiilor de internet, potrivit unui document citat de Reuters.

Pe de alta parte, Irlanda şi ţările scandinave s-ar fi opus proiectului. 

”Un număr de delegaţii continuă să aibă obiecţii fundamentale”, se arată în documentul pregătit de preşedinţia română a UE, înainte de întâlnirea miniştrilor de Finanţe de pe 12 martie.
 

Miercuri, 27 Februarie, 2019 - 08:40

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la 26 februarie 2019, la sediul MAE, la reuniunea interministerială privind problematica Brexit, care a reunit reprezentanţi la nivel de secretar de stat şi la nivel tehnic ai ministerelor de linie şi instituţiilor de specialitate.

Luni, 25 Februarie, 2019 - 08:45

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut duminică, 24 februarie a.c., la Sharm-El-Sheikh (Republica Arabă Egipt), o alocuţiune în cadrul sesiunii plenare a Summitului Uniunea Europeană - Liga Statelor Arabe.

Vă prezentăm în continuare traducerea alocuţiunii în limba română:

Excelenţa Voastră, domnule Preşedinte El-Sisi,

Excelenţa Voastră, domnule Preşedinte Tusk,

Alteţele Voastre Regale,

Excelenţele Voastre,

Doamnelor şi domnilor,

Dragi colegi,

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 09:27

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, vineri dimineaţă, pe Facebook, că şi un judecător poate deveni procuror european, potrivit Regulamentului Uniunii Europene (UE) de înfiinţare a Parchetului european.

"Un judecator poate sa devina procuror european, potrivit Regulamentului UE de infiintare a Parchetului european !", a scris Tudorel Toader, pe Facebook.
 

Subscribe to uniunea europeana