Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 10:45

Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara organizează, în data de 5 iunie 2020, începând cu ora 9:00, Concursul Naţional de Idei şi Proiecte în domeniul Protecţiei Mediului: "Educaţia ecologică salvează mediul - EcoSmarTim". Etapa finală a celei de-a IV-a ediţii a competiţiei a fost programată chiar de Ziua Mondială a Mediului şi se va desfăşura online.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:18

Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara organizează, în data de 30 mai 2020, între orele 9:00 - 15:00, etapa finală a concursului naţional de arhitectură "Hans Fackelmann". Pentru evitarea expunerii participanţilor la riscurile asociate cu răspândirea COVID-19, conducerea facultăţii a decis desfăşurarea acesteia în mediul online, prin platforma de comunicare audio-video Zoom.

Etapa finală a competiţiei este alcătuită din două componente:

Vineri, 22 Mai, 2020 - 10:55

În urmă cu 100 de ani, la 23-24 mai 1920, în Palatul Lloyd, în actuala Sală a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, a fost organizată prima expoziţie filatelică din România Mare. Din catalogul expoziţiei reiese că aceasta a fost patronată de Stan Vidrighin, pe atunci primar, iar ulterior rector al Politehnicii timişorene.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 10:39

Pentru sesiunea iulie 2020, înscrierea şi examenul de admitere la programele de studiu ale Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara (FAUT) din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, specializarea Arhitectură (licenţă cu master integrat, 6 ani), respectiv Mobilier şi Amenajări de Interior (licenţă, 3 ani) se vor desfăşura în format online.

Joi, 16 Aprilie, 2020 - 09:12

Situaţia specială generată de pandemia de coronavirus afectează şi calendarul admiterii în învăţământul superior. Universitatea Politehnica Timişoara dispune însă de toate resursele pentru asigurarea celor mai bune condiţii pentru desfăşurarea acesteia.

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 08:14

Colectivele de cercetare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara au realizat, în premieră cel puţin naţională, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienţi, cu care ar putea fi dotate secţiile de terapie intensivă, şi care ar fi deosebit de util în special acum, în lupta cu coronavirusul SARS-CoV-2, dar nu numai.

Marţi, 14 Aprilie, 2020 - 08:25

În această perioadă de nesiguranţă din cauza Coronavirus COVID-19, în România, la fel ca şi în alte ţări, funcţiile şi activităţile educaţionale faţă în faţă sunt mutate online, folosind aplicaţii, platforme şi diverse unelte şi metode de lucru pentru educaţia la distanţă. Mulţe dintre cadrele didactice luptă cu adaptarea la munca şi predarea online, în special cei care au predat întotdeauna într-o clasă tradiţională şi li se solicită acum să se regrupeze rapid şi să se pregătească pentru o perioadă mai lungă de "distanţare socială" educaţională. De unde începem? Cum gestionăm procesul?

Vineri, 27 Martie, 2020 - 11:50

Aşa cum a promis, Universitatea Politehnica Timişoara continuă seria cursurilor gratuite de matematică oferite elevilor de liceu pentru pregătirea bacalaureatului şi a admiterii, cursuri care, din cauza măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului COVID-19 au fost mutate în mediul online.

Partea a treia a cursurilor de matematică are ca temă "Limite de funcţii. Asimptote" şi poate fi urmărită pe site-ul propriu (upt.ro) şi pe pagina de Facebook a Universităţii Politehnica Timişoara.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 13:05

Un proiect deja tradiţional la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica Timişoara, Liga AC LABS, a ajuns la cea de-a XI-a ediţie. Deschiderea oficială are loc luni, 24 februarie 2020, începând cu ora 15:00, la Centrul de Conferinţe al UPT.

Vineri, 14 Februarie, 2020 - 09:53

Romfilatelia vine în întâmpinarea pasionaţilor de ştiinţă, prin introducerea în circulaţie, marţi, 18 februarie a.c., a emisiunii de mărci poştale Universitatea Politehnica Timişoara, un secol de educaţie şi inovaţie.

Emisiunea de mărci poştale, ce conţine un timbru şi o coliţă dantelată, este dedicată aniversării Universităţii Politehnica Timişoara, care împlineşte, în acest an, un veac de la înfiinţare şi marchează Centenarul primei instituţii de învăţământ superior din vestul ţării.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 08:29

Buna relaţie a Universităţii Politehnica Timişoara cu mediul economic din regiune, dar şi rolul acesteia de liant între mediul preuniversitar şi piaţa muncii a fost dovedit încă o dată sâmbătă, 8 februarie 2020, când, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UPT a fost inaugurat noul laborator Everseen.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 12:00

A devenit deja o tradiţie ca, la începutul lunii ianuarie, studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Politehnica Timişoara să organizeze, în holul central al Bibliotecii UPT, o expoziţie de scaune creative, originale, atipice, în cele mai diverse forme, culori şi materiale.

Anul acesta, în data de 9 ianuarie 2020, la ora 14:00, în holul Bibliotecii UPT va avea loc vernisajul celei de-a III-a ediţii a expoziţiei "Sit with me", care va reuni circa 50 de creaţii ale studenţilor-arhitecţi.

Luni, 18 Noiembrie, 2019 - 10:37

Studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", reuniţi în cadrul Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România, şi de la Universitatea Politehnica Timişoara, de la specializările Inginerie Medicală şi Robotică, şi-au dat mâna pentru organizarea unui eveniment în comun: o sesiune de comunicări ştiinţifice cu tema "Introducere în chirurgia robotică".

Luni, 11 Noiembrie, 2019 - 18:33

După Gala Politehnica 100% performanţă, care a marcat intrarea în anul 100 al UPT şi în cadrul căruia 100 de elevi merituoşi au fost recompensaţi cu câte 1000 de euro fiecare, seria evenimentelor aniversare continuă, în 12 noiembrie 2019, cu o altă tradiţie instituită în Universitatea Politehnica Timişoara.

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 08:28

În societatea tot mai tehnologizată de azi, în care noţiuni ca realitate virtuală, realitate augmentată, conectivitate, tehnologii 5G, industria 4.0 etc., încep să devină uzuale, învăţământul superior tehnic se află în faţa unor adevărate provocări. Cererea de ingineri specializaţi în noile tehnologii este tot mai mare, dar trebuie păstrată şi calitatea procesului educaţional. Nu în ultimul rând, cercetarea ştiinţifică din universităţile cu profil tehnic trebuie să ţină pasul cu noutăţile din domeniul ştiinţei şi tehnologiei, dar şi cu noile programe de finanţare.

Miercuri, 23 Octombrie, 2019 - 08:57

Cursurile de limbă şi cultură japoneză organizate de Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica Timişoara s-au bucurat de succes încă de la prima ediţie. Sute de timişoreni s-au înscris la fiecare ediţie a acestora. Primele cursuri au fost susţinute de de fostul ambasador al Japoniei în România, Kanji Tsushima, iar ulterior acesta a predat "ştafeta" doamnei dr.

Miercuri, 25 Septembrie, 2019 - 18:51

Universitatea Politehnica Timişoara este beneficiar, alături de Asociaţia Danke, al unui proiect în valoare de aproape 8 milioane de lei din fonduri europene nerambursabile, ce vizează creşterea participării şi a nivelului de educaţie pentru elevi, studenţi şi cadre didactice, în special pentru grupurile vulnerabile, prin asigurarea de sprijin financiar elevilor şi studenţilor, creşterea atractivităţii ofertei educaţionale şi îmbunătăţirea competenţelor cadrelor didactice.

Vineri, 20 Septembrie, 2019 - 11:28

Un grup de 35 de studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara a avut oportunitatea de a trăi o experienţă deosebit de utilă şi interesantă la Veneţia, unde a luat contact cu arhitectura specifică, dar şi cu modalităţile de conservare, restaurare şi refuncţionalizare a unor clădiri istorice.

Vineri, 20 Septembrie, 2019 - 08:59

În urmă cu 25 de ani, când societatea ieşise din anii grei ai cenzurii comuniste, iar libertatea de exprimare a început să fie înţeleasă, la Universitatea Politehnica Timişoara îşi începea emisia primul post de televiziune din mediul universitar, Teleuniversitatea, care, în timp, a devenit un reper în massmedia timişoreană.

Joi, 19 Septembrie, 2019 - 12:06

Energiile regenerabile, dezvoltarea sustenabilă, sunt termeni, dar şi valori care se impun din ce în ce mai mult în societatea de astăzi. Nu întâmplător, sunt valori asumate şi de Universitatea Politehnica Timişoara prin însăşi misiunea sa, atât în ceea ce priveşte componenta educaţională, cât şi cea de cercetare.

Miercuri, 4 Septembrie, 2019 - 10:43

În contextul apropierii Centenarului existenţei sale, Universitatea Politehnica Timişoara a demarat, încă din primăvara acestui an, proiectul Politehnica' 100% performanţă (100 de politehnişti de succes pentru 100 de liceeni merituoşi), cu scopul de a identifica şi sprijini 100 de tineri cu capacităţi deosebite din liceele din regiune şi nu numai.

Miercuri, 24 Iulie, 2019 - 13:55

Studenţii anilor I şi II de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Politehnica Timişoara, specializarea Mobilier şi Amenajări Interioare, au reuşit să aducă în centrul atenţiei mozaicul.

La începutul lunii iulie, Mapei România i-a provocat pe tineri, prin lansarea concursului "Competiţia Culorilor Mapei", care constituie astfel şi practica studenţilor.

Luni, 22 Iulie, 2019 - 20:26

Universitatea Politehnica Timişoara continuă să se menţină în topul preferinţelor absolvenţilor de liceu din partea de vest a ţării, înregistrând un număr de candidaţi la admitere mai mare decât în 2018, iar aceasta în condiţiile în care numărul de absolvenţi de liceu care au promovat examenul de bacalaureat a scăzut.

Joi, 11 Iulie, 2019 - 12:09

Continuând o tradiţie instituită în Universitatea Politehnica Timişoara, de a onora profesorii cu realizări deosebite, Facultatea de Construcţii organizează vineri, 12 iulie 2019, începând cu ora 12, în cadrul şedinţei Consiliului facultăţii, o festivitate de conferire a titlului onorific de Profesor Emerit unor cadre didactice care s-au remarcat printr-o bogată activitate tehnică în domeniul construcţiilor respectiv instalaţiilor şi o remarcabilă activitate didactică şi de cercetare.

Miercuri, 3 Iulie, 2019 - 10:33

Studenţii de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Politehnica Timişoara, aflaţi în anul I master la specializarea "Tendinţe, materiale şi tehnologii noi în arhitectura de interior", la disciplina Proiectare (semestrul II), s-au aflat în faţa unei provocări: amenajarea unui restaurant cu trei stele Michelin.

Joi, 20 Iunie, 2019 - 12:05

O "sămânţă" sădită cu mai mulţi ani în urmă de Universitatea Politehnica Timişoara a "încolţit", a crescut frumos, iar acum îşi arată roadele. În 1994, în Incubatorul de Afaceri al UPT a luat fiinţă Beespeed Automatizări SRL, o firmă mică, cu câţiva angajaţi, absolvenţi ai UPT. Încă de la început, Universitatea Politehnica Timişoara a oferit acesteia consultanţă şi a furnizat ingineri de specialitate care au fost angajaţi în cadrul societăţii.

Miercuri, 19 Iunie, 2019 - 10:16

Ca urmare a finalizării procedurilor de licitaţie şi de desemnare a firmei câştigătoare, faţada Rectoratului Universităţii Politehnica Timişoara (Palatul Lloyd), una dintre clădirile monument istoric reprezentative ale Timişoarei, intră în renovare.

După obţinerea tuturor avizelor necesare pentru organizarea de şantier, firma câştigătoare a licitaţiei, SC Gigant Construct SRL din Timişoara va începe montarea schelelor pe toată faţada (atât pe latura din Piaţa Victoriei, cât şi pe Bulevardul Republicii).

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 10:25

Marţi, 23 aprilie 2019, în intervalul 18,00 - 21,00, la Sala Polivalentă de la Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara, va avea loc Atelierul de Antreprenoriat Future Makers. Evenimentul este organizat împreună cu Societatea Antreprenorială Studenţească din UPT şi Universitatea Politehnica Timişoara. Pentru a se înscrie, tinerii pot intra pe pagina evenimentului. Participarea este gratuită.

Miercuri, 20 Martie, 2019 - 09:33

Sub deviza "Apa pentru toţi", Universitatea Politehnica Timişoara, prin Departamentul de Chimie Aplicată şi Ingineria Compuşilor Anorganici şi a Mediului din cadrul Facultăţii de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului, în colaborare cu Departamentul de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara sărbătoreşte joi, 21 martie 2019, Ziua Mondială a Apei.

Miercuri, 27 Februarie, 2019 - 13:39

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) şi Universitatea Politehnica Timişoara au semnat astăzi, 27 februarie 2019, la Rectoratul UPT, contractul de finanţare pentru proiectul "Modernizarea, extinderea şi echiparea infrastructurii educaţionale universitare la Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului".

Subscribe to Universitatea Politehnica Timişoara