Joi, 30 Iulie, 2020 - 10:53

• OLE. Primul ministru, Petre Roman, în Spania. Sînt semne că nu este vorba despre o acţiune „Don quijottescă" şi verii noştri latini din peninsula hispanică sînt mai hotărîţi decît alte rude apropiate, să ne ajute printr-o cooperare reală • DULCE CA MIEREA... Nu e zahăr pe piaţă? Nu-i nimic! Este, în schimb, la Constanţa pe vapoarele pe care bravii noştri docheri nu se grăbesc să Ie descarce pentru că: deocamdată şi-au concentrat atenţia asupra navei italiene „Francesca Fori“ care ne-a adus vin alb şi roşu! • DATORIE. Deşi desfiinţată (teoretic, cel puţin) C.A.D.A.

Miercuri, 25 Decembrie, 2019 - 00:00

 Octavian Andronic, primul redactor-șef al ziarului Libertatea, a relatat, în emisiunea ”Adriana Nedelea LA FIX”, cum a luat ființă noua publicație, în ziua de 22 decembrie 1989, fiind primul ziar românesc în care a apărut consemnarea scrisă a Revoluției. De Adrian Ilie, Vineri, 20 decembrie 2019, 12:45 ”De dimineață plecasem de acasă și am trecut pe Magheru tocmai când venea o coloană masivă de manifestanți spre Piața Universității. Era un tablou incredibil și persoane care dirijau această manifestație.

Marţi, 24 Decembrie, 2019 - 11:14
Rememorări

Cotidianul Libertatea împlinește azi 30 de ani. A fost prima publicație a României democrate, tipărită și distribuită oamenilor chiar la câteva ore după plecarea lui Ceaușescu. A avut un noroc pe care se cuvine să și-l urmeze: pe 22 decembrie, toate celelalte ziare apăruseră cu mesajele de sprijin pentru Ceaușescu. Numai Informația Bucureștiului, pentru că se tipărea după-amiaza, a avut timp să-și schimbe numele în Libertatea și să prindă știrea căderii comunismului! De Cătălin Tolontan, Duminică, 22 decembrie 2019, 06:55 Primele exemplare le-am aruncat pe geam din Palatul Universul.

Marţi, 24 Decembrie, 2019 - 10:53
Interviu din Ziarul LIBERTATEA
Octavian Andronic explică de ce istoria este una mai lungă. Libertatea a intrat în posesia unei secvențe video extrem de importante în istoria cotidianului care împlinește, pe 22 decembrie, 30 de ani.  Este vorba despre momentul în care, la 30 de minute după reluarea emisiei la TVR, pe 22 decembrie 1989, din studioul 4, Petre Popescu, crainic al TVR, a anunțat apariția ”primului ziar liber din România”.
Sâmbătă, 22 Decembrie, 2018 - 10:08
Rechizitoriul Parchetului General transmis Curții Supreme de Justiție

La fel ca și în acest an, când Parchetul Militar a omagiat Revoluția trimițându-l în judecată pentru „crime împotriva umanității” pe Ion Iliescu, în urmă cu 25 de ani, în 1993, același Parchet dădea publicității rezultatul investigației efectuate în cazul tragediei de la Otopeni, în care, la Revoluție, și-au pierdut viața cateva zeci de militari și civili. Atunci vinovați au fost considerați alții, nu cei de astăzi. Raportul a fost publicat în exclusivitate de ziarul LIBERTATEA, încă „primul ziar liber al Revoluției Române”

„În ziua de 22 decembrie 1989, după ce Nicolae şi Elena Ceauşescu au părăsit sediul fostului C. C. al P.C.R., unităţile Ministerului Apărării Nationale au primit ordin de a prelua comanda inspectoratelor judeţene ale Ministerului de Interne.

Acest ordin al Marelui Stat Major a fost transmis de către comandantul Aviaţiei Militare şi U.M. 01913 Bucureşti de sub comanda generalului Drăghin Dumitru (pe atunci colonel), care era şi comandant al micro-garnizoanei Otopeni. În continuare, generalul Drăghin Dumitru a transmis ordinul respectiv la U.M. 01874 Bucureşti, comandată de lt. col. Răchită Vasile - care constituia principala forţă de pază a Aeroportului Otopeni.

Subscribe to Ziarul LIBERTATEA