Vineri, 8 Ianuarie, 2021 - 11:03

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a întâlnit miercuri, 6 ianuarie 2021, la Palatul Elisabeta, cu Ion Tucă, Directorul Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei. În cadrul întâlnirii a fost stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleș, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare.

Miercuri, 6 Ianuarie, 2021 - 18:42

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a întâlnit astăzi, 6 ianuarie 2021, la Palatul Elisabeta, cu Ion Tucă, Directorul Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei. În cadrul întâlnirii a fost stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleș, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare.

Vineri, 18 Decembrie, 2020 - 20:00

În decembrie 2020, după mai bine de trei decenii de preocupare, Muzeul Național de Artă al României și Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București prezintă parcursul restaurării picturilor împușcate la Revoluția din 1989, printr-un proiect inedit.

Vineri, 18 Decembrie, 2020 - 13:19

Parlamentul European a votat în sesiune plenară ieri, 17 decembrie, acordul provizoriu obținut cu Consiliul UE cu privire la propunerea Comisiei Europene de a aduce o serie de modificări în derularea viitoarelor Capitale Europene ale Culturii. Timișoara este unul din orașele vizate de această propunere legislativă, titlul său de Capitală Europeană a Culturii urmând să fie amânat pentru 2023.

Miercuri, 16 Decembrie, 2020 - 13:34

16 decembrie este una dintre zilele scrise cu sânge în istoria României, pentru că în urmă cu 31 de ani începea Revoluția care ne-a oferit darul democrației.
Cu această ocazie, astăzi la ora 20.00, la Teatrul Național București I.L.Caragiale va avea loc Premiera filmului documentar „1989. Jurnalul unei revoluții”, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Filmul va fi transmis online pe canalele media (YouTube, Facebook și website) ale Teatrului Național, iar sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 23:00, va avea loc premiera tv la Digi 24.

Miercuri, 16 Decembrie, 2020 - 13:21

Astăzi, 16 decembrie, este ziua națională a Republicii Kazahstan, care în urmă cu 29 de ani, a renunțat la statutul de țară membră a Uniunii Sovietice şi şi-a proclamat independența. Este o zi importantă pentru kazahi care au schimbat, astfel, cursul istoriei și cărora le urăm cu multă căldură „La mulți ani!”.

Miercuri, 16 Decembrie, 2020 - 09:14

Ministerul Culturii anunţă crearea grupului de lucru pentru modificarea şi completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Grupul de lucru va identifica soluţiile atât pentru a transpune în legislaţia naţională directivele europene Directiva UE 790/2019, referitoare la copyright şi Directiva UE 789/2019, referitoare la transmisiile prin cablu şi satelit, cât şi pentru a realiza anumite clarificări solicitate de sectorul cultural.

Vineri, 4 Decembrie, 2020 - 11:02

Ministerul Culturii a lansat un nou apel de proiecte pentru finanțarea activităților dedicate Zilei Culturii Naţionale, în anul 2021. Pe modelul proiectului Acces Online 2020, care s-a bucurat de succes, și păstrând tradiția pentru finanțarea activităților dedicate acestei zile, orice persoană juridică sau persoană fizică autorizată care desfășoară activități culturale, conform obiectului de activitate, se poate înscrie cu un proiect pentru care dorește finanțare.

Marţi, 1 Decembrie, 2020 - 13:40

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a spus, în mesajul adresat de Ziua Naţională, că distanţarea aduce şi ceva bun în acest an al pandemiei de coronavirus - "o apropiere de cei dragi, mai multă unitate, o conştientizare a adevăratelor valori".

Joi, 12 Noiembrie, 2020 - 11:09

Programul TEZAURE UMANE VII, lansat în urmă cu 10 ani, are, în sfârșit, o pagină web dedicată celor care au primit acest titlu. Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a realizat acest proiect pentru protejarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. 

Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 - 13:27

Premiile Europene pentru Patrimoniul Cultural „Europa Nostra 2020” reprezintă cele mai importante distincții în domeniul patrimoniului cultural și au adus țării noastre, anul acesta, bucuria de a fi reprezentată de proiectul câștigător „Ambulanța pentru monumente”. Distincțiile au fost acordate aseară în cadrul unei gale online.
Proiectul românesc este câștigător atât al categoriei Educație, formare și conștientizare în domeniul patrimoniului, dar și al Premiului Publicului, decernat în urma voturilor a peste 12.000 de cetățeni europeni.

Miercuri, 21 Octombrie, 2020 - 13:00

În urma apelului public făcut de Federaţia FAIR-MediaSind pentru salvarea domeniului cultură şi mass-media aflat, în această perioadă, într-o situaţie critică, cea mai mare confederaţie sindicală din ţară, CNSLR-Frăţia a reacţionat prin transmiterea către ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a unei adrese prin care solicită intervenţia imediată pentru salvarea celor peste 100.000 de lucrători din acest domeniu.

Miercuri, 21 Octombrie, 2020 - 10:09

Sectorul cultural independent este unul dintre cele mai afectate de restricţiile impuse de pandemia provocată de virusul Sars-Cov2. Pentru a-i veni în întâmpinare, astăzi a avut loc o nouă întâlnire, la care au participat premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul finanţelor publice Florin Cîţu, ministrul culturii Bogdan Gheorghiu, primarul Municipiului Bucureşti Nicuşor Dan şi reprezentanţi ai sectorului cultural independent din Bucureşti.

Marţi, 13 Octombrie, 2020 - 13:40

Ministerul Culturii realizează o analiză privind cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 în instituțiile culturale, în special în rândul artiștilor și lucrătorilor tehnici. Având în vedere transmiterea comunitară foarte accentuată și semnalarea răspândirii cazurilor și printre reprezentanții sectorului cultural, ministerul face un apel la responsabilitatea angajaților și angajatorilor din domeniu, pentru ca evenimentele culturale să se desfășoare în condiții de siguranță pentru ei și public.

Luni, 21 Septembrie, 2020 - 12:39

Pentru prima dată în istoria ediţiilor, Art Safari Bucureşti prelungeşte programul de vizitare începând de marţi, 22 septembrie, până duminică, 27 septembrie inclusiv.

Joi, 20 August, 2020 - 13:16

Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, 19 august, modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografiei. Industria cinematografică și audiovizuală va putea beneficia, în curând, de sprijinul financiar nerambursabil, în cuantum de până la 45% din valoarea proiectelor, prin intermediul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Miercuri, 12 August, 2020 - 12:19

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a lansat procedura de achiziții publice de artă contemporană pentru care Ministrul Culturii a suplimentat bugetul muzeului cu 2.000.000 lei. Ministerului Culturii a decis alocarea acestei sume în luna aprilie 2020, pentru a veni în sprijinul artiștilor plastici contemporani, pentru stimularea producției și tezaurizării artei contemporane, pentru muzee și pentru colecțiile statului. 

Joi, 23 Iulie, 2020 - 11:52

Ministerul Culturii anunță un nou partener al campaniei Citește românește”, lanțul de librării Sedcom Libris Iași, care lansează o secțiune specială de autori români pe www.portokal.ro, la prețuri speciale, accesibile publicului larg.  Este cel de-al șaptelea partener, alături de Uniunea Scriitorilor din România şi Asociația  Editorilor din România, care a apreciat inițiativa Ministerului Culturii.

Vineri, 10 Iulie, 2020 - 12:28

Ministerul Culturii lansează, începând cu 10 iulie, SAMER 2020 - Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României 2020. Starea de urgenta şi starea de alertă au generat noi reguli de petrecere a timpului liber, în condiţii speciale. Astfel, instituţiile de spectacol s-au adaptat şi au descoperit noi spatii urbane care să fie utilizate pentru evenimente de care publicul să se poată bucura în siguranţa.

Joi, 9 Iulie, 2020 - 11:47

Dezbaterile organizate de Ministerul Culturii, la nivel de Guvern, au continuat astăzi în sistem de videoconferință. Prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și deputatul Ovidiu Raețchi s-au întâlnit cu reprezentanți ai domeniului culturii scrise. Principalele probleme abordate au fost cele referitoare la achiziția de carte și lipsa normelor metodologice pentru Legea 186/2003 privind susținerea și promovarea culturii scrise.

Joi, 2 Iulie, 2020 - 12:59

Campania „Citește românește”, lansată în urmă cu o lună de Ministerul Culturii, are un nou partener. Diverta este prima librărie clasică care a decis să se alăture campaniei inițiate de Ministerul Culturii și să susțină scriitorii români, atât în cadrul magazinelor fizice, cât și în cadrul celui online, www.dol.ro. Astfel, în interiorul librăriilor au fost amenajate rafturi semnalizate cu numele campaniei, #citeșteromânește, care promovează cărți ale autorilor autohtoni.

Joi, 11 Iunie, 2020 - 13:54

Ministerul Culturii anunță faptul că librăria online Libris.ro se alătură campaniei „Citește Românește”, campanie lansată săptămâna trecută. Inițiativa are ca scop promovarea scriitorilor români și a literaturii locale în rândul cititorilor. Cu sprijinul Libris.ro, „Citește Românește” va câștiga un nou public și va putea să extindă promovarea literaturii române.

Joi, 11 Iunie, 2020 - 12:12

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat, în data de 10 iunie a.c., alături de Vicepremierul, Raluca Turcan, la deschiderea noului sezon expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană. Muzeul și-a prezentat vernisajul de vară și a extins experiența în aer liber, unde se pot respecta regulile de distanțare fizică.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 10:39

Ministerul Culturii, în calitate de inițiator, cu sprijinul eMAG, al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociației Editorilor din România, lansează, astăzi, o campanie de promovare a cărților românești, numită „Citește românește".

Joi, 28 Mai, 2020 - 08:47

Încă o rundă de dezbateri, cea de-a cincea, organizată la nivel de Guvern cu reprezentanţii industriei cinematografice, a avut loc astăzi, 27 mai 2020. Alături de Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, la întâlnire au participat: Premierul Ludovic Orban, Raluca Turcan, Vicepremier, Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Gigel-Sorinel Ştirbu, Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Camera Deputaţilor.

Duminică, 24 Mai, 2020 - 15:11

Cu ocazia sărbătoririi a 145 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, în cinstea marelui om politic Ion C. Brătianu, co-fondator al partidului și primul său președinte, astăzi, în fosta Vilă Florica a familei Brătianu, a fost inaugurat Muzeul Național Brătianu. La ceremonia de inaugurare au fost prezenți Ludovic Orban, Premierul României, Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, Liviu Brătescu, Secretarul de Stat în Ministerul Culturii, alături de alte personalități care au contribuit la această realizare.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 09:12

Ministerul Culturii a fost reprezentat, astăzi, la cea de-a doua dezbatere interministerială organizată în regim de videoconferinţă de către Preşedinţia croată a Consiliului UE sub denumirea "Cultura în (timp de) criză: guvernare responsabilă pentru soluţii durabile". Secretarul de stat Mihai FIRICĂ, prezent la eveniment, a transmis un mesaj de solidaritate a României faţă de eforturile de la nivel european de contracarare a efectelor pandemiei Covid-19 asupra întregului sector cultural.

Marţi, 5 Mai, 2020 - 14:39

Ministerul Culturii apreciază inițiativa MARe/Muzeului de Artă Recentă de a se alătura acțiunilor de sprijin a artiștilor contemporani. De curând, MARe/Muzeul de Artă Recentă a anunțat că lansează o campanie specială de achiziții de artă contemporană românească între 10 mai și 10 iunie 2020. Lucrările vor fi achiziționate de la artiști și de la galeriile de artă, iar campania este deschisă tuturor genurilor de artă - pictură, sculptură, fotografie, video, performance, instalații audio-video. 

Marţi, 5 Mai, 2020 - 11:40

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a semnat Declaraţia privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19, alături de alţi 25 de miniştri din Uniunea Europeană.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 12:11

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat, în după-amiaza zilei de ieri, 8 aprilie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor culturii, organizată de Preşedinţia Croată a Consiliului Uniunii Europene, prin sistem de videoconferinţă.

Subscribe to Bogdan Gheorghiu