Duminică, 20 Octombrie, 2019 - 08:14
Parlamentul de la Londra a aprobat sambata un amendament care amana votul acordului privind Brexitul

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a trimis la Bruxelles cererea de prelungire a termenului pentru Brexit, a anuntat la miezul noptii de sambata, pe Twitter, presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tusk a precizat ca va consulta sefii celorlalte 27 de state membre ale Uniunii Europene cu privire la raspunsul pe care sa il ofere Marii Britanii.

"Cererea de prelungire tocmai a ajuns", a scris Tusk. "Voi incepe acum consultarea liderilor Uniunii Europene legat de cum sa reactionam"

Luni, 14 Octombrie, 2019 - 08:07

Partidul naționalist Dreptate şi Justiţie (PiS) este pe cale să își păstreze majoritatea în Polonia după alegerile parlamentare de duminică, câștigând 43,6% din voturi, a arătat un sondaj de ieșire de la urne, potrivit Associated Press.

Sondajul realizat de compania de cercetare Ipsos a acordat 27,4% din voturi coaliției centriste civice, care include partidul Platforma Civică condusă anterior de președintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk. care a guvernat Polonia în perioada 2007-2015.

Vineri, 5 Iulie, 2019 - 10:27

Europarlamentarul Traian Băsescu atrage atenţia că Franţa şi Germania izolează Estul Uniunii Europene şi prin respingerea oricărei nominalizări de est european pentru funcţiile de conducere din UE.

Marţi, 2 Iulie, 2019 - 09:28
Negocierile se reiau astăzi cu disputa spitzenkandidat-desemnare de către Consiliu

Negocierile purtate in cadrul summit-ului extraordinar de la Bruxelles pentru desemnarea celor care vor conduce institutiile europene dupa alegerile din 26 mai s-au blocat, luni, urmand sa fie reluate marti.

"Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a suspendat sedinta si s-a convenit ca ea sa fie reluata marti la ora 11:00 (ora 12:00, ora Romaniei, n.red.) ", a anuntat purtatorul de cuvant al presedintelui Consiliului European, Preben Aamann, pe Twitter.

Luni, 1 Iulie, 2019 - 14:00

1. Congresul PSDăncilă. Reconstituirea algoritmului puterii: premier=președinte de partid / 2. Deși nu l-a chemat nimeni, Iohannis nu se mai duce la Consiliu / 3. „Succesuri” marca DNA. Achitări în serie: Greblă și David / 4. Reevaluări: Pașcu - comisar european, Weber - avocat al poporului / 5. Isteria națională „Sorina”. Doar președintele nu s-a pronunțat...

Duminică, 30 Iunie, 2019 - 10:46
Iohannis nu a avut nici o contribuție la „prestația energică și de succes” a Guvernului

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis sâmbătă un mesaj de mulţumire, pe Twitter, şefului statului român, Klaus Iohannis, cu ocazia încheierii preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

‘Multe mulţumiri lui @KlausIohannis şi echipei sale pentru o preşedinţie @ro2019eu energică şi de succes. Aţi reuşit să finalizaţi 90 de dosare în mai puţin de 100 de zile, ceea ce este impresionant’, scrie Tusk în mesaj.

‘Ne vom aminti mereu summitul de la Sibiu pe care l-aţi găzduit de Ziua Europei’, adaugă şeful Consiliului European.

Vineri, 28 Iunie, 2019 - 11:44

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus la Osaka pentru summit-ul G20, că nu este „deloc de acord” cu declaraţiile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a spus pentru Financial Times că valorile liberale sunt învechite, informează France 24.

Vineri, 21 Iunie, 2019 - 13:26
Corespondenţă specială de la Carmen Dinu, de la Bruxelles

Dupǎ discuţii care au durat pânǎ târziu în noapte (elicopterul poliţiei belgiene însǎrcinatǎ cu asigurarea protecţiei liderilor UE pe perioada reuniunilor de la Bruxelles aflând-se în zbor de supraveghere deasupra clǎdirii Consiliul de la Place Schumann până noaptea târziu, dupǎ ora 2.30, n.r.), liderii europeni nu au reuşit sǎ ajungǎ la un acord pentru a-și armoniza pozițiile și a identifica un compromis viabil în direcția numirilor care sunt în joc - posturile celor patru președinți – Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European, Banca Centrală Europeană – și funcția de Îna

Marţi, 28 Mai, 2019 - 09:54
Corespondenţă specială de la Carmen Dinu, Bruxelles

Alegerile pentru Parlamentul European tocmai s-au încheiat, iar rezultatele finale privind compoziţia viitorului for legisislativ urmează să fie anunţate, însă discuțiile și marile manevre pentru posturile-cheie în instituţiile Uniunii Europene au fost deja lansate. 

Vineri, 10 Mai, 2019 - 10:44
Comentariu de Adrian Severin

Președintele Iohannis a mai săvârșit o mitocănie: nu a invitat-o și pe Președinta Consiliului UE, primul ministru român Viorica Dăncilă, la Summitul de la Sibiu. Astfel a internaționalizat nu atât lupta politică internă din România, cât mai ales lipsa de stil, de suplețe, de sofisticare, de civilitate, de bun simț și de bun gust cu care azi la noi se poartă aceasta.

 

TUPEUL PREZIDENȚIAL SCANDALIZEAZĂ ROMÂNIA

Ineleganța, cu care cândva ne-a surprins dar cu care între timp ne-a obișnuit urmașul Grupului Etnic German, a generat o furtună în opinia publică românească.

Românii, în zdrobitoarea lor majoritate (inclusiv cei care nu sunt membri sau simpatizanți PSD) îi cer lui Klaus Iohannis repararea ofensei. Puțini știu că problema cu adevărat gravă nu este refuzul invitației. Dl Iohannis nu are, de fapt, nici o calitate pentru a invita pe cineva la reuniunea unei instituții europene pe care nu o prezidează. Gravă cu adevărat este împrejurarea că, potrivit Constituției României, Președintele Republicii nu are competențe executive care să îi legitimeze însăși participarea proprie la Consiliul European.

Marţi, 7 Mai, 2019 - 20:30
Cum l-a calificat televiziunea poloneză de stat

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sa grăbit să-și apere prietenul și colegul, președintele Consiliului UE Donald Tusk, după ce acesta a fost comparat atât cu Hitler, cât și cu Stalin, de către televiziunea de stat poloneză.

Tusk, un fost prim-ministru polonez și arhitect al partidului naționalist de drept și justiție (PiS), care a preluat puterea la sfârșitul anului 2015, a emis o lovitură zdrobitoare a actualului guvern polonez în timpul unei vizite săptămâna trecută la Varșovia,  pentru nerespectarea statului de drept și a constituției.

Marţi, 7 Mai, 2019 - 11:48

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, joi, 9 mai a.c., la Sibiu, Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. La reuniunea organizată de România, stat care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, vor mai participa Preşedintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, şi Preşedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker. De asemenea, Preşedintele Parlamentului European, domnul Antonio Tajani, va participa la prima parte a acestui eveniment.

Duminică, 5 Mai, 2019 - 14:00

1. Externele se debarasează de declarațiile lui Maior, nu și de Maior / 2. Participare și anturaj controversat ale lui Dăncilă la Auschwitz / 3. Premierul român nu este invitat la Summit-ul din România! / 4. Zâzanie în Coaliție: Gavrilescu (Mediu) îl atacă pe Daea (Agricultură) pe motiv de grindină în parohia proprie /

5. Accidentul designerului Răzvan Ciobanu provoacă controverse pe marginea drogurilor

Vineri, 5 Aprilie, 2019 - 11:30

Premierul britanic Theresa May i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care îi cere o amânare a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie, informează Reuters.

Vineri, 22 Martie, 2019 - 08:39
Două noi date - 22 mai și 12 aprilie 2019 - pentru a decide

Cu opt zile înainte de termenul inițial, Consiliul European propune Marii Britanii două noi date - 22 mai și 12 aprilie 2019 - pentru a decide în legătură cu Brexit-ul.

Aceasta este principala concluzie a reuniunii liderilor europeni, care s-au întâlnit pentru două zile la Bruxelles, punctul cel mai fierbinte al discuțiilor fiind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Prim-ministrul britanic Theresa May a fost pur și simplu mitraliată cu întrebări de către colegii europeni pentru a cunoaște care este situația la acest moemnt.

Joi, 7 Februarie, 2019 - 19:32
Corespondență specială de la Carmen Dinu

Conferințǎ internațională la Bruxelles dedicată combaterii antisemitismului

 

Duminică, 13 Ianuarie, 2019 - 14:00

1. O „rotativă” emoțională - festivitatea de la Ateneu / 2. Ping pong cu miniștri între Cotroceni și Victoria / 3. Codruța plânge la CEDO drepturile omului / 4. „Unitatea de elită” s-a devoalat în „grup infracțional organizat” / 5. Criza corvetelor. Suspendarea achizițiilor militare navale

Sâmbătă, 12 Ianuarie, 2019 - 12:46
„România are puterea de a fascina și de a încânta”

Discursul integral al lui Donald Tusk, de la ceremonia preluării președinției rotative a Consiliului European de catre România:

Joi, 10 Ianuarie, 2019 - 22:16

#Rezistenții care-și puseseră mari speranțe în acest eveniment, nu au avut ocazia să își exprime frustrările direct către Europa.

Joi, 10 Ianuarie, 2019 - 09:11

Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România va fi marcată printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul Viorica Dăncilă.

Toţi cei patru demnitari vor susţine discursuri, înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului. Concertul va fi susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că lansarea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE are loc în două clădiri simbol pentru ţara noastră - Ateneul Român şi Palatul Victoria.

"Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparţial, de facilitator de consens, că vom avea ca şi priorităţi provocările existente la nivel european. (...) De asemenea, vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european şi că, începând cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European", a arătat Dăncilă.

Miercuri, 2 Ianuarie, 2019 - 15:47

Moneda comună a Europei, euro, împlinește 20 de ani, ea fiind lansată la acel moment de 11 state membre ale UE împreună cu politica monetară comună sub supravegherea Băncii Centrale Europene.

Duminică, 25 Noiembrie, 2018 - 12:29
Acordul de ieșire a fost semnat de cei 27

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Cele 27 de state membre s-au exprimat de asemenea în favoarea "unei relaţii cât mai strâns posibil" cu Londra după Brexit.

Joi, 22 Noiembrie, 2018 - 13:46

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au aprobat „în principiu” acordul în ceea ce priveşte relaţiile după ieşirea ţării din Blocul comunitar, informează BBC.

„Am trimis celor 27 de state membre ale Uniunii Europene proiectul Declaraţiei Politice privind Viitoarele Relaţii dintre UE şi Marea Britanie. Preşedintele Comisiei (Jean-Claude Juncker, n.red.) m-a informat că acordul a fost aprobat la nivelul negociatorilor şi a fost aprobat în principiu la nivel politic”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter.

 

Sâmbătă, 17 Martie, 2018 - 15:15

Premierul spaniol Mariano Rajoy intenţionează să nu participe la summitul pe care Uniunea Europeană îl va desfăşura pe 17 mai la Sofia cu ţările din Balcanii Occidentali, dacă la această reuniune va lua parte şi preşedintele Kosovo, informează agenţia EFE.

Vineri, 23 Februarie, 2018 - 13:28
Comunicatul Guvernului a omis acest aspect

În timpul discuției pe care Donald Tusk a avut-o la Bruxelles, pe 20 februarie, cu premierul Viorica Dăncilă, oficialul european a fost cel care a ridicat problema justiției.

„Pot confirma că problema domniei legii și a luptei împotriva corupției a fost adusă în discuție în cadrul întâlnirii de către Donald Tusk”, a declarat pentru Digi24, Preben Aamann, purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European.

Întâlnirea cu Donald Tusk a fost singura care nu a fost urmată de declarații de presă.

Marţi, 30 Ianuarie, 2018 - 18:06

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a trimis o scrisoare de felicitare premierului Viorica Dăncilă, subliniind că Guvernul are "o responsabilitate importantă" pentru menţinerea valorilor UE.

Subscribe to Donald Tusk