Vineri, 29 Mai, 2020 - 11:50

Romanul lui Stelian Ţurlea „Caz închis”, a reapărut la Editura Crime Scene Press.

Joi, 26 Martie, 2020 - 13:28

Editurile încep să scoată deja pe piață cărți despre coronavirus. Prima dintre ele, Editura Integral. Este vorba de o colecție promovată de ziarul Libertatea și Bucatarescu.ro – proiectul se cheamă Coronavirus 2020.

Iată primele titluri:

 

Dr. Bernd Lee & Jo-Anne Anderson-Lee -

Coronavirusul între adevărul științific și teorii ale conspirației

Duminică, 29 Decembrie, 2019 - 00:00
Alcătuit de Stelian Țurlea

Deținătorul - de cursă lungă - al rubricii „Cu cărțile pe masă”, scriitorul și jurnalistul Stelian Țurlea, ne-a transmis câteva imagini sugestive ale acestei ierni ce și-a trimis primii soli tradiționali: fulgii de zăpadă!

Sâmbătă, 2 Noiembrie, 2019 - 16:11

Cu puțin înaintea împlinirii a trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, Editura Tritonic publică ediția a doua a romanului „Iubire în decembrie ’89” de Stelian Țurlea, roman apărut în 2002 și nominalizat atunci pentru Premiile AER.

Actuala ediție cuprinde și un dosar de presă cu repere bibliografice, cam tot ce s-a scris despre carte. Spicuim din două cronici:

Luni, 14 Octombrie, 2019 - 14:42
Cu Cristina și Stelian Țurlea

Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România (strada Jean Louis Calderon, nr. 48) va organiza marți, 22 octombrie, ora 17,30, un dublu eveniment: un vernisaj de expoziție însoțit de o lansare de carte. 

Vineri, 19 Octombrie, 2018 - 16:00

Crime Scene Press, editura neobosiților George Arion și Alexandru Arion, singura care publică la noi exclusiv romane polițiste, lansează un nou roman semnat de Stelian Țurlea – Algoritmul Funcoin.

Luni, 1 Octombrie, 2018 - 12:29

Duminică seara s-a încheiat la ediția a 34-a a Târgului de Carte de la Gőteborg care a avut ca teme principale respectul și toleranța și în cadrul căreia tema adiacentă predilectă a fost literatura crime fiction. Concomitent s-a discutat despre imagine și ilustrație ca expresie narativă.

Duminică, 10 Iunie, 2018 - 20:51

Duminică, 10 iunie, s-a încheiat cea de-a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid, desfășurat sub sloganul „Historia por descubrir, historias por escribir” (Istorie de descoperit, poveşti de scris). România a fost invitată de onoare și a participat cu peste 40 de scriitori români traduşi în limba spaniolă şi zece dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani a căror operă încă nu a fost tradusă în Spania.

Marţi, 29 Mai, 2018 - 14:01

O tânără cade de la etajul al șaptelea al unui bloc, trece prin coroana bogată a unui copac, sfâșie copertina unui restaurant și se prăbușește pe asfalt. Intră în comă. Mai înainte, de la acea adresă, fusese primit un apel care anunța un viol. Tânăra a fost aruncată pe fereastră sau s-a sinucis? În timp ce doctorii se străduiesc să-i salveze viața, mai vechile noastre cunoștințe, inspectorul Victor Stamate și adjunctul său Petruș pornesc într-o cursă contracronometru să afle ce s-a întâmplat cu adevărat și să-l prindă pe agresor.

Marţi, 8 Mai, 2018 - 20:25

La Editura Integral a apărut ediția a doua a cărții pentru copii semnate de Stelian Țurlea Călătorie fantastică în vreme de eclipsă. Cartea a apărut inițial în anul 2000 și a fost nominalizată la Premiile Uniunii Scriitorilor din România.

Criticul literar Alex Ștefănescu scria la acel moment, în România literară:

Marţi, 17 Aprilie, 2018 - 07:56

Luni, 16 aprilie, la Biblioteca Națională a României a avut loc, în prezența unui numeros public de copii și părinți, un eveniment cum rar se mai petrece în lumea noastră culturală – lansarea unei reviste pentru copii. Revista se cheamă Regatul Cuvintelor și este tipărită de Editura Zorio, a scriitorului Petre Crăciun. O revistă care își propune dezvoltarea abilităților de lectură în rândul copiilor de 7-14 ani, prin încurajarea şi stimularea interesului entru lectură. Tot lui Petre Crăciun îi aparține îi aparține ideea proiectului care va dura, pentru început, 12 luni.

Vineri, 16 Martie, 2018 - 12:21

La 21 de ani de la prima ediție, într-un an în care se sărbătorește centenarul Marii Uniiri, Editura Tritonic a retipărit romanul lui Stelian Țurlea Fă-ți patul și dormi!, un roman în care, între altele, sunt amintite mai multe episoade puțin cunoscute ale acelei epoci, extrase din memoriile, însemnările, notele sau rapoartele unor iluștri oameni ai neamului.

Luni, 12 Februarie, 2018 - 00:00

Cu aproximativ trei ani în urmă, Ioan Groșan publica la aceeași editură Polirom, Lumea ca literatură. Amintiri, un volum încântător, împărțit în douăzeci și șase de episoade disparate, precedate de o mărturisire a autorului care încerca să explice de ce șovăise atâta vreme cu publicarea: 

Duminică, 11 Februarie, 2018 - 00:00

O poveste incredebilă, cum n-ați mai întâlnit, a Bucureștilor văzuți din cele mai diverse unghiuri. Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare personaj istoric, fiecare protagonist al rubricilor tip „Fapt divers” – toate aceste elemente încă stau „sub pecetea tainei”. Practic, fiecare piatră din caldarâm ascunde un secret cutremurător, care surclasează limitele unui mister pitoresc! Nimic din ceea ce pare banal nu a fost, în realitate, așa.

Sâmbătă, 10 Februarie, 2018 - 00:00

O poveste incredebilă, cum n-ați mai întâlnit, a Bucureștilor văzuți din cele mai diverse unghiuri. Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare personaj istoric, fiecare protagonist al rubricilor tip „Fapt divers” – toate aceste elemente încă stau „sub pecetea tainei”. Practic, fiecare piatră din caldarâm ascunde un secret cutremurător, care surclasează limitele unui mister pitoresc! Nimic din ceea ce pare banal nu a fost, în realitate, așa.

Marţi, 30 Ianuarie, 2018 - 00:00

Există și cărți pentru copii care nu-și pierd farmecul și atracția nici după decenii. Este cazul cărții publicate de Stelian Țurlea în 1999 și republicate acum de Editura Integral – Cavalerul spațial. Retipărirea beneficiază de desenele arhitectei Cristina Țurlea.

Joi, 25 Ianuarie, 2018 - 17:56

La începutul acestui an, Editura spaniolă Dalya, din Cadiz – editură independentă, creată în 2013 de Francisco Mesa Varela – a publicat traducerea romanului În absența tatălui, de Stelian Țurlea.

Apărut în românește într-o primă ediție în 2009, la Editura Leda, și într-o a doua ediție la Editura Junimea în 2017, romanul a mai fost tradus în italiană de Ingrid Beatrice Coman (cu titlul In assenza del padre) la editura Rediviva, lansat la Salonul Internațional de Carte de la Torino din 2013 și tipărit în două ediții.

Vineri, 12 Ianuarie, 2018 - 14:57

Crime Scene Press, singura editură de la noi care publică exclusiv romane polițiste, condusă cu mână de fier de neobosiții George Arion și Alexandru Arion, a publicat un nou roman semnat de Stelian Țurlea – Ești pe cont propriu.

Joi, 11 Ianuarie, 2018 - 00:00

Deja se spune că Origini ar fi cea mai bună carte scrisă de Dan Brown până acum. Dan Brown aproape nu mai trebuie prezentat cititorului român, îl cunoaște ca autor al precedentelor bestselleruri Codul lui da Vinci, Ingeri și Demoni, Inferno sau Simbolul pierdut. Romanele lui au fost publicate în 54 de limbi, vândute în mai mult de 200 de milioane de exemplare, iar ecranizările s-au bucurat de un succes similar. În 2005, revista Time îl desemna ca fiind unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume.

Duminică, 7 Ianuarie, 2018 - 00:00

Continuăm prezentarea pe scurt a volumelor din colecția Destine controversate, analizate la Dan-Silviu Boerescu la Editura Integral.

Ștefan Iordache. Băiatul de cartier care a dominat scena românească

Sâmbătă, 6 Ianuarie, 2018 - 00:00

Marile personalități ale societății și culturii românești, din ultima sută de ani venind până spre contemporaneitate, au avut biografii și cariere care ascund încă multe secrete, dintre care unele pot deranja opinia publică pudibondă. Însă, cu toții, cei care au ținut capul de afiș al vieții publice au trăit fiecare clipă intens, pătimaș chiar! De aici și încadrarea lor în categoria marilor români cu... destine controversate.

Duminică, 17 Decembrie, 2017 - 00:00

Ieri am prezentat prima parte a colecției Bucătărescu. Azi, partea a doua.

Sâmbătă, 16 Decembrie, 2017 - 00:00

Sub deviza „Trăiesc ca să mănânc!” se înșiruie 14 titluri, care de care mai incitant. În prezentarea colecției, editorii insistă că a mânca nu mai este un lux, ci însăși arta de a trăi frumos, savurând una din marile bucurii ale vieții și îi cheamă pe cititori, alături de Bucătărescu (cin’ să fie? cin’ să fie?) în lumea aromelor neconvenționale de azi sau de demult, românești și internaționale, pentru a vedea ‒ la propriu! ‒ ce înseamnă să trăiești cu gust! Colecția Bucătărescu a apărut la Editura Integral.

Vineri, 15 Decembrie, 2017 - 00:00

Andreas Wagner este un biolog și profesor austriac la Universitatea din Zürich, născut în 1967, și cunoscut pentru studiile în evoluția biologică. Între altele a devenit celebru în lumea din afara cercului de oameni de știință și prin cartea pe care o prezentăm astăzi.

Luni, 11 Decembrie, 2017 - 00:00

Gheorghe Schwartz este singurul scriitor de la noi care s-a angajat în ample proiecte pe care le-a și realizat: după un ”ciclu lugojan” de patru romane, a publicat ciclul ”Cei o sută”, un fel de istorie a omenirii, apoi a început ciclul ”Vocalize” ajuns acum la al patrulea volum, cel de față. Întreg acest din urmă ciclu este o distopie, în care absurdul e asumat ca formulă existențială.

Miercuri, 22 Noiembrie, 2017 - 00:00

Alexandru Popescu, istoric născut în 1942, este în mod cert cel care a prezentat publicului larg în cât mai multe detalii lumea spionajului, într-o mulțime de cărți: Viena secretă; Academia secretelor. Intelectualii și spionajul, O istorie universală;  Agenții mărturisiți. Diplomații și spionajul. O istorie universală;  Frumoasele agente. Femeile și spionajul.

Marţi, 21 Noiembrie, 2017 - 19:20

Există și cărți pentru copii care nu-și pierd farmecul și atracția nici după decenii. Este cazul cărții publicate de Stelian Țurlea în 1999 și republicate acum de Editura Integral – Cavalerul spațial. Retipărirea beneficiază de desenele arhitectei Cristina Țurlea.

Subscribe to Stelian Țurlea