Luni, 13 Iulie, 2020 - 19:51

Noi, în România, am fost mai atenți la „temele” care ne erau direct expediate de la Bruxelles și mai puțin la cele referitoare la alte state membre și la entitatea organizțională numită Uniunea Europeană.
Din anul 2000 a început procesul de pregătire a ceea ce se prevedea a fi cea mai amplă dezbatere europeană asupra viitorului Uniunii Europene. Și, într-adevăr, din 2002 a fost realizată o astfel de discuție care s-a finalizat prin semnarea de către statele membre a unui Tratat Constituțional (oct. 2004) care aducea câteva inovări instituțiilor europene și procesului decizional european, oferea o direcție mai clară procesului integrării europene. Doar că, în lunile mai și iunie 2005, două state fondatoare ale Comunității Europene-Olanda și Franța-au respins acel Tratat Constituțional în procedura de ratificare. Astfel, rodul dezbaterii europene instituționalizate în Convenția privind viitorul Europei a fost anulat și s-a revenit la „reforma” eurobirocraților și politicienilor ocazionali (chiar dacă legitimi) care au elaboart Tratatul de la Lisabona (2009). În fapt, cum spunea un fost președinte al Comisiei Europene, din 2005 s-a intrat într-o criză constituțională care a evoluat spre criza existențială în care se zbate și astăzi Uniunea Europeană.

De atunci, au mai zguduit Uniunea Europeană și o criză economico-financiară (2008-2011), recenta criză socială (pandemia) și economică, dar și alte crize politice (naționalisme și populisme), regionale și globale legate de evoluția Sistemului Internațional contemporan. De fiecare dată, liderii statelor membre și cei ai instituțiilor europene reânnoiau promisiunea de a reforma organizația, dar până la urmă au fost preferate doar schimbări și paleative reparatorii. Și în ultimii ani s-au expus intenții de a se propune reluarea procesului de reformă a Uniunii, dar…a venit încă o criză, iar prea puțin disponibilii lideri europeni spre inovare, creativitate, și dotarea Uniunii cu politici și instrumente adecvate sec. 21, au tot amânat proiectul renovării și chiar al refondării ei. Au preferat să stea în așteptare ca și cum crizele prin care trece Uniunea Europeană ar produce ele însele nu doar determinisme, ci și inițiative!Ori, tocmai în criză ar trebui să se propună transformări care să genereze noi oportunități.

A aștepta ca oportunitățile să decurgă propriu-zis din criză nu înseamnă că liderii europeni ar avea o viziune clară transformaționistă și nici aptitudini pentru leadership.
În luna martie a acestui an am întrebat mai mulți politicieni și formatori de opinie din Bruxelles dacă mai există vreo șansă pentru dezbaterea reformării Uniunii Europene. Cei mai mulți m-au privit mirați și mi-au răspuns că nu ar exista curajul să se provoace liderii naționaliști și populiști din anumite state membre, îndeosebi pe fundalul Brexitului și în contextul actualei crize socio-economice. Opinia mea a fost că o astfel de discuție ar fi trebuit derulată inclusiv pentru a revigora încrederea socială a cetățenilor europeni care sunt supuși unei comunicări politice dominată de temeri, defetism și lipsă de claritate a „căii de viață europene”. Și le-am dat ca exemplu experiența istorică a anilor 30, din secolul trecut, când guvernul francez, Societatea Națiunilor și președintele Adunării acesteia, ministrul român Nicolae Titulescu, au propus și au militat pentru o ieșire din Marea Criză a epocii prin inițiativa creării Uniunii Europene. Desigur, acel proiect nu a avut susținere largă atunci, dar el a avut meritul de a fi o alternativă la propunerile totalitare și fasciste, a contribuit la mobilizarea și fundamentarea ideologică a mișcării de rezistență din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, apoi a Mișcării Europene, pentru ca, în 1946, chiar britanicul Winston Churchill să lanseze o formulă de State Unite ale Europei. Iar la puțin timp după aceea să se inițieze nucleul Comunității Europene.

Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 20:27

Fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, consideră că demersul ambasadorului României în Ungaria, Marius Lazurca, a fost în perfectă legalitate şi a apărat interesul statului român, reacţia ministrului de Externe al Ungariei fiind nepotrivită uzanţelor diplomatice. În același timp, Vasile Pușcaș spune că de mai mulţi ani, oficiali maghiari fac vizite în România „adresând cuvinte batjocoritoare la adresa istoriei şi culturii româneşti”, iar în cele mai multe cazuri nu primesc o replică de la autorități.

Vineri, 13 Decembrie, 2019 - 13:25

În acest an, 2019, au fost publicate numeroase reflecții și analize despre evoluția societății din ultimii
30 de ani. Ele sunt necesare și binevenite. Au fost realizate evaluări politice, economice, sociale locale și
internaționale și la 10 ani și la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, una dintre cele mai puternice
metafore simbolice a încetării existenței regimurilor comuniste în Europa Central-Răsăriteană.
În urmă cu 30 de ani credeam că, în sfârșit, urmau a fi împlinite dezideratele secolului al 20-lea, anume

Marţi, 19 Noiembrie, 2019 - 10:09
Invitați: Grigore Arbore, Ioan Chirilă, Vasile Sebastian Dâncu, Ioan-Aurel Pop, Vasile Pușcaș

În cadrul Tîrgului GAUDEAMUS va avea loc, sub egida revistei SINTEZA, lansarea volumelor:

Grigore Arbore, „Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor

 

Ioan Chirilă, „A învăța să trăiești veșnicia. Un dialog cu Sandu Frunză

 

Duminică, 9 Iunie, 2019 - 20:23
Răspunsurile fostului negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş

Rep: Domnule profesor, care ar fi, în opinia dumneavoastră,semnalul dat de români în urma scrutinului din 26 mai?

Duminică, 19 Mai, 2019 - 10:36

Liderii europeni actuali se comportă precum înaintașii lor din sec. al XIX-lea

Acum, când Brexit-ul semnalează opțiuni de dezintegrare, chiar dacă mai există state europene (ex.Balcanii de Vest) ce-și manifestă dorința de aderare la Uniunea Europeană, iar în plan internațional se remarcă acțiuni ale unor entități cu pretenții și obiective regionale și globale, este mai mult decât evident că organizația regională interguvernamentală cu sediul în Bruxelles ar fi trebuit să-și reconfigureze structura și funcțiile, chiar să se refondeze, susţine fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, profesorul Vasile Puşcaş într-un interviu acordat ziarului Făclia de Cluj. Universitarul clujean atrage atenţia că la o săptămână după întrunirea din România a Consiliului European informal se observă că scena politică și electorală europeană este și mai complicată şi că unii candidați la posturi de top ale instituțiilor din Bruxelles sunt tot mai contestați, chiar dacă, spune Vasile Puşcaş, au sperat la o susținere vizibilă ‘’în conclavul din Sibiu’’. Cât priveşte scrutinul electoral european care se derulează în aceste zile, profesorul Vasile Puşcaş consideră că acesta constituie o ocazie bună pentru cetățenii Uniunii Europene și pentru o nouă categorie de lideri europeni să transmită mesajul că există o voință populară covârșitoare, dar în același timp realistă, pentru refondarea sănătoasă a Uniunii Europene.

Duminică, 5 Mai, 2019 - 17:30

Cluj Napoca va găzdui mâine un eveniment important. La ora 13.00, în Foaierul Casei Universitarilor  (Str. Emmanuel de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca), va avea loc lansarea volumulio Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor de Grigore Arbore (Editura Școala Ardeleană, Colecția Istorie contemporană, 2019). Vă prezentăm prefața acestui volum  semnată de  Vasile Pușcaș.

Duminică, 28 Aprilie, 2019 - 17:33
Reflecții asupra unui prezent fără viitor

Un nou volum de comentarii și analize semnat de binecunoscutul scriitor și critic Grigore Arbore a văzut recent lumina tiparului. Volumul este prefațat de Vasile Pușcaș.

COLECȚIA  ISTORIE CONTEMPORANĂ 

Sâmbătă, 26 Ianuarie, 2019 - 18:58

Fostul negociator-şef al României cu UE Vasile Puşcaş a declarat vineri, în cadrul conferinţei "Importanţa preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", că ţara noastră are mai multe şanse pe care trebuie să le valorifice şi că un moment important pentru UE va fi reuniunea Consiliului de la Sibiu.

Sâmbătă, 27 Octombrie, 2018 - 14:00
Interviu cu Vasile PUȘCAȘ

Interviu cu prof.univ.dr. Vasile PUȘCAȘ, Jean Monnet Ad Personam Chair, Universitatea Babes -Bolyai, Cluj- Napoca, Facultatea de Studii Europene

Vineri, 28 Septembrie, 2018 - 00:00

În ediţia de astăzi vă prezentăm a doua parte a interviului acordat ziarului Făclia de Cluj de fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş. Universitarul clujean vorbeşte despre necesitatea relansării construcţiei europene, precizând că îşi doreşte ca ţara noastră să nu tot rateze oportunităţile pe care apartenenţa la Uniunea Europeană le oferă.

Subscribe to Vasile Pușcaș