8 august 2022

Taiwanul denunță incursiunea chineză în spațiul său aerian și creșterea tensiunilor între Beijing și Taipei

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ministerul Apărării din Taiwan a denunțat pe 7 aprilie faptul că aproximativ 15 avioane de luptă ale Chinei Populare, au zburat peste zona sa de identificare a apărării aeriene (FIR), acțiune pentru care a fost activată o operațiune de avertizare și identificare a piloților de la Taipei. La rândul său, Beijingul  susține că va continua cu exerciții militare în proximitatea Taiwanului și a adăugat acestor demersuri urmărirea unei nave americane care traversează în prezent  strâmtoarea Taiwan.
Situația, care a avut loc pentru a doua oară în mai puțin de o lună și a treia de acest gen de la începutul anului, a ridicat tensiunea între guvernele de la Beijing și Taipei.
La rândul său, Joseph Wu, ministrul de externe taiwanez, a indicat că conaționalii săi  sunt dispuși să lupte până la capăt în cazul în care vor fi atacați de China și a reiterat îngrijorarea unor aliați precum Japonia și Statele Unite cu privire la manevrele militare pe care guvernul de la Beijing le execută în apropierea teritoriului suveran al Taiwanului.
„Suntem pregătiți să ne apărăm și nu există nicio îndoială că vom duce un război dacă trebuie să-l luptăm și dacă trebuie să ne apărăm, până în ultima zi o vom face. Suntem gata să ne ridicăm bugetul pentru apărare, să ne reorganizăm Armata și să ne întărim  forțele de rezerviști „, a spus Wu în timpul unei conferințe de presă desfășurate ieri la Taipei.
„În fața expansionismului chinez și al autoritarismului lui Xi Jinping, Taiwanul este pe prima linie. Și trebuie să ne protejăm suveranitatea și integritatea teritorială și, în același timp, să înțelegem că avem responsabilitatea de a proteja democrația și libertatea. Taiwan este o țară liberă și trebuie să ne asigurăm că așa va ramane „, a spus șeful diplomației de la Taipei. (Ciprian Pop)