7 august 2022

Taiwanul își pregătește adăposturile antiaeriene înainte de creșterea tensiunii dintre China și SUA

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Vizita președintelui Congresului SUA, Nancy Pelosi, pe insulă, care debutează chiar acum, sporește temerile autorităților taiwaneze de un posibil atac al armatei chineze.
Cetățenii taiwanezi au participat la ultimul exercițiu de protecție civilă, simulând un raid aerian asupra insulei, pe 25 iulie, în Taipei
Taiwan își pregătește adăposturile anti-bombe și repetă cu cetățenii săi ceea ce trebuie făcut în cazul unui atac aerian, titreaza ziarele din insulă și televiziunile locale. Tensiunea tot mai mare dintre China și Statele Unite, pe fundalul vizitei președintelui Congresului SUA, Nancy Pelosi, și invazia rusă a Ucrainei ridică din nou temeri cu privire la posibilitatea unui atac al armatei chineze pe insula democratică. De fapt, pe măsură ce se apropie timpul pentru sosirea „oaspetelui incomod” în această seară, Beijingul își zboară avioanele de luptă și își apropie navele de război de linia de demarcație neoficială.
Capitala, Taipei, are peste 4.600 de adăposturi unde oamenii își pot găsi siguranță dacă rachetele chineze ar ajunge. În total, ele pot adăposti aproximativ 12 milioane de oameni, de peste patru ori populația lor. Nu sunt buncăre special construite, ci spații care există deja în subteran precum parcări, stații de metrou sau mall-uri subterane, spune televiziunea națională.
„China avertizează cu privire la „consecințe grave” dacă Pelosi va vizita Taiwan”, „Acțiuni militare și scăderi pe bursele asiatice în fața sosirii așteptate a lui Pelosi în Taiwan astăzi”, sunt titluri ale publicațiilor din insulă, în aceste zile.
Autoritățile taiwaneze au efectuat mai multe raiduri aeriene simulate în ultima săptămână și și-au mobilizat armata pentru exerciții de rutină de apărare. Potrivit agenției locale de presă, CNA, pentru prima dată în 45 de ani, exercițiul anual de la Wanan a necesitat participarea civililor, care au fost evacuați de pe străzi în adăposturi. Obiectivul a fost conștientizarea și pregătirea populației pentru o eventuală agresiune militară, „acum că relațiile cu China sunt complicate”, semnalează sursa citată.
În Capitală, sirenele au sunat luni la prânz. Străzile orașului au fost golite și magazinele închise timp de 30 de minute. Folosind o aplicație nou dezvoltată, taiwanezii au putut găsi cel mai apropiat adăpost la care să meargă, iar poliția a evacuat șoferii și pasagerii din vehicule. Intrările în adăposturi sunt marcate cu o etichetă galbenă, de dimensiunea unei foi A4, cu numărul maxim de persoane pe care le poate găzdui.
O campanie pe rețelele de socializare și afișe din oraș a explicat cum trebuie procedat. „Când toată lumea primește textul, nu intrați în panică”, a cerut președintele taiwanez, Tsai Ing Wen, pe Facebook în ziua exercițiului. „Cetățeni, vă rugăm să evacuați conform instrucțiunilor”, a adăugat Tsai, care a făcut din creșterea capacității de apărare prioritatea sa principală și a spus că numai taiwanezii își pot decide viitorul.
China consideră Taiwanul ca pe propriul său teritoriu și a intensificat activitatea militară în aer și pe mările din jurul său, mai ales având în vedere această vizită a lui Pelosi, care a aprins diplomația. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a asigurat marți că insula (și întreaga regiune) se confruntă cu „consecințe dezastruoase” dacă „Statele Unite administrează prost situația din strâmtoare”. „Este greu de imaginat o acțiune mai nesăbuită și mai provocatoare” decât vizita lui Pelosi, a spus Hua.
„În ultimii ani, avioanele militare chineze au hărțuit frecvent Taiwanul, iar războiul dintre Rusia și Ucraina a izbucnit în februarie anul acesta”, a declarat primarul Capitalei,  Taipei, Ko Wen Je reporterilor, invocând îngrijorarea că un conflict similar ar putea izbucni în Asia de Est. „Toate aceste lucruri ne fac să înțelegem importanța de a fi vigilenți în timp de pace și trebuie să fim pregătiți dacă există un război”.
Autoritățile sunt obligate prin lege să mențină adăposturile curate și deschise, dar nu trebuie să fie aprovizionate cu provizii precum hrană și apă. Unii parlamentari au cerut în iunie să se furnizeze ceea ce este necesar pentru a supraviețui acolo. Wu Enoch, din Partidul Democrat Progresist, de guvernământ, a spus că cetățenii ar fi trebuit să pregătească truse de supraviețuire cu medicamente și chiar instrumente pentru a construi o toaletă improvizată.
După un deceniu de zgomot de sabie peste strâmtoarea Taiwan care separă insula democratică de China, mulți taiwanezi par resemnați să trăiască cu amenințarea unei invazii chineze și au salutat exercițiile. „Tensiunile dintre Rusia și SUA au făcut Taiwanul mai nesigur, cu exercițiul mă simt mai în siguranță”, a declarat o femeie din Taiwan pentru agenția de presă CNA a insulei.
„A avea un adăpost este foarte necesar. Nu știm când ar putea veni un război și este pentru a ne ține în siguranță”, a declarat Harmony Wu, în vârstă de 18 ani, pentru Reuters, lângă o stație de metrou din Taipei. „Războiul este brutal. Nu l-am experimentat niciodată, așa că nu suntem pregătiți”, a adăugat sursa citată. Iar, o prietenă care a însoțit-o, a răspuns aceleiași agenții: „Nu sunt stresată. Îmi continui viața ca de obicei. Când se va întâmpla, se va întâmpla”, a spus Teresa Chang, de 17 ani.
A consemnat Ciprian Pop