7 iulie 2022

Talibanii anunță că văd în  Turcia lui Erdogan un aliat

ERDOGAN PRESED TURCIA

Turkish President and leader of the Justice and Development Party (AK Party) Recep Tayyip Erdogan speaks during the party's meeting of AK Party at the Turkish Grand National Assembly in Ankara on March 10, 2021. (Photo by Adem ALTAN / AFP)

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Liderul taliban, Mulahul Mohammad Yaqoob a declarat că talibanii consideră Turcia un aliat și vor stabili relații strânse cu Ankara.
Yaqoob, fiul fondatorului paștun al mișcării  talibane, mulahul Omar, a declarat că talibanii vor să stabilească relații strânse cu Turcia.
Yaqoob a mai spus că grupul speră că președintele Recep Tayyip Erdogan va fi respectuos cu ei.
„Turcia este o țară care întâmpină mulți afgani și cu care vrem să stabilim relații strânse. Considerăm Turcia un aliat și nu un dușman „, a declarat  Yaqoob ieri.
Turcia și-a îndemnat duminică cetățenii din Afganistan să contacteze Ambasada Turciei dacă doresc să părăsească țara; de când talibanii au intrat în Kabul.
La rândul său, Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a declarat că „se poate întâlni cu liderul taliban” și că „Turcia ar dori că, în continuare, daca și Talibanii subt de acord, să-și mențină un contingent militar pentru paza aeroportului Kabul și, chiar mai mult, să consilieze administrația talibană in probleme de securitate”.
Talibanii au impus o interpretare ultra-strictă a legii șariei în timpul guvernării lor din 1996-2001. Aceasta a inclus interzicerea fetelor de la școli și a femeilor de a lucra; în timp ce oamenii erau ucisi cu pietre în public pentru adulter.
Ce ne-ar face sa credem că între acel regim psihotic și talibanii de astăzi ar fi vreo diferență? Cât despre Erdogan, este de notorietate și, până acum, bine documentat cum flirtează și sprijină tot felul de grupări islamiste, așa că ceea ce face acum nu ar reprezenta o noutate. fto: Dw.com
Ciprian Pop