4 februarie 2023

Talibanii au cerut Uzbekistanului să adere la acordul privind aprovizionarea cu energie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mișcarea radicală talibană, care a preluat puterea în Afganistan, a cerut Uzbekistanului să furnizeze cantitatea de energie electrică specificată în acordul semnat între Kabul și Tașkent. O declarație corespunzătoare a fost făcută de șeful Ministerului Afacerilor Externe din guvernul format din talibani, Amir Khan Muttaki.

Muttaki a criticat Uzbekistanul pentru că a întrerupt curentul în Afganistan în timpul unei ierni înghețate.

„Ei [partea uzbecă] trebuie să rămână fideli promisiunii pe care au făcut-o [compania de energie de stat afgană] Da Afghanistan Breshna Sherkat că ne vor furniza mai mult de 400 de megawați de energie electrică. Acum au oprit electricitatea, iar oamenii se confruntă cu probleme”, a spus șeful Ministerului de Externe afgan.

Locuitorii din Kabul spun că în ultimele săptămâni au avut loc întreruperi de curent în Capitala afgană, pe fondul unei ierni fără precedent. Potrivit locuitorilor Capitalei, electricitatea este furnizată doar o oră pe zi.
„Cu energie electrică este furnizată timp de o jumătate de oră noaptea, ne confruntăm cu multe probleme. Știți că nu putem instala sobe pe lemne în apartamentele macro-districtelor ( cartiere ale clădirilor înalte cu panouri tipice sovietice din Kabul), așa că folosim gaz pentru a ne încălzi casele ”, a spus un rezident al Kabulului, pentru Tolo News.

„Lucrăm zi și noapte pentru a rezolva aceste probleme în toate modurile posibile”, a declarat Hekmatullah Akhundzada, șeful Departamentului de Energie și Resurse de Apă din Kabul.

Principalii furnizori de energie electrică în Afganistan sunt Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan și Iran. Contractul pentru furnizarea de energie electrică uzbecă afganilor a fost prelungit la începutul lunii ianuarie, în timpul unei vizite a unui reprezentant taliban la Tașkent. Problemele cu furnizarea de energie electrică au început pe fundalul unei crize energetice chiar în Uzbekistan – din cauza vremii reci anormale, consumul de lumină în țară a crescut dramatic, iar capacitățile locale nu sunt suficiente.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Twitter Amir Khan Muttaki