27 mai 2022

Talibanii au interzis femeilor afgane să acceseze băile publice

femei afgane
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Talibanii care au preluat puterea în Afganistan anul trecut, le-au interzis femeilor să viziteze băile publice din unele provincii ale țării.

O vizită la băi (hamamuri) este o tradiție străveche care, pentru mulți oameni din Afganistan, rămâne singura șansă de a se încălzi în timpul iernilor foarte reci. În plus, femeile folosesc în mod regulat băile pentru curățarea rituală cerută de standardele islamice.

Pe 3 ianuarie, un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Promovarea Virtuții Islamice și Prevenirea Viciului, Sardar Mohammad Heydari, a anunțat că femeilor li se va interzice accesul la băile în provinciile Balkh și Herat. Cu toate acestea, un alt comandant taliban, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat pentru The Guardian că nu sprijină decizia. În opinia sa, noile autorități din Afganistan ar trebui să se concentreze pe „o luptă la scară mai largă”.

În decembrie, Mary-Ellen McGroarty , directorul Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) în Afganistan , a declarat că 22,8 milioane de afgani din cei aproape 40 de milioane de oameni ai țării sunt subnutriți în mod constant și 8,7 milioane mor de foame. În general, potrivit PAM, 98% dintre afgani în prezent „nu consumă suficientă mâncare”. Cu toate acestea, chiar și în aceste condiții, femeile afgane încearcă să găsească taxa de intrare la hamam – 40 de afgani (aproximativ 0,4 dolari).

Ciprian Pop