18 septembrie 2021

Talibanii au reținut cel puțin 14 jurnaliști în două zile

Distribuie pe rețelele tale sociale:
În imagine, Jurnalistul Etilaatroz Nemat Nakdi, bătut de talibani.
Cel puțin 14 jurnaliști și lucrători din mass-media au fost reținuți de militanții talibanilor pe 7 și 8 septembrie. Unii dintre aceștia au fost bătuți. Acest lucru este afirmat în  declarația Comitetului pentru protecția jurnaliștilor .

Toate arestările au avut loc în timpul protestelor de la Kabul. Timp de câteva zile la rând, sute de femei și fete au organizat proteste în diferite părți ale Capitalei afgane, protestând împotriva încălcării drepturilor lor de către talibani și amestecului pakistanez în afacerile intra-afgane. Militanții mișcării radicale au obstrucționat protestatarii și chiar i-au dispersat tragand focuri în aer.

Cel puțin șase jurnaliști au fost bătuți în timpul arestărilor sau torturați în secțiile de poliție, unde au fost luați de militanți.  Imagini cu jurnaliști care au fost torturați au fost publicate online. Cei mai afectați au fost corespondenții cotidianului afgan Etilaatroz, Nemat Naqdi și Taqi Daryabi, care au fost biciuiți cu cabluri.

Pe lângă reținerea și torturarea jurnaliștilor locali, militanții au încercat să împiedice munca corespondenților străini la proteste. De exemplu, militanții au interzis fotografului publicației Los Angeles Times să facă fotografii, argumentând că nu are permisiunea noilor autorități afgane să facă acest lucru.

Tot pe 7 septembrie, în cel mai mare oraș din vestul Afganistanului – Herat – talibanii l-au reținut pe fotograful Mortaza Samadi în timpul unui miting de protest. El a fost acuzat că este unul dintre organizatorii protestului. Samadi este încă în arest.

Rețineți că, în timpul dispersării protestatarilor din Herat, potrivit jurnaliștilor locali, talibanii au ucis două persoane și au rănit cinci. Oficialii talibani nu au comentat aceste informații.

După ce a preluat puterea la Kabul în 15 august, mișcarea radicală a promis că nu va interfera cu activitatea presei locale și străine.

Totuși,  pe 8 septembrie, talibanii au interzis protestele în Afganistan fără aprobarea ministerelor lor de justiție și de interne. Forțele speciale Badri 313, care protejează site-urile cheie din Kabul și oficialii de rang înalt talibani, au anunțat că vor trage asupra celor care încalcă interdicția.

Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, pe 9 septembrie, cei nemulțumiți de guvernul taliban și de ajutorul Pakistanului acordat radicalilor afgani au plecat din nou la protest.

La rândul lor, militanții patrulează unele zone din Kabul, nepermițând locuitorilor locali să iasă în stradă pentru a preveni un posibil marș al afganilor nemulțumiți.

Ciprian Pop