25 iunie 2022

Talibanii decid să introducă clase separate pentru băieți și fete în școlile din Afganistan

miscare talibana
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Mișcarea radicală talibană a luat o decizie de a introduce educație separată în Afganistan. Acest lucru a fost anunțat marți de postul de televiziune Al Arabiya , care citează reprezentanți ai mișcării.

Potrivit acestora, vor fi create clase separate pentru băieți și fete. Nu a fost menționată nicio interdicție privind participarea fetelor la procesele educaționale.

În plus, talibanii au invitat femeile să participe la lucrările viitorului guvern și, mai devreme, mișcarea a observat că va respecta drepturile femeilor, le va permite să studieze și să lucreze.

În timpul controlului talibanilor asupra Afganistanului în 1996-2001, fetele s-au confruntat cu o discriminare semnificativă în educație și, pur și simplu, nu au frecventat școala. După intervenția SUA din 2001 și răsturnarea talibanilor, practica educației segregate a continuat, dar guvernul și donatorii internaționali ai republicii au promis să extindă programele educaționale pentru fete. Potrivit Human Rights Watch, în 2017 erau mai multe milioane de fete în țară decât sub talibani, dar, totuși, erau mai puține școli pentru fete decât pentru băieți. Relevantă este rata de alfabetizare – în rândul fetelor este de 37%, în timp ce în rândul băieților este de 66%.

Ciprian Pop