21 septembrie 2021

Talibanii  s-au opus desfășurării trupelor turcești în Afganistan

Talibani foto DW.com
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Șeful delegației biroului politic al mișcării talibane  Shahabuddeen Delawar susține că o eventuala desfășurare a trupelor turcești în Afganistan încalcă suveranitatea țării

Anterior, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a spus că Ankara s-a oferit să asigure securitatea aeroportului din Kabul după retragerea trupelor americane, sub rezerva mai multor condiții propuse de acesta. Mai târziu, el a spus că decizia finală nu a fost încă luată, că sunt în curs negocieri cu Statele Unite și Afganistan.

„Decizia Turciei este neprevăzută, este o încălcare a suveranității noastre, a integrității teritoriale și este contrară intereselor naționale. Emiratul Islamic (numele propriu al sistemului statal, așa cum îl vad talibanii) condamnă cu tărie acest pas al Turciei și consideră că va cauza probleme între popoarele Turciei și Afganistanului „, spune declarația talibanilor.

Se observă că talibanii  vor considera prezența personalului militar străin din orice țară drept o ocupație. Talibanii au avertizat pe Ankara că, dacă armata turcă rămâne în Afganistan, va rezista, iar responsabilitatea consecințelor va fi pe umerii „celor care intervin în afacerile interne”.

„Politica noastră nu se schimbă: ne străduim să obținem relații pozitive cu toate țările în mod reciproc. Nu ne amestecăm în treburile interne ale altora și nu vom permite nimănui să se amestece în ale noastre”, a spus mișcarea.

În iunie, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Turcia intenționează să mențină siguranța aeroportului Kabul după retragerea SUA din Afganistan. Potrivit acestuia, președinții celor două țări, Joe Biden și Tayyip Erdogan, au vorbit despre acest lucru . La randul sau, Zamir Kabulov , trimisul special al președintelui rus pentru Afganistan, directorul in cadrul Departamentului Asia al Ministerului de Externe rus , a declarat că planurile Turciei încalcă acordurile cu talibanii.
Administrația SUA, in perioada 1 mai la 11 septembrie, a promis să finalizeze retragerea trupelor din Afganistan în deplină coordonare cu aliații. Acum, în Afganistan există mai puțin de 10 mii de soldați din țările NATO și parteneri de alianță, inclusiv 2,5 mii de americani. Sarcina lor principală este educarea și instruirea forțelor de securitate afgane.
foto: DW com
Ciprian Pop