27 mai 2022

Tânărul dirijor polonez Pawel Kapula, pentru prima oară la pupitrul Filarmonicii de Stat Sibiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pawel Kapula, dirijor invitat principal al Filarmonicii Pomeraniene, va conduce primul concert simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu din noul an.

Schimbare de ultimă oră în programul muzical al lunii ianuarie! Din motive independente de voinţa organizatorilor, Nil Venditti nu va putea dirija concertul din 13 ianuarie, aşa cum era programat. În schimb, la invitaţia noastră a răspuns cu generozitate şi celeritate Pawel Kapula, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori ai tinerei generaţii în Polonia, cunoscut pentru tehnica sa excelentă şi interpretările proaspete şi extrem de captivante ale programelor inovatoare şi vibrante.

Născut în 1992, în Rybnik, Polonia, Pawel Kapula a început să ia lecţii de pian la vârsta de 7 ani. A studiat dirijoratul cu Tadeusz Strugała şi Stanislaw Krawczyński la Academia de Muzică din Cracovia şi a absolvit Muzicologia la Universitatea Jagiellonă din Cracovia. De la debutul său la Filarmonica din Varşovia, în 2016, el a colaborat cu toate orchestrele importante din ţara sa. În februarie 2021, Pawel Kapula a fost numit dirijor principal invitat al Filarmonicii Pomeraniene din Bydgoszcz şi lucrează cu orchestre precum Orchestra Simfonică a Radioului Naţional Polonez (NOSPR), Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, Capella Bydgostiensis, Orchestra Filarmonicii Academiei Beethoven şi Orchestrele Filarmonicilor din Gdańsk şi Cracovia. A participat la festivaluri precum La Folle Journee din Varşovia, Probaltica din Torun şi Bydgoszcz Music Festival, unde a dirijat finalul sezonului Filarmonicii Pomeraniene în octombrie 2020, cu o interpretare a Simfoniei nr. 9 a lui Beethoven.

Solistul concertului simfonic din 13 ianuarie 2022 va fi violonistul Valentin Şerban. În vârstă de 31 de ani, Valentin Şerban este câştigătorul marelui premiu al secţiunii de vioară la Concursul Internaţional George Enescu (ediţia 2020/21), după o finală în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român, şi a ridicat publicul în picioare. Artistul a obţinut diploma de licenţă la Universitatea Transilvania din Braşov şi a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franţa, Germania, Austria şi Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 şi concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. A început să studieze vioara la vârsta de 7 ani, în oraşul său natal, Braşov. La începutul educaţiei sale muzicale, Valentin Şerban a luat lecţii şi a participat la masterclassuri cu violonişti precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestro Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestro Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu. Este câştigătorul unor concursuri naţionale şi internaţionale de vioară, cum ar fi: Concursul Internaţional „Andrea Postacchini” (Italia), Concursul Naţional „Mihai Jora” (România), Concursul Internaţional „Ştefan Ruha” (România), Concursul Internaţional „În Memoria lui Enescu” (România). A cântat în săli faimoase de concerte cum ar fi Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opera de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc. şi a fost pe aceeaşi scenă cu muzicieni renumiţi, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu.

Primul concert simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu din noul an va avea loc joi, 13 ianuarie 2022, ora 19.00, la Sala Thalia.

asCULTă:
– Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul în re major op.35 pentru vioară şi orchestră
– Johannes Brahms – Simfonia a II-a în re major op.73.

Biletele pentru acest concert sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu şi pe iabilet.ro la preţul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenţi, pensionari).

Odată cu primul concert din luna ianuarie, avem plăcerea să vă anunţăm şi Zilele Culturii Naţionale, pe care le vom sărbători în perioada 14 – 17 ianuarie prin două concerte camerale, un concert educativ şi o expoziţie.

În ton cu peisajul de ianuarie, Filarmonica de Stat Sibiu propune pentru prima lună a anului o serie de concerte simfonice „monocrome”. Astfel, dacă în 13 ianuarie vom asculta P.I. Ceaikovski – Concertul în re major op.35 pentru vioară şi orchestră şi J. Brahms – Simfonia a II-a în re major op.73, pe 20 ianuarie sunt pregătite două lucrări în do minor de L. van Beethoven, iar programul concertului din 27 ianuarie include D. Kabalevsky – Concert nr. 2 în sol major pentru violoncel şi orchestră op. 77 şi W.A. Mozart – Simfonia nr. 40 în sol minor K550.