31 ianuarie 2023

Tancuri Leclerc: Macron a numit condițiile pentru aprovizionarea Ucrainei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Franța își poate furniza tancurile Leclerc Ucrainei, dar sunt trei condiții.

Duminică, 22 ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a numit trei condiții pentru aceasta. Acest lucru este semnalat de BFM TV.

„Nimic nu este exclus și este evaluat colectiv în funcție de trei criterii”, a spus el.

Potrivit acestuia, în primul rând, acest tanc nu ar trebui să fie cauza escaladării, în al doilea rând, ar trebui să ofere sprijin real și eficient armatei ucrainene și, în al treilea rând, nu ar trebui să slăbească capacitatea de apărare a Franței însăși.

Leclerc este un tanc de luptă principal francez modern. Creat de concernul GIAT, în anii 1980, pentru a înlocui tancul învechit AMX-30. Producția de serie a început în 1992, un total de 794 de unități au fost produse până în 2007.

Din 2010, producția ulterioară a acestor tancuri s-a sistat. 406 tancuri de acest tip sunt în serviciu în Franța, alte 388 sunt în serviciu cu armata Emiratelor Arabe Unite (80 dintre ele au fost predate Forțelor Armate Iordaniene în 2018.

În noiembrie 2022, s-a anunțat modernizarea a 122 de tancuri Leclerc ale forțelor terestre franceze și instalarea unui sistem de informare și comandă pentru schimbul de informații cu vehiculele blindate Scorpion cu afișaje moderne pentru comandant și artilerie.

Până în 2025, noile tancuri Leclerc XLR vor primi un modul de luptă telecomandat cu o mitralieră de 7,62 mm, armamentul principal, în special tunul CN 120-26, urmând să fie păstrat. Armura va fi îmbunătățită, iar blocurile de protecție dinamică vor fi instalate în față.

Franța și Germania vor sprijini Ucraina „atât cât este necesar”. Acest lucru a fost anunțat de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz la Paris, a informat Le Figaro.

Macron a confirmat, de asemenea, „sprijinul neclintit” al Ucrainei „în toate sferele”.

În același timp, Scholz a numit Germania și Franța „locomotiva” Europei.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Twitter Emmanuel Macron