Publicat: 15 Iulie, 2016 - 15:14

4 meșteșugari, 3 localnice (specialiste în bucătăria tradițională a locului) și 3 producători de brânză, carne și vin din comuna Cristian vor fi prezenți în acest sfârșit de săptămână la Târgul Comunităților Rurale, ediția a V-a.

Cu acest prilej, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de țară, vor fi amenajate 3 ateliere interactive. Este vorba despre un atelier de cusut pe chindeie, un atelier de confecționat păpuși din ață, un atelier de brodat și un atelier de fierărit tradițional.

,,Vizitatorii vor putea descoperi tradițiile culturale ale comunității multietnice din localitatea Cristian, județul Sibiu. Timp de două zile vom avea la Muzeul ASTRA mâncăruri pregătite după un rețetar foarte vechi, exponent al unei conviețuiri și istorii comune de peste 800 de ani dar și momente folclorice și coregrafice din patrimoniul imaterial al comunității. Primele două ediții ale acestui târg au fost organizate în 2014 cu participarea comunei Șeica Mică și Cârțișoara. Evenimentul face parte din programul Muzeului ASTRA pentru promovarea patrimoniului cultural din mediul rural așa cum se pastrează el în satele din Romania ', a declarat Ștefan Păucean, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Vizitatorii vor putea degusta preparate tradiționale reprezentative pentru comunitatea româno — săsească din Cristian, cum ar fi ,,hencleș ca la sași'', prăjitură de casă 'de la sași', gogoși cu brânză / uscățele săsești/ pâine, ciorbă (zamă) de fasole verde cu smântână de bivoliță, ceaun antic (ingrediente: linte și carne de porc). Vor fi prezenți la târg și producători de vin din Cristian cu mostre de vin de rozinchine pentru degustări.

Ansamblul popular de joc ,,Plaiuri de munte al Parohiei Buna Vestire din comuna Cristian' și grupul vocal Doruri mărginene — clasa externă a Școlii populare de arte 'Ilie Micu' din Sibiu vor susține spectacole sâmbătă și duminică, în jurul orei 12. Târgul Comunităților Rurale aduce în Muzeul ASTRA și ,,gărzile pretoriene' de la Asociația Castrum Novis. ,,Gărzile' vor prezenta armamentul și echipamentul militar, confecționate ca replici ale artefactelor descoperite în castrul roman de lângă comuna Cristian.

INFO TEXT: Lucian Robu, muzeograf C.N.M. ASTRA, Ștefan Păucean, muzeograf C.N.M. ASTRA

Acțiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt C.N.M. ASTRA Sibiu